Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez smelbo
    Nawet mogła by się zebrać grupka ludzi np. z Krakowa i jechać jednym pojazdem do Katowic czy gdzieś a koszta rozdzieliło by się po równo.
    Najbliższy kurs w Katowicach jest na przełomie marca/kwietnia 2010.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• chiron
      Bywalec
      • 2005
      • 113

Nie musi być dokładnie w Katowicach. Może być w miastach ościennych (w najgorszym wypadku nawet w Sosnowcu - piszę tak, bo teraz tam na 5 lat dają ;/).
      Mam 2 fotografa i on nie ma tego kursu i na ślub w sierpniu nie może iść... trzeba do tego czasu ten kurs gdzieś załatwić... tylko gdzie?
      Wiem, że nic nie wiem :/

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

Zamieszczone przez SirDuncan
        a nad kursem liturgicznym to sie sam zastanawiam, bo chcialbym wiedziec kiedy powinienem fotografowac, a kiedy nie...
        No to się dowiesz tylko tyle że fotografować można zawsze i nie ma żadnych przeciwwskazań. Przynajmniej tak w mojej mieścinie głoszono.

A kursik miło wspominam, kawa, herbata, ciasteczka - starają się.
        www.kwapisz.org

Komentarz

• SirDuncan
          Bywalec
          • 2007
          • 122

Zamieszczone przez wojkij
          No to się dowiesz tylko tyle że można zawsze i nie ma żadnych przeciwwskazań. Przynajmniej tak w mojej mieścinie głoszono.

A kursik miło , kawa, herbata, ciasteczka - starają się.
          a nie jest tak, ze chociazby w trakcie kazania nie powinno sie zdjec robic? gdzies tak slyszalem i na kilku ostatnich slubach widzialem, ze fotografowie sie do tego dostosowywali (moze przypadek taki).
          5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• xsardas
            Uzależniony
            • 2008
            • 731

Szczecin:

Kurs planowany dopiero na wrzesień,październik niestety

Planowane są spotkania w 2 soboty, teoria, oraz spotkania z ludźmi zajmującymi się foto-video, może coś jeszcze.

Opłata to ok 100 więc z tym może być różnie.

Wydawane zalaminowane zaświadczenie ważne 2 lata, jeśli nic się nie zmieni i nie będzie rażących skarg na fotografa po tym okresie przedłużane bezterminowo.

Tyle udało mi się dziś usłyszeć od księdza organizującego owe kursy.

Aha co ciekawe! Zaświadczenia są ważne na terenie archidiecezji w której zostały wydane, ale jak do tej pory są honorowane w innych archidiecezjach. Pytanie czy im się to nie odwidzi, bo to było by delikatnie mówiąc chore...
            Ostatnio edytowany przez xsardas; 21794.

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez xsardas
              Zaświadczenia są ważne na terenie archidiecezji w której zostały wydane, ale jak do tej pory są honorowane w innych archidiecezjach. Pytanie czy im się to nie odwidzi, bo to było by delikatnie mówiąc chore...
              Jeżeli by tak nie było to doszło by do paradoksu polegającego na tym, iż osoba chcąca w miarę swobodnie fotografować śluby na terenie całego kraju musiała by posiadać 14 zaświadczeń (o ile dobrze pamiętam to tyle jest archidiecezji). Obrzędy w całej Polsce odprawiane są według jednego "schematu" (oczywiście mogą wystąpić pewne różnice, jednakże zazwyczaj dotyczą one szczegółów), tak więc osobiście nie bardzo widzę sens we wprowadzaniu takiej "regionalności".
              Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• xsardas
                Uzależniony
                • 2008
                • 731

Ja tam tylko mówię co usłyszałem od osoby która się tym zajmuje w Szczecinie. I powiem że lekko mnie to zdziwiło.

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

A ode mnie na 10 ślubów jak na razie tylko na jednym wołali dokumentu.

Komentarz

• Pawel_G
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 527

Zamieszczone przez xsardas
                    Ja tam tylko mówię co usłyszałem od osoby która się tym zajmuje w Szczecinie. I powiem że lekko mnie to zdziwiło.
                    A ja od tej samej osoby usłyszałem że kursy odbyte w kuriach Koszalińskiej oraz Zielonogórskiej u nas w Szczecinie będą honorowane więc o czym już tu pisałem, odbyłem kurs w kurii Koszalińskiej i gorąco go polecam ze względu na to iż trwał 1,5 godziny i kosztował 70 zł. Również nie wydaje mi się żeby trzeba kilkanaście kursów odbywać bo każdy i tak jest opracowywany w oparciu o te same wytyczne Episkopatu Polski.

Komentarz

• blum
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 509

Zamieszczone przez axk
                      Jeżeli by tak nie było to doszło by do paradoksu polegającego na tym, iż osoba chcąca w miarę swobodnie śluby na terenie całego kraju musiała by posiadać 14 zaświadczeń (o ile dobrze pamiętam to tyle jest archidiecezji).

dokladnie o tym samym pomyslalem jak dostalem ID z tekstem
                      Zaświadcza się o ukończeniu Kursu Pastoralno-Liturgicznego dla operatorów audiowizualnych i uprawnia do rejestracji uroczystości religijnych w kościołach diecezji radomskiej

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

no to żeby być dokładnym mamy 14 archidiecezji i 27 diecezji (diecezja nie podlega archidiecezji) to znaczy że potencjalnie jest do zdobycia 41 zaświadczeń i odświeżanie ich co roku..
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• blum
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 509

co dziwne na kursie dowiedzialem sie, ze zazwyczaj nie ma problemu jesli chodzi o diecezje/archidiecezje sasiadujace z ta, w ktorej zdobylismy uprawnienia natomiast juz w innych moze byc problem, tzn. wszedzie moze byc problem ale u sasiadow byc go nie powinno. msz nikt nic nie wie i wszystko zalezy na jakiego ksiedza trafimy.
                          arturs, dodajmy jeszcze informacje ze bywaja kursy kilkudniowe z odstepami kilkudniowymi

Komentarz

• xsardas
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 731

słowem bajzel nie z tej ziemi ....

Komentarz

• Pawel_G
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 527

Więc jeżeli ksiądz się uprze i w diecezji z której nie będzie pochodziła licencja odmówi pozwolenia na wykonanie zdjęć to chodzić będzie o jedno "co łaska nie mniej niż 200 zł". Obysmy nie mieli z takowymi "pasterzami" do czynienia.

Aha jeszcze jedno.
                              Pozostawiłem sobie na skrzynce mailowej korespondencję z księdziem który w Szczecinie prowadzi kursy o tym, iż licencje z kurii ościennych są respektowane więc jakby co to będe miał podkładkę.
                              Ostatnio edytowany przez Pawel_G; 15994.

Komentarz

• chiron
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 113

Jak masz ślub za miesiąc i ksiądz się "uprze" to jesteś w czarnej d.
                                Nie załatwisz sobie kursu (zaświadczenia) w przeciągu miesiąca lub mniej (chyba, że masz szczęście).
                                Wiem, że nic nie wiem :/

Komentarz

Pracuję...