Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Też bym raczej sugerował jakieś Eizo S lub SX jak starczy budżetu i do tego dopasować komputer. Od biedy może to być nawet pecetowy laptop z i5 i 8 GB RAM-u na pokładzie. Plusem takiej kombinacji jest to, że laptopa mogłabyś zabrać ze sobą wszędzie (np. żeby pokazać prace klientowi), a w domu pracujesz wygodnie w konfiguracji jedno- lub dwumonitorowej, z podłączoną zewnętrzną myszką/tabletem i klawiaturą. Do monitora zamiast laptopa można dopasować jakiegoś stacjonarnego peceta, który w podobnej kwocie da większą wydajność.
u siebie mam pentiuma i7 2.8GHz plus 10GB RAM grafika ATI 4890 i do tego dysk SSD jakies 2 tygodnie temu wlozylem wlasnie +4gb ramu i dysk ssd po czym kupilem Eizo S2433W obrobka nabrala kolorow pracuje sie bardzo przyjemnie i bardzo stabilnie poprzez wlozenie dysku SSD komputer nie mysli tylko poprostu otwiera to co chcem samo wlaczenie trwa jakies 10 sekund od przycisniecia guzika power wylaczenie to czas do 5 sekund photoshop smiga bez problemu i jestem zadowolony z predkosci natomiast w niedalekiej przyszlosci dokupie jeszcze troszke pamieci RAM iMaca nie kupil bym z powodu przyzwyczajenia sie do Windy nauka wszystkiego od nowa szykanie oprogramowania itp do tego ten odbijajacy wszystko ekran :/ a glownie mozliwosci ingerecji w srodek komputera w towerze moge wymienic wszystko na co chcem i jak chcem w imacu mozesz chyba tylko zmienic dysk i dodac ramu :/ nie satysfakcjonyje mnie osobiscie taka opcja moja rada: dobrze dobrany PC plus dobry monitor (ja za swojego eizo zaplacilem 400 funtow) i jak najbardziej go polecam
Jak to zwykle bywa na forum najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy nie uzytkuja sprzetu o ktory pada pytanie
nie jestem uzytkownikiem imaca i jak narazie nie planuje byc jego uzytkownikiem dlaczego opisalem powyzej aczkolwiek chodzila mi po glowie taka mysl
natomiast i tak kazdy zachwala to co on ma wiec sonda na temat kupna pc czy imac bedzie podzielona a najlepiej bylo by podjac decyzje poprostu usiasc przed imaciek na troche ...
Ale że co, nagle w iMacach zaczęli dawać ekrany dające obraz jak średniej klasy Eizo?
A nie mówiłem, że zaraz zacznie się krucjata zwolenników "perfekcjonizmu" na jakość matrycy?
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
no właśnie warto by porównać i wszystko policzyć, żeby nie wyszło, że za MacOsa zapłacimy np. 2000 zł
wiele osób poleca 12 GB RAMu - ja mam 6 i nigdy Lr całych nie zajął, więc tylko do Lr nie warto więcej
Ale jak to chcesz policzyć? Porównując do All in one microstara i innych producentów? Czy do PC? Do PC nie widzę sensu. A jak już trzeba to nie zapominajmy o wliczeniu równie cichego chłodzenia (także na kartę graficzną), o klawiaturze i myszce z górnej półki (no ok magic mouse to kwestia dyskusyjna, ale klawiatura mimo swojej ceny warta każdej złotówki), o dobrej kamerze, wifi itp, bo zazwyczaj jak widziałem wyliczenia to wszystko to było pomijane. No i wypadałoby porównywać do firmowego komputera, a nie składaka (chociaż aż tak istotne jak przy stacjach roboczych to nie jest). Więc będę się upierał, że takie porównania nie mają sensu, bo to zupełnie inny sprzęt. A jak komuś nie przeszkadza wielka skrzynia z seryjnym chłodzeniem itd to ok, tylko niech później nie pisze, że jest lepsze od iMaca, bo jest inne i być może wydajniejsze, a nie lepsze.
A nie mówiłem, że zaraz zacznie się krucjata zwolenników "perfekcjonizmu" na jakość matrycy?
Pozdrówka!
Raczej krucjata użytkowników Maców, przeświadczonych o wyższości własnych systemów :-) Serio, tu nie potrzeba zaawansowanej wiedzy, wystarczy kartka papieru, kalkulator i można policzyć co się bardziej kalkuluje. Sam przez to przechodziłem bodaj trzy razy, ostatni raz całkiem niedawno, jak wybierałem i liczyłem nowego laptopa. Jak potrzeba dużej mocy do obliczeń i dobrej jakości obrazu, a ma się ograniczone fundusze (ograniczone nie znaczy minimalne, tylko z narzuconym rozsądnym limitem cenowym), to jakby nie liczyć - taniej i lepiej wychodzi pecet.
Jak kupowałem iMac'a przeliczyłem ile kosztowałby komputer z takimi samymi parametrami i z jakimś rozsądnym monitorem i systemem. Wyszło na to że ceny były na podobnym poziomie.
W dodatku używałem Windowsa od wersji 95 i nawet najlepiej skonfigurowany XP czy win7 się zamula i regularnie trzeba przeprowadzać czyszczenie systemu. Windows również zabiera więcej zasobów systemowych i jest bardziej podatny na zawieszania.
Raz próbowałem zainstalować Maca na moim PC ale się nie powiodło no i jest to nie zgodne z umową licencyjną systemu.
Może nie chcę rozpoczynać "krucjaty" ale z doświadczenia z wszystkimi systemami Win i z różnymi dystrybucji Linux, mogę stanąć w obronie MacOS. Uważam, że jest to złoty środek pomiędzy łatwością użytkowania i kompatybilnością Win i stabilnością systemu Linux.
ale z doświadczenia z wszystkimi systemami Win i z różnymi dystrybucji Linux, mogę stanąć w obronie MacOS. Uważam, że jest to złoty środek pomiędzy łatwością użytkowania i kompatybilnością Win i stabilnością systemu Linux.
Gwoli ścisłości: "bebechy" OSX są na bazie BSD.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Elektronika nigdy sie nie kalkuluje A wydajnosc i moc sama w sobie nigdy nie ma wiekszego znaczenia bo roznica pol sekundy to zadna roznica.
PS. Ciekawe jak przeliczasz wartosc obiektywow? Oblicasz iloraz LPM i ceny?
Ciężko dyskutować z takimi argumentami jak "wydajność nie ma znaczenia, a elektronika się nie kalkuluje". Ja naprawdę nie mam nic przeciwko Makom (ani ich użytkownikom). To jest dobry sprzęt, tyle tylko, że za tę samą cenę można kupić coś lepszego z obozu pecetowego - albo zaoszczędzić i kupić sprzęt ze specyfikacją tego czy tamtego Maka za przeciętnie 30% niższą cenę (za co można mieć licencję na jakiś program do zdjęć).
Jeżeli chodzi o ekrany w iMakach, to są one przyzwoite, ale ponownie - za daną kwotę bez problemu kupuje się lepiej wysterowany monitor Eizo lub NEC, bez odbijającej wszystko szyby, z bogatszymi regulacjami - co ma naprawdę duże znaczenie przy edycji zdjęć. Monitor robi tu naprawdę dużą różnicę: lepiej mieć ekran przyzwoity czy bardzo dobry?
Pewną zaletą biurkowych pecetów jest to, że jak coś padnie, to można szybko pójść do sklepu i dokupić część zamienną. To również ma znaczenie jak się pracuje na tym sprzęcie i ma terminy. W przypadków Maków, ze względu na nieco mniej typowe rozwiązania techniczne, zwykle jedyna ścieżka biegnie przez serwis - co oznacza kilka-kilkanaście dni czekania. To również warto wziąć pod rozwagę przy kalkulacjach.
W ewentualny wątek o różnicach między Mac OS 10 a Windows 7 nie będę wchodził - doświadczenie uczy, że te sprawy są akurat bardzo subiektywne i dyskutowanie tu nie ma sensu. Każdy wybiera to co woli.
Wybacz, ale pytania o wartość obiektywów kompletnie nie rozumiem.
Ciężko dyskutować z takimi argumentami jak "wydajność nie ma znaczenia, a elektronika się nie kalkuluje".
Bo wiesz ze mam racje, dlatego z czym tu dyskutowac?
Zamieszczone przez strideer
Ja naprawdę nie mam nic przeciwko Makom (ani ich użytkownikom). To jest dobry sprzęt, tyle tylko, że za tę samą cenę można kupić coś lepszego z obozu pecetowego
No wlasnie nie - kup 27'' monitor oraz komputer o takich parametrach jak iMac w tej samej kwocie. Kupisz .. ale nie bedzie lepszy, jego wydajnosc i "dobroc" bedzie miescila sie w 5-10% wydajnosci. Rozumiem ze Ty jestes w stanie wylapac taka roznice - ja nie.
Jeżeli chodzi o ekrany w iMakach, to są one przyzwoite, ale ponownie - za daną kwotę bez problemu kupuje się lepiej wysterowany monitor Eizo lub NEC, bez odbijającej wszystko szyby, z bogatszymi regulacjami - co ma naprawdę duże znaczenie przy edycji zdjęć. Monitor robi tu naprawdę dużą różnicę: lepiej mieć ekran przyzwoity czy bardzo dobry?
Ja zdecydowanie wole 27'' ... do ktorych zawsze moge podpiac sobie Eizo. Nie jestem zwolennikiem wydawania kasy na kalibrowalne monitory jesli potem i tak te zdjecia oglada sie na laptopach z marketu lub odbitkach przy oswietleniu z ergooszczednej zarowki. Dla mnie to przerost formy nad trescia i lechtanie wlasnego ego - inny powie ze to samo robi sie kupujac 50L zamiast 50/1.4
Wybacz, ale pytania o wartość obiektywów kompletnie nie rozumiem.
Chcial bym sie dowiedziec jakimi wartosciami kierujesz sie przy doborze sprzetu, skoro w komputerze liczy sie przede wszystkim moc - tak przynajmniej wywnioskowalem z Twojego postu. Moze blednie? A jesli nie to jak dobierasz optyke? Na podstawie oceny ostrosci per pixel?
Komentarz