Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To AMD jeszcze robi procesory? Puki co bym odradzal kupno AMD bo wtedy jestes skazany na plyte glowna dla AMD, gdybys w przyszlosci chcial zrobic upgrade.
Ja bym polecal kupno dobrego laptopa z duza iloscia ramu oraz SSD. Zawsze mozesz go przeniesc jak trzeba. Peceta to tak srednio. Dyski na backup itp itd. lepiej miec zewnetrzne podpiete hubem USB 3.0. Gdyby np komp sie zaczal palic, stracisz dyski bo sa w srodku. A tak to przynajmniej backup jest na zewnatrz.
Do laptopa mozna podpiac kalwiature, myszke, monitor i miec ten komfort ze jak musisz wyniesc sie gdzies z praca, to po prostu bierzesz kompa ze soba odpinajac uprzednio kable
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1 Crazy Apple Fanboy Ex Linux User
Laptop do obróbki to kiepski pomysł. Model z choćby poprawnym LCD będzie kosztował krocie. AMD nie jest złe. Po przesiadce z Phenoma II x4 965be na i5 4570 dużej różnicy w obróbce nie widzę, choć znajomy fanboy intela twierdził, że to będzie niebo, a ziemia. Teraz juz wiem, że mogłem po prostu kupić płytę z większą ilością gdniazd pamięci RAM, a nie pchać się w intela. Byłoby na jakiś filtr, albo bym do szkła dołożył.
To AMD jeszcze robi procesory? Puki co bym odradzal kupno AMD bo wtedy jestes skazany na plyte glowna dla AMD, gdybys w przyszlosci chcial zrobic upgrade.
To jeszcze przemyślę i doczytam. Dzieki.
Zamieszczone przez banan82
Ja bym polecal kupno dobrego laptopa z duza iloscia ramu oraz SSD. Zawsze mozesz go przeniesc jak trzeba. Peceta to tak srednio. Dyski na backup itp itd. lepiej miec zewnetrzne podpiete hubem USB 3.0. Gdyby np komp sie zaczal palic, stracisz dyski bo sa w srodku. A tak to przynajmniej backup jest na zewnatrz.
Do laptopa mozna podpiac kalwiature, myszke, monitor i miec ten komfort ze jak musisz wyniesc sie gdzies z praca, to po prostu bierzesz kompa ze soba odpinajac uprzednio kable
Mam na to budżet ok. 1500zł więc raczej się nie poszaleje PC do obróbki już mam i7-2600k, 8GB i pracuje mi się bardzo dobrze. Jedyne co ogranicza ten komputer to dysk. W najbliższym czasie planuję dokupienie ssd. W tej chwili potrzebuję drugiej niedrogiej maszyny, może być słabsza.
Ja bym polecal kupno dobrego laptopa z duza iloscia ramu oraz SSD.
Za 1500 może być ciężko, nawet używkę .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Skoro taki temat powstał to skorzystam z Waszej wiedzy Komputer ( bez monitora, myszek itd) do 3.5 max 4 tysiecy. Do obróbki(Rawy 5d, retusz itd), autocada i 3dsmaxa Ktoś poleci jakiś sensowny setup?
- nie oszczędzać na płycie głównej. Lepiej kupić droższą i markową niż tanią i potem mieć problemy różnego typu
- to samo tyczy się producenta pamięci. Lepiej markowe 8 GB niż kiepskie 16
- nie pchać kasy w kartę graficzną. Jeśli chcecie pograć od czasu do czasu to wystarczy GTX650-660 w zależności od zasobności portfela. Jeśli nie chcecie grać, to wystarczy systemowy Intel.
Generalnie wyznaję zasadę taką, jak przy kupnie auta. Lepiej kupić ze słabszym silnikiem, ale dobrze wyposażone niż "golasa" z mocniejszym silnikiem. Z perspektywy czasu dołożyłbym do: lepszej, markowej płyty i lepszego niż najtańszy czytnika kart pamięci. A tak w ogóle komputer kupowałem 2,5 roku temu i ostatnio jak próbowałem znaleźć argumenty za zmianą na nowy, to żadnych nie znalazłem O dziwo podzespoły przestały się starzeć w tempie, jaki miało miejsce jeszcze kilka lat temu...
Płyta musi dawać duże możliwości rozbudowy - zmiana procka, więcej RAMu, dużo HDD [SATA2], USB3.0. Większość sprzętów za 300-400pln ma wszystko to, co jest nam potrzebne do pracy.
Do obrobki RAWow jak najszybszy procek, i oczywiscie SSD na system. Grafika nie gra tu zadnej roli. min 8GB ram, chociaz teraz 16 to tez nie wielki wydatek.
Porady są, a o cenach ani mru,mru .2 lata temu zgodziłbym sie z argumentami :skrzynka +monitor.
Od kilkunastu lat tak rzeźbiłem:dodawanie RAM,podkręcanie procka itd.
IMHO: na dziś
do dobrej amatorskiejj obróbki zdjęć wystarczy laptop za ok 3000 z matowa matrycą.
Obecny używam rok i nie czuję aby mu czegoś brakowało ,jeśli chodzi o RAM,grafike czy procesor.
"postęp" troszkę zwolnił i nowe oprogramowanie ,nie jest już tak wymagające (w stosunku do sprzętu).
Dla zawodowców jest inna półka ,jak w każdym fachu.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL] 7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Generalnie wyznaję zasadę taką, jak przy kupnie auta. Lepiej kupić ze słabszym silnikiem, ale dobrze wyposażone niż "golasa" z mocniejszym silnikiem.
Ja tam jednak z zawodowego skrzywienia polecam jednak "mocniejszy" silnik, bo moment obrotowy jest przydatny - choćby ze względów bezpieczeństwa.
W kompie ważne to płyta główna i procek, tu już niestety króluje Intel. Zasilacz też ważna sprawa i wentylatory, RAM, karta grafiki...ech.
Mogę polecić, co niedawno złożyłem. Maszyna na Xeonie 1230 - to takie i7 bez podkręcania, za bardzo rozsądną kasę.
Płyta Asrock.
Ja tam jednak z zawodowego skrzywienia polecam jednak "mocniejszy" silnik, bo moment obrotowy jest przydatny - choćby ze względów bezpieczeństwa.
W kompie ważne to płyta główna i procek, tu już niestety króluje Intel. Zasilacz też ważna sprawa i wentylatory, RAM, karta grafiki...ech.
Mogę polecić, co niedawno złożyłem. Maszyna na Xeonie 1230 - to takie i7 bez podkręcania, za bardzo rozsądną kasę.
Płyta Asrock.
No i tu się zaczyna dylemat, i5 czy i7. Kiedy kupowałem kompa lepiej było kupić i5 z szybszym jednym wątkiem niż i7 wydajniesze wielowątkowo, pytanie tylko, czy Lightroom lub PS polubi pierwszą czy drugą opcję
(...) A jeśli ma być cicho to tylko i wyłącznie wodne chłodzenie (...)
Dobry wiatrak przy pracy na zdjęciach będzie prawie niesłyszalny. Wodę poleciłbym w przypadku na prawdę mocnego katowania sprzętu - CPU+GPU+RAM jednocześnie (jakieś złożone symulacje czy rendering). I nie przez cichą pracę, a wydajność takiego rozwiązania. Inaczej nie ma sensu IMO.
Po ostatnim apgrejdzie blaszaka najbardziej odczułem zmianę dysku na SSD i RAM z 8GB na 32GB (szczególnie, że wcześniej włączony miałem swap, na HDD). Proca mam starego, ale na chwilę obecną nie widzę najmniejszej potrzeby wymiany- i-5 2500K (Igen. @4.5HGz, a i pod 5GHz poleci), na socket 1155 IMO najoptymalniejsza opcja.
Grafika GTX560TI - kiedyś grałem, teraz już nie, więc i byle czym bym się obszedł.
Na laptopie to sobie można neta przeglądać i w wordzie pisać, od biedy jakiś RAW wywołać . Co innego solidny DTR z dobrym procem w kwocie z czterema zerami, ale to już ani mobilne, ani też praktyczne (choć pracuje się świetnie - na takim sager'ze w pełnym wypasie np. można klepać kilka TIF'ów na raz, bez zająknięcia).
Z autopsji powiem tylko, że cholernie trudno jest się przyzwyczaić do sprzętu choćby troszkę słabszego niż najmocniejszy na jakim miało się okazję pracować
Mimo 32GB, już nie raz zmroziłem system z wyłączonym swap'em, podczas stackowania kilkunastu pełnowymiarowych TIF'ów
Obecnie, jeśli miałbym coś zmieniać to tylko RAM (właściwie razem z płytą bo moja obsłuży tyle co kot napłakał - max 64giba). Ewentualnie dokupiłbym SSD i spiął w raid, ale póki co, to co mam wystarcza z nawiązką.
No i tu się zaczyna dylemat, i5 czy i7. Kiedy kupowałem kompa lepiej było kupić i5 z szybszym jednym wątkiem niż i7 wydajniesze wielowątkowo, pytanie tylko, czy Lightroom lub PS polubi pierwszą czy drugą opcję
Kompilowane nowe programy już dobrze wykorzystują wielowątkowość i moim zdaniem lepiej mieć "rzeczywiste rdzenie".
Komentarz