Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze nic tak nie umila pracy jak szybki dysk. Do komfortowej pracy doradzalbym zdecydowanie SSD z transferami minimum 300 MB/s. Pojemnosc 256GB lub wiecej.
Procesora i tak nie wykorzystasz - i5 w zupelnosci wystarczy. Karta graficzna nVidia z CUDA, ktora jest obslugiwana przez PSa i ktora wezmie na bary czesc operacji procesora.
Zgodzę się z użytkownikami "cobalt" i "Veene2" pełną gębą!
Procek i5 spokojnie wystarcza do tego typu rzeczy, nawet obróbkę wideo spokojnie na nim można robić.
Mam u siebie i3 i na dobrą sprawę dla mnie wystarczające.
Osobiście jak bym miał wydać tę kasę to wolałbym kupić właśnie jakąś i5 a tą różnicę dołożył do pojemniejszego i szybszego dysku SSD i nawet powinno starczyć na jakiś dodatkowy dysk na magazyn (1 albo 2TB), jakiś WD RED albo GREEN.
Panowie dysk ssd 250 gb będzie wykorzystywany w pełnym zakresie, choć spojrzę na intela Jesli chodzi o procesor, zestaw jest " rozwojowy" W przyszłym roku mam zamiar dokupić do tego 32gb ramu i grafike- wykorzystuje go również do amatorskiej zabawy w 3dsmax a tam ramu i procesora nigdy dość Zastanawia mnie dobór chłodzenia do procesora... ten, który wybrałem w testach wypada baaardzo słabo..Polecicie czego używacie? Oraz zasilacza... polecono mi tego CS550M modular 80 PLUS Gold CP-9020076-EU w Morele.net uciągnie ten zestaw ?
Czy dysk Intela to dobry wybór, według mnie niekoniecznie (no chyba że ta wersja z "czachą" na obudowie - chyba seria 730), ale rozpatrywałbym albo Samsunga albo Crucial seria M550 albo MX 100.
Grafikę też bym proponował nVidia z technologią CUDA która wspomaga właśnie programy typu PS.
Z zasilaczy słyszałem dość dobre opinie o firmie SilentiumPC.
W takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>
Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu): Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
Pozdrawiam
Pod warunkiem, że komputer jako całość jest dobrze dobranym zestawem komponentów i szybką maszyną. W moim pececie (i5 - 4,5 GHz, 16GB RAMu, GTX670), wymiana dysku na ssd na prawdę dała kopa, przyznaję. Choć z uwagi na miejsce i wielkość kolekcji tak właściwie to tylko system i oprogramowanie do obróbki odpalam z SSD. Cała reszta (zdjęcia) znajdują się na WD Green i w ogóle nie odczuwam negatywnie "poślizgu" z tytułu wczytywania kolejnych kadrów przy np. selekcji dużego zestawu w danym folderze. Natomiast nawet foldery ze zdjęciami, cały system i oprogramowanie razem i tylko i wyłącznie na SSD, wmontowanym w laptopie z procesorem i3, intelowską grafą HD3000 i 8GB ramu, praktycznie niewiele daje - po prostu mulenie procesora i karty przy przerzucaniu kadrów i ewentualnym powiększaniu "zabija" całą szybkość dysku SSD. Wąskim gardłem może być tu sam interfejs SATA (chipset na płycie) i karta graficzna, której problemy sprawia nawet przewijanie stron w FF. Tak że z praktycznego punktu widzenia sama wymiana dysku nie zawsze będzie jedynym słuszynm remedium, szczególnie w przypadku RAWów z dużych matryc gdzie każdy plik ma po kilkadziesiąt megabajtów (wtedy szybki HDD, nie pofragmentowany praktycznie nie będzie ustępował). Niemniej statystycznie w większości przypadków komputerów stacjonarnych SSD jednak okaże się dużym postępem.
Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu): Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
Pozdrawiam
Tak, dokladnie. Nie mozna porownywac laptopow za okolo 3000zl z macbookami pro ktore kosztuja prawie 10tys zl. Do takiego porownania trzeba wziasc Delle Precision i odpowiedniki Lenovo z serii W oraz HP. Stawianie Macbookow w zestawieniu z takimi odpowiednikami udowadnia raz jeszcze ze komputery Apple wcale nie sa przeplacone.
Mobilna stacja robocza - to jest dokladnie to slowo. Dla porownania Dell Precision M4700 w wypasnej konfiguracji kosztuje tyle samo co Macbook Pro 15 retina w takiej samej konfiguracji.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1 Crazy Apple Fanboy Ex Linux User
Szukam lapka z thunderboltem na pokładzie /* czy ktoś ma jakieś pomysły? Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.
/* - japcane wynalazki wykluczone
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ostatnio zrobiłem sobie test - wczytanie 20 zdjęć do PS z dysku SSD i zewnętrznego podpiętego pod USB3. Czas, w jakim załadowały się zdjęcia był identyczny (10,5 sek). Przy operowaniu suwakami w LR też nie widzę różnicy w prędkości działania. Pytanie więc, na ile to przyspieszenie w przypadku SSD jest zauważalne w naszej pracy ? Bo fakt, że system na SSD odpala się nieporównywalnie szybciej jest oczywisty, ale to chyba tylko z tego względu, że komp musi przemielić tysiące plików zanim się Windows załaduje. Przy operacjach na zdjęciach nie stwierdziłem żadnej znaczącej różnicy na korzyść SSD.
Można skorzystać z kalkulatora eXtreme Power Supply Calculator wersja darmowa podaje moc zasilacza, wersja płatna dodatkowo obciążenie poszczególnych linii.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Ostatnio zrobiłem sobie test - wczytanie 20 zdjęć do PS z dysku SSD i zewnętrznego podpiętego pod USB3. Czas, w jakim załadowały się zdjęcia był identyczny (10,5 sek). Przy operowaniu suwakami w LR też nie widzę różnicy w prędkości działania. Pytanie więc, na ile to przyspieszenie w przypadku SSD jest zauważalne w naszej pracy ? Bo fakt, że system na SSD odpala się nieporównywalnie szybciej jest oczywisty, ale to chyba tylko z tego względu, że komp musi przemielić tysiące plików zanim się Windows załaduje. Przy operacjach na zdjęciach nie stwierdziłem żadnej znaczącej różnicy na korzyść SSD.
mam dokładnie te same wrażenia i wydaje mi się, że większe znaczenie ma tu potocznie mówiąc przepustowość całej maszyny jako kombinacji rożnych podzespołów zarządzanych konkretnym systemem, a nie "fizyczna" wydajność tylko jednego komponentu i to nie zawsze podawana czy wyznaczana w wartościach, które mają miarodajne znaczenie w takich operacjach jak wczytywanie zdjęcia właśnie. Bo tu przecież nie tylko odczyt danych jest ważny, tych nie ma za dużo może - kilkadziesiąt megabajtów na plik - ale także ulokowanie ich w pamięci, wyświetlenie na ekranie w co angażowana jest karta graf. i procesor, i powtarzanie tych operacji raz za razem. I najwidoczniej sprawia to jakiś kłopot nawet dzisiejszym pecetom, albo po prostu za sprawą nowoczesnego marketingu w branży elektroniki użytkowej jesteśmy nabijani w butelkę "że szybciej się nie da", po to żeby za 5, 6mcy ukazał się "nowy, szybszy model"
Niemniej jak już pisałem wcześniej SSD jest nie do przecenienia w kwestii startu systemu i samego oprogramowania do obróbki. Choćby już dlatego warto!
Komentarz