Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szambonur
    Uzależniony
    • 2011
    • 712

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Według mnie głupotą jest kupować, lepiej już skorzystać z oferty jakiejś wypożyczalni...
    Moje zdjęcia na canon-board.info
    Facebook

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

Zamieszczone przez Tommeck
      Ciekawe rozwiązanie. Kupować sprzęt na jeden dzień, by go zaraz sprzedać. Ciekawe, czy wyjdziesz na swoje?
      wdzięcznośc "kumpelska" może być bezcenna
      Ostatnio edytowany przez szambonur; 38237.
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Tommeck
        Bywalec
        • 2013
        • 136

Zamieszczone przez tombas
        wdzięcznośc "kumpelska" może być bezcenna
        Teoretycznie tak. Jeśli doceni wkład i zaangażowanie. A z drugiej strony - kto bogatemu zabroni. Choć skoro jest 5D, to zakładam, że gość co nie co wie na temat. Może ma innych kolegów z branży, co by mu pożyczyli.

Komentarz

• krystian_n
          Coś już napisał
          • 2011
          • 51

Pisząc, że sprzedam po imprezie niekoniecznie miałem na myśli na drugi dzień. Możliwe, że coś zagości u mnie dłużej.
          Do tej pory cały sprzęt foto, który miałem to w większości kupowałem używany i jakoś przy późniejszej odsprzedaży nie byłem stratny, przynajmniej nie tyle, żeby mnie to bolało.
          Wiadomo na jednym stracę 100zł na drugim zarobię 100zł i jest ok. Ale ten wątek nie jest o tym.
          Ewentualnie zna ktoś jakąś sensowną wypożyczalnię, dodatkowo z wolnym terminem a ok.4,5 tygodnia? Bo tu może być problem.
          Wracając do tematu to chętnie wysłucham propozycji na temat sprzętu, a nie słuszności czy ciekawości mojego rozwiązania.

Komentarz

• Goha
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 26

Sorry że tak nagle wyskakuję, jak mi tylko czas pozwoli przewertuję forum i ten wątek ale tak na gorąco.
            chcę kupić nowe body, moje wymarzone volvo czyli pełna klatka. Myślę nad 6d lu 5mark2. Obecnie mam poloneza czyli 500d do tego szkła jak widać w podpisie.
            Póki co liczę siły na zamiary, docelowo mam w planach fotografię ślubną.
            jakie obiektywy z waszej praktyki są polecane. czy do mojej pięćdziesiątki lepiej pójść w szerokokątny czy jakiś zmienny zoom np. 24-70.?

edit: widzę że wyżej podobny temat... więc czekam na sugestie
            Ostatnio edytowany przez Goha; 48340.

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Zamieszczone przez Goha
              Sorry że tak nagle wyskakuję, jak mi tylko czas pozwoli przewertuję forum i ten wątek ale tak na gorąco.
              więc czekam na sugestie
              sugestia tak na gorąco- jednak znajdź chwile na poczytanie (fotografem ślubnym nie zostaje sie w 2-3 dni) a tak nawiasem "zmienny zoom" to na poczatek dobra koncepcja
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Tommeck
                Bywalec
                • 2013
                • 136

Zamieszczone przez Goha
                Obecnie mam poloneza czyli 500d
                czy do mojej pięćdziesiątki
                Zgubiłem się. To 500 czy 50?
                Jakkolwiek, ja korzystam 24-105 F4. Przy 6D jestem zadowolony z komfortu ogniskowych.

Komentarz

• McKiller
                  Bywalec
                  • 2012
                  • 148

Zamieszczone przez Goha
                  jakie obiektywy z waszej praktyki są polecane. czy do mojej pięćdziesiątki lepiej pójść w szerokokątny czy jakiś zmienny zoom np. 24-70.?
                  Polecam stało ogniskowe, jeżeli dotychczas pracowałaś na zoomach to przesiadka może być trudna ale warta zachodu

Pozdrawiam

Komentarz

• tomir
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 55

Wracając do swojego tematu sprzed kilku postów wcześniej obwieszczę dla innych, że 35L robi robotę na ślubie. Nie dodawałbym jednak nowego wpisu tylko po, aby to napisać, mam kolejne pytanko. Kilka razy już myślałem, żeby zainwestować w jakieś zewnętrzne doświetlenie sali bo jednak czasem brakuje światełka. Dotychczas stosowałem jedną lampę zamontowaną na sankach, palnik w sufit, często na 2 kurtynę. Też korzystacie z takiego rozwiązania? Czy może z dwóch systemowych na podczerwień czy może z zewnętrznych na fotocele?
                    Liczy się pomysł.

Komentarz

• Axel
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 31

Od 3 sezonów nie używam lampy na sankach. Jeżeli jest potrzeba to rozkładam 2 lampki z parasolkami. Wyzwalane radiowo, fotoceli sobie nie wyobrażam na sali weselnej, a podczerwień jest zbyt kłopotliwa. Pozostaje tylko radio.
                      system EOS z eLizabeth

Komentarz

• wiktor2323
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1290

Ja czasami ustawiam gdzieś na sali kontre- na radiu bo inne systemy wyzwalania są bardzo zawodne. Podczerwień zawodzi jeśli ktoś się przed lampą kręci a fotocela sprawia ze każdy weselnik wyzwala Twoją lampę..
                        Facebook

Komentarz

• tomir
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 55

Miałem na myśli oczywiście radio a nie podczerwień.

Zacząłem szukać, ale coś nie mogę znaleźć może szybciej ktoś mi odpiszę. Mam lampę 580EX II czy ona będzie działać radiowo z modelem 430EX II? A może wystarczyłbym jakiś chińczyk firmy YONGNUO? Potrzebuję tej drugiej lampy tylko na kontre.
                          Ostatnio edytowany przez tomir; 16588.
                          Liczy się pomysł.

Komentarz

• jajo_antipo
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 63

Zwracam się z prośbą o doradzenie którą opcje najlepiej wybrać. Do tej pory fotografowałem tylko sport amatorsko canonem 1dII, jednak od tego roku zaczynam fotografować śluby i chciałbym sobie zbudować lepsze portfolio, a jedynka tak średnio wypada do zastosowań ślubnych... Jedyne na co mogę narzekać to chciałbym mieć lepszy obrazek i większe używalne ISO i dlatego myślę o zakupie FF. Szkła do tego póki co to canon 28,40 i 85. Niestety jednak nie mogę się zdecydować i rozważam 3 opcje.
                            1. Zostawić 1dII i dokupić stare 5d
                            2. Sprzedać 1dII i kupić 6d
                            3. Sprzedać 1dII i kupić 2x stare 5d (choć może być ciężko o lepszy stan)

Najbardziej przemawia do mnie opcja 2, jednak wtedy został bym tylko z jednym aparatem i komfort pracy stałkami by się pogorszył. Szkoda trochę mi sprzedawać jedynkę, bo jednak do sportu nadaję się rewelacyjnie. Kupić starą piątkę też niby dobra opcja, chociaż chciałbym chyba coś z nowszej konstrukcji... Jest dylemat i nie wiem co wybrać... Ktoś coś doradzi sensownego?

Komentarz

• ketras
                              Początki nałogu
                              • 2012
                              • 385

Ja bym proponował 2, jeżeli otrzymasz sensowe pieniądze za 1d, choć opcja nr 1 również się nadaje, w końcu masz dobry af + stałka do dynamiki w jednym korpusie , a do "bajecznych" ujęć 5D classic, i mając crop +ff uzyskujesz różne ogniskowe (dla jednych + dla innych - ). Z czasem z opcji nr 1 byś wymienił jeden korpus (sam uznasz, który) na 6D
                              "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• amroz
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 772

najlepiej byłoby kupić 2x 5d, tylko pewnie ciężko o dobry stan

Komentarz

Pracuję...