Kodak umiera :(.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

Zamieszczone przez r3b
    Nie nazwal bym tego śmiercia Kodaka. On raczej idzie na emeryture... Nic nie bedzie robic a kasa bedzie leciec... ;-)

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
    No chyba zbytnio nie rozumiesz o co chodzi...
    Albo Kodak zbankrutuje co oznacza jego całkowity koniec, albo sprzedadzą wszystko w sumie w obecnej kondycji pewnie za bezcen i nie wiadomo co się dalej z nim stanie...
    To, że Kodak robi coś dla US Army to też go w niczym nie ratuje (a tak swoja drogą co Kodak dla nich wytwarza??)

Szkoda, pamiętam tą pierwszą rolkę filmu naświetloną na zenicie - Kodak Academy, potem czasem TMAX... Ehh no ale tak to jest... Albo się dobrze dostosujesz to zmieniających się czasów i technologii, albo...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

To, że Kodak robi coś dla US Army to też go w niczym nie ratuje (a tak swoja drogą co Kodak dla nich wytwarza??)
      No,nie mogę Ci napisać. Top Secret -rozumiesz.:

Komentarz

• BuRton
        Uzależniony
        • 2008
        • 681

"W chwili obecnej jedyną prawdziwą wartością w firmie są posiadane przez nią patenty, wyceniane przez specjalistów na trzy miliardy dolarów amerykańskich."
        Jakiś kapitał jest

Wspierałem Kodaka w czasach analogowych (szczególnie kupując dziesięciopaki ISO 100 i 400). W cyfrze też zrobiłem co mogłem. Wierzę, że ktoś bogaty i mądry wykupi markę i wykorzysta potencjał.
        Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• janhalb
          Początki nałogu
          • 2008
          • 325

Zamieszczone przez jacek_73
          Nic nie jest wieczne z wyjątkiem pióra wiecznego (ktoś jeszcze takie coś pamięta?) (...).
          Nie bluźnij! Pióro wieczne JEST wieczne - piszę wyłącznie piórem. Oczywiście wtedy, kiedy akurat nie piszę na klawiaturze. Czyli średnio raz na tydzień ;-)

Mnie rzuciło się w oczy jeszcze jedno zdanie z tego tekstu:

...sprzedaż firmy przekroczyła 10 miliardów dolarów. Jako jedna z pierwszych opracowała model aparatu cyfrowego.
          To się nazywa strzelić sobie samobója... ;-)
          Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

troche nie qmam zalu. ze Kodak ginie, bo w dzisiejszych czasach masowy uzytkownik wybiera ajszit i ryjobuk?

niech mi ktos przypomni, na jakich uzytkownikach Kodak swego czasu zbil kabze. bo mam wrazenie, ze dokladnie takich samych niedzielnych pstrykaczach... to raczej firma powinna sobie w brode pluc, ze przespala moment zmiany i zamiast wtedy wykorzystac uznana marke czekala na... nie wiem... surmy z nieba...
            www albo tez flickr

Komentarz

• magart
              Początki nałogu
              • 2008
              • 378

Hmm, co więc będzie z papierem Kodak Endura? Bardzo lubię jego jakość.
              EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
              www.magaczewski.blogspot.com
              www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• Sergiusz
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2708

Przyzwyczaisz się do FUJI tyle, że pewnie też na krótko.
                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Franek_
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 206

Szkoda Kodaka. Było nie było wkład w rozwój fotografii ta firma miała potężny, co by Kodachrome'a wspomnieć tylko. No ale prawda też taka, że jakość zdjęć produkowanych przez współczesne cyfrówki przewyższyła już jakość małego obrazka na kliszy. Moim zdaniem ogólnie następuje zmierzch fotografii analogowej w formacie 135. Jeszcze średni lub wielki format będą miały zastosowanie, lecz mały obrazek niekoniecznie. A z samych pasjonatów fotografujących na 120 ciężko utrzymać kohortę kilkunastu tysięcy pracowników.

Komentarz

• Jutrzas86
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 23

Kurcze, a dopiero co dokupiłem sobie Canona 50E + parę rolek Kodaka i Fuji Warto się chyba już teraz zaopatrzyć w zapas zacnych filmów.
                    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
                    zdjęcia: picasa dA

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/k...ow_223024.html

Komentarz

• najeli
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 992

www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                        C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Oni chyba zbytnio zaufali niektórym opiniom z CB, że analog jest nieśmiertelny a cyfra jest fe. ;-)

Nie pierwsi i nie ostatni, co nie dostrzegli zmian i zagrożenia jakie te zmiany niosą i nie zareagowali w porę. Samtajms bywajet.... :-)

Janusz,
                          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• analogforever
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 675

etam pada,kodak jak Elvis ciągle żyje, bedą jakieś zmiany i juz ,pewnie pogonią dzial cyfrowy bo tak naprawde po co to komu ,chemie papiery i filmy nadal bedą robić bo są najlepsi
                            T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Sami sobie uwiązali kamień u szyi. Nie mniej to nie tylko Kodak a cała fotografia upada.

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

A nadgniłe (przepraszam nadgryzione ) jabłko to by ich nie kupiło ?
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...