Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ligo
    Początki nałogu
    • 2012
    • 387

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Zamieszczone przez crazy
    Ligo - zupełnie MZ bez sensu miec na 2 korpusach zbliżone do siebie ogniskowe.
    Starałem sie wybrać jedną z opcji na wstepie .
    Ale faktycznie dla mnie idealny byłby zestaw, o jaki mówi michael_key i amroz.

Komentarz

• Pietrek
      Coś już napisał
      • 2012
      • 67

35 i 85 na dwóch korpusach to dalej za ciasno na 35 mm w kościele.
      Moim zdaniem 24-70/2.8 lub 16-35/2.8 na jednym, choć 24-70 w kościele będzie ok do zdjęć na każdą okoliczność a 16-35 na salę. Na drugim body mamy 35 a w przygotowaniu inne stałki jak 85. Wtedy otrzymuje się każde ujęcie na której zależy parze, a nie że braknie nam zasięgu lub kąta bo akurat coś się działo z zaskoczenia(spadochroniarz wylądowął w kościele, taki standard przecież) . Oczywiście najlepiej mieć 3 body ale ja jeszcze nie zaparłem się tak aby z 3 na raz chodzić a na asystenta na razie mnie nie stać. Lepiej asystentkę, macie rację

A jako zestaw polecam:
      przygotowania :
      - Fish 15
      - 16-35
      - 24/1.4, 35/1.4
      kościół:
      - Fish15
      - 16-35
      - 24-70
      - 24, 85
      sala
      - Fish15
      - 16-35
      - 35, 50
      sesja
      - Fish15
      - 35/1.4 na ciemne okoliczności
      - 70-200/2.8
      - 85, 135

nie piszę już o wyzwalaczach, lampach itd. Widzę że modny ostatnio Fish mi wkradł się wszędzie
      Ostatnio edytowany przez Pietrek; 46437.
      Blog - Namalowane Światłem

Komentarz

• KGR
        Bywalec
        • 2010
        • 164

Ja w kościele mam na korpusach 24L i 50/1.4. W zupełności mi to wystarcza. Czasem zapinam 135L aby obfocić rodzinę w ławkach lub 15mm.
        Myślę że i samym 24L dało by się obfocić całą ceremonię.
        2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
        Regulamin pkt8.

Komentarz

• Pietrek
          Coś już napisał
          • 2012
          • 67

Zamieszczone przez KGR
          Ja w kościele mam na korpusach 24L i 50/1.4. W zupełności mi to wystarcza. Czasem zapinam 135L aby obfocić rodzinę w ławkach lub 15mm.
          A w czasie zakładania obrączek, zbliżenia twarzy, używasz 50 ?

Komentarz

• digital.photography
            Zablokowany
            • 2013
            • 126

Wasze propozycje z ogniskowymi 24 mm, 35 mm, 85 mm i 135 mm jak najbardziej do mnie przemawiają. Gdzieś jednak korci mnie zakup nowego 24-70 mm aby mieć choć jedno uniwersalne i dobre szkło zmiennoogniskowe, które będę mógł dodatkowo wykorzystać np. w studio do fotografii reklamowej. Czy ktoś z Was miał okazję fotografować tym szkłem? Wiem, że to tylko 2.8 jednak znalazłem wiele opinii, że to w tej chwili jedno z najlepszych i najostrzejszych szkieł Canon'a, które zostało znacznie zmodyfikowane względem swojego poprzednika.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez KGR
            Osobiście pewniej czułbym się posiadając zapięte 85 mm zamiast wspomnianych przez Ciebie 50 mm i dodatkowo mając w torbie bądź przy pasku 135 mm m.in. do portretów gości w kościele oraz mocno odseparowanych od otoczenia kadrów, które fajnie uzupełniają całość.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Pietrek
            Moim zdaniem 24-70/2.8 lub 16-35/2.8 na jednym, choć 24-70 w kościele będzie ok do zdjęć na każdą okoliczność a 16-35 na salę.
            Czy miałeś okazję porównywać jakość obrazka z tych dwóch obiektywów (24-70 w II wersji oczywiście)? Gdybyś miał wybrać pomiędzy tymi 2 szkłami, zdecydowałbyś się poświęcić ogniskową 16 mm dla tych 24 mm? Załóżmy, że w torbie mam tylko jednego zoom'a, a resztę to stałki, którego byś wybrał mając gdzieś w myślach świadomość, że poza ślubami fotografujesz trochę w studio? Zauważyłem, że szkiełko 16-35 mm wykorzystuje się gł. na 16 mm więc w tym wypadku 24-70 mm wydaje się być rozsądniejszym wyborem ze względu na jakość jaką to szkło oferuje. Na pewno jednak, dobrze jest mieć w torbie ultra szerokokątny obiektyw bo kilka takich zdjęć bardzo fajnie dopełni całość reportażu (np. fish eye 15 mm).
            Ostatnio edytowany przez digital.photography; 49386.

Komentarz

• Janczewski
              Bywalec
              • 2007
              • 143

jak w studio to po Ci ten zoom, przecież te stałki, które wymieniłeś dadzą lepszy obraz
              blog

Komentarz

• Pietrek
                Coś już napisał
                • 2012
                • 67

Zamieszczone przez digital.photography
                Wiem, że to tylko 2.8 jednak znalazłem wiele opinii, że to w tej chwili jedno z najlepszych i najostrzejszych szkieł Canon'a,
                Z tym się zgodzę robię nim zdjęcia i jest to bardzo dobre szkło, czy tylko 2.8 wcale nie tak dobrym świetle w otoczeniu pozwala robić fajnie odseparowane obiekty od tła bez lampy, szczególnie przy dłuższych ogniskowych no i jest uniwersalne.

Komentarz

• digital.photography
                  Zablokowany
                  • 2013
                  • 126

35 i 85 na dwóch korpusach to dalej za ciasno na 35 mm w kościele.
                  Moim zdaniem 24-70/2.8 lub 16-35/2.8 na jednym, choć 24-70 w kościele będzie ok do zdjęć na każdą okoliczność a 16-35 na salę. Na drugim body mamy 35 a w przygotowaniu inne stałki jak 85. Wtedy otrzymuje się każde ujęcie na której zależy parze, a nie że braknie nam zasięgu lub kąta bo akurat coś się działo z zaskoczenia(spadochroniarz wylądowął w kościele, taki standard przecież) . Oczywiście najlepiej mieć 3 body ale ja jeszcze nie zaparłem się tak aby z 3 na raz chodzić a na asystenta na razie mnie nie stać. Lepiej asystentkę, macie rację

A jako zestaw polecam:
                  przygotowania :
                  - Fish 15
                  - 16-35
                  - 24/1.4, 35/1.4
                  kościół:
                  - Fish15
                  - 16-35
                  - 24-70
                  - 24, 85
                  sala
                  - Fish15
                  - 16-35
                  - 35, 50
                  sesja
                  - Fish15
                  - 35/1.4 na ciemne okoliczności
                  - 70-200/2.8
                  - 85, 135

nie piszę już o wyzwalaczach, lampach itd. Widzę że modny ostatnio Fish mi wkradł się wszędzie
                  Taki oto wspaniały zestaw wszystkich szkiełek z pewnością przekroczyłby mój planowany budżet i to niejednokrotnie

Komentarz

• Pietrek
                    Coś już napisał
                    • 2012
                    • 67

Taki oto wspaniały zestaw wszystkich szkiełek z pewnością przekroczyłby mój planowany budżet i to niejednokrotnie
                    Ale ja wymieniłem te same prawie przy każdej okazji, ja też nie mam takiego zestawu ale do tego dążę jeszcze. Tak czy inaczej zoom 24-70/2.8 załatwia większość części uroczystości, oprócz sesji zdjęciowej, patrząc od strony budżetowej.
                    Jadąc minimalnie 16-35/2.8, 24-70/2.8, 35/1.4, 70-200/2.8, ja to tak widzę.

Komentarz

• digital.photography
                      Zablokowany
                      • 2013
                      • 126

Ale ja wymieniłem te same prawie przy każdej okazji...
                      Mimo, że szkła w twoim zestawieniu się powtarzają, ich zakup jest w moim przypadku zdecydowanie niemożliwy biorąc pod uwagę planowany budżet Może kiedyś gdy będę już znanym i rozchwytywanym fotografem

--- Kolejny post ---

Mam pytanie do kolegów, którzy z obiektywów stałoogniskowych przerzucili się na stałki. Czy dużym problemem było dla Was ogarnięcie dynamicznych i zaskakujących momentów bez posiadania zoom'a? Czy z początku często zdarzyło się, że coś Wam uciekło i wtedy miło wspominaliście te "wygodne" zmienne ogniskowe? Z drugiej strony, być może szybko doceniliście możliwości stałoogniskowych szkieł 1.2, 1.4 czy 1.8 i nie odczuliście problemu jakim może być ograniczenie w postaci błyskawicznej zmiany ogniskowej w zależności od istotnej sytuacji jaka ma miejsce podczas przygotowań, w kościele czy na sali weselnej?

Być może właśnie ten dylemat gdzieś podświadomie kieruje mnie jednak w stronę 24-70 2.8 II
                      Ostatnio edytowany przez digital.photography; 49386.

Komentarz

• crazy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1554

Nie zauwazylem zadnej straty po wymianie zoomow na stalki. Swiatla nie jest w stanie nic zastapic a 2.8 to juz niekiedy ciemno. Co do fisha moda na niego minela, ja od czasu jak mam 14mm fish bezrobotny. Kolejna sprawa 50tka mozna zrobic wszystko. Kiedys to byla podstawowa ogniskowa a ludzie robili mega foty. Ja uzywam 50tku jako pidstawowego szkla.
                        Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Zbyszko666
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 970

Ja dzisiaj na ślubie cywilnym zestaw :

1DMII + 200mm
                          7D + 17-40 mm

Potem, zmiana na 28mm i tak już do końca na 1D , A 7D prawie ,ze cały czas z 17-40 + 8mm Samyang :d

i zdecydowanie dało radę , ale czasami jednak brakuje tego FF nie powiem ,że nie.

Komentarz

• majson
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 33

Proponuję do zastosowań ślubnych zestaw:

C16-35L mkII
                            C35L lub Sigma 35 1.4
                            C85L lub 1.8
                            C 135 2.0.

Tym samym zestawem w studio wykonujesz:

35mm całą sylwetkę
                            85mm głowa i popiersie
                            135mm headshoty

Konkluzja:zoom do studio nie będzie Tobie potrzebnyTym bardziej jak będziesz korzystać z dwóch puszek.
                            1Ds mkII 5DmkI T 16-28 C35 1.4L C85 1.2L C580EXII C580EXI Goldphoto YH324+Manfrotto 488RC2+kilka zabawek do strobingu

Komentarz

• digital.photography
                              Zablokowany
                              • 2013
                              • 126

Przeglądam sobie w wolnej chwili dużą ilość przeróżnych sampli (w polskich i zagranicznych galeriach) wykonanych... no właśnie, 85'tką 1.2 II. Tak mnie zauroczyła, tak urzekła, że zaczyna skutecznie wybijać z głowy zakup 24-70 2.8 II.

Myślę, że mógłbym pokusić się o taki oto zestaw:
                              • Canon EF 35 mm f/1.4 L USM,
                              • Canon EF 85 mm f/1.2L USM II,
                              • Canon EF 135 f/2.0 L USM.

Tym sposobem zyskam piękne, jasne szkła, z którymi powinienem poradzić sobie nawet w trudnych warunkach oświetleniowych. Pozostaje tylko pytanie co z szerokim kątem, na którego zakup planowany budżet już nie pozwoli. Raczej nie chciałbym rezygnować z 85 1.2 na rzecz 1.8 aby zakupić coś szerokiego. W tym wypadku musiałbym na pierwsze poważniejsze zlecenia wypożyczyć szerokokątne szkło i następnie zakupić taki obiektyw gdy pojawią się wolne środki lub też nie sprzedawać na razie swojego 24-105 mm L i od biedy posiłkować się ogniskową 24 mm do czasu zakupu czegoś szerokiego...

Muszę jeszcze poczytać o znaczących różnicach (poza oczywistą ogniskową) pomiędzy 24 mm L II, a 35 mm L. Gdybym skusił się na 24 mm L, wydaje mi się, że będzie wyraźnie brakowało czegoś pomiędzy 24, a 85.

Komentarz

• Pietrek
                                Coś już napisał
                                • 2012
                                • 67

• Canon EF 35 mm f/1.4 L USM,
                                Tu brałbym Sigmę 35/1.4 jest lepsza optycznie, AF pewny i po prostu tańsza, masz z 2tyśki w kieszeni.

I jeszcze jedno 24mm to wcale nie tak szeroko jak zobaczysz, brakuje często przy przygotowaniach, małych salach.

I jeszcze jedno 135 i 85 Czemu dwa te szkła oba są na sesję i kościół tylko, bo albo za wąskie albo za wolny AF, trochę podobne a jakże różne Wziołbym jedne z nich + coś szerokiego właśnie.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez crazy
                                Co do fisha moda na niego minela, ja od czasu jak mam 14mm fish bezrobotny
                                Tu się nie zgodzę, dalej przychodzą pary i pytają a robi Pan takie zdjęcia że wyglądają jak na części kuli zmienskiej, takie łokrągłe . Dalej jest w cenie.

Komentarz

Pracuję...