Kodak umiera :(.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Zamieszczone przez Janusz Body
    Zaawansowane technologie nie dotarły jeszcze do wsi zwanej Szczecin :-)
    Ale już są pod Stagardem
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• dj_zibi
      Uzależniony
      • 2007
      • 541

Wydaje mi się ze najlepiej byłoby wydzielenie zakładu typowo analogowego i utworzenie Kodak - analog. Zobaczcie się na ilforda ma się dobrze Analog w 2011 jest chyba jednak bardziej popularny niz w 2006-8(wysuwam taki wniosek po ruchach na forach analogowych).
      Moja strona

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

To że padnie spółka Kodak nie znaczy że zniknął produkty sprzedawane pod tą marką. Polaroid też padł a marka na rynku fotograficznym została (niestety zaczyna być w tej chwili deprecjonowana, poprzez firmowanie nią chińszczyzny). Agfa również opchnęła zewnętrznej firmie dział zajmujący się materiałami do fotografii analogowej.
        Jeśli będzie zapotrzebowanie na filmy i papiery Kodaka to na rynku zostaną, jeśli natomiast produkcja okaże się, w perspektywie, nieopłacalna to zniknął i tak , niezależnie od tego kto tak naprawdę będzie je robił.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• 4kwiatek
          Bywalec
          • 2006
          • 232

Hi...
          Używa, używa się klisz. W związku z uprawianym zawodem co roku przechodzę badania jak na kosmonautę. Co dwa lata mam RTG - ostatnie robiłem 12 września 2011 - na kliszy, jak najbardziej. Zaawansowane technologie nie dotarły jeszcze do wsi zwanej Szczecin :-)
          Ja trochę mniej wyrafinowane . Takie ja na zawodowych kierowców (którym nie jestem . A co do RTG to postęp jest niezauważalny - to znaczy nie zauważysz kiedy . Jednego dnia u nas robiłem RTG klatki (duży obrazek), za 2 tygodnie ponownie w tym samym miejscu kontrola... i już dostałem tylko płytę CD . Ale sprawdzę - może płyta była Kodaka (chyba tak - ale się wpasowało w wątek

Pozdrawiam...

Komentarz

• 7four
            Uzależniony
            • 2009
            • 850

Używa, używa się klisz. W związku z uprawianym zawodem co roku przechodzę badania jak na kosmonautę. Co dwa lata mam RTG - ostatnie robiłem 12 września 2011 - na kliszy, jak najbardziej. Zaawansowane technologie nie dotarły jeszcze do wsi zwanej Szczecin :-)
            Dotarły, zapewniam Ciebie, już jakiś czas temu, to trzeba wiedzieć gdzie robić W Zdrojach np. mają całą nową radiologię tak już od roku.

Tu masz przykład drukarki która drukuje obraz rtg na kliszy.

Kodak też jest, proszę bardzo:
            Carestream medical imaging and healthcare IT solutions for healthcare providers, all backed by a global service and support network.

i wiele innych firm.

To są tzw. ucyfrowienia analogowych systemów rtg. Coś przejściowego pomiędzy rendgenami analogowymi (których jest pełno) a pełną cyfrą, ucyfrowienia te zastępują "mokrą ciemnię" czyli pełną odczynników do wywoływania błon (bo chyba to masz na myśli).

Jako ciekawostka, w PS można sobie zdjęcie wyeksportować do pliku dicom i wydrukować na tej kliszy
            Ostatnio edytowany przez 7four; 27597.

Komentarz

• dj_zibi
              Uzależniony
              • 2007
              • 541

Tak apropo tych co mówią ze analog jest beee...

Moja strona

Komentarz

• analogforever
                Uzależniony
                • 2008
                • 675

Zamieszczone przez dj_zibi
                Wydaje mi się ze najlepiej byłoby wydzielenie zakładu typowo analogowego i utworzenie Kodak - analog. Zobaczcie się na ilforda ma się dobrze Analog w 2011 jest chyba jednak bardziej popularny niz w 2006-8(wysuwam taki wniosek po ruchach na forach analogowych).
                ilford jest dla mnie mało pewny,gdzieś mi się obiło o uszy ze te nizsze linie papierów to foma sprzedawana ze 60% drozej ,a inne ze znowu Tetenal ,nie jestem pewien co oni robią swojego a co kupują w OEM ie ,ale bardziej tylko rebrandują niz produkują chyba
                T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• dj_zibi
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 541

analogforever bardziej chodziło mi o negatywy.
                  Moja strona

Komentarz

• analogforever
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 675

te tanie to chyba tez nie ich produkcja ,PAN ta linia chyba sie nazywa
                    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• dj_zibi
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 541

Pan 50/100/400 film jak każdy inny ze swoją specyfiką. Szczerze mało mnie interesuje czy robią czy sprzedają wazne by było dobre i przede wszystkim powtarzalne a Kodak takie materiały robi
                      Moja strona

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez Sergiusz
                        Jak ma się czterdzieści lat z okładem to człowiek jest już trochę głuchy i brzmienie schodzi na dalszy plan.

Głuchy w takim wieku - trzeba do lekarza :wink:. Są ludzie którzy mają 70 wiosenek i brzmienie jest dla nich bardzo ważne .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

Tak jasne, są wyjątki. Dla mnie brzmienie też jest ważne. Tylko, że od 40 lat z okładem do czytania ręce stają się za krótkie. Podobnie ze słuchem. Przycina się pasmo. Z wiekiem. Nawet młodzi ludzie nie są w stanie usłyszeć pełnego pasma HIFI do tego u każdego inaczej słyszy lewe i prawe ucho.
                          Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Ciekawostka,no. Pierwsze słyszę . Wyciągasz pochopne wnioski . To Twoja indywidualna przypadłość jest. Niepowtarzalna w świecie przyrody.
                            Do lekarza musisz...

Komentarz

Pracuję...