Praca na 2 lampy - kościół

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

Odp: Praca na 2 lampy - kościół

Zamieszczone przez cubbus
    Robisz pomiar na twarze i ustawiasz też na nie WB
    i to wszystko podczas ceremonii? jak na to znajdujesz czas?, no chyba,ze z koscioła oddajesz 5-10 zdjęć

--- Kolejny post ---

Na wprost..?
    generalnie, nie... ale jak uznam, że w danej sytuacji walniecie na wprost jest mi potrzebne, to to zwyczajnie robię, i nie przejmuję sie tym, ze może to kogoś oburzać
    Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• cubbus
      Początki nałogu
      • 2014
      • 389

Zamieszczone przez Przemek_PC
      B&W jest oznaka slabosci. Skoro swiatlo zastane jest do kitu to trzeba zorganizowac swoje. Tyle ze blyskac to trzeba jednak umiec.
      Albo oznaką rozumienia kolorów światła. Błyskanie nie jest koniecznością albo wynika z niewiedzy i braku możliwości puszki, bo większość kościołów na f/2 i przy ISO 1600 da się zrobić, często nawet na dużo mniejszym ISO. Zakładam, że rozstawiasz dwa swoje statywy z lampami skoro chcesz panować do końca nad światłem. A po mszy prosisz młodych, żeby poczekali
      Przecież to jest reportaż i rządzi się swoimi prawami i dużo ważniejsza jest chwila niż światło i warunki panujące w danej sytuacji.

Zamieszczone przez tombas
      i to wszystko podczas ceremonii? jak na to znajdujesz czas?, no chyba,ze z koscioła oddajesz 5-10 zdjęć
      Nie bardzo rozumiem Twój tok rozumowania.
      Pomiar światła robisz na centralnym punkcie i ustawiasz na M i masz albo jak umiesz to na c1-kwestia 20-30 sekund, pomiar WB kolejne kilkanaście sekund albo 3-5 klatek i masz co potrzeba. A msza trwa prawie godzinę...
      Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

...ustawiasz też na nie WB...
        Co nie rozwiązuje problemu dwukolorowego światła, bo albo będą zielone cienie, albo pomarańczowe twarze.

...jeśli jest wielki kłopot z WB to, niestety albo stety zostaje B&W
        Gorzej jak młodzi powiedzą, że nie chcą w ogóle lub tylko niewiele B&W

--- Kolejny post ---

...bo większość kościołów na f/2 i przy ISO 1600 da się zrobić,...
        Stare kościoły są często dużo ciemniejsze, przy f2 iso 6400 1/50 to niekiedy mało - zwłaszcza jak jest na zewnątrz pochmurno, a jak słońce świeci przez witraże to mamy wszystkie odcienie tęczy.
        Moim zdaniem lampa często jest niezbędna.
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2194

Błyskanie nie jest koniecznością albo wynika z niewiedzy
          czy uparcie forsując swoje przekonania, możesz powstrzymac sie od obrazania/deprecjonowania wiedzy i umiejetnosci osób które osmielają się miec inne zdanie niz Twoje?

--- Kolejny post ---

msza trwa prawie godzinę...
          ale kluczowe momenty po kilkadziesiąt sekund
          Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• cubbus
            Początki nałogu
            • 2014
            • 389

czy uparcie forsując swoje przekonania, możesz powstrzymac sie od obrazania/deprecjonowania wiedzy i umiejetnosci osób które osmielają się miec inne zdanie niz Twoje?

ale kluczowe momenty po kilkadziesiąt sekund
            No tak najpierw sam zaczynasz sie mądrzyć a potem jak ktoś umie inaczej i o tym pisze to czujesz się obrażany. Wyluzuj, i myśl se jak chcesz. Błyskaj na wprost i jak tam chcesz.

Wchodzisz do kościoła i przysięga... nie byłem jeszcze w takim. Zazwyczaj mam kilkanaście minut na zrobienie kilkunastu zdjęć i dopasowanie parametrów. Nawet jak się do końca nie uda to mam rawy żeby zmienić WB.

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Zazwyczaj mam kilkanaście minut na zrobienie kilkunastu zdjęć i dopasowanie parametrów. Nawet jak się do końca nie uda to mam rawy żeby zmienić WB.
              no "miszczu" sie trafił, normalnie "miszczu".
              powodzenia. EOT.

Komentarz

• Michal
                Bywalec
                • 2014
                • 148

Spokojnie Panowie...
                Zazwyczaj staram się robić bez lampy, ale nie wyobrażam sobie abym jej nie miał założonej na aparat. Robię fotę a tu słoneczko daje z tyłu - jak nie doświetlisz lampą to i najjaśniejsza stałka nic nie da. Już wiele widziałem zdjęć młodych, gdzie połowa była cz-b bo fotograf nie dał rady szumom, a młodzi wcale nie chcieli zdjęć cz-b.
                Fajną sytuację miałem ostatnio. Zostałem poproszony o robienie zdjęć na pogrzebie. Kościół mi nieznany, ale wiedziałem, że jest tam po prostu "ciemno". Wchodzę do kościoła i masakra. Ciemno to mało powiedziane. Ściany do połowy w drewnie, troszkę jasnej ściany i sufit w takim samym ciemnym drewnie. Okno z przodu kościoła i z tyłu wąskie i małe. Śnieżyce co chwile. Test1 - iso 1600 - ciemno, test 2- iso 3200 - niestety też ciemno. Dopiero lampa "w sufit" i iso 1250-1600 dało radę.

Reasumując: Użycie lampy jest spowodowane albo koniecznością, albo chęcią uzyskania pewnego efektu. Albo idziemy na kompromis i czasami używamy świadomie lampy, albo idziemy na kompromis z szumami i dajemy zdjęcia cz-b.
                Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
                Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2462

Czasem trzeba po prostu wybrac mniejsze zlo. Moim zdaniem lepiej blysnac nawet na wprost zeby nie miec czerwonych twarzy z czarnymi oczodolami i jednak zdjecie kolorowe niz od razu skapitulowac i myslec o cz-b. Ocenianie fotografa typu na 100% idiota bo blyska na wprost jest krzywdzace bo skad wiadomo czy idiota czy w pocie czola walczy o dobre KOLOROWE zdjecia?

Komentarz

• horak
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 589

Zamieszczone przez Michal

Reasumując: Użycie lampy jest spowodowane albo koniecznością, albo chęcią uzyskania pewnego efektu. Albo idziemy na kompromis i czasami używamy świadomie lampy, albo idziemy na kompromis z szumami i dajemy zdjęcia cz-b.
                    Jest jeszcze jeden powód użycia lampy: niektórzy bez niej nie potrafią robić zdjęć

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2462

A niektorzy nie potrafia korzystac z lampy i dlatego robia cz-b wciskajac kit klientom o (watpliwym) artyzmie zdjec.

Komentarz

• briho
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 219

Zwróćcie też uwagę, że nie zawsze lampy można użyć. Są księża, którzy tego kategorycznie zabraniają i weź się takiemu postaw . Osobiście w kościele błyskam bardzo rzadko, po prostu bardziej podobają mi się efekty jakie osiągam przy świetle zastanym.

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2462

To nie tobie efekty maja sie podobac tylko klientom.

Komentarz

• cubbus
                            Początki nałogu
                            • 2014
                            • 389

no "miszczu" sie trafił, normalnie "miszczu".
                            powodzenia. EOT.
                            Nie ma to jak trafny dobór argumentów i rzeczowa dyskusja. O mój 'guruniu';]

Komentarz

• briho
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 219

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              To nie tobie efekty maja sie podobac tylko klientom.
                              Klientom też się podobają. Dziękuję za troskę, ale nie narzekam

Komentarz

• KOKO74
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 226

Nie kocąc się o lampy i kiedy i jak używać i czy należy używać a wracając do sedna pytania o ergonomie
                                Często przy polityce mam na sobie dwa X 1D + szkła + lampy ( na przykład ostatnio na strajkach w jastrzębiu pod j.S.W. ) I takiej sytuacji dla mnie bardzo pomocne i super wygodne są szelki reporter. U mnie bajera się sprawdziły tak ze w kościele i na galach bardzo ułatwiają prace na dwa body
                                REPORTERstrap DUAL X | Świat Wasylewskich

Komentarz

Pracuję...