Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

prawie 5 lat "katowałem" 24-70 f/2.8 jak by sie uparł to całe repo mozna nim było zrobic ale... no własnie czaem brakowało szerokości(serio) a 17-40 jakie miałem wtedy nie zawsze sie nadało bo wiadomo f/4, moj egz. był wzglednie ostry od 3.2 o 2.8 zapomnij,to tylko teoria, srednio tez było na 70mm, i foty jakos d..y nie urywały np. w porównianiu do 35mm f/1.4.
    Na 2 weselach miałem pożyczone 24mm f/1.4 obrazek fajny ale na odelgłosciach wiekszych niz 3 metry potrafił przestrzelic (ale zawsze był szybki)teraz wydaje mi sie ze mam optymalnie, jako podstawowe szkła "po szerokości" uzywam tak 50/50 16-35 i 35mm
    zoom jest może lekko ciemnawy, ale na 100% pewny-zawsze trafia , używany na 3.2 jest wystarczajaco doby,no i lubie ujecia z 17-19mm o 35mm nic nie napisze bo zaraz "wyznawcy" sigmy mnie zwymyslają, że uzywam niewłasciwego szkła
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• crazy
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1554

Zamieszczone przez tombas
      zgoda, ale czasem i 24mm jest za wąsko[emoji14]
      Do takich rzeczy mam w torbie 16-28 ;-)
      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• tombas
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2194

Zamieszczone przez crazy
        Do takich rzeczy mam w torbie 16-28 ;-)
        i "Chwalmy Pana"
        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• crazy
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1554

Ja praktycznie cały reportaż robie na 50 mm, czasami dorzucę 16-28 czy 135. Wszystko kwestia jak i co chcemy uzyskać. Każde szkło z wymienionych nada się również repo ślubnego, przy dzisiejszych matrycach obiektyw 2.8 to żaden kłopot, wiadomo że chodzi o separację od tła itp ale można zoomem zrobić całe repo od a do z.
          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Marv84
            Początki nałogu
            • 2011
            • 292

24-70 spokojnie może złapać cały reportaż bo już to praktykowałem ale teraz zwykle ogarniam go dwoma puszkami i dwoma szkłami a jest to 24/1.4 i 85L jest spoko zasami tylko zamieniam 24L na 35L Resztą żongluje jak mam czas;-)
            L

Komentarz

• freemodest
              Dopiero zaczyna
              • 2014
              • 35

No ok. W takim razie co zadecydowało o tym że w swoim zestawie nie masz już 24-70 tylko 24 1.4L - skoro jest tyle niesprzyjających opinii na temat jego AF. Z tego co napisałeś to częściej korzystasz właśnie z 24L a czasami zmieniasz na (moim zdaniem genialne) 35L. Czyżby to świadczyło o wyższości 24 nad 35 w twoim stylu pracy? Czytając wiele opinii świetnych ślubnych fotografów tez można się właśnie spotkać z takim rozwiązaniem.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez tombas
              Na 2 weselach miałem pożyczone 24mm f/1.4 obrazek fajny ale na odelgłosciach wiekszych niz 3 metry potrafił przestrzelic (ale zawsze był szybki)teraz wydaje mi sie ze mam optymalnie, jako podstawowe szkła "po szerokości" uzywam tak 50/50 16-35 i 35mm
              zoom jest może lekko ciemnawy, ale na 100% pewny-zawsze trafia , używany na 3.2 jest wystarczajaco doby,no i lubie ujecia z 17-19mm o 35mm nic nie napisze bo zaraz "wyznawcy" sigmy mnie zwymyslają, że uzywam niewłasciwego szkła
              Sigma sobie stworzyła świetną kompanię, która świetnie ją broni "Sigma 35 > Canon 35 bo ostrzejsza itp. itd." heheh tak samo "Canon 135L do **** bo lepszy Samyang bo testy to testy tamto"
              Mówisz, że zamiast 24L wolałeś 16-35L - fajnie szeroko, ale nie wiem osobiście czy nie za szeroko. Podesłałbyś mi w wolnej chwili jakieś zdjęcia nim wykonane lub może masz na stronie?
              modeststudio.pl
              facebook.com/modeststudio

Komentarz

• wojzel
                • 2015
                • 3

Canon 6D + Sigma 85mm 1.4 + Sigma A 35mm 1.4 + Tamron 24-70mm 2.8 + Canon 600EX
                Szukam swojego pierwszego zestawu na dobry początek, jakie są wasze opinie na temat powyższego? Poza naturalnie drugim body które by się przydało..

Komentarz

• Adam71
                  Początki nałogu
                  • 2011
                  • 316

Do ślubów z "kundelkami" trzeba ostrożnie. Bo co z tego że ostre jak trafione co któreś zdjęcie tylko. Co innego dla siebie prywatnie. Można sobie pozwolić na wpadki.

Komentarz

• tombas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2194

Zamieszczone przez Adam71
                    Do ślubów z "kundelkami" trzeba ostrożnie. Bo co z tego że ostre jak trafione co któreś zdjęcie tylko. Co innego dla siebie prywatnie. Można sobie pozwolić na wpadki.
                    no to znowu "kij w mrowisko" będzie

Komentarz

• stultus
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 85

witam a taki zestaw 6d 35/2 is 85/1.8 plus 17-40,70-200/4 jako zapas 70d
                      5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

• Tom77
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2875

Zamieszczone przez Adam71
                        Moja 35A trafia lepiej niż 35L, wymieniłem 35L i jestem zadowolony

Komentarz

• tlustyx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1304

Witam wszystkich w Nowym Roku
                          Pewnie znalazłbym odpowiedź na forum, ale łeb mnie boli , a naszły mnie takie przemyślenia, wiec proszę o radę.
                          Obecnie "focę" na 1 body 6D, pas biodrowy z sakwami i w kościele żonglerka głównie 35 i 85, co niestety prowadzi do szybkiego brudzenia matrycy itd.
                          Jako, że w MM są raty 50x0% pomyślałem o zakupie drugiego body, jednak 6D trochę drogie, zastanawiam się więc nad kupnem 70D (z którego korzystałaby na co dzień również moja małżonka zarówno do zdjęć jak i filmów - potrzebny w miarę działający AF).
                          Teraz moje pytanie
                          Czy robiąc na 2 body C6D + C32 2.0is i C70 + C50 1.4 lub C85 1.8 Będzie coś z tego? W kościele raczej nie używam lamp błyskowych.
                          Próbowałem tak z C50D, nie przekraczałem iso 1600 (na 6D 3200 - 6400) jednak przepaść między zdjęciami była tak duża, że nie da się ich razem połączyć.
                          Czy zdjęcia z C70D na iso 3200 i C6D na 6400 da się razem złożyć w jeden reportaż tak aby nie odstawały jakością, czy dać sobie spokój i zbierać na drugie 6D.
                          Z góry dziękuję za odpowiedź.
                          Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• freemodest
                            Dopiero zaczyna
                            • 2014
                            • 35

Uważam ze niestety takie półśrodki Cie nie zadowolą. Jak juz zajmujesz sie fotografia ślubną zainwestuj w drugie 6d - po czasie na pewno Ci sie to zwróci. Mając 2 takie same body unikniesz tez takiego problemu jaki ja posiadam - mianowicie z 5d MK II i III pliki inaczej sie obrabia.
                            modeststudio.pl
                            facebook.com/modeststudio

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2011
                              • 1329

wiesz co wszystko zalezy tak naprawde i obecnie matryce apsc maja fajne wysokie uzywalne iso ale raczej ja w przypadku slubów poprostu nie ryzykowałbym takiego czegoś, raz trafiszna fajna pogode , jasny koscioł i spokojnie dasz rade a raz wejdziesz to takiej piwnicy w jakiej ja mialem okazje focic i załamiesz się bo af nie wyrabiał...
                              Generalnie radze ci kupic drugie FF, wolałbym mieć stare uzywane 5dI niz nowe 70d . To nie jest tak że apsc nie da rady, to raczej chodzi o zapas, bo zamiast bać się o to że apsc na pewnych wartościach juz moze nie domagać tak wiem że w przypadku FF kompletnie niemam co sie martwić o te wartosci (chyba ze o jakies naprawde chore wartosci) ale tak jak mowie focilem 5dI i odpalałem iso 3200 i nie martwilem sie, mam 6d i 5d3 daje ustawiam przysłone czas i dobieram iso zeby doswietlilo, nie martwiac sie o to jaka to wartosc jest bo nawet jezeli bedzie to 6400 to wiem ze da rade, a i pewnie wyzej pociagnie.

Inna rzecz to kwestia szumofobów, niektorzy zyja przeswiadczeniem ze fota MUSI ale to MUSI być czysta bez szumu itp, ile z tego klient zobaczy ? tylko on wie, dlatego tez nie ma co sie az tak strasznie tym przejmować , bardziej mysl o komforcie pracy.
                              Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• horak
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 589

tlustyx, może spróbuj się lepiej zorganizować, ceremonia jest tak przewidywalna i na tyle długa, że jedno body i dwa obiektywy to naprawdę żaden problem w żonglowaniu szkłami i brudzeniem się matrycy tym bardziej że masz pas i sakwy. Przecież w kościele nie wieje wiatr, prędzej wejdzie paproch na plenerze. Skoro żona ma 70d to pożycz i zobacz czy da się złożyć w jedną całość. Ja kupiłbym aps-c do pełnej klatki tylko żeby robił jako zapas na wypadek padaki FF w innym przypadku wolałbym robić samym FF niż łączyć to z aps-c. Ktoś już powiedział, że zupełnie inna obróbka nie mówiąc o pracy na wysokich czułościach. Dla mnie robienie fot na jedno body FF jest super wygodne. Ceremonia jest na tyle leniwa, że można spokojnie wszystko uchwycić 1 body i kilkoma szkłami.

Komentarz

Pracuję...