Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
U mnie najczęściej 35 - jakieś 60%, potem 50 i 85 na zmianę w zależności od warunków (ciasno czy nie ciasno) - 35%, i 14 rzadko/kilkanaście kadrów - jakieś 5%. Aha oczywiście na FF
Witam wszystkich serdecznie..... po rocznej przerwie
Rok temu prosiłem o pomoc w zakupie aparatu i obiektywu do niego i .... odzew był szybki i bardzo pomocny, a że z budżetem nie było zbyt wesoło do tego.. moja pierwsza lustrzanka padło na Canona 60d z którego NAPRAWDĘ jestem zadowolony oraz obiektyw Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM jak dla mnie na początku obiektyw rewelacja / nie był też tani wtedy/ w zasadzie do tej pory daje radę, ale jak to zawsze bywa ... światło ... czasami brakowało. Przez ten rok czasu uczyłem się focąc wszystko dookoła trafiały się i imprezy okolicznościowe oczywiście po znajomości "po rodzinie" tej biedniejszej bo ci z zasobami finansowymi może i chcieli żebym coś pstryknął ale zawsze odmawiałem wolałem żeby ktoś inny to zrobił żebym nie musiał się później tłumaczyć itd poza tym bałem się / z perspektywy czasu doszedłem do wniosku że nie było aż zbytnio czego oglądając zdjęcia tego kogoś "niby profesjonalisty" Postanowiłem się rozwijać dokupiłem trochę sprzętu
Canon 50mm 1.4
Canon 70-200 L 4.0
oraz lampę Canon speedlite 600ex-rt
obecnie na dniach chcę sprzedać Canon 70-200 L 4.0 i miałem zamiar zamienić na Canon 70-200 L 4.0 ze stabilizacją ale... raczej padło na Canon 70-200 L 2.8 IS II brakowało czasem światła no i stabilizacji szczególnie w kościele, a że fundusze w zasadzie aż tak nie grają roli więc mam nadzieję a w zasadzie WIEM, że to dobry wybór
Zanim porwę się za "profesjonalny" występ na ślubie/weselu minie sporo czasu nie spieszy mi się jeszcze spora droga przede mną
Poza tym z cropem ... nie jest tak łatwo przy iso 1600-3200 ziarno pojawia się i to znacznie zawsze starałem się uważać ewentualnie lekko prześwietlać zdjęcie i później poprawiać i jakoś to wyglądało no i brakuje zdecydowanie szerszego kąta ale na cropa nic nie poradzę
Wiem że zanim zacznę się bawi na poważnie w fotografie ślubną potrzeba dużo pracy i sprzętu. Sprzęt pojawi się pewnie niedługo
Canon 5d mark III wiem że muszę dokupić przynajmniej 2 stałki 24mm i 85mm oraz coś zamiast tej sigmy /chodzi o szeroki kąt/więc pewnie padnie na 16-35mm 2.8 a moje 60d zostanie jako zapas
ale to w przyszłości
Pisze tego posta żeby podziękować tym co poświęcają swój czas wchodząc tutaj i odpowiadając na masę pytań w większości na które odpowiedź jest oczywista albo powtarzana b. czesto albo ludzi którzy mówią o sobie że wiedzą wszystko, a pytają o podstawowe rzeczy /nie będę przytaczał/ oraz uzmysłowić tym co przeglądają ten wątek że... w zasadzie z takim sprzętem mógłbym niejedno wesele zrobić i w okolicy uważać się za niezłego fotografa w końcu tyle kasy już wydane fajne obiektywy więc aparat sam robi zdjęcia.... wrzucam na A i jade
tylko że zanim się tak stanie trzeba dużo się na klikać i sporo pokory i do sprzętu do swoich umiejętności.
Oglądając zdjęcia niejednych "profesjonalistów" z kitowym obiektywem albo ewentualnie jakąś stalką 50 1.8 dochodzę do wniosku że... ludzie myślą że mając 2000zł w kieszeni wybierając się do ... marketu kupując LUSTRZANKĘ można zrobić wszystko więc po co wydawać 1500 -2000 zł na fotografa i dać dziadydze zarobić. Lepiej jest napisać co potrzebne na ślub w granicach 1500 zł kupić ów sprzęt i samemu opędzić
Wracając do mnie tak szybciutko .. fotografią już dawno się jako tako interesowałem ale.. postanowiłem się tym zająć jakieś 2 lata temu, gdy płacąc 2000zł za zdjęcia ze swojego ślubu... nie mogę na nie patrzeć i postanowiłem to zmienić i walczyć z tym w swojej okolicy. Co prawda fotograf był profesjonalny ... tylko że w dniu mojego ślubu/wesela miał jeszcze jedno i do mnie przysłał pomocnika a sam przyjechał na poprawiny. Oczywiście jak ktoś ogląda te zdjęcia to są ok szczególnie jak w formacie 10x15 ale ja bym się wstydził je dać klientowi i wiem że już na ta chwile robię dużo lepsze ale wiem też że ... jeszcze nie czas
Ten wątek " Sprzęt do ślubów cz. IV" czytam już chyba 3 raz inne interesujące je tez zdarza się że parę razy i wydobywam to co najcenniejsze
ale szkoda by gadać..... także.... jeszcze raz dzięki wszystkim tym co maja pojecie o sprzęcie, o sztuce robienia zdjęć za to że poświęcają swój czas i dzielą się wiedzą Z nami "PROFESJONALISTAMI"
POZDRAWIAM
Używał koś Tokiny 17mm 3.5 na pełnej klatce? Stosunkowo mało zdjęć w sieci, na allegro brak, szukam jako uzupełnienie i myślę,że była by ok.
też ostatnio myślę o tym obiektywie, w zamian za 16-36 w pierwszej wersji, bo robię na nim rzadko i jak już to na 16mm. daj znać jeżeli go kupisz - myślisz o pierwszej czy drugiej wersji?
też ostatnio myślę o tym obiektywie, w zamian za 16-36 w pierwszej wersji, bo robię na nim rzadko i jak już to na 16mm. daj znać jeżeli go kupisz - myślisz o pierwszej czy drugiej wersji?
Ja podobnie, nie jest to moja wiodąca ogniskowa, ale warto by ją mieć czasem. Póki co szukam jakiejkolwiek wersji, ciężko dostać.
Puszka 7d, szkła C50 1.4, C85 1.8, C70-200 4.0 , YN 568. Czegoś jeszcze brak?
Zapas 50d i reszta szpei.
Ogarnę weselisko ?
Przydało by Ci się jakieś budżetowe 28mm f/1.8 albo 35tka 2.0 chociaż tym 35 na cropie jak wypadnie Ci zrobić błogosławieństwo w ciasnym polskim mieszkaniu to się nieźle spocisz :-P
Lampę masz więc jak ją ogarniasz to jakiś Tamron 17-50 2.8 by był chyba w sam raz. Ten bez stabilizacji mówią że ostrzejszy ;-)
Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!
50-tka na cropie to zdecydowanie za wąsko, czasami nie ma czasu na żonglerkę szkłami, jak kolega wyżej, najtańsze rozwiązanie Tamron 17-50/2.8- miałem, poza problemem rozkręconego pierścienia na którym zmocowana była osłona przeciwsłoneczna szkło bardzo dobrze sobie radziło ( powyższą usterkę usunąłem sam w 5 min ).
Ewentualnie można rozważyć Sigmę 17-50/2.8 OS HSM.
50-tka na cropie to zdecydowanie za wąsko, czasami nie ma czasu na żonglerkę szkłami, jak kolega wyżej, najtańsze rozwiązanie Tamron 17-50/2.8- miałem, poza problemem rozkręconego pierścienia na którym zmocowana była osłona przeciwsłoneczna szkło bardzo dobrze sobie radziło ( powyższą usterkę usunąłem sam w 5 min ).
Ewentualnie można rozważyć Sigmę 17-50/2.8 OS HSM.
Poczytałem trochę o Tamronie, jednak Sigma ma przewagę. Przynajmniej według opinii.
Jeszcze dzisiaj doczytam o Sigmie i wieczorem podejmę decyzję.
Komentarz