Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raus
    Bywalec
    • 2008
    • 120

Zamieszczone przez marito
    A nie można sprawdzić przebiegu programem jak Eos info? Gdy miałem 40D to sprawdzałem nim przebieg bez żadnego problemu w ciągu kilku sekund.
    Właśnie problem w tym że w 5D nie można
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• marito
      Bywalec
      • 2007
      • 176

Hmmm, no to zostaje Żytnia.
      był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Zamieszczone przez Raus
        Dokładnie Panowie tak jak piszecie - niby nie wiadomo a tu bach...120tys

Dlatego lepiej sob ie daruję tą sztukę.

Interesowałem się jeszcze tym - http://allegro.pl/canon-5d-wroclaw-2...402642808.html

Bo co prawda jest dokument na przebieg, ale ten kontakt ze ścianą....:-D
        No, ten kontakt ze ścianą to nie żarty może być różnie.
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• fil91
          Bywalec
          • 2009
          • 140

Zamieszczone przez Bolek02
          Wygląda po bliższej analizie fotek na raczej zjechany egzemplarz. To też cena atrakcyjna żeby sprzedać
          Dosyć ciekawe stwierdzenie po czym wnioskujesz że jest zajechany?(pytam poważnie:-D)
          Po exifie widać że właściciel kupił 5d mark II i to pewnie jest powodem sprzedaży.
          Nie widzę w tej aukcji nic podejrzanego , żeby nie było nie mam w mojej wypowiedzi żadnego "interesu" (nie znam sprzedającego)

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Hmmm, no to zostaje Żytnia.
            No nie bardzo, jak Sprzedający daleko od Kupującego
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez fil91
            Dosyć ciekawe stwierdzenie po czym wnioskujesz że jest zajechany?(pytam poważnie:-D)
            Po exifie widać że właściciel kupił 5d mark II i to pewnie jest powodem sprzedaży.
            Nie widzę w tej aukcji nic podejrzanego , żeby nie było nie mam w mojej wypowiedzi żadnego "interesu" (nie znam sprzedającego)
            Po wyglądzie - jedna strona błyszcząca a druga matowa na pierwszej focie
            No nie bardzo, jak Sprzedający daleko od Kupującego

W tej aukcji nie ma nic podejrzanego - jaki aparat taka cena.
            Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181. Powód: Automerged Doublepost
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• fil91
              Bywalec
              • 2009
              • 140

Z jednej strony na aparat pada światło(ostre nie modyfikowane) z drugiej nie , do tego dość agresywna obróbka podbity kontrast i clarity ... efekt gotowy.
              Na kolejnym zdjęciu druga strona też się "błyszczy"
              pozdrawiam

Komentarz

• agolek91
                • 2011
                • 5

Potrzebuję pilnie Waszej porady! Od 2 tygodni uganiam się za canonem 50mm 1.4 Zamawiałam w kilku sklepach - albo nie ma na magazynie, albo trwa inwentaryzacja. Dziś znalazłam taka aukcję, czy wydaje się Wam ona podejrzana?
                http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-4-...406700354.html
                Nie znam gościa, obiektyw jest używany, stan niby idealny. Problem w tym, ze jest na licytacji, więc w razie problemów, nie będę mogła go zwrócić (zwrot dotyczy "kup teraz"). Proponujecie czekać dalej?

Komentarz

• Raus
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 120

Zamieszczone przez agolek91
                  Potrzebuję pilnie Waszej porady! Od 2 tygodni uganiam się za canonem 50mm 1.4 Zamawiałam w kilku sklepach - albo nie ma na magazynie, albo trwa inwentaryzacja. Dziś znalazłam taka aukcję, czy wydaje się Wam ona podejrzana?
                  http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-4-...406700354.html
                  Nie znam gościa, obiektyw jest używany, stan niby idealny. Problem w tym, ze jest na licytacji, więc w razie problemów, nie będę mogła go zwrócić (zwrot dotyczy "kup teraz"). Proponujecie czekać dalej?
                  Dla mnie koleś jest dziwny bo wystawił kilka dni tem 5D z takim opisem - http://allegro.pl/canon-5d-bdb-stan-...400892922.html

do dziś go nie dodał i na maila też nie odpisuje
                  Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

No, ten kontakt ze ścianą to nie żarty może być różnie.
                    Przesadzasz, to tylko lekkie przytarcie.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez agolek91
                      Potrzebuję pilnie Waszej porady!
                      Zamieszczone przez plast01(allegro)
                      Mam do sprzedania używany obiektyw Canon EF 50mm f/1.4 USM. Jestem jego pierwszym właścicielem i używałem wyłącznie amatorsko. Bardzo dbam o swój sprzęt, w zw. z tym szkło jest w świetnym stanie technicznym i optycznym - brak rys, otarć, obtłuczeń, wgnieceń itd. Nigdy nie upadł ani nie był naprawiany. Od nowości nakręcony był filtr UV
                      A na aukcjach kupa innego sprzętu, kilka puszek, Canon Nikon, wszystkie mało używane, zawsze z filtrem, przy części sprzętu wprost pisze że on go używał. Ponadto w ofercie jakieś narty i inne graty.
                      Nie chcę oskarżać człowieka ale dla mnie to mało wiarygodne. Wygląda na handlarza bez zarejestrowanej działalności gospodarczej, nawet strony "o mnie" nie chciało mu się zrobić.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• 2bowler4
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 31

rozmawiałem z nim wczoraj, twierdzi, że kupuje okazyjnie sprzęt min. od ślubniaków, ale jest pewny jakości swojego sprzętu (ciekawe skąd?), więc raczej jak MacGyver pisał

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

To może jeszcze inne "kfiatki":
                          24-70/2.8 L
                          jest to wyselekcjonowany, bardzo ostry egzemplarz od pełnej dziury
                          To chyba najlepiej robiony uniwersalny zoom Canona, nieostre egzemplarze, jako ewidentnie wadliwe, wracają do sprzedawców.
                          Nikkor 24-70/2.8
                          BARDZO MAŁO UŻYWANY.
                          SPRZEDAJE BO POTRZEBUJE GOTÓWKI.
                          A kto kupuje tak drogiego uniwersalnego zooma żeby go "mało używać"? Zwolennik ultrajasnych stałek kupi raczej coś ciemniejszego z większą krotnością zooma, bo jasność już ma, potrzeba mu uniwersalności. Ewentualnie przyrodnik czy spoter z dużym budżetem na swoje hobby, ale ich jest naprawdę mało. No i to "sprzedaje bo potrzebuję gotówki", to w końcu sprzedający używa sytemu Nikon czy Canon, bo jakoś wierzyć mi się nie chce że fundnął sobie takie wypasione zestawy w obu (no bo i po co).

Nie można przyjmować a priori że sprzęt od tego pana ma wady, ale takie manipulowanie opisami wiarygodności, w moich oczach, mu nie dodaje.

Komentarz

• marito
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 176

Zamieszczone przez MacGyver
                            Nie można przyjmować a priori że sprzęt od tego pana ma wady, ale takie manipulowanie opisami wiarygodności, w moich oczach, mu nie dodaje.
                            No fakt ale chłop widać żyje z handlu więc normalne, że upiększa opisy żeby sprzęt sprzedać - co sie dziwić. To tak jak z autami - Polak chętniej kupi wóz gdy ma na liczniku kręcone 120k km niż realne, uczciwe 250k km mimo że w 99% wie że licznik był podrasowywany. Swego czasu dość mocno bawiłem sie obiektywami na gwint M42 i jak się popatrzyło na Allegro to co drugi obiektyw był "kultowy" i w sklepowym stanie. Siła marketingu. Uważam że jak się ma blisko do gościa to można podjechać, a na odległość trochę ryzyko jak to od handlarza. Lepiej ogłosić chęć kupna na forumowej giełdzie, może jakiś sprawdzony użytkownik ma akurat takie szkło do opchnięcia.
                            był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Zamieszczone przez MacGyver
                              ...
                              Ten pan jest handlarzem i czerpie z tego zyski to fakt, ale ogólnie opinie ma nie najgorszą (choć negatywy są i to dość poważne). Na pewno nie jest to miłośnik fotografii.

Zamieszczone przez 2bowler4
                              rozmawiałem z nim wczoraj, twierdzi, że kupuje okazyjnie sprzęt min. od ślubniaków, ale jest pewny jakości swojego sprzętu (ciekawe skąd?), więc raczej jak MacGyver pisał
                              Raczej skupuje po serwisach aukcyjnych byle taniej, a doliczając swoją (niemałą prowizję) i tak ma korzystne ceny.

Najlepiej sobie poczytać wystawione mu komentarze negatywne, wniosek nasunie się jeden: można się przejechać, a w razie jakby coś było nie tak należy liczyć się ze stratą nerwów...nie twierdzę iż omawiany obiektyw jest wadliwy , wręcz przeciwnie, ale zawsze.
                              Jestę fotografę
                              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• MacGyver
                                Cenzor
                                • 2006
                                • 7043

No fakt ale chłop widać żyje z handlu więc normalne, że upiększa opisy żeby sprzęt sprzedać - co sie dziwić....Siła marketingu
                                Marketing to, w moim rozumieniu, podkreślanie zalet i umniejszanie znaczenia wad a nie, odpowiednio, wymyślanie fałszywych pierwszych i ukrywanie drugich. Dla mnie to jest oszustwo. Mniej lub bardziej szkodliwe, ale oszustwo!
                                To tak jak z autami - Polak chętniej kupi wóz gdy ma na liczniku kręcone 120k km niż realne, uczciwe 250k km mimo że w 99% wie że licznik był podrasowywany.
                                Jak widać Polak Polakowi nie równy. Ja wolę znać prawdę, bo wiem jakich dalszych kosztów się po takim aucie spodziewać. Z resztą, raz się naciąłem i używanych aut szukam wyłącznie w komisach przysalonowych, z realnie udokumentowanym przebiegiem i historią serwisową.
                                Swego czasu dość mocno bawiłem sie obiektywami na gwint M42 i jak się popatrzyło na Allegro to co drugi obiektyw był "kultowy" i w sklepowym stanie.
                                He, he, przypomina się słynny ekrowa, który Heliosa opisywał tak jak by on był lepszy od szkieł Leica :-D
                                Lepiej ogłosić chęć kupna na forumowej giełdzie, może jakiś sprawdzony użytkownik ma akurat takie szkło do opchnięcia.
                                Pytająca koleżanka nie może, bo ma za krótki staż i brakuje jej dorobku.

Komentarz

Pracuję...