Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • digital.photography
    Zablokowany
    • 2013
    • 126

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Zamieszczone przez Pietrek
    I jeszcze jedno 135 i 85 Czemu dwa te szkła oba są na sesję i kościół tylko...
    Tutaj się nie zgodzę Szkła 135 mm czy 85 mm znakomicie udało mi się wykorzystać choćby do ciekawych portretów gości na sali weselnej. Jestem przekonany, że nic nie zastąpi mi takich właśnie ogniskowych. Mogę "nieco z ukrycia" przekazać wiele ludzkich emocji pozostając trochę niezauważonym i często uniknąć tym samym onieśmielenia/zawstydzenia osoby fotografowanej - bezcenne.

--- Kolejny post ---

Tu brałbym Sigmę 35/1.4 jest lepsza optycznie, AF pewny i po prostu tańsza, masz z 2tyśki w kieszeni.
    Ciekaw jestem zestawienia tej SIGMY ze szkłem Canon'a zarówno pod względem obrazka jak i jakości wykonania, niezawodności itp. przy dłuższym użytkowaniu.
    Ostatnio edytowany przez digital.photography; 49386.

Komentarz

• Pietrek
      Coś już napisał
      • 2012
      • 67

Zamieszczone przez digital.photography
      Ciekaw jestem zestawienia tej SIGMY ze szkłem Canon'a zarówno pod względem obrazka jak i jakości wykonania, niezawodności itp. przy dłuższym użytkowaniu.
      Takich zestawień jest pod dostatkiem bo spór trwa od momentu pojawiania się sigmy, ja miałem chwile canona wybrałem sigmę, czemu, bo jest po prostu rewelacyjna pod każdym względem koniec reklamy za którą nikt mi nie za płaci.

Z tym 85 i 135 i portretami na sali, racja wyleciało z pamięci, warto mieć takie szkło na sali ale 85/1.2 czy tam AF jest w stanie zdążyć ? Nie używałem na sali było mi dane podotykać w terenie jedynie. AF nie napawał optymizmem. Ja używam 85/1.8 choć czekam co pokaże Sigma z 135/1.8 jak będzie jak z 35/1.4 zmieniam.
      Ostatnio edytowany przez Pietrek; 46437.
      Blog - Namalowane Światłem

Komentarz

• crazy
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1554

digital.photography

Pomyśl o Samyangu 14/2,8. Mam i jestem mega zadowolony, będziesz miał kase kupisz sobie Lkę.

--- Kolejny post ---

Tu się nie zgodzę, dalej przychodzą pary i pytają a robi Pan takie zdjęcia że wyglądają jak na części kuli zmienskiej, takie łokrągłe . Dalej jest w cenie.
        To chyba u Ciebie, jak pisałem nie używam od 3 lat. A jakie zdjęcia bym nie oglądał fisha brak
        Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Pietrek
          Coś już napisał
          • 2012
          • 67

Zamieszczone przez crazy
          To chyba u Ciebie, jak pisałem nie używam od 3 lat. A jakie zdjęcia bym nie oglądał fisha brak
          Dokładnie tak u mnie w moim małym zaścianku ludziki chcą dalej, ale co region to obyczaj, co fotograf to inne ujęcie a dla mnie klient nasz pan (w granicach rozsądku) chce to ma.

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

Masz rację. Kwestia jeszcze wychowania klienta Do mnie przychodzą tacy, którzy wiedza co oferuję i nie ma zbędnych pytań wymyślania itp. Dlatego fish leży w szafie(chyba sprzedam)

Komentarz

• Pietrek
              Coś już napisał
              • 2012
              • 67

Zamieszczone przez crazy
              Do mnie przychodzą tacy, którzy wiedza co oferuję i nie ma zbędnych pytań wymyślania itp.
              Oby mi było dane doczekać takich czasów. Amen

Komentarz

• kurczeblade
                Początki nałogu
                • 2012
                • 337

masakra ! Jesteście sprzętomaniakami!

Czytam to wszystko i chyba zaczynam dowartościowywać coraz bardziej swój talent fotograficzny, że z tak skromnym sprzętem mam przesyt klientów na moje zdjęcia, i nie tylko ślubne

Jeszcze jedno mnie zastanawia, te dodatkowe body ustawione na statywach, wyzwalane przez pilot w kościele ? i oczywiście po ceremonii zostawiacie je w kościele, żeby wyrobić się z czasem za parą młodą która zapiernicza w tępię błyskawicznym na sale ? później wracacie do kościoła pozbierać sprzęt ?
                Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• digital.photography
                  Zablokowany
                  • 2013
                  • 126

Zamieszczone przez kurczeblade
                  Jeszcze jedno mnie zastanawia, te dodatkowe body ustawione na statywach, wyzwalane przez pilot w kościele ? i oczywiście po ceremonii zostawiacie je w kościele, żeby wyrobić się z czasem za parą młodą która zapiernicza w tępię błyskawicznym na sale ? później wracacie do kościoła pozbierać sprzęt ?
                  Wszystkie klamoty zabiera pewnie asystent z drugim samochodem
                  Ostatnio edytowany przez digital.photography; 49386.

Komentarz

• kurczeblade
                    Początki nałogu
                    • 2012
                    • 337

a gdy się nie znajdzie asystenta, to pewnie zdjęć nie będzie można zrobić, bo bez takiej ilości obiektywów i body- nie można przecież ?

lepiej skupić się nad zdjęciami z 2szkłami, i podchodzić sobie dyskretnie, nie zwracając na siebie uwagi, niż bawić się w cyrk i żonglować sprzętem jak jakiś pajac !

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

a gdy się nie znajdzie asystenta, to pewnie zdjęć nie będzie można zrobić, bo bez takiej ilości obiektywów i body- nie można przecież ?

lepiej skupić się nad zdjęciami z 2szkłami, i podchodzić sobie dyskretnie, nie zwracając na siebie uwagi, niż bawić się w cyrk i żonglować sprzętem jak jakiś pajac !
                      Dokładnie tak i zgadzam się.

Komentarz

• kurczeblade
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 337

Bez urazy, czasami będąc gościem widząc takich fotografów, uśmiech sam na twarzy mi się nasuwa. Machają obiektywami, coś tam zmieniają więcej niż robią zdjęcia, szeleszczą chodzą i grzebią po torbie wielkości plecaka podróżnego, nie mówiąc nic o jakiś pasach dopinanych gdzie dyndają kolejne szkła ( fajnie później biegnie taki fotograf za młodą parą która swobodnie się porusza) Goście się gapią, bo fotograf zamiast robić zdjęcia to ciągle coś tam wierci i szeleści przy tym aparacie

Przecież jak ktoś obcykany to jednym obiektywem obleci całą ceremonie i zrobi miodne zdjęcia. A jeszcze coś dodam że ślub idzie też zrobić APS-C co niektórzy tutaj wpadną zaraz w histerie jak to przeczytają

Przecież w 90% czasu w kościele młodzi stoją/siedzą w jednym miejscu, nie przemieszczają się gwałtownie, nie skaczą nie latają na paralotniach itp . To nie reportaż wojenny ludzie ...
                        Ostatnio edytowany przez kurczeblade; 44459.

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

Bez urazy, czasami będąc gościem widząc takich fotografów, uśmiech sam na twarzy mi się nasuwa. Machają obiektywami, coś tam zmieniają więcej niż robią zdjęcia, szeleszczą chodzą i grzebią po torbie wielkości plecaka podróżnego, nie mówiąc nic o jakiś pasach dopinanych gdzie dyndają kolejne szkła ( fajnie później biegnie taki fotograf za młodą parą która swobodnie się porusza) Goście się gapią, bo fotograf zamiast robić zdjęcia to ciągle coś tam wierci i szeleści przy tym aparacie

Przecież jak ktoś obcykany to jednym obiektywem obleci całą ceremonie i zrobi miodne zdjęcia. A jeszcze coś dodam że ślub idzie też zrobić APS-C co niektórzy tutaj wpadną zaraz w histerie jak to przeczytają

Przecież w 90% czasu w kościele młodzi stoją/siedzą w jednym miejscu, nie przemieszczają się gwałtownie, nie skaczą nie latają na paralotniach itp . To nie reportaż wojenny ludzie ...
                          Jak dołożymy, że szkło ma ogniskową 50mm to już w ogóle tragedia

Komentarz

• kurczeblade
                            Początki nałogu
                            • 2012
                            • 337

Zamieszczone przez crazy
                            Jak dołożymy, że szkło ma ogniskową 50mm to już w ogóle tragedia
                            Zależy, bo jeśli to będzie 50L 1.2 to respect fotograf pro :-)
                            a jeśli będzie z 50 1.4 to pewnie jakiś amator

Komentarz

• crazy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1554

Heeh dobre, a na poważnie nie usmiechało mi się dopłacać ponad 3 tysie za delikatnie jaśniejsze szkło, tym bardziej , że moja Sigma generuje bardzo dobre optycznie obrazki

Komentarz

• digital.photography
                                Zablokowany
                                • 2013
                                • 126

Zgadzam się z Wami, że podczas reportażu ślubnego należy skupić się na fotografowaniu, a nie "celebrowaniu" swojego sprzętu. Zapewne wielu z Was to wie jednak pragnę podkreślić, że wiele par młodych bardzo docenia stosowne zachowanie się fotografa podczas całej uroczystości. Kilkukrotnie spotkałem się z miłym podziękowaniem ze strony młodych, że podczas swojej pracy byłem "przeźroczysty" i zupełnie nie zwracałem na siebie uwagi.

Komentarz

Pracuję...