Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sv

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Ja to znam z obu stron, bo i fotografuję śluby i filmuję (lustrzankami). Zapewniam was, że debilnych fotografów jest równie dużo jak debilnych kamerunów. Do przyzwoitego zrobienia ślubu wystarczy 2 ogarniętych filmujących lustrzankami (bez dodatkowego oświetlenia). Coraz częściej spotykam się z tym, że na ślubie jest 2 fotografów, którzy w czasie przysięgi przechodzą z jednej strony na drugą, tak aby każdy z nich miał te same ujęcia :-). Zapewniam że to nie jest zabawne. Dodatkowo muszę was zmartwić; pojawiły się już sprzęty filmujące w 4k (Canon 1 dc) - każda klatka z filmu z tej lustrzanki to jpeg 8 mpx. Obawiam się, że dla połowy z Was już niedługo nie będzie zajęcia :-)

PS. Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć do czego jest potrzebnych 2 fotografów na jednym ślubie?

Komentarz

• kosdkp
      Początki nałogu
      • 2010
      • 374

@sven

O zaiste. Tak. To działa w obie strony.
      Wystarczy kamermen i pstrykacz ( 1+1).
      A tak w ogóle na kursie tłoczono w głowy info: jeden operator foto i jeden video.
      http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez kosdkp
        Wystarczy kamermen i pstrykacz ( 1+1).
        No niestety do dobrego filmu potrzeba 2 osób, natomiast dalej nie rozumiem po co komu na ślubie 2 fotografów, skoro fotografując ślub nudzę się w pojedynkę, a i tak przynoszę 2000 pstryków.

Komentarz

• manfred1
          Uzależniony
          • 2007
          • 842

I fotografujesz od 14 do 01 w nocy?
          Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

Zamieszczone przez sven
            No niestety do dobrego filmu potrzeba 2 osób, natomiast dalej nie rozumiem po co komu na ślubie 2 fotografów, skoro fotografując ślub nudzę się w pojedynkę, a i tak przynoszę 2000 pstryków.
            szacun 2 kola zdjec ze slubu. 2 fotografow jest aby miec inne kadry proste
            Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez crazy
              2 fotografow jest aby miec inne kadry proste
              To dlaczego nie 6?

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez BeatX
                no jest masakra.
                kamerzystom po prostu odpi...dala.
                Ja bym nie zwalał winy na kamerzystów tylko uważam, że to młodzi robią cyrk. Gdybym ja brał ślub nigdy bym się na coś takiego nie zgodził. Widocznie dla większości ta uroczystość zatraciła jakikolwiek sens poza medialnym show - zresztą na dość miernym poziomie.

Zamieszczone przez sven
                Dodatkowo muszę was zmartwić; pojawiły się już sprzęty filmujące w 4k (Canon 1 dc) - każda klatka z filmu z tej lustrzanki to jpeg 8 mpx. Obawiam się, że dla połowy z Was już niedługo nie będzie zajęcia :-)
                Nie trzeba 4k, z EX-a zdjęcia są już na tyle dobre, że spokojnie do internetu wystarczą i nie ma praktycznie problemu że nagle ktoś nie został sfotografowany jak się filmuje cały event. Natomiast naprawdę dobrzy fotografowie się na pewno obronią.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez manfred1
                  I fotografujesz od 14 do 01 w nocy?

Fotografuję od przygotowań do 1 w nocy. Pewnie tak jak wszyscy.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner

Nie trzeba 4k, z EX-a zdjęcia są już na tyle dobre, że spokojnie do internetu wystarczą i nie ma praktycznie problemu że nagle ktoś nie został sfotografowany jak się filmuje cały event. Natomiast naprawdę dobrzy fotografowie się na pewno obronią.
                  Ale z 8 mpx zrobisz już fotoksiążkę. Oczywiście, że najlepsi się obronią, ale cała masa dotarciuchów pójdzie na bezrobocie.

Komentarz

• manfred1
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 842

A Ty na czele z nimi ;-) jako ten który to przewidział.
                    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez manfred1
                      A Ty na czele z nimi ;-) jako ten który to przewidział.
                      O widzę, że ty z dotacji :-) Nic się nie martw, przekwalifikujesz się i dostaniesz następną.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez sven
                        Ale z 8 mpx zrobisz już fotoksiążkę.
                        Swego czasu z 8 mpx robiło się plakaty - i to bez problemu .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• jacek231
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 52

Zamieszczone przez BeatX
                          no jest masakra.
                          kamerzystom po prostu odpi...dala.
                          to ma byc reportaz, czy plan filmowy?

ale i tak akcja kozak, to w zeszlym roku byla.
                          kameruny krecili lipdup dla pary mlodej..
                          .. miedzy innymi w kosciele ;]
                          wyobrazacie sobie? po calej uroczystosci, organista skonczyl grac - mlodzi wciaz stoja przy oltarzu a kamerun mowi do gosci "prosze panstwa, prosze sie nie rozchodzic - to potrwa tylko minute, bo krecimy teledysk"
                          no i drugi kamerun bierze boombox'a i wlacza (w kosciele!) znany kawalek "w dzien goracego lata"
                          po czym mlodzi spiewajac sobie do tej piosenki, wychodza z kosciola a kameruny to nagrywaja
                          mowie wam, to byla najwieksza kicha jaka widzalem od poczatku mojego focenia na powaznie (czyli czwarty rok juz)
                          do dzisiaj zachodze w glowe, jakim cudem ksiadz wtedy nie zareagowal na caly ten cyrk.
                          siedzial w zachrystiii co prawda, ale bylo na tyle glosno ze doskonale mozna bylo uslyszec granie z boombox'a w kosciele.

ja po cichu licze, ze kuria wkoncu na to zareaguje, i zabroni wnosic do kosciola urzadzen innych, niz wylacznie rejestrujace obraz (tylko kamera badz aparat - zadnych statywow, sliderow, boombox'ow, czy kranow kamerowych)
                          choć sam zajmuję się troszkę amatorsko kamerowaniem to słuchając Was troszeczkę się uśmiecham. A to dlatego ,że wielu kolegów z branży uważa ,że ja kręcąc bez stabilizatorów wymagających kilku metrów przestrzeni wokół siebie i bez tych wszystkich doświetlaczy jestem ginącym gatunkiem, a ja uważam właśnie ,że to urok reportażu weselnego trochę zaszumiony obraz w ciemnej sali i czasami drżący obraz kiedy tańczący lekko przesunie mnie na sali, ale to tylko moje skromne zdanie. Z drugiej strony moja żona strzela fotki na 5d III z jasnymi stałkami i nie mam zamiaru psuć jej klimatu.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez jacek231
                            wielu kolegów z branży uważa ,że ja kręcąc bez stabilizatorów wymagających kilku metrów przestrzeni wokół siebie...
                            Glidecam bez kamizelki też wystarczy, a bez tych ujęć film wiele by stracił. Zobacz np tutaj: https://vimeo.com/55768288
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• szambonur
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 712

ale się burza rozpętała.. Oczywiście za ten cały cyrk odpowiadają organizatorzy, przeważnie są to mamusie młodych... Myślę, że tak jak wspomniano wcześniej Kościół powinien na taką sytuację zareagować. Jeden fotograf + jeden operator kamery, obydwaj z klasycznym sprzętem bez statywów monopodów i całego tego ustrojstwa... Biedni ci księża że muszą to tolerować...
                              Moje zdjęcia na canon-board.info
                              Facebook

Komentarz

• szwayko
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2085

Zamieszczone przez obcy21
                                przy czułościach matryc które posiadają nowe aparaty, wymóg bardzo jasnych stałek nie jest uzasadniony, jest raczej kaprysem fotografia ...
                                Pewność AF ma też znaczenie w ciemnych warunkach. Do czujników AF ze szkła 1.4 dochodzi o 2EV więcej światła niż z 2.8. Jest na to sposób bo Canon 6D ma czujnik AF od -3EV, a reszta Canonów coś w okolicach -1EV -0,5EV.
                                frickr FB
                                www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...