Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Np. w trakcie sesji plenerowej robie zdjęcia na przesłonie 1.8 i nagle w domu na komputerze okazuje się, że na niektórych zdjęciach pare młodą mam nieostrą a tło ostre... szok. A po zakupie sprzęt był w kalibracji na Żytniej.... Już sama nie wiem...
Np. w trakcie sesji plenerowej robie zdjęcia na przesłonie 1.8 i nagle w domu na komputerze okazuje się, że na niektórych zdjęciach pare młodą mam nieostrą a tło ostre... szok. A po zakupie sprzęt był w kalibracji na Żytniej.... Już sama nie wiem...
jaki korpus? ostrzenie z jakiej odleglosci, który punkt af wybrany? af one shot czy servo?
punkt srodkowy, boczny czy automat?
GO ok. 1,4 metra- tego nie mozna nie trafić, nawet pod ostrym kątem. ile zdjęc/imprez zrobiłas tym szkłem? pokażesz cos w końcu, czy tak w ciemno se bedziemy gadac?
punkt srodkowy, boczny czy automat?
GO ok. 1,4 metra- tego nie mozna nie trafić, nawet pod ostrym kątem. ile zdjęc/imprez zrobiłas tym szkłem? pokażesz cos w końcu, czy tak w ciemno se bedziemy gadac?
wszystko mozna przestrzelic, dlatego robisz zdjecie i sprawdzasz na lcd, a nie w domu szok.
Druga sprawa skoro aparat ma tak duza tendencje do błędów w af wykonaj stosowne testy, proste.
Nie mam w tej chwili dostępu do tych zdjęć (jutro). Wygląda to przeważnie tak, że "para młoda" jest w nieostrości a wszystko za nimi ostre... Na szczęście nie jest tego aż tak dużo... niestety gorzej będzie jeśli takie niespodzianki trafią się w kościele w czasie kluczowego momentu... :-(((((
nie raz strzelalem w pare i okazalo sięze np miedzy nimi była luka i aparat ustawil ostrosc wlasnie na to co za nimi np drzewa aja myslalem ze ostroscjest na parze... zdarza sie.
Tombas, mówiac ze wszystko mozna przestrzelic mialem wlasnie na mysli czynnik ludzki
nie raz strzelalem w pare i okazalo sięze np miedzy nimi była luka i aparat ustawil ostrosc wlasnie na to co za nimi np drzewa aja myslalem ze ostroscjest na parze... zdarza sie.
Tombas, mówiac ze wszystko mozna przestrzelic mialem wlasnie na mysli czynnik ludzki
Jak się ma zooma to można ostrzyć na max zbliżeniu i potem oddalić. W przypadku stałki se ne da, ale przypadek dziwny. Ja uważam ten obiekty za jeden z lepszych jakie mam/miałem jeśli chodzi o AF. Dziś nawet radził sobie całkiem nieźle na sali z kolorowymy światłami w kontrze.Trzeba dobrze przetestować.
Jak się ma zooma to można ostrzyć na max zbliżeniu i potem oddalić. W przypadku stałki se ne da, ale przypadek dziwny. Ja uważam ten obiekty za jeden z lepszych jakie mam/miałem jeśli chodzi o AF. Dziś nawet radził sobie całkiem nieźle na sali z kolorowymy światłami w kontrze.Trzeba dobrze przetestować.
Na tą chwilę nie mam etatów dla zoomów w mojej pracy stałki absolutnie załatwiają sprawe
Czy ktoś z Was posiada canon 35 1.4? To drogie szkło doprowadza mnie do szału.... Od razu po zakupie odesłałam go do kalibracji i było ok ale po dłuższym użytkowaniu stwierdzam, że coś jest nie tak... Albo ja zbyt często używam ekstremalnie niskich wartości przysłony (sesje plenerowe ślubne) albo obiektyw jest do d...... Wiele fajnych kadrów jest do niczego bo obiekt jest... nie ostry... szczególnie na przysłonach 1.4 do 2.8... Co robic??
Zamieszczone przez migawkanatalia
Wysyłałaś na serwis komplet aparat+obiektyw czy tylko sam obiektyw? Jeśli sam to prawdopodobnie jest z nim wszystko OK ale z kolei aparat jest "rozjechany" i wypadałoby też go przywrócić do stanu fabrycznego. Serwisy z tego co tutaj można wyczytać nigdy nie kalibrują do wzorca poniżej f2.8 Jak obydwa elementy czyli aparat + obiektyw będą w stanie fabrycznym a nadal będziesz niezadowolona to wykonaj dodatkowo samodzielną mikrokalibrację AF.
^ Ten facet używał 5D Mark II i polecał podczas robienia zdjęć ślubnych używać trybu AI Focus.
AI Focus is my choice when shooting weddings and anything that requires more of the photojournalism skills that I learned from my mentor. However, it can also be very useful when a wedding photographer is walking around capturing candid photos as the subjects tend to be very animate at times.
^ Ten z kolei używający 5D Mark III zauważa iż używając centralnego punktu AF przy rekomponowaniu ujęć portretowych lepiej może czasem wyjść poza ten centralny punkt AF:
I keep the center most point of focus as my default and use this most of the time. In portraits, I lock my focus and recompose to frame my shot.
Important note: When using the center point and recompose method, please understand this. When the camera achieves a focus lock with the center most point, it does so at a âflat focus plane.â The best way to explain is the lens hits the subject and extends outward at a 90 degree angle to the left and right in a straight line. When recomposing, you often change the angle and distance (ever so slightly), which can make the focus soft and out of focus. Its difficult at times to have to thumb through the focus points to select a better point of focus, but I have been trying to train myself to do this because I started to notice tht the center point can cause this problem.
Witam.Ostatnio mam dylemat,mianowicie czy warto zmieniać puszkę 5D classic na 6D czy pozostać przy niej, a wymienić 35 2.0 is na sigme 35 1.4.Puszka to wygodniejsze ISO,natomiast stałka to pazur na mniejszej GO.Nowe body to ograniczenie znaczne w pracy migawki(4tys.)Mam obawy,jeśli pracuję na jasnych szkłach.Sprzęt wykorzystuję glòwnie do ślubòw.Proszę o wsparcie.
1Ds mkII 5DmkI T 16-28 C35 1.4L C85 1.2L C580EXII C580EXI Goldphoto YH324+Manfrotto 488RC2+kilka zabawek do strobingu
Witam.Ostatnio mam dylemat,mianowicie czy warto zmieniać puszkę 5D classic na 6D czy pozostać przy niej, a wymienić 35 2.0 is na sigme 35 1.4.Puszka to wygodniejsze ISO,natomiast stałka to pazur na mniejszej GO.Nowe body to ograniczenie znaczne w pracy migawki(4tys.)Mam obawy,jeśli pracuję na jasnych szkłach.Sprzęt wykorzystuję glòwnie do ślubòw.Proszę o wsparcie.
Dziwny ten dylemat: nowa puszka, która jest lepsza prawie we wszystkim (koszt około 6tyś) czy zmiana 35 2.0 is na 35 1.4 (koszt około 1,5 tyś) tracisz IS, a zyskujesz 1 EV i mniejszą GO, którą wykorzystasz w kilku % zdjęć - jaki w tym sens?
Zamieszczone przez majson
Puszka to wygodniejsze ISO
wygodniejsze to mało powiedziane. Nie mogę porównać do 5D, ale 6400 w 6D jest o wiele lepsze niż 1600 w 50D.
Osobiście wymienił bym puszkę
Komentarz