Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W związku z tym iż stałem się posiadaczem drukarki Epson P50 z systemem stałego zasilania wystąpiła u mnie silna potrzeba pracy z kalibratorem. Usługa kalibracji drukarki odpłatnie dostępna jest w cenie 100zł za każdy profil. Przy kilku profilach robi się z tego znaczna kwota (którą wolałbym komuś przelać by uzyskać swoje 20% udziału w kalibratorze). Pomyślałem więc czy możliwy byłby zakup kalibratora przez grupę osób.
Nie jest to ogłoszenie i nie zbieram chętnych. Po prostu chciałbym się dowiedzieć czy inicjatywa taka ma sens,
Czy sami bylibyście zainteresowani posiadania takiego urządzenia jako współwłaściciele?
Czy wchodziłoby w grę wysyłka urządzenia pomiędzy użytkownikami pocztą?
Czy lepiej byłoby współużytkować takie urządzenie w grupach regionalnych?
Czy licencja na oprogramowanie umożliwiałaby instalacje programu na wielu komputerach?
i wreszcie, czy używanie kalibratora wiąże się z koniecznością na tyle swobodnego do niego dostępu, że wyklucza różne "spółki"?
Tak na marginesie, to może można by przemyśleć zakup różnych urządzeń "forumowych", których właścicielem byłoby forum, a dostęp byłby dla forumowiczów-akcjonariuszy. Taka "wypożyczalnia" z systemem rezerwacji i z jasnymi zasadami.
Moim zdaniem to mogło by wypalić ale raczej wyłącznie jeśli właściciele byli by np z jednego regionu.
Jestem z Katowic, więc, jeśli byłby ktoś z "Metropoli Silesia", kto potrzebowałby kalibrator monitor/drukarka, to mogę mu się do niego "dorzucić" w zamian za możliwość użytkowania 2x w roku przez kilka dni
To samo już sugerowałem wątkotwórcy na PW.
Prawdopodobnie sam bym w taki układ wszedł.
Przecież w KRK macie Czornego, z baterią czujników, której nawet w "społeczny" sposób nigdy nie kupicie. I soft do tego. I całe "know-how", którego będziecie się uczyć, niekoniecznie z sukcesem, na zasadzie wyważania otwartych drzwi. Po chorobę? Żeby raz na rok zaoszczędzić stówkę, może dwie i mieć wątpliwej jakości kalibrację, zamiast prawdziwego fachowca na miejscu?
...Żeby raz na rok zaoszczędzić stówkę, może dwie i mieć wątpliwej jakości kalibrację, zamiast prawdziwego fachowca na miejscu?
Czyli samodzielne skalibrowanie monitora i drukarki takim np. ColorMunki Photo będzie "wątpliwej" jakości kalibracją?
Poza tym potrzebuję profile 4 dla papierów i mojego Neca 1990SXi (który kupiłem za Twoją/Pańską opinią) co daje kwotę ok 25% ceny ww. kalibratora. A co jeżeli za rok znów bym chciał powtórzyć kalibrację?
Rozumem stanowisko osób, którzy robią to usługowo, na pewno są w tym perfekcyjni, posiadają super sprzęt itd., ale... wielu osobom łatwiej będzie wydać 200zł za dostęp do kalibratora niż wydać tę kwotę na "profesjonalistę". A na pewno się ze mną zgodzisz, że lepiej "mieć wątpliwej jakości kalibrację" niż... żadną.
Czyli samodzielne skalibrowanie monitora i drukarki takim np. ColorMunki Photo będzie "wątpliwej" jakości kalibracją?
A nie?
To urządzenie amatorskie. Zmuszenie go do bardziej ambitnego zachowania jest albo bardzo trudne albo niemożliwe. Jak Pan sobie wyobraża wciągnięcie 500 próbek małpą? Tymczasem I1 Pro można zrobić profil znacznie lepiej charakteryzujący parę papier/atrament, szczególnie jeśli ktoś chce jechać na zamiennikach. Tyle, że I1 Pro w odpowiedniej wersji to wydatek rzędu 5-7 tys zł. Nie mówiąc że ponad drugie tyle kosztuje automat do niego, dzięki któremu realne jest skanowanie wielotysięcznych próbek po kilka razy i optymalizacja pomiarów.
Zamieszczone przez Artubi
A na pewno się ze mną zgodzisz, że lepiej "mieć wątpliwej jakości kalibrację" niż... żadną.
Popularny argument niskiego lotu. Pozornie usprawiedliwia niekoniecznie sensowne wydawanie pieniędzy. Kalibracja przede wszystkim ma być zrobiona dobrze. Cena później.
Kalibracja przede wszystkim ma być zrobiona dobrze.
i tu się zgadzam z Tom01!
Posunął bym się nawet dalej - lepiej nie kalibrować jeśli ma być zrobione niedbale/niedobrze. Być może efekt byłby gorszy niż przed kalibracją.
PS
mi kalibrował Czornyj, i efekt bardzo sobie chwalę (kompleksowo: kontakt, wiedza i doświadczenie, efekt pracy).
Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne FlickrFacebook
A ja nie. Z jego wypowiedzi możnaby wysnuć wniosek, że zabieranie się za kalibrację bez posiadania sprzętu wartego 5-7kPLN (+ drugie tyle za jakiś automat) nie ma sensu a kupowanie ColorMunki to wywalanie pieniędzy w błoto.
Być może małpka nie jest w stanie aż tak precyzyjnie wykonać kalibracji jednak efekt jest w wielu przypadkach wystarczający i prawdopodobnie większość z nas będzie miała poważne trudności aby rozróżnić kolorystykę generowaną z zastosowaniem kalibracji przeprowadzonej przez oba urządzenia.
A ja nie. Z jego wypowiedzi możnaby wysnuć wniosek, że zabieranie się za kalibrację bez posiadania sprzętu wartego 5-7kPLN (+ drugie tyle za jakiś automat) nie ma sensu a kupowanie ColorMunki to wywalanie pieniędzy w błoto.
Oczywiście nie jest to wywalanie w błoto, ale całe przedsięwzięcie ma sens conajmniej dyskusyjny. Co innego gdzieś na pustyni, np w Szczecinie. Ale w KRK? Ja mając Marcina pod ręką w życiu bym nie wydawał pieniędzy na sprzęt do kalibracji. Co ile czasu trzeba kalibrować monitory, profilować drukarki? Po zakupie. Później może za rok, a może i nie. Ekonomicznie liczyłem to nie raz i do jednego monitora ni choroby się nie opłaca. Tym bardziej że będziecie musieli czujnik co jakiś czas wymieniać lub recertyfikować. Inaczej posiadanie go, więcej zdziała w kategorii samopoczucia niż rzeczywiście technicznie.
Ja też nie, ale z innego względu.
Z takim podejściem to przecież wszystko można zlecić fachowcowi, łącznie z wykonaniem zdjęć. Ale nie zawsze o to chodzi...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Z takim podejściem to przecież wszystko można zlecić fachowcowi, łącznie z wykonaniem zdjęć. Ale nie zawsze o to chodzi...
Samochód też można naprawiać samodzielnie. Wymiana rozrządu na mrozie to clue motoryzacji. Dobry serwis zrobi to jednak szybciej, lepiej i da gwarancję. A my możemy cieszyć się jazdą.
Samochód też można naprawiać samodzielnie. Wymiana rozrządu na mrozie to clue motoryzacji.
Ale to nie jest wymiana rozrządu tylko raczej dolanie płynu do spryskiwacza. Czynność eksploatacyjna, powtarzana po zmianie papieru lub atramentu, którą można wykonać we własnym zakresie ze skutkiem wystarczającym większości ambitnych amatorów.
Komentarz