Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tgrzyska
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 18

Dziwne co wypisujecie o zaświadczeniach od proboszcza, o przedłużaniu ważności legitymacji. Byłem na kursie w Katowicach. I tak po pierwsze nie trzeba być katolikiem, żeby mieć zaświadczenie - było to jawnie powiedziane - oczywiście to pomaga, bo się wie co kiedy i jak, ale nie jest to konieczne. Po drugie zaświadczenie jest ważne w całej Polsce - w końcu te zalecenia które rozdają to są zalecenia komisji Episkopatu Polski, a więc wszędzie takie same - to z jakiej racji zaświadczenia mają być lokalne, skoro zdobyta wiedza ma być taka sama?? Aha no i oczywiście zaświadczenia są dożywotnie i nie wymagają odnowienia. Tyle sporstowania
    30D, w drodze C10-22, 24-105/4 IS, Speedlite 580EX II, Lowepro Flipside 300 i się powoli rozwija... no i jeszcze jakaś małpka po drodze.

Komentarz

• sj_sj
      Coś już napisał
      • 2007
      • 70

Zamieszczone przez seta_lp
      Panowie tak czytam sobie ten temat i mam pytanie kiedy taki kurs w Lublinie??
      to ja Ci odpowiem, bo byłem. Kurs był 7-8 marca. Na nastepny trzeba czekac chyba Adin Rok.

Sebastian

Komentarz

• seta_lp
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 16

sj_sj a powiedz mi gdzie taki kurs jest organizowany bo moze dowiem sie czegos na miejscu...
        EOS 400D + Kit 18-55 + Canon 28-105
        Olympus c-4000z + filterki

Komentarz

• utente
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 40

Gdzie można się zgłosić na taki kurs??? aby móc focić w kościele.
          Eos 400D, sigma 18-200, tamron 70-300+macro.
          Kilka filtrów

Komentarz

• Lesio'73
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 38

Zamieszczone przez graf68
            ...do przedłużania jej ważności....

ja zrobiłem w lutym i mam dożywotnio... co kraj to obyczaj??:
            5d MkII

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Zamieszczone przez tgrzyska
              Aha no i oczywiście zaświadczenia są dożywotnie i nie wymagają odnowienia. Tyle sporstowania
              no niekoniecznie, lepiej by było gdybyś tak autorytatywnie wypowiadał się w sprawach przy których masz 101% pewności, mam zaswiadczenie z kursu w Częstochowie (podobnie jak kilkadziesiąt osób z tego forum z którymi mialem przyjemnośc się tam spotkać) którego ważnośc wygasa 31 grudnia br
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• sj_sj
                Coś już napisał
                • 2007
                • 70

Zamieszczone przez seta_lp
                sj_sj a powiedz mi gdzie taki kurs jest organizowany bo moze dowiem sie czegos na miejscu...
                Kurs byl jak sie idzie od deptaka w dół przez Brame Grodzką i przechodzisz nią i widzisz po lewo PKS i a z przodu Zamek. Wtedy skręcasz w PRAWO i po schodach schodzisz po czym skręcasz znowu W PRAWO i tam jest jakiś Dom Boży (w każdym razie kościół napisane na jednych drzwiach, a na drugich to było coś innego).

Z tego co "ksiundz" mówił, oni robią takie coś co roku lub, ale to nie jestem 100% pewien, jak się zbierze ze 20 osób chętnych ad hoc.

Seb

Komentarz

• schuvi
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 197

Zamieszczone przez utente
                  Gdzie można się zgłosić na taki kurs??? aby móc focić w kościele.
                  17 i 26 kwietnia w tarnowie.A tak wogole to ile jest tutaj chetnych na kurs w tarnowie??
                  -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• iblip
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 59

ja miałem być, ale raczej na pewno mnie nie będzie...
                    "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• josif
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 380

diecezja legnicka:
                      Poznaj diecezję legnicką i bądź na bieżąco z wydarzeniami. Zapraszamy!

Kursy w czterech miastach po kolei, Jelenia Góra, Legnica, Kamienna Góra i Bolesławiec. 100 zł od głowy!!!
                      Co ciekawe kurs organizuje Wydział Duszpasterski Legnickiej Kurii Biskupiej razem z redaktorami legnickiej edycji tygodnika "Niedziela"

Komentarz

• Cameleek

Czy ktoś z kolegów/koleżanek, którzy wybierają się na kurs do Warszawy może mi powiedzieć czy trzeba mieć zaświadczenie. Mi się niestety nie udaje dziś dodzwonić a jak czytałem to różnie to bywa z tymi zaświadczeniami

Pozdrawiam
                        Kamil

Komentarz

• RobertS
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 42

Zamieszczone przez tombas
                          no niekoniecznie, lepiej by było gdybyś tak autorytatywnie wypowiadał się w sprawach przy których masz 101% pewności, mam zaswiadczenie z kursu w Częstochowie (podobnie jak kilkadziesiąt osób z tego forum z którymi mialem przyjemnośc się tam spotkać) którego ważnośc wygasa 31 grudnia br
                          Widocznie co diecezja to inny obyczaj. Niedawno byłem na takim kursie w Katowicach (2 dni po 2 godz) i tam wyraźnie powiedziano że jest to zaświadczenie dożywotnie!!! Przecież tam starają się nauczyć jak zachowywać się podczas mszy, o liturgii i takie tam... Kościół Katolicki jest bardzo konserwatywny i nie zmieni zasad prowadzenia liturgii z dnia na dzień, więc po co
                          wydawać zaświadczenia terminowe? No chyba że dla kasy. Ten kurs na którym byłem w Katowicach był za darmo!!! ponadto nie było potrzebne zaświadczenie z parafii. Słusznie wg. mnie zresztą bo jeśli fotografem będzie ateista lub ktoś innego wyznania to co? nie będzie mógł robić zdjęć w kościele?
                          40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

Komentarz

• firley
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 135

Zamieszczone przez Cameleek
                            Czy ktoś z kolegów/koleżanek, którzy wybierają się na kurs do Warszawy może mi powiedzieć czy trzeba mieć zaświadczenie. Mi się niestety nie udaje dziś dodzwonić a jak czytałem to różnie to bywa z tymi zaświadczeniami
                            Ja mam ze sobą /jako takie bo "księdzu" się nie spodobałem :P/. Na stronie archidiecezji nie jest wspomniane, żeby coś takiego przynieść, ale lepiej mieć.
                            Gdyby jednak ktoś tego wymagał, może będziesz mógł przynieść w trakcie trwania kursów.
                            Pozdrawiam!
                            Ostatnio edytowany przez firley; 4591.
                            Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...

Komentarz

• slick
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 46

a to dla wszystkich (chcących odbyć kurs) z diecezji sosnowieckiej: "Najbliższy kurs dla fotografów i operatorów kamer odbędzie się w sobotę, 19 kwietnia o godz. 10.00 w budynku Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu (ul. Wawel 19). Chętni mogą się zapisywać telefonicznie (032 293 51 51) w Kurii Diecezjalnej od wtorku do soboty w godz. 9.00 - 13.00"
                              ps.:
                              koszt kursu 50pln
                              Ostatnio edytowany przez slick; 7186.

Komentarz

• Raus
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 120

Witam wszystich.

Czy ktoś wie coś na temat tego kursu w Szczecinie (lub okolicy)??

Nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat
                                Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

Pracuję...