Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maciek12ss
    Początki nałogu
    • 2012
    • 492

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Ja używam 16-35 II.
    PLUSY
    - ostry od 2,8
    - szybki ze szybciej na weselu itd nie trzeba
    - znakomicie radzi sobie pod światło. ( czasami zespół dopali ostro swoimi światełkami, czasami kamerzysta lampka , czasami trzeba coś pod zwykłe słońce pstryknąć) z tym szkłem " pod wodę i w ogień ". konkretne repo. szkło.
    - abberajce chromatyczne znikomeee ( występują tylko w specyficznych sytuacjach)
    - dodatek taki jak zamszowe ( nie odbijające światła) wyklejenie wewnętrznej części osłony przeciw słonecznej ,
    MINUSY
    - średnica filtra, a za razem średnica osłony ( ciężko to jakoś upchać do torby, nie zdejmując jej)
    - waga (mi nie przeszkadza ale zdaje sobie sprawę, że delikatne kobiety też fotografują.)
    - cena
    -winieta na szerokich ogniskowych nawet po domknięciu do malutkiej dziurki ( programowo usuwalna w całości )
    - szukam teraz na siłe i nic mi nie przychodzi do głowy
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• Kamilone
      • 2008
      • 9

Zamieszczone przez Veox
      Jakbym miał kasę to bym kupił 16-35II a tak biegam z Samyangiem 14mm i musi wystarczyć.
      A może 24L ? Meega szkło.
      Ja używałem przez prawie 2 lata 28mm 1.8 - teraz przesiadka na 35 1.4. Wraz z 50 1.4 i 85 1.8 stanowił wspaniały zestaw. Sprawdził się doskonale na kilku ślubach. Naczytałem się mnóstwo negatywnych opinii o tym szkle na forum, ale mimo to je nabyłem. Nie żałuję - wspaniałe małe i szybkie szkło (chyba że miałem tak wybitny egzemplarz).
      P.S. Używane z 5dII.
      rencontre agricole

Komentarz

• Mojlo
        Bywalec
        • 2009
        • 116

Ja mam 17-40/4 i jestem bardzo zadowolony, często używam przy repo na ślubach nawet częściej jak 24L czy 35L. A światła F/4 w żadnym wypadku nie postrzegam jako wady.
        Ostatnio edytowany przez Mojlo; 24395.
        ...

Komentarz

• migawkanatalia
          Bywalec
          • 2010
          • 144

Bardzo Was proszę o opinię odnośnie monitora (przesiadam się z kineskopu... ) Zastanawiam się nad tym modelem... ale nie wiem, jak poradzi sobie z odwzorowaniem kolorów i kalibracją pod fotolab... Gdybyście mogli spojrzeć na parametry to będę wdzięczna
          Chodzi o model Iiyama 23'' T2336MSC Multitouch 10P IPS
          lub:
          IIYAMA 24'' XB2485WSU IPS
          Ostatnio edytowany przez migawkanatalia; 31655.

Komentarz

• marcz
            • 2013
            • 7

Zamieszczone przez migawkanatalia
            Bardzo Was proszę o opinię odnośnie monitora (przesiadam się z kineskopu... ) Zastanawiam się nad tym modelem... ale nie wiem, jak poradzi sobie z odwzorowaniem kolorów i kalibracją pod fotolab... Gdybyście mogli spojrzeć na parametry to będę wdzięczna
            Chodzi o model Iiyama 23'' T2336MSC Multitouch 10P IPS
            lub:
            IIYAMA 24'' XB2485WSU IPS
            Żaden z wymienionych. Minimum (cenowe) to NEC EA244WMi. Generalnie tylko NEC i EIZO, w tej materii nic od lat się nie zmienia...
            devstudio.pl | mariuszczykwin.pl | likeelvis.pl

Komentarz

• kasiafot
              Dopiero zaczyna
              • 2014
              • 35

Witam,
              potrzebuję porady, a najchętniej przeczytałabym opinie użytkowników sprzętu o którym myślę.
              Kompletuję sprzęt, który umożliwi mi fotografowanie ślubów, mam już Canona 5D i 85mm f/1.8,
              potrzebuję jeszcze szeroki kąt i lampę.
              W pierwszej kolejności kupię obiektyw i cały czas poluję na używanego Canona 28mm f/1.8 (da się zakupić za 1300zł, ale póki co oferty tylko ze Śląska i to bardzo mało, a w ciemno bez dotykania nic nie kupię).
              Dostałam też wskazówkę że warto pomyśleć o C35mm f/2 ale opinie nie są łaskawe, zwłaszcza dla starszej wersji,
              za to zdecydowanie jest to obiektyw który mogę kupić nawet nowy (starszą wersję).

I teraz pytanie do osób, które korzystały faktycznie z tego obiektywu: czy jest to szkło godne polecenia do fotografii ślubnej? Czy faktycznie tak okrutnie hałasuje? Jak sobie radzi AF w trudnych warunkach oświetleniowych?

Czasu mam coraz mniej, zlecenia się pojawiają i zbyt długo czekać na upragnione 28mm nie mogę...
              Ostatnio edytowany przez kasiafot; 51390.

Komentarz

• merida
                Początki nałogu
                • 2010
                • 416

Koleżance tylko 28mm do szczęścia potrzeba... Kto ma na zbyciu ?
                Instagram

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

Zamieszczone przez kasiafot
                  Witam,
                  potrzebuję porady, a najchętniej przeczytałabym opinie użytkowników sprzętu o którym myślę.
                  Kompletuję sprzęt, który umożliwi mi fotografowanie ślubów, mam już Canona 5D i 85mm f/1.8,
                  potrzebuję jeszcze szeroki kąt i lampę.
                  W pierwszej kolejności kupię obiektyw i cały czas poluję na używanego Canona 28mm f/1.8 (da się zakupić za 1300zł, ale póki co oferty tylko ze Śląska i to bardzo mało, a w ciemno bez dotykania nic nie kupię).
                  Dostałam też wskazówkę że warto pomyśleć o C35mm f/2 ale opinie nie są łaskawe, zwłaszcza dla starszej wersji,
                  za to zdecydowanie jest to obiektyw który mogę kupić nawet nowy (starszą wersję).

I teraz pytanie do osób, które korzystały faktycznie z tego obiektywu: czy jest to szkło godne polecenia do fotografii ślubnej? Czy faktycznie tak okrutnie hałasuje? Jak sobie radzi AF w trudnych warunkach oświetleniowych?

Czasu mam coraz mniej, zlecenia się pojawiają i zbyt długo czekać na upragnione 28mm nie mogę...
                  Weź na raty allegro. Po pierwszym zleceniu spłacisz.
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• knapix
                    • 2010
                    • 10

Posiadam C35mm f/2 w połączeniu z 5d mkI. Jest to moja najostrzejsza i najcelniejsza stałka z tym body już od f2.0. Chciałem kiedyś kupić C28mm f/1.8 ale w przypadku 2 egzemplarzy to była loteria jeśli chodzi o celność więc radzę sprawdzić na własnej puszce. Przy 35mm czasami brakuje szerokości.

Komentarz

• kasiafot
                      Dopiero zaczyna
                      • 2014
                      • 35

Zamówiłam nowy 28mm, nie mam czasu już polować na używany i trudno, musi się zwrócić. A przez Internet zamawiany gdyby był trefny egzemplarz to mogę odesłać, także jestem dobrej myśli. Niestety 35mm nikt sprzedać chyba nie chce, a jak chcą to z drugiego końca Polski.
                      Także zobaczymy jestem dobrej myśli

Komentarz

• RTSiak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 635

Panowie, planuje delikatną przebudowę systemu pod śluby. W chwili obecnej mam 7d + sigme 18-35 i samyanga 8mm, obecnie nie mam zamiaru zmieniać puchy (chyba ze 5d2? w przyszłości pewnie będzie przesiadka na FF ale na razie wole doinwestować szklarnie) i zastanawiam się głównie co do tego dokupić. Kusi mnie bardzo 85/1.2, przez dłuższą chwile zastanawiałem się też nad 135/2 ale chyba jednak 85tka bardziej ''uniwersalna''. 50/1.2 to z 2 strony troche krótko nie mając w plecaku np żadnej 85 ? Do tego wszystkiego łyknąłbym pewnie 70-200/2.8 może już nie koniecznie pod śluby ale wołałbym jednak mieć coś dłuższego również do innych zadań.

Komentarz

• centur
                          Uzależniony
                          • 2011
                          • 766

Zamieszczone przez RTSiak
                          Panowie, planuje delikatną przebudowę systemu pod śluby. W chwili obecnej mam 7d + sigme 18-35 i samyanga 8mm, obecnie nie mam zamiaru zmieniać puchy (chyba ze 5d2? w przyszłości pewnie będzie przesiadka na FF ale na razie wole doinwestować szklarnie) i zastanawiam się głównie co do tego dokupić. Kusi mnie bardzo 85/1.2, przez dłuższą chwile zastanawiałem się też nad 135/2 ale chyba jednak 85tka bardziej ''uniwersalna''. 50/1.2 to z 2 strony troche krótko nie mając w plecaku np żadnej 85 ? Do tego wszystkiego łyknąłbym pewnie 70-200/2.8 może już nie koniecznie pod śluby ale wołałbym jednak mieć coś dłuższego również do innych zadań.
                          50-tka 1.2 lub 1.4 wydaje się sensowniejszym wyborem, szczególnie w perspektywie uzupełnienia o 70-200 2.8... gdy jeszcze fotografowałem śluby, 50/1.4 + 20d obleciałem sporo reportażu i z 60-70% pleneru...
                          http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                          http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                          Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• RTSiak
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 635

Tylko te systemowe 50tki straszą mnie mydłem na pełnej dziurze ;/

Komentarz

• centur
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 766

nie musi być systemowa...
                              http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                              http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                              Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• programersky
                                Coś już napisał
                                • 2014
                                • 55

Przyłączając się do tematu 50tek . Sam jestem na kupnie czegoś jasnego. Wybór padł na Canona 50mm f1,4 lecz z tego co czytam to podobno okropne mydło jest na pełnej dziurze i teraz zagadką.. Kupić systemowego Canona 50mm f1,4 czy Sigmę ?
                                Canon 50D + BG-E2 + S 8mm + T 17-50mm f2,8 VC + C 430 EX II| Dużo chęci, mało czasu, wiele planów, mało kasy... klik - - - - > GALERIA

Komentarz

Pracuję...