Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawciolbn
    Uzależniony
    • 2010
    • 653

Zamieszczone przez bakek
    Wrażenia po kursie w Lublinie:
    -większość uczestników zdjęcia robi okazyjnie, bądź od dawna fotografują, a na kurs przyszli, bo dość mają problemów
    -jak na jednym z wykładów prowadzący zaczął opowiadać co pstrykacze/kameruni wyczyniają w kościele to czasami nie dziwi ta niechęć ze strony księży
    -o fotografowaniu bardzo mało, więcej o samej liturgii i jej znaczeniu
    -nie było odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy nie można robić zdjęć
    -było natomiast dużo ogólników i prawdę mówiąc nawet wykładowcy zwrócili uwagę, że dużo zależy od księży prowadzących mszę
    -uzyskałem odpowiedź na pytanie: czy dopuszczalne jest wejście na presbiterium: otóż jest dopuszczalne, ale lepiej tego unikać
    -ogólnie warto było wydać 190zł, bo jest zaświadczenie i mniej problemów, choć tych się nadal nie uniknie
    byłem na tym w kwietniu, no i z tego co piszesz i rozmawiałem z uczestnikiem z teraz, to praktycznie ta sama śpiewka.. całe to szkolenie ma się tak sobie do reala, bo nawet ostatnio pojechałem na ślub, zagadałem z księdzem, on zapytał czy jest kwit i nie miał żadnych przeciwwskazań.. co do prezbiterium, to raczej na kursie powiedzą, że nie wolno, a to i tak kwestia dogadania z celebransem..
    #
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Gumol
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 28

No i niestety przegapilem kurs w Toruniu 6 listopada:/ Czy orientuje sie ktoś o najbliższych kursach w okolicach województwa kujawsko-pomorskiego bądź pomorskiego?
      http://inside-the-lense.blogspot.com/

Komentarz

• maartussss
        • 2010
        • 4

Archidiecezja Gdańska 19-20 listopada.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        pomyłka ! kurs był 19-20 PAŹDZIERNIKA. ;/
        to się zagapiłam.
        Ostatnio edytowany przez maartussss; 34487. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Buaha
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 39

Kurs Poznań wklejone proste ze strony kurii http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/

Komisja Liturgiczna Archidiecezji Poznańskiej po raz kolejny organizuje kurs dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego, który odbędzie się w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela w Poznaniu przy ul. Fredry 11, w sobotę 11 grudnia 2010 roku od godz. 10.00 do 13.00. Koszty organizacyjne kursu wynoszą 30,- zł od osoby. Organizatorzy proszą uczestników o punktualne przybycie.

Księdza Proboszcza uprzejmie prosimy, by poinformował parafian o w/w kursie.

Wypełniony formularz zgłoszeniowy z danymi kandydatów wraz z akceptacją księdza proboszcza, prosimy przesłać do dnia 8 grudnia 2010 roku na adres Kurii Metropolitalnej:
          61-109 Poznań, Ostrów Tumski 2, z dopiskiem „Kurs dla fotografów”.

Komentarz

• mathom
            Początki nałogu
            • 2007
            • 428

Zamieszczone przez Buaha
            Wypełniony formularz zgłoszeniowy z danymi kandydatów wraz z akceptacją księdza proboszcza,

dzieki za info. nie rozumiem tylko tej akceptacji proboszcza... wszedzie tak jest ?
            FF + L
            Moje stocki
            Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• dolomity
              Bywalec
              • 2004
              • 114

Zamieszczone przez mathom
              dzieki za info. nie rozumiem tylko tej akceptacji proboszcza... wszedzie tak jest ?
              W Łodzi nie ma takiego wymogu. Kurs przeznaczony jest dla wszystkich fotografujących, także tych, którzy liturgii nie znają z lekcji religii.
              5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Komentarz

• galekeg
                Bywalec
                • 2008
                • 167

Zamieszczone przez bakek
                Wrażenia po kursie w Lublinie:
                -większość uczestników zdjęcia robi okazyjnie, bądź od dawna fotografują, a na kurs przyszli, bo dość mają problemów
                -jak na jednym z wykładów prowadzący zaczął opowiadać co pstrykacze/kameruni wyczyniają w kościele to czasami nie dziwi ta niechęć ze strony księży
                -o fotografowaniu bardzo mało, więcej o samej liturgii i jej znaczeniu
                -nie było odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy nie można robić zdjęć
                -było natomiast dużo ogólników i prawdę mówiąc nawet wykładowcy zwrócili uwagę, że dużo zależy od księży prowadzących mszę
                -uzyskałem odpowiedź na pytanie: czy dopuszczalne jest wejście na presbiterium: otóż jest dopuszczalne, ale lepiej tego unikać
                -ogólnie warto było wydać 190zł, bo jest zaświadczenie i mniej problemów, choć tych się nadal nie uniknie
                Zastanawiam się czego oczekujecie od prowadzących? - technicznych wskazówek fotograficznych?
                Byłem kiedyś na tym kursie w Lublinie (jeszcze za 100zł) i dowiedziałem się że fotograf nie jest elementem liturgii, wykonuje tylko zlecenie i ma nie przeszkadzać uczestnikom, a jak się dogada z księdzem to zawsze może więcej.
                SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• mathom
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 428

doczytałem gdzieś na stronie kurii, że to proboszcz musi skierować na ten kurs w Poznaniu, nie można się samemu zgłosić :/

czy ktoś z poznania mógłby to potwierdzić/zaprzeczyć ?
                  FF + L
                  Moje stocki

Komentarz

• dolomity
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 114

Zamieszczone przez mathom
                    doczytałem gdzieś na stronie kurii, że to proboszcz musi skierować na ten kurs w Poznaniu, nie można się samemu zgłosić :/

czy ktoś z poznania mógłby to potwierdzić/zaprzeczyć ?
                    Na stronie Archidiecezji Poznańskiej (http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/109/) jest informacja, że trzeba samodzielnie przesłać wypełniony formularz - proboszcz tego za nas nie zrobi:-). Na formularzu musi być jednak jego akceptacja. Można zatem zgłosić się samemu, ale niezbędna jest do tego zgoda proboszcza.
                    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Komentarz

• Honorata
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 16

Zamieszczone przez galekeg
                      fotograf nie jest elementem liturgii, wykonuje tylko zlecenie i ma nie przeszkadzać uczestnikom, a jak się dogada z księdzem to zawsze może więcej.
                      No wlasnie

Komentarz

• ArturBonoVox
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 684

Dla ulatwienie to Olympus

Komentarz

• 12p
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 23

Witam,
                          koledzy czy ktoś coś wie na temat kursu w województwie śląskim?
                          Przeszukałem ostatnie 25 stron tematu i niestety nic nie znalazłem, na stronach kurii Katowickiej też nic

Komentarz

• 2em
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 58

coś słyszałem, że ma być w okolicach Świąt Wielkanocnych

Komentarz

• Misiek87
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 267

Ktos do Poznania jedzie? Kase na miejscu czy jak?

Komentarz

• mathom
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 428

ja będę. kasa chyba na miejscu.
                                FF + L
                                Moje stocki

Komentarz

Pracuję...