Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
prawie 5 lat "katowałem" 24-70 f/2.8 jak by sie uparł to całe repo mozna nim było zrobic ale... no własnie czaem brakowało szerokości(serio) a 17-40 jakie miałem wtedy nie zawsze sie nadało bo wiadomo f/4, moj egz. był wzglednie ostry od 3.2 o 2.8 zapomnij,to tylko teoria, srednio tez było na 70mm, i foty jakos d..y nie urywały np. w porównianiu do 35mm f/1.4.
Na 2 weselach miałem pożyczone 24mm f/1.4 obrazek fajny ale na odelgłosciach wiekszych niz 3 metry potrafił przestrzelic (ale zawsze był szybki)teraz wydaje mi sie ze mam optymalnie, jako podstawowe szkła "po szerokości" uzywam tak 50/50 16-35 i 35mm
zoom jest może lekko ciemnawy, ale na 100% pewny-zawsze trafia , używany na 3.2 jest wystarczajaco doby,no i lubie ujecia z 17-19mm o 35mm nic nie napisze bo zaraz "wyznawcy" sigmy mnie zwymyslają, że uzywam niewłasciwego szkła
Ja praktycznie cały reportaż robie na 50 mm, czasami dorzucę 16-28 czy 135. Wszystko kwestia jak i co chcemy uzyskać. Każde szkło z wymienionych nada się również repo ślubnego, przy dzisiejszych matrycach obiektyw 2.8 to żaden kłopot, wiadomo że chodzi o separację od tła itp ale można zoomem zrobić całe repo od a do z.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
24-70 spokojnie może złapać cały reportaż bo już to praktykowałem ale teraz zwykle ogarniam go dwoma puszkami i dwoma szkłami a jest to 24/1.4 i 85L jest spoko zasami tylko zamieniam 24L na 35L Resztą żongluje jak mam czas;-)
No ok. W takim razie co zadecydowało o tym że w swoim zestawie nie masz już 24-70 tylko 24 1.4L - skoro jest tyle niesprzyjających opinii na temat jego AF. Z tego co napisałeś to częściej korzystasz właśnie z 24L a czasami zmieniasz na (moim zdaniem genialne) 35L. Czyżby to świadczyło o wyższości 24 nad 35 w twoim stylu pracy? Czytając wiele opinii świetnych ślubnych fotografów tez można się właśnie spotkać z takim rozwiązaniem.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez tombas
Na 2 weselach miałem pożyczone 24mm f/1.4 obrazek fajny ale na odelgłosciach wiekszych niz 3 metry potrafił przestrzelic (ale zawsze był szybki)teraz wydaje mi sie ze mam optymalnie, jako podstawowe szkła "po szerokości" uzywam tak 50/50 16-35 i 35mm
zoom jest może lekko ciemnawy, ale na 100% pewny-zawsze trafia , używany na 3.2 jest wystarczajaco doby,no i lubie ujecia z 17-19mm o 35mm nic nie napisze bo zaraz "wyznawcy" sigmy mnie zwymyslają, że uzywam niewłasciwego szkła
Sigma sobie stworzyła świetną kompanię, która świetnie ją broni "Sigma 35 > Canon 35 bo ostrzejsza itp. itd." heheh tak samo "Canon 135L do **** bo lepszy Samyang bo testy to testy tamto"
Mówisz, że zamiast 24L wolałeś 16-35L - fajnie szeroko, ale nie wiem osobiście czy nie za szeroko. Podesłałbyś mi w wolnej chwili jakieś zdjęcia nim wykonane lub może masz na stronie?
Canon 6D + Sigma 85mm 1.4 + Sigma A 35mm 1.4 + Tamron 24-70mm 2.8 + Canon 600EX
Szukam swojego pierwszego zestawu na dobry początek, jakie są wasze opinie na temat powyższego? Poza naturalnie drugim body które by się przydało..
Do ślubów z "kundelkami" trzeba ostrożnie. Bo co z tego że ostre jak trafione co któreś zdjęcie tylko. Co innego dla siebie prywatnie. Można sobie pozwolić na wpadki.
Do ślubów z "kundelkami" trzeba ostrożnie. Bo co z tego że ostre jak trafione co któreś zdjęcie tylko. Co innego dla siebie prywatnie. Można sobie pozwolić na wpadki.
Moja 35A trafia lepiej niż 35L, wymieniłem 35L i jestem zadowolony
Witam wszystkich w Nowym Roku
Pewnie znalazłbym odpowiedź na forum, ale łeb mnie boli , a naszły mnie takie przemyślenia, wiec proszę o radę.
Obecnie "focę" na 1 body 6D, pas biodrowy z sakwami i w kościele żonglerka głównie 35 i 85, co niestety prowadzi do szybkiego brudzenia matrycy itd.
Jako, że w MM są raty 50x0% pomyślałem o zakupie drugiego body, jednak 6D trochę drogie, zastanawiam się więc nad kupnem 70D (z którego korzystałaby na co dzień również moja małżonka zarówno do zdjęć jak i filmów - potrzebny w miarę działający AF).
Teraz moje pytanie
Czy robiąc na 2 body C6D + C32 2.0is i C70 + C50 1.4 lub C85 1.8 Będzie coś z tego? W kościele raczej nie używam lamp błyskowych.
Próbowałem tak z C50D, nie przekraczałem iso 1600 (na 6D 3200 - 6400) jednak przepaść między zdjęciami była tak duża, że nie da się ich razem połączyć.
Czy zdjęcia z C70D na iso 3200 i C6D na 6400 da się razem złożyć w jeden reportaż tak aby nie odstawały jakością, czy dać sobie spokój i zbierać na drugie 6D.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Uważam ze niestety takie półśrodki Cie nie zadowolą. Jak juz zajmujesz sie fotografia ślubną zainwestuj w drugie 6d - po czasie na pewno Ci sie to zwróci. Mając 2 takie same body unikniesz tez takiego problemu jaki ja posiadam - mianowicie z 5d MK II i III pliki inaczej sie obrabia.
wiesz co wszystko zalezy tak naprawde i obecnie matryce apsc maja fajne wysokie uzywalne iso ale raczej ja w przypadku slubów poprostu nie ryzykowałbym takiego czegoś, raz trafiszna fajna pogode , jasny koscioł i spokojnie dasz rade a raz wejdziesz to takiej piwnicy w jakiej ja mialem okazje focic i załamiesz się bo af nie wyrabiał...
Generalnie radze ci kupic drugie FF, wolałbym mieć stare uzywane 5dI niz nowe 70d . To nie jest tak że apsc nie da rady, to raczej chodzi o zapas, bo zamiast bać się o to że apsc na pewnych wartościach juz moze nie domagać tak wiem że w przypadku FF kompletnie niemam co sie martwić o te wartosci (chyba ze o jakies naprawde chore wartosci) ale tak jak mowie focilem 5dI i odpalałem iso 3200 i nie martwilem sie, mam 6d i 5d3 daje ustawiam przysłone czas i dobieram iso zeby doswietlilo, nie martwiac sie o to jaka to wartosc jest bo nawet jezeli bedzie to 6400 to wiem ze da rade, a i pewnie wyzej pociagnie.
Inna rzecz to kwestia szumofobów, niektorzy zyja przeswiadczeniem ze fota MUSI ale to MUSI być czysta bez szumu itp, ile z tego klient zobaczy ? tylko on wie, dlatego tez nie ma co sie az tak strasznie tym przejmować , bardziej mysl o komforcie pracy.
tlustyx, może spróbuj się lepiej zorganizować, ceremonia jest tak przewidywalna i na tyle długa, że jedno body i dwa obiektywy to naprawdę żaden problem w żonglowaniu szkłami i brudzeniem się matrycy tym bardziej że masz pas i sakwy. Przecież w kościele nie wieje wiatr, prędzej wejdzie paproch na plenerze. Skoro żona ma 70d to pożycz i zobacz czy da się złożyć w jedną całość. Ja kupiłbym aps-c do pełnej klatki tylko żeby robił jako zapas na wypadek padaki FF w innym przypadku wolałbym robić samym FF niż łączyć to z aps-c. Ktoś już powiedział, że zupełnie inna obróbka nie mówiąc o pracy na wysokich czułościach. Dla mnie robienie fot na jedno body FF jest super wygodne. Ceremonia jest na tyle leniwa, że można spokojnie wszystko uchwycić 1 body i kilkoma szkłami.
Komentarz