Kodak umiera :(.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Kodak umiera :(.

Wygląda na to, że firma która była ikoną fotografii odchodzi w przeszłość.

Ciekawe jest jeszcze to zdanie z tego artykułu:
    Dziś większość zdjęć jest robionych telefonami komórkowymi i wrzucanych na Facebooka. Trudno wyobrazić sobie czasy, kiedy marka Kodaka była silniejsza niż portalu społecznościowego. Większość nastolatków zakochanych w iPhonie nigdy nie widziało rolki filmu i nie są zainteresowani aparatem fotograficznym, który nie posiada żadnych dodatkowych funkcji.
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Nic nie jest wieczne z wyjątkiem pióra wiecznego (ktoś jeszcze takie coś pamięta?) oraz myśli Lenina...przyszła pora na Kodaka. Wydaje się jednak że ktoś to kupi ze względu na znaczek.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

Szkoda. Najczęściej używam filmów Kodaka

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

O RANY! Co za dramatyczna wiadomość! Wszystkie najpiękniejsze moje zdjęcia to był Kodak Gold.
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2194

Zdjęcia nowonarodzonej córki na Kodak Ektar 100... ech... pewnie połowy userów forum jeszcze na świecie nie było
          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

To okaże się, że najlepsze jest FUJI?
            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• pan.kolega
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2817

Jak to się mówi na pogrzebach, zamiast mówić o śmierci Kodaka, celebrujmy jego znakomite życie!

W końcu była to wspaniała firma i prosperowała niebywale ponad sto lat.

Niestety, skoro nie było takiej potrzeby, Kodak nie zainwestował nigdy poważnych pieniędzy w rozwój niczego poza filmem i chemią, a tylko doił co miał.

Czyli właśnie zabił Kodaka ten niebywały sukces. Trudno by było znaleźć inny biznes który przez tyle czasu robi to samo masowo przez stulecia, robi duże pieniądze, i nie ma wielkiej konkurecji. No wlaśnie, do czasu Fuji.

http://www.forbes.com/sites/petercoh...eastman-kodak/
              Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Sergiusz
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2708

Było nie było jest to też producent matryc. Ciekawe co zrobi Leica?

Komentarz

• strideer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1905

Zacznie się zaopatrywać w Dalsa? Albo u Canona... :-)

Komentarz

• janmar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3468

To że pada firma ,niekoniecznie znaczy że nikt nie przejmie ,kupi,działalności,technologii, w jakimś zakresie,nawet pod tą sama nazwą.Zobaczymy.

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Tak mi się zdaje, że pewnie ktoś ich kupi. Problem w tym że Kodak "robi" dla armii amerykańskiej i sprzedaż szczególnie zagranicznej spółce może być dużym problemem.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Nie pamiętam dokładnie kolejności ale miałem wgląd w takie badania na temat marki kojarzonej z fotografią i Kodak był na drugim albo trzecim miejscu. Było to równo rok temu. Zapewne niewiele się zmieniło. I pewnie podobnie by było w innych krajach. Samo logo jak i nazwa są zapewne wiele warte. Więcej niż patenty i technologie.

Komentarz

• zanussi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1696

Spoko. To przecież my zabiliśmy Kodaka. Ale jeśli ktoś go przejmie (tak chociażby jak Polaroida) to i my możemy go na powrót ożywić. Ja mam minimalny na razie wkład w ożywianie Polaroida (aparat serii 600 kosztuje grosze, czego nie można już powiedzieć o wkładach )
                          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• nilhi
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 99

Moje najlepsze, obawiam się, to także czasy Kodak Gold, choć-em młoda... Pamiętam, ze z kieszonkowego mogłam sobie pozwolić na jedną rolkę filmu miesięcznie, a z wywołaniem go musiałam czekać do kolejnego kieszonkowego (kolejny miesiąc). Do dziś będę się upierać, że to była najlepsza metoda czynienia szybkich postępów w nabieraniu poprawności technicznej

Niedawno na NatGeo był dokument o ostatniej rolce Kodachrome, którą zabrał w podróż do Indii Steve McCurry. Efekt tej pracy można podejrzeć tutaj:

Komentarz

• r3b
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 216

Nie nazwal bym tego śmiercia Kodaka. On raczej idzie na emeryture... Nic nie bedzie robic a kasa bedzie leciec... ;-)

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Komentarz

Pracuję...