Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sztygar
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 18

witam, to mój pierwszy post tutaj

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
    Niestety, nie da się nic zrobić. Dzisiaj rozmawiałem o tym z ks. Wenancjuszem Zmudą, który prowadzi takie kursy i nic z tego. Trzeba czekać do jesieni... niestety...
    nawet jeśli zbierze się większa liczba chętnych? w razie czego, jestem trzeci z Bydgoszczy.
    350D + grip, kit, sigma 70-300 f4-5,6 APO DG MACRO, 17-40 f4, 70-200 f2.8, 430 EX, Computrekker AW

Komentarz

• Don_Pedro_123
      Bywalec
      • 2007
      • 161

Powiedział mi, że nie a szans, bo ksiądz prowadzący to szkolenie obecnie jeździ z biskupem na wizytacje i nie ma czasu. Jak się skończą wizytacje, to zrobią kurs - czyli około listopada.
      ---------------
      Don_Pedro_123
      ---------------

Komentarz

• donald7000
        Początki nałogu
        • 2004
        • 382

Jak sie na samym wejsciu pojdzie do ksiedza prowadzaego msze to nie bedzie potrzebne zadne zezwolenie. Najzwazniejsze zeby pokazac plebanowi ze jest panem i wladca, w koncu to jego teren.
        A cale to zamieszanie wynika z kasy ktorej chce sie nachlapac kosciol.

Komentarz

• dgcracker
          Coś już napisał
          • 2005
          • 88

Witam,
          czy ktos, kto byl na kursie dla fotografow w Krakowie moze mi lopatologicznie wytlumaczyc gdzie sie ten kurs odbywa - wiem, ze ul Sw. Marka 10 sala "Kordelianum". Nic mi to nie mowi bo kompletnie nie znam Krakowa - zwlaszcza sala "Kordelianum"? Czy ten kurs jest w jakims kosciele czy ta sala to cos innego?
          I druga sprawa - czy ten kurs rzeczywiscie trwal 2 dni po 3 godz???
          Dziekuje za informacje,
          Pozdrawiam,
          D.C.

Komentarz

• Don_Pedro_123
            Bywalec
            • 2007
            • 161

Zamieszczone przez donald7000
            Jak sie na samym wejsciu pojdzie do ksiedza prowadzaego msze to nie bedzie potrzebne zadne zezwolenie.
            (...)
            Czasami bez "papierka" nic nie wskórasz - szczególnie na większych uroczystościach.
            A co do zarzucanej przez Ciebie pazerności: gdyby tylko o to chodziło, to lepiej by wyszli na każdorazowej opłacie za focenie, np. 20 zł. Z ekonomicznego puktu widzenia opłata jednorazowa (tym bardziej że często jest to ofiara na np. dom samotnej matki itp.) nie jest opłacalna.
            Uważam, że głównym założeniem kursu ma być wyeliminowanie niewłaściwego zachowania w kościele i poszanowanie uczuć innych (wszak nie każdy musi być katolikiem i znać obrządek). Co nie jest, niestety, jednoznaczne z właściwym zachowaniem osób po takich kursach.
            Ja chętnie odbyłbym taki kurs dla innych wyznań i religii (np. judaizm, prawosławie, islam). Lepiej poznać zagadnienie, niż kogoś - nawet nieświadomie - urazić.
            ---------------
            Don_Pedro_123
            ---------------

Komentarz

• sztygar
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 18

jako, że zależy mi na tym kursie, a jak widzę w bydgoszczy dopiero pod koniec roku będzie - podpowie ktoś może, gdzie w 'okolicach' we względnie krótkim czasie taki kurs będzie organizowany?
              350D + grip, kit, sigma 70-300 f4-5,6 APO DG MACRO, 17-40 f4, 70-200 f2.8, 430 EX, Computrekker AW

Komentarz

• mxdanish
                Uzależniony
                • 2005
                • 632

Witam wszystkich po długiej przerwie
                I od razu sorki jeśli już było wcześniej ale naprawdę mam bardzo mało czasu żeby wszystko przeczytać
                Chodzi mi o taki kurs w Trójmieście
                Wie ktoś coś na ten temat? Kiedy najbliższy...itd.

Jutro robię pierwszy ślub w Gdyni (tylko kościół bo para młoda nie robi wesela) i stwierdziłem że poczytam sobie coś niecoś, a tu mnie zbiliście z tropu że trzeba mieć świstek!!

Please help
                Pozdrawiam

[EDIT]
                Znalazłem!
                Tylko potrzebuję chętnych.
                Odbywa się w parafii św. Maksymiliana Kolbe w Gdynia na Witominie (koszt ok.150 PLN)
                Rozmawiałem ze znajomym księdzem z tej parafii i mówi że jak będą ludzie to się zrobi lipiec/sierpień
                Więcej szczegółów podam później jak nie będę w pracy i będę mógł zadzwonić na spokojnie
                Jak ktoś ma ochotę to dajcie znać i będę działał
                Pozdrawiam
                Ostatnio edytowany przez mxdanish; 1942.
                5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• sztygar
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 18

Zamieszczone przez mxdanish
                  Znalazłem!
                  Tylko potrzebuję chętnych.
                  Odbywa się w parafii św. Maksymiliana Kolbe w Gdynia na Witominie (koszt ok.150 PLN)
                  Rozmawiałem ze znajomym księdzem z tej parafii i mówi że jak będą ludzie to się zrobi lipiec/sierpień
                  Jak ktoś ma ochotę to dajcie znać i będę działał
                  witam,

choć jestem z bydgoszczy, to o ile kurs zamknąłby się w jednym dniu, to bym się pisał
                  czekam na więcej szczegółów

Komentarz

• mxdanish
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 632

Zamieszczone przez sztygar
                    witam,

choć jestem z bydgoszczy, to o ile kurs zamknąłby się w jednym dniu, to bym się pisał
                    czekam na więcej szczegółów
                    Szczerze wątpię
                    Jeśli się nie mylę to są trzy spotkania po ok. 1,5-3 h
                    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• sztygar
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 18

Zamieszczone przez mxdanish
                      Szczerze wątpię
                      Jeśli się nie mylę to są trzy spotkania po ok. 1,5-3 h
                      wiem, że w Pelplinie kurs udało się zaliczyć w jeden dzień. może i w Gdańsku ksiądz da się namówić?

Komentarz

• sepq
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 91

Mam info z Łowicza, że tam kursy odbywają się w każdą pierwszą środę miesiąca o godzinie 12 w siedzibie kurii. Czas trwania: około 2 godziny (z wypisaniem "legitymacji"), koszt - około 80 złotych (piszę "około", bo ksiądz, który mnie informował mówił, że tak było ostatnio, więc "raczej się nie zmieniło"). Wymagania: zdjęcie (własne oczywiście ) oraz... zaświadczenie od księdza proboszcza (również własnego). Tylko kurde nie wiem o czym to zaświadczenie, ale jak się udacie do proboszcza to on będzie wiedział
                        Ostatnio edytowany przez sepq; 6586.
                        ,

Komentarz

• sztygar
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 18

Zamieszczone przez sepq
                          Mam info z Łowicza
                          a bliżej Bydgoszczy nie ma?

Komentarz

• sepq
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 91

Zamieszczone przez sztygar
                            a bliżej Bydgoszczy nie ma?
                            Pewnie ma, ale akurat z Łowiczem robiłem - że się tak wyrażę - pod siebie.
                            ,

Komentarz

• Berials

Najbliższy znany termin - 8 sierpień, Łowicz, godzina 12. Ktoś się wybiera?

Komentarz

• icik
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 159

A kiedy coś odbędzie się w Katowicach lub Bielsku Białej albo okolicach?
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez donald7000
                                Jak sie na samym wejsciu pojdzie do ksiedza prowadzaego msze to nie bedzie potrzebne zadne zezwolenie. Najzwazniejsze zeby pokazac plebanowi ze jest panem i wladca, w koncu to jego teren.
                                Moim zdaniem każdy kto chce robić fotki w kościele powinien przez taki kurs przejść choćby dlatego żeby zapoznać się ze zwyczajami panującymi podczas mszy i o poruszaniu się po kościele. Sam byłem świadkiem że gość (fotograf) łaził po ołtarzu jak mu się podobało i dopiero ksiądz go ustawił odpowiednio tak że przez 15 min. nie ruszał się z miejsca a już o wyciągnięciu aparatu to nawet nie myślał. Patrząc z boku na to wszystko to bardzo rozpraszał publikę i głównych aktorów.
                                Ostatnio edytowany przez icik; 6700. Powód: Automerged Doublepost
                                Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

Pracuję...