Komputer dla fotografa 2014

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Veene2
    Bywalec
    • 2006
    • 184

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Skoro masz monitor to najwazniejsze.

Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze nic tak nie umila pracy jak szybki dysk. Do komfortowej pracy doradzalbym zdecydowanie SSD z transferami minimum 300 MB/s. Pojemnosc 256GB lub wiecej.

Procesora i tak nie wykorzystasz - i5 w zupelnosci wystarczy. Karta graficzna nVidia z CUDA, ktora jest obslugiwana przez PSa i ktora wezmie na bary czesc operacji procesora.

Komentarz

• 5pirit
      Początki nałogu
      • 2009
      • 433

Zgodzę się z użytkownikami "cobalt" i "Veene2" pełną gębą!

Procek i5 spokojnie wystarcza do tego typu rzeczy, nawet obróbkę wideo spokojnie na nim można robić.

Mam u siebie i3 i na dobrą sprawę dla mnie wystarczające.

Osobiście jak bym miał wydać tę kasę to wolałbym kupić właśnie jakąś i5 a tą różnicę dołożył do pojemniejszego i szybszego dysku SSD i nawet powinno starczyć na jakiś dodatkowy dysk na magazyn (1 albo 2TB), jakiś WD RED albo GREEN.
      eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Panowie dysk ssd 250 gb będzie wykorzystywany w pełnym zakresie, choć spojrzę na intela Jesli chodzi o procesor, zestaw jest " rozwojowy" W przyszłym roku mam zamiar dokupić do tego 32gb ramu i grafike- wykorzystuje go również do amatorskiej zabawy w 3dsmax a tam ramu i procesora nigdy dość Zastanawia mnie dobór chłodzenia do procesora... ten, który wybrałem w testach wypada baaardzo słabo..Polecicie czego używacie? Oraz zasilacza... polecono mi tego CS550M modular 80 PLUS Gold CP-9020076-EU w Morele.net uciągnie ten zestaw ?
        Facebook

Komentarz

• 5pirit
          Początki nałogu
          • 2009
          • 433

Czy dysk Intela to dobry wybór, według mnie niekoniecznie (no chyba że ta wersja z "czachą" na obudowie - chyba seria 730), ale rozpatrywałbym albo Samsunga albo Crucial seria M550 albo MX 100.

Grafikę też bym proponował nVidia z technologią CUDA która wspomaga właśnie programy typu PS.

Z zasilaczy słyszałem dość dobre opinie o firmie SilentiumPC.
          eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• wiktor2323
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1290

A jak dobrać odpowiednią moc zasilacza ?

Grafika będzie, ale w przyszłym roku
            Facebook

Komentarz

• wain
              Uzależniony
              • 2007
              • 630

Zamieszczone przez Veene2
              (...)Karta graficzna nVidia z CUDA, ktora jest obslugiwana przez PSa i ktora wezmie na bary czesc operacji procesora.
              ? Moge poprosić źródło tych informacji ?

PS z tego co mi wiadomo wspiera tylko niektóre filtry z efektami i nie korzysta z CUDA tylko OpenCL:

Photoshop CS6 — często zadawane pytania dotyczące GPU
              40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
              www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• bob_
                Bywalec
                • 2010
                • 150

Zamieszczone przez Merde
                W takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>
                Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
                Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu):
                Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
                Pozdrawiam
                piątka, trochę szkła i gadżety

Komentarz

• octopusik
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 39

Z dysków SSD najlepszy stosunek jakości/szybkości/ceny ma Crucial MX 100 256GB, ale każdy współczesny SSD da kopa w zapisie/odczycie zdjęć roboczych.
                  dwie puszki, kilka stałych słoików, lampiszcza, jakieś baterie, kabelki ...

Komentarz

• bob_
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 150

Pod warunkiem, że komputer jako całość jest dobrze dobranym zestawem komponentów i szybką maszyną. W moim pececie (i5 - 4,5 GHz, 16GB RAMu, GTX670), wymiana dysku na ssd na prawdę dała kopa, przyznaję. Choć z uwagi na miejsce i wielkość kolekcji tak właściwie to tylko system i oprogramowanie do obróbki odpalam z SSD. Cała reszta (zdjęcia) znajdują się na WD Green i w ogóle nie odczuwam negatywnie "poślizgu" z tytułu wczytywania kolejnych kadrów przy np. selekcji dużego zestawu w danym folderze. Natomiast nawet foldery ze zdjęciami, cały system i oprogramowanie razem i tylko i wyłącznie na SSD, wmontowanym w laptopie z procesorem i3, intelowską grafą HD3000 i 8GB ramu, praktycznie niewiele daje - po prostu mulenie procesora i karty przy przerzucaniu kadrów i ewentualnym powiększaniu "zabija" całą szybkość dysku SSD. Wąskim gardłem może być tu sam interfejs SATA (chipset na płycie) i karta graficzna, której problemy sprawia nawet przewijanie stron w FF. Tak że z praktycznego punktu widzenia sama wymiana dysku nie zawsze będzie jedynym słuszynm remedium, szczególnie w przypadku RAWów z dużych matryc gdzie każdy plik ma po kilkadziesiąt megabajtów (wtedy szybki HDD, nie pofragmentowany praktycznie nie będzie ustępował). Niemniej statystycznie w większości przypadków komputerów stacjonarnych SSD jednak okaże się dużym postępem.
                    Ostatnio edytowany przez bob_; 33914.

Komentarz

• banan82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1165

Zamieszczone przez bob_
                      Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
                      Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu):
                      Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
                      Pozdrawiam
                      Tak, dokladnie. Nie mozna porownywac laptopow za okolo 3000zl z macbookami pro ktore kosztuja prawie 10tys zl. Do takiego porownania trzeba wziasc Delle Precision i odpowiedniki Lenovo z serii W oraz HP. Stawianie Macbookow w zestawieniu z takimi odpowiednikami udowadnia raz jeszcze ze komputery Apple wcale nie sa przeplacone.

Mobilna stacja robocza - to jest dokladnie to slowo. Dla porownania Dell Precision M4700 w wypasnej konfiguracji kosztuje tyle samo co Macbook Pro 15 retina w takiej samej konfiguracji.
                      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                      Crazy Apple Fanboy
                      Ex Linux User

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Szukam lapka z thunderboltem na pokładzie /* czy ktoś ma jakieś pomysły? Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

/* - japcane wynalazki wykluczone
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Ostatnio zrobiłem sobie test - wczytanie 20 zdjęć do PS z dysku SSD i zewnętrznego podpiętego pod USB3. Czas, w jakim załadowały się zdjęcia był identyczny (10,5 sek). Przy operowaniu suwakami w LR też nie widzę różnicy w prędkości działania. Pytanie więc, na ile to przyspieszenie w przypadku SSD jest zauważalne w naszej pracy ? Bo fakt, że system na SSD odpala się nieporównywalnie szybciej jest oczywisty, ale to chyba tylko z tego względu, że komp musi przemielić tysiące plików zanim się Windows załaduje. Przy operacjach na zdjęciach nie stwierdziłem żadnej znaczącej różnicy na korzyść SSD.
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• PawelB
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 578

Zamieszczone przez wiktor2323
                            A jak dobrać odpowiednią moc zasilacza ?
                            Można skorzystać z kalkulatora eXtreme Power Supply Calculator wersja darmowa podaje moc zasilacza, wersja płatna dodatkowo obciążenie poszczególnych linii.
                            Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
                            Moje gnioty 2

Komentarz

• mkamelg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 1270

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Szukam lapka z thunderboltem na pokładzie /* czy ktoś ma jakieś pomysły? Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

/* - japcane wynalazki wykluczone

Komentarz

• bob_
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 150

Zamieszczone przez Cichy
                                Ostatnio zrobiłem sobie test - wczytanie 20 zdjęć do PS z dysku SSD i zewnętrznego podpiętego pod USB3. Czas, w jakim załadowały się zdjęcia był identyczny (10,5 sek). Przy operowaniu suwakami w LR też nie widzę różnicy w prędkości działania. Pytanie więc, na ile to przyspieszenie w przypadku SSD jest zauważalne w naszej pracy ? Bo fakt, że system na SSD odpala się nieporównywalnie szybciej jest oczywisty, ale to chyba tylko z tego względu, że komp musi przemielić tysiące plików zanim się Windows załaduje. Przy operacjach na zdjęciach nie stwierdziłem żadnej znaczącej różnicy na korzyść SSD.
                                mam dokładnie te same wrażenia i wydaje mi się, że większe znaczenie ma tu potocznie mówiąc przepustowość całej maszyny jako kombinacji rożnych podzespołów zarządzanych konkretnym systemem, a nie "fizyczna" wydajność tylko jednego komponentu i to nie zawsze podawana czy wyznaczana w wartościach, które mają miarodajne znaczenie w takich operacjach jak wczytywanie zdjęcia właśnie. Bo tu przecież nie tylko odczyt danych jest ważny, tych nie ma za dużo może - kilkadziesiąt megabajtów na plik - ale także ulokowanie ich w pamięci, wyświetlenie na ekranie w co angażowana jest karta graf. i procesor, i powtarzanie tych operacji raz za razem. I najwidoczniej sprawia to jakiś kłopot nawet dzisiejszym pecetom, albo po prostu za sprawą nowoczesnego marketingu w branży elektroniki użytkowej jesteśmy nabijani w butelkę "że szybciej się nie da", po to żeby za 5, 6mcy ukazał się "nowy, szybszy model"

Niemniej jak już pisałem wcześniej SSD jest nie do przecenienia w kwestii startu systemu i samego oprogramowania do obróbki. Choćby już dlatego warto!

Komentarz

Pracuję...