Komputer dla fotografa 2014
Zwiń
X
-
-
Komputer dla fotografa 2014
Nie chodzi o logo. Zdecydowanie nie. Chodzi o jakosc, to co sie dostaje i jak to działa. Nic więcej. Wiadomo, że jak się już nadgryzie jabłko to ciężko potem jeść inne owoce, a tymbardziej patrzec przez "okna"
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Ja windowsa osobiscie tak nie cierpialem ze przez okolo 10 lat uzywalem do fotogafii tylko Lnuxa i Bibble Pro (jedyny linuxowy dobry raw converter) a dopiero potem przesiadka na maka to byl naturalny krok do przodu bona OSX dziala kazdy profesionalny program do foto czy video a na Linuxie bylo z tym gorzej. W poracy ciagle mecze windowsa (CAD) i nie moge tego systemu i jego ciaglych problemow ścierpić. Oczywiscie to moja osobista dygresja
Ostatnio edytowany przez banan82; 10954.5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Odp: Komputer dla fotografa 2014
Mam nadzieję, że nie używałeś przez 10 lat wyłacznie Linuxa do wszystkiego. Po takiej traumie to i współczesne windows wydałoby się luksusem.Ja windowsa osobiscie tak nie cierpialem ze przez okolo 10 lat uzywalem do fotogafii tylko Lnuxa i Bibble Pro (jedyny linuxowy dobry raw converter) a dopiero potem przesiadka na maka to byl naturalny krok do przodu bona OSX dziala kazdy profesionalny program do foto czy video a na Linuxie bylo z tym gorzej. W poracy ciagle mecze windowsa (CAD) i nie moge tego systemu i jego ciaglych problemow ścierpić. Oczywiscie to moja osobista dygresja
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Do prywatnych rzeczy tylko Linux. Swietny system, kiedys trzeba bylo go dobrze znac aby uzywac. Teraz odkad jest takie cos jak Ubuntu, chodzi to lepiej niz nie jeden Windows 7, zwlaszcza w kwestii sterownikow i rozpoznawania sprzetu (podobnie jak OSX).
Winde uzywalem w pracy. Jestem geodeta wiec soft godezyjny oraz CAD nie ma odpowiednikow na Linuxie. To sa dla mnie traumatyczne przezycia
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
System ma być transparentny dla użytkownika. Nieważne czy to Win, Lin, OsX. Jeśli system nie przeszkadza, to najważniejszym kryterium jest szybkość sprzętu, bo chyba każdy normalny fotograf, wolałby np. eksport z LR w pół godziny, niż w dwie godziny. I na tym polu PC wygrywa. Dodatkowo można go kręcić, by wykorzystać każdy promil wydajności
Komentarz
-
polecam macintosh obojetnie jaki.robie fotografie manulanymi obiektywami w ktorych plastyka obrazu i detale odgrywaja kluczowa role,w zwyklych pc-tach tego nie widac .mam zwykly 13 cali czyli nic szczegolnego ale ale naprawde roznica kosmos i parseki ;-) ram tylko 4 gb ale wymiata graficznie sie nie zaksztusza ...pzdrWitam,
Wiem ,że były podobne wątki ale są na nich stosunkowo stare posty a mnie interesuje czas bieżący. Tak jak w temacie mam zamiar złożyć komputer stricte pod kątem obróbki zdjęć. Planuję zakup 4 dysków ( na system, obrobione fotki, Raw i backup ) dysk systemowy planuję zakupić SSD. Co do dalszych zakupów pytania do Was:
1. Ile ramu i jaki?
2. Jaki procesor ?
3. czy grafika jest ważna?
Dodatkowo inne pomocne uwagi mile widziane, złóżmy komputer dla fotografa na 2014 rok
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńKomentarz
-
Dawno takich pierdół nie czytalem.polecam macintosh obojetnie jaki.robie fotografie manulanymi obiektywami w ktorych plastyka obrazu i detale odgrywaja kluczowa role,w zwyklych pc-tach tego nie widac .mam zwykly 13 cali czyli nic szczegolnego ale ale naprawde roznica kosmos i parseki ;-) ram tylko 4 gb ale wymiata graficznie sie nie zaksztusza ...pzdr
Moze obrobka na iphonie? Ponoc po sknczeniu pracy pojawia sie magiaOstatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.Komentarz
-
-
Kolega zapomniał dodać "módlmy się" - byłoby wszystko od początku jasne
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
co to jest parseka?
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Parsek â Wikipedia, wolna encyklopedia
Też nie wiedziałem, ale wypowiedź tomekBr zainteresowała mnie tak, że aż postanowiłem sprawdzić
Trochę się zawiodłem. Sądziłem, że parseki to też coś, co tylko na OSX wygląda dobrze
C5DII | C6D | EF35/2 IS | S.150/2.8
4x YN560III | YN560-TX + RF603
055XPROB + 496RC2
4x soft 50cm + 2x soft 60x90cm | Rogue Honeycomb Grid & Rogue XL ProKomentarz
Komentarz