Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie
wybieram się do kolegi na wesele, który oprosił mnie o to bym zrobił mu parę zdjęć w kościele podczas ceremonii.Podczas rozmowy młodych z proboszczem okazało się, iż jako "przyjaciel" też muszę ukończyć kurs liturgiczny (mafia rządzi a proboszcz jest nieugięty ) stąd moje pytanie, czy na śląsku w najbliższym czasie odbędzie się taki kurs? Wesele odbędzie się 2 lipca, szukałem w kuriach na śląsku jednak nic nie znalazłem. Czy ktoś z Was orientuje się czy taki kurs odbywa się do tego czasu gdzieś na południu Polski?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
No to byłem na kursie w Łowiczu - godzinny show księdza (całkiem sympatyczny i sensowny) i po bólu. Legitka w portfelu.
Z tego co mówił teraz będzie przerwa na wakacje i następny kurs dopiero we wrześniu.
Pozdrówka dla tych którzy byli i się nie wychylali że są z Canon-Board
też byłem - znaczy siedziałem w samochodzie na rynku bo kwit mam z Kielc ale moja żona i Radzio_CK i Slawek_g byli w środku .. tyle że wepchnęliście się na początek kolejki i kwit pocztą przyjdzie .. ale co tam.. ważne że odwalone i z głowy.. w sumie kawałek drogi ale godzina i załatwione a nie jakieś kombinacje z kilkoma dniami przez parę godzin jak w Krakowie czy Warszawie.. powinni niedługo korespondencyjnie robić bo w sumie można napisać w poradniku w necie żeby spodni w safari nie ubierać czy przeźroczystych sukienek
a nie jakieś kombinacje z kilkoma dniami przez parę godzin jak w Krakowie czy Warszawie.
Troszkę nietrafione porównanie. W Warszawie był jeden dzień, kilka godzin. Ale w sobotę, co nie wszystkim odpowiadało. Kilka dni po godzince trwa kurs 'w tygodniu' .
Show - dobrze powiedziane.
Jeszcze mnie brzuch boli ze śmiechu
No no. Nie powiem, ksiądz ze swoją rolą poradził sobie świetnie.
Wydaje mi się, że całość była powiedziana dość przystępnie i z sensem.
Nie jakieś tam pierdzielenie od rzeczy, tylko same konkrety.
Teraz tylko wypatrywać listonosza (o ile gdzieś nie zgubi korespondencji).
Pytanie do posiadających:
Jak wygląda taki kurs we Wrocławiu? trzeba mieć jakieś zaświadczenia/rekomendacje od proboszcza itp?
bo z takowym mógłbym mieć tyci kłopot z racji tego, iz katolicka rodzina wychowywała mnie w wierze nad wyraz skutecznie -mieszkając rzut granatem od kościoła jak w nim bywam, to się dziwię że zawsze święcą pokarmy...
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Cena domeny: 2999 PLN (do negocjacji). Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Nie potrafią się zachować w kościele?
Fotograf ślubny, zanim zrobi choć jedno zdjęcie w kościele, musi zrobić kurs w diecezji. Księża uczą, jak trzeba zachowywać się w trakcie uroczystości. Zaświadczenie z odbytego kursu obowiązuje w całej Polsce bezterminowo. Wyrabiane w Sosnowcu straciły jednak ważność. -Niemożliwe! - oburzają się fotografowie. -Tak, bo macie wybiórczą pamięć i nie wiecie, jak się zachować w świętym miejscu - odpowiadają księża. Kurs jest do powtórki!
Krzysztof Piechniczek z Zabrza, przyjaciel Pauliny i Łukasza - oboje z Dąbrowy Górniczej, miał robić zdjęcia na ich ślubie. Zaplanowali go na 6 czerwca. Większość przygotowań mają już za sobą. Zarezerwowali salę weselną, wybrali menu, zamówili kapelę, właśnie rozsyłają zaproszenia. Myśleli, że reszta przygotowań pójdzie im już z górki. - Wtedy ksiądz, który ma poprowadzić ceremonię naszych zaślubin powiedział, że nasz przyjaciel nie może zrobić nam zdjęć - żali się Łukasz. - Do Krzysztofa mamy całkowite zaufanie, widzieliśmy, jakie piękne zdjęcia z uroczystości potrafi wykonać. Nie wahaliśmy się zaprosić go na naszą uroczystość. Teraz mamy problem i kłótnię z księdzem - dodaje Paulina.
Poszło o dokument. Od kilku lat w Polsce obowiązują Wskazania Komisji Episkopatu Polski do spraw Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego, dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii. W wydanym w 1994 roku dokumencie można przeczytać m.in.: „Zawodowi fotografowie i operatorzy sprzętu audiowizualnego, którzy - okazjonalnie lub na sposób stały - zamierzają wykonywać swoje czynności podczas celebracji liturgii, są obowiązani uprzednio ukończyć specjalny kurs, zorganizowany przez Diecezjalną Komisję ds. Liturgii oraz otrzymać pisemne upoważnienie miejscowej władzy diecezjalnej."
Kurs, który co jakiś czas organizuje diecezja sosnowiecka, kosztuje ok. 100 zł. I nie chodzi tu o techniczne zasady wykonywania zdjęć. Księża w trakcie warsztatów nauczają, jak fotograf ma się zachowywać podczas celebracji liturgii: gdzie stanąć, czego nie zasłaniać, kiedy nie włączać lampy błyskowej, w co się ubrać. Zaświadczenie z odbytego w Sosnowcu kursu było bezterminowe. Piechniczkowi się jednak...skończyło. - Nagle księża zmienili zasady. Stwierdzili, że fotografowie nie umieją zachować się w kościele i kurs traci ważność. Można zaświadczenie oczywiście odświeżyć i znów robić fotki, w tym celu jest potrzebny jednak następny kurs! Znów taki sam! - oburza się fotograf.
Piechniczek zdjęcia ślubne robi tylko najbliższym znajomym. Fotograficzka Joanna Siwiec jest natomiast profesjonalistką. Uważa, że konieczność powtarzania kurs to jawna niesprawiedliwość. -Do czasu wyrobienia kolejnego papierka nie będę mogła wykonywać swojej pracy. To mi zakrawa nawet na łamanie ustawy o swobodzie wykonywania działalności gospodarczej - żali się i zapewnia, że nigdzie indziej poza Zagłębiem nie ma wymogu powtarzania raz przebytego szkolenia. -Nawet ktoś, kto zaświadczenie wyrobił w Warszawie, bez komplikacji może wejść do każdego kościoła w Sosnowcu. Ten, co wyrabiał je na miejscu, już nie. Mimo iż po zapisaniu na kurs przekonywano nas, że ma charakter bezterminowy - oburza się Siwiec.
Ksiądz Jarosław Kwiecień, rzecznik diecezji sosnowieckiej uważa jednak, że winni są sami fotografujący. -Wielokrotnie na widok fotografa musiałem ugryźć się w język. Raz pani od zdjęć była w miniówie i żuła gumę, innym razem fotograf mało nie staranował księdza. Kurs wymaga powtarzania, bo robiący zdjęcia nie potrafią się w kościele odpowiednio zachować. Niektórym poszczególne etapy liturgii tłumaczyć trzeba łopatologicznie - wyjaśnia ks. Kwiecień.
Taa, a jak się okazało że porządkowi na pielgrzymkach muszą ukończyć płatny kurs wiedzy o ruchu drogowym to wielkie wzburzenie było.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz