A jednak kabel ma znaczenie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Odp: A jednak kabel ma znaczenie!

Nigdy nie miałem, aż tak słabego kabla hdmi, żeby zaobserwować dropy, choć zawsze kupowałem te najtańsze. Ale chyba na tej podstawie wyciągnąłem zbyt pochopny wniosek, że jeśli takie kable istnieją to są walnięte, w sumie to można sobie wyobrazić, że istnieje i taka tandeta "by design".
    Zapraszam

Komentarz

• tojacc
      Bywalec
      • 2009
      • 157

kuchwa uwielbiam takie dyskusje...

chłopcy kto nie wierzy, niech weźmie najtańszy kabel hdmi za 12zł i taki za 120zł i jak nie zobaczy różnicy to jest ślepawy, ale za to bogatszy o parę złotych, to samo odnosi się do kabli coaxial i podobno głośnikowych, ja na szczęście głośnikowych kabli nie słyszę i używam miedziaków 4,5zł/m ;-)
      6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez michalab
        Nigdy nie miałem, aż tak słabego kabla hdmi, żeby zaobserwować dropy, choć zawsze kupowałem te najtańsze. Ale chyba na tej podstawie wyciągnąłem zbyt pochopny wniosek, że jeśli takie kable istnieją to są walnięte, w sumie to można sobie wyobrazić, że istnieje i taka tandeta "by design".
        no ja sie z jednym spotkalem. krotkim, bo takich uzywam w domu. na duzych niewykluczone, ze prawdopodobienstwo jest wyzsze...
        www albo tez flickr

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Zamieszczone przez tojacc
          kuchwa uwielbiam takie dyskusje...

chłopcy kto nie wierzy, niech weźmie najtańszy kabel hdmi za 12zł i taki za 120zł i jak nie zobaczy różnicy to jest ślepawy, ale za to bogatszy o parę złotych, to samo odnosi się do kabli coaxial i podobno głośnikowych, ja na szczęście głośnikowych kabli nie słyszę i używam miedziaków 4,5zł/m ;-)
          ale pierwotna dyskusja dotyczy kabla od internetu oraz kabla usb
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Nie tak dawno temu miałem hdmi 10 metrowy który rwał jak licho.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• michalab
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1580

Zamieszczone przez Czacha
              ale pierwotna dyskusja dotyczy kabla od internetu oraz kabla usb
              Ale dotyczyła strumieniowania danych cyfrowych i o tym tu dyskutujemy, bo przegrywanie plików z dysku na dysk to nieco inna bajka chyba nawet bardziej odległa niż hdmi od usb.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez tojacc
              to samo odnosi się do kabli coaxial i podobno głośnikowych, ja na szczęście głośnikowych kabli nie słyszę i używam miedziaków 4,5zł/m ;-)
              Przecież kable głośnikowe to sygnał analogowy więc nic dziwnego, że różnicę można usłyszeć, a wręcz istnieć musi.
              Zapraszam

Komentarz

• komarsnk
                Bywalec
                • 2009
                • 157

Co za bzdura
                Kabel HDMI przesyła sygnał w postaci cyfrowej więc albo działa albo nie działa
                Jeśli komuś coś nie działa płynnie to znaczy, ze kabel ma słabą przepustowość - tyle Błędów I/O nie ma prawa być.
                Co innego kable USB.
                A różnica rozmiaru pomiędzy plikiem na karcie pamięci a dyskiem wynikają z różnych systemów plików - tyle

Komentarz

• kosio
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 43

Test kabli HDMI. Strona 2. - polecam podsumowanie wyników testu
                  Ostatnio edytowany przez kosio; 45697.
                  pstrykacz nie fotograf*

*(przecinek wstawić gdzie kto chce)

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez kosio
                    Test kabli HDMI. Strona 2. - polecam podsumowanie wyników testu
                    Przy kablach o długości 2 m to faktycznie problemu nie będzie.
                    Ja miałem dwa kable po 5 m spięte hubem, kupione (wcale nie jakoś tanio, ale spieszyłem się i nie robiłem rozeznania w temacie) w Realu i niestety były problemy nie tyle z jakością obrazu (ew. artefakty zwalam raczej na UPC niż sam kabel), co z połączeniem w ogóle.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• dzik
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 884

Zamieszczone przez akustyk
                      mowiac o plytach CD - ja nawet slyszalem na przyzwoitym zestawie HiFi dzialanie takich magicznych czeskich "gumek" (naklada sie to na obwod plytki) jak rowniez nie mniej magicznego "krazka" (takiego nakladanego na plyte, zeby ja docisnac) na jakosc dzwieku - organoleptycznie to po prostu bylo slychac. maniakiem odsluchu kabelkow nie jestem (daleko mi - jestem pasjonatem sluchania muzyki, nie dzwiekow!) ale uszy mam generalnie dosc dobre. przy czym nie robilem tam proby dosluchania sie, wrecz sceptycznie podchodzilem do tego testu. ale obiektywnie roznice slyszalem, wieksza niz bym sie spodziewal.
                      Pewnie zdarzyło się komuś zczytać dane z płyty CD, one nie wybaczają błędów. Jak się jeden bit w jpg'u zgubi to w najlepszym przypadku będzie kaszana albo poporstu nie odczyta.
                      Mam sporą skuteczność w odczytywaniu płyt bez żadnych gumek czy podkładek. Gdyby to miało sens to zrzucenie pliku RAR bez danych naprawczych byłoby niemożliwe.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez Merde
                        Przy kablach o długości 2 m to faktycznie problemu nie będzie.
                        Ja miałem dwa kable po 5 m spięte hubem, kupione (wcale nie jakoś tanio, ale spieszyłem się i nie robiłem rozeznania w temacie) w Realu i niestety były problemy nie tyle z jakością obrazu (ew. artefakty zwalam raczej na UPC niż sam kabel), co z połączeniem w ogóle.
                        Dokładnie tak. W przypadku większych długości zaczynają się problemy.
                        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Ale dotyczyła strumieniowania danych cyfrowych i o tym tu dyskutujemy, bo przegrywanie plików z dysku na dysk to nieco inna bajka chyba nawet bardziej odległa niż hdmi od usb.
                          To jest hydepark więc tu się tematu niewolniczo nie trzymamy .
                          Przecież kable głośnikowe to sygnał analogowy więc nic dziwnego, że różnicę można usłyszeć, a wręcz istnieć musi.
                          Inna sprawa na ile te różnice są istotne.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez dzik
                            Pewnie zdarzyło się komuś zczytać dane z płyty CD, one nie wybaczają błędów. Jak się jeden bit w jpg'u zgubi to w najlepszym przypadku będzie kaszana albo poporstu nie odczyta.
                            caly czas rozbija sie o roznice miedzy transmisja strumieniowa a blokowa. jak jest blok danych ,to jest kontrola poprawnosci transmisji i jest zero-jedynkowa decyzja, czy "przeszlo" poprawnie czy nie.

przy transmisji strumieniowej sa inne priorytety.

i teraz... odtwarzanie muzyki z CD to transmisja strumieniowa. kopiowanie plikow to blokowa.

Zamieszczone przez dzik
                            Mam sporą skuteczność w odczytywaniu płyt bez żadnych gumek czy podkładek. Gdyby to miało sens to zrzucenie pliku RAR bez danych naprawczych byłoby niemożliwe.
                            j.w.

Zamieszczone przez komarsnk
                            Co za bzdura
                            Kabel HDMI przesyła sygnał w postaci cyfrowej więc albo działa albo nie działa
                            siec GSM/UMTS tez przesyla dane w postaci cyfrowej. czy to oznacza, ze zawsze slyszalny w sluchawce sygnal pozwala na pelne rozumienie co ktos po drugiej stronie mowi?

Jeśli komuś coś nie działa płynnie to znaczy, ze kabel ma słabą przepustowość - tyle Błędów I/O nie ma prawa być.
                            wlasnie o to chodzi, ze ma prawo

Co innego kable USB.
                            rowniez nie.

medium komunikacyjne nie ma znaczenia! ma znaczenie rodzaj transmisji (blokowa/strumieniowa). mozna sobie ze znajomym golebie pocztowe wysylac jesli 4 golebie maja przyniesc 4 kawalki tej samej wiadomosci (transmisja blokowa) - to bledy I/O (golab kaput ) beda oznaczaly nieudana transmisje. ale jesli co godzine wysyla sie znajomemu golebia z informacja o cisnieniu krwi (strumien danych), to jeden czy dwa polegle golabki nie robia wielkiej roznicy dla powodzenia transmisji. aczkolwiek nadal dla jakosci otrzymywanej informacji...

bardziej lopatologicznie wylozyc nie umiem...
                            www albo tez flickr

Komentarz

• pe.en.de
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 321

A te kabelki, co canon dodaje do aparatu, to należało by wymienić, czy nie?
                              Bo na oko, to zbyt imponująco nie wyglądają
                              Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

• Leon007
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2875

Są różne sposoby na poprawienie jakości: AudioVoodoo.
                                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                                Ja
                                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                                Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...