Rawy w CR o wiele ciemniejsze niż w puszce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bokeh
    • 2011
    • 10

Rawy w CR o wiele ciemniejsze niż w puszce

Hej! mam taki problem, nie wiem czy to istotne, ale zakupiłam niedawno drugie body 6dmII, początkowo nie było problemu, natomiast dziś zrobiłam parę zdjęć (robie tylko w RAW) po czym przerzuciwszy je do CR - zdjęcie (RAW) otwierało się mega za ciemne - pomimo, że na wyświetlaczu jest poprawnie naświetlone(wg ustawień także jest dobrze naświetlone) Inne rawy z poprzednich dni otwierają się normalnie. Próbowałam na różnych kartach. W ustawieniach poza czasem i migawką oraz ISO nie było zmieniane nic w aparacie. Ktoś miał coś podobnego?
  • Macios
    Uzależniony
    • 2005
    • 692

Odp: Rawy w CR o wiele ciemniejsze niż w puszce

Możesz zrobić zrzut ekranu z widocznym histogramem i podstawowymi ustawieniami?
    galeria

Komentarz

• Bokeh
      • 2011
      • 10

Tak już dodaje, natomiast co ciekawe, weszłam w histogram na aparacie i mimo, że wyświetla się poprawne to histogram "mÓwi co innego"

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2018-07-17 o 10.49.20.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 913,2 KB
ID: 2087132Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_8328.jpg
Rozmiar: 655,3 KB
ID: 2087133Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_8329.JPG
Rozmiar: 4,81 MB
ID: 2087134

Komentarz

• Macios
        Uzależniony
        • 2005
        • 692

No właśnie... Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to ustawienia wyświetlacza/dopasowanie się do oświetlenia itd., co podczas robienia zdjęć daje Ci złudne wrażenie, że jest ok. Ale nie znam tego korpusu, więc to moje przypuszczenie tylko.
        galeria

Komentarz

• rafels3
          Początki nałogu
          • 2008
          • 454

Umieść tego Raw-a w sieci, to go podejrzymy na innych komputerach.

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1535

histogram (ten na wyświetlaczu) pokazuje że jest ciemno albo nawet konkretnie ciemno, w trybie M można ustawić co się komu żywnie podoba ale wyświetlacz nie jest czymś co się nadaje do oceny tych ustawień , ACR dodatkowo nie używa tych ustawień picture style i D+ (co rozjaśni światła - swoją drogą przy takim histogramie - jakie światła #$%%?) do wywołania, więc wygląda jeszcze gorzej - mz wszystko jest prawidłowo i jak miało być tzn. jak zostało ustawione - brakuje co najmiej 2.5 - 3 EV
            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• marlo
              Bywalec
              • 2010
              • 187

A jak z zapisem RAW + JPG, jak wygląda histogram na jotpegu z tego samego ujęcia? Warto by to tak sprawdzić. Dziwna sprawa - histogram, to histogram nie może się różnić tu czy tu, jeśli plik nie jest grzebany suwaczkami. Czy problem się powtarza?

EDIT:
              Co prawda profil "Adobe kolor" nieco wygrubia histogram i lekko przesuwa w stronę cieni - w porównaniu do domyślnego "Kamera standardowo", ale bez przesady nie aż tak! oc kmn?
              Ostatnio edytowany przez marlo; 35411.

Komentarz

• mirror
                Pełne uzależnienie
                • 2018
                • 1535

Zamieszczone przez marlo
                A jak z zapisem RAW + JPG, jak wygląda histogram na jotpegu z tego samego ujęcia? Warto by to tak sprawdzić. Dziwna sprawa - histogram, to histogram nie może się różnić tu czy tu, jeśli plik nie jest grzebany suwaczkami. Czy problem się powtarza?
                to co widzisz na zdjęciu z aparatu z wyświetlaczem to histogram z jpega jest (bo niby z czego miałby być) na zdjęciu komputera z acr histogram nie różni się jakoś dramatycznie od tego na wyświetlaczu (oba mają charakterystykę ciemnego zdjęcia i takie jest zdjęcie - wszystko się zgadza) - takie same (histogramy w acr i na wyświetlaczu) nie będą nigdy i nic w tym nie ma dziwnego - oba histogramy pokazują że jest ciemno i jest ciemno

na ile jest ustawiona jasność wyświetlacza w aparacie?
                Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• KNC
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 316

a sprawdzałeś w innej wywoływarce?
                  R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
                  https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• marlo
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 187

Zamieszczone przez mirror
                    - oba histogramy pokazują że jest ciemno i jest ciemno
                    No ale ten w ACR to już jednak totalna nędza z zawartością "cieni w cieniach", nie jesteśmy ślepi, coś tu nie gra

Komentarz

• Bokeh
                      • 2011
                      • 10

Zamieszczone przez rafels3
                      Umieść tego Raw-a w sieci, to go podejrzymy na innych komputerach.
                      https://app.box.com/s/2247jwtcmfn77jveq5u5llr9e5whtc6p jeden z plików, jakie wtedy wykonałam.

Dziwna sprawa, bo wcześniej tak nie było( zrobiła w sobotę nim cały ślub) i tamte pliki otwierają się poprawnie, czyli to co na wyświetlaczu jest zbliżone do tego co w CR. A tu wyświetlacz swoje a CR swoje. W wolnej chwili pobawię się jeszcze, może dojdę do tego o co chodzi.

Przy okazji jak już pytam to mam jeszcze jeden "problem" otóż na Macu nie wyswietla mi się podgląd RAWów. Z 6d normalnie a z 6dmII już nie. System zaktualizowany, także jak kliknę spacją (czyli podgląd w okienku większym) też się nie otwiera.

Komentarz

• KNC
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 316

u mnie na windowsie jest wszystko ok. Popziom jasnosci taki jak u Ciebie na ekraniku aparatu.
                        tak to wygląa w DPP: http://dzikiswiat.fotoprzyroda.pl/im...47/MG_8149.jpg
                        Ostatnio edytowany przez KNC; 38011.
                        R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
                        https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• mkamelg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1270

Zamieszczone przez Bokeh
                          Hej! mam taki problem, nie wiem czy to istotne, ale zakupiłam niedawno drugie body 6dmII, początkowo nie było problemu, natomiast dziś zrobiłam parę zdjęć (robie tylko w RAW) po czym przerzuciwszy je do CR - zdjęcie (RAW) otwierało się mega za ciemne - pomimo, że na wyświetlaczu jest poprawnie naświetlone(wg ustawień także jest dobrze naświetlone) Inne rawy z poprzednich dni otwierają się normalnie. Próbowałam na różnych kartach. W ustawieniach poza czasem i migawką oraz ISO nie było zmieniane nic w aparacie. Ktoś miał coś podobnego?
                          Miałaś włączony "Priorytet jasnych partii obr." na "D+".

Co się pokazuje jak się wciśnie przycisk INFO.? "Poprawia gradację jasnych partii obrazu. Opcja [Włącz] może zwiększać zakłócenia partii ciemnych."

No i zwiększa te zakłócenia. Włączenie "D+" przesuwa histogram w lewo, nie jakoś drastycznie no ale widać że coś się tam dzieje. To widać już na JPEG więc będzie tym bardziej widoczne w RAWach bo RAWy z zasady są ciemniejsze od JPEG, zwłaszcza tych robionych przy użyciu stylu obrazów "Standard".

Nie masz też czasem za bardzo podkręconej jasności wyświetlacza? W 6D Mark II nie ma czujnika oświetlenia który pozwala na automatyczne dobranie jasności wyświetlacza. U mnie w 5DS jest i ustawienie na automacie w pozycji środkowej (neutralnej) odpowiada w 100% ustawieniu ręcznemu na 3. Tu ciekawostka dla zainteresowanych - podkręcenie jasności w automacie na maksa w prawo nie ma swojego ręcznego odpowiednika, na 4 już jest jaśniej niż w automacie.

Zamieszczone przez Bokeh
                          https://app.box.com/s/2247jwtcmfn77jveq5u5llr9e5whtc6p jeden z plików, jakie wtedy wykonałam.

Dziwna sprawa, bo wcześniej tak nie było( zrobiła w sobotę nim cały ślub) i tamte pliki otwierają się poprawnie, czyli to co na wyświetlaczu jest zbliżone do tego co w CR. A tu wyświetlacz swoje a CR swoje. W wolnej chwili pobawię się jeszcze, może dojdę do tego o co chodzi.

Przy okazji jak już pytam to mam jeszcze jeden "problem" otóż na Macu nie wyswietla mi się podgląd RAWów. Z 6d normalnie a z 6dmII już nie. System zaktualizowany, także jak kliknę spacją (czyli podgląd w okienku większym) też się nie otwiera.
                          Lightroom/Photoshop nie rozpoznaje użycia "D+" oraz oryginalnych "Picture Style" lub utworzonych przez użytkownika aparatu/ściągniętych z Internetu i może w tym tkwi problem?

http://www.canon-board.info/attachme...o-10.49.20.png - da się tam ustawić coś innego pod "Profil:" niż "Adobe Kolor"?

Nie masz podglądu RAWów bo robisz zdjęcia w MRAW a nie pełnym RAW.

Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• marlo
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 187

Chwilowo jestem w drodze, wiec załadowałem z iPhona do LR CC i jest tak samo ciemny ten plik, a na podglądzie iOSa wyglądał normalnie!
                            W domu sprawdzę na Macu i Windowsie

Komentarz

• Wieslaw18
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 156

W Lightroom 6.14 mam ciemne, w DxOPhotoLab nie mam nic, bo nie wczytuje mRAW i sRAW, ale za to jest wszystko w porzadku w ON1 PhotoRaw. Wszystko pod Windows.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: aaa.jpg
Rozmiar: 692,0 KB
ID: 2087135
                              Ostatnio edytowany przez Wieslaw18; 46657.

Komentarz

Pracuję...