Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maczkus
    Bywalec
    • 2006
    • 138

Zamieszczone przez kuduś
    Nie jestem prawnikiem, ale IMO masz prawo coś z zagranicznego wyjazdu przywieźć. I nie od każdego zakupu musisz zapłacić cło czy podatek. Nie wyobrażam sobie, żeby latać z każdym filterkiem do celnika.
    Rok temu, wjeżdżając do EU ze Szwajcarii zostaliśmy zapytani przez austriackiego celnika o przedmioty zakupione na prezenty powyżej 175 €, ale o ile wiem ten limit w 2008 wzrósł. Wolno Ci przecież legalnie przywieźć litr gorzałki, 2 litry sikacza, czy też 200 szt. papierosów. A fiskus ma na tym puncie większe ciśnienie niż na osłony przeciwsłoneczne.
    Ergo: nie każdy kto nie biegnie do celnika po powrocie z zagranicy jest przemytnikiem i oszustem. ;-)
    Sorry, ale chyba nikt nie przywozi z USA osłon przeciwsłonecznych Mi chodziło raczej o obiektywy za 1000$ i więcej - od takich trzeba płacić haracz.

A ten kto biegnie do celnika po powrocie z zagranicy nie jest ani oszustem, ani przemytnikiem, tylko uczciwym człowiekiem
    Najlepsza strona o łowiectwie podwodnym w Polsce!

Komentarz

• kuduś
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 21

Upieram się, że warto sprawdzić, do jakiej kwoty masz prawo przywieźć bez cła np. obiektyw.
      BTW, ja napisałem o kimś kto nie biegnie do celnika

Komentarz

• maczkus
        Bywalec
        • 2006
        • 138

Zamieszczone przez kuduś
        Upieram się, że warto sprawdzić, do jakiej kwoty masz prawo przywieźć bez cła np. obiektyw.
        BTW, ja napisałem o kimś kto nie biegnie do celnika
        Możesz przywieźć towary o łącznej kwocie 430 euro (wcześniej był limit 175 euro).

PS. Za dużo tych nie i się pogubiłem
        Ostatnio edytowany przez maczkus; 6796.

Komentarz

• michallo_90
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 22

Osoby chętne do zakupienia 70-200 f4 L niech sie dobrze zastanowią. Przecież ten obiektyw strasznie sie psuje i jest podatny na wszelkiego rodzaju zniszczenia, co widzimy na allegro:-D:-D:-D

przykład? - http://www.allegro.pl/item605445043_...gwarancja.html

Przy okazji, że jest to mój pierwszy post, chciałem powiedzieć: " Dzień dobry";-)

Komentarz

• maczkus
            Bywalec
            • 2006
            • 138

Zamieszczone przez michallo_90
            Osoby chętne do zakupienia 70-200 f4 L niech sie dobrze zastanowią. Przecież ten obiektyw strasznie sie psuje i jest podatny na wszelkiego rodzaju zniszczenia, co widzimy na allegro:-D:-D:-D

przykład? - http://www.allegro.pl/item605445043_...gwarancja.html

Przy okazji, że jest to mój pierwszy post, chciałem powiedzieć: " Dzień dobry";-)
            Ale ma jeszcze 7 miesięcy gwarancji więc jest szansa, że zostanie naprawiony i wystawiony ponownie

Komentarz

• macgyver9
              Coś już napisał
              • 2007
              • 83

Zamieszczone przez maczkus
              chyba nikt nie przywozi z USA osłon przeciwsłonecznych
              mylisz się, przywozi

Komentarz

• michallo_90
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 22

Ale ma jeszcze 7 miesięcy gwarancji więc jest szansa, że zostanie naprawiony i wystawiony ponownie
                I tym razem serwis na Żytniej spisze sie na medal i już jutro naprawiony obiektyw będzie do kupienia na allegro, oczywiście w nowej cenie

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

przykład? - [url]http://www.allegro.pl/item605445043_canon_70_200_f_4_l_usm_jak_nowy_gwar ancja.html[/url
                  Żenada, cytuję z tej samej aukcji:

"Nie sprzedaję poza allegro, za ile wylicytujesz za tyle kupisz. Nie odwołuję ofert więc proszę się przed licytowaniem zastanowić - prosta zasada: nie chcesz kupić nie licytuj."
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

I tym razem serwis na Żytniej spisze sie na medal i już jutro naprawiony obiektyw będzie do kupienia na allegro, oczywiście w nowej cenie
                    A co się dziwisz, cena musi pokryć też koszta naprawy, zwłaszcza że za taki ekspres to pewnie krzyczą dwukrotność ceny usługi ;-)
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• maczkus
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 138

Zamieszczone przez MacGyver
                      A co się dziwisz, cena musi pokryć też koszta naprawy, zwłaszcza że za taki ekspres to pewnie krzyczą dwukrotność ceny usługi ;-)
                      Ale jak jest gwarancja to nic nie płacisz, no chyba, że miałeś na myśli DHL Ekspres

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Ale jak jest gwarancja to nic nie płacisz,....
                        Dyskusyjne, gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, powstałych z winy użytkownika :-)
                        [[/QUOTE]....no chyba, że miałeś na myśli DHL Ekspres [/QUOTE]
                        Też :-)
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Misiek87
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 267

A jak ciotka kupi mi w USA 70-200 2.8 i spakuje w torbe i powie, ze to jej i mi sprezentuje. To na granicy moze clo zaplacic? Wlasnie tak sie zastanawiam nad takim wariantem, za 1000 baksow sa sztuki "refurbished" na Adoramie...

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Mi kupiła znajoma, przywiozła wszystko, karton, paragon, etui, osłonę, no i szkło. Widzielibyście moją minę, jak usłyszałem, że jeszcze State Tax'a odebrała!

Komentarz

• maczkus
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 138

Zamieszczone przez Misiek87
                              A jak ciotka kupi mi w USA 70-200 2.8 i spakuje w torbe i powie, ze to jej i mi sprezentuje. To na granicy moze clo zaplacic? Wlasnie tak sie zastanawiam nad takim wariantem, za 1000 baksow sa sztuki "refurbished" na Adoramie...
                              Ja przywiozlem 10-22, 70-200 2.8 IS i 24-70 (koszt w sumie 3700$) i nikt mnie o nic nie pytal ani nic nie sprawdzal Tylko, ze wysiadalem w Berlinie a nie na Okeciu.

Komentarz

• Misiek87
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 267

No ale ciocia bedzie to miala wsrod ubran w bagazu, moge jej nawet powiedziec, ze moze same szklo przywiezc bez pudelek - beda kazali jej cos placic czy nie? To zalezy od lotniska?

Ja mysle nad 135 L albo 70-200. Raczej 135 bo w PL widze jest po 5000... A tam 935 dolarow, czyli przy obecnym kursie dolara to 3200. Wiec jak mi sie nie spodoba to sie sprzeda i kupi 70-200

Komentarz

Pracuję...