Podejrzane aukcje na Allegro itp.
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Przypuszczam, że tak właśnie jest.
Umawiam sie w publicznym miejscu, ja nie jestem drągal, kolegów proszę o dyskretne towarzystwo (~50m), i kto jej każe przychodzić z dzieckiem? :-)Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Moment zajscia w ciaze i sama ciaza to chyba nie jest powod aby zarzucac hobby? Rozumiem po urodzeniu dziecka - ale w ciazy
Niemniej mysle ze to nie jest podejrzana aukcja (aczkolwiek tlumaczenie ciaza jest troche dziwne?) - pojechac, sprawdzic, kupic.Komentarz
-
A byłeś kiedyś w ciąży
?? Ja też nie - ale np. moja żona przy obydwu córkach miała duże problemy z nimi - czyli w 6-tym miesiącu w szpitalu, wcześniej wyraźny nakaz leżenia - z powodu na poważne zagrożenie donoszenia ciąży - z pierwszą się udało dotrzymać do termimu porodu, druga córka urodziła się w 7mym miesiącu - na szczęście bez powikłań - ale wracając do tematu - dla mojej żony to czas w którym na 100% nie miałaby jak oddawać się takiemu hobby jak fotografia.. a potam.. są inne wydatki przy małym dziecku.. dla mnie to nie jest jakieś szczególnie podejrzane - oczywiście umówienie się gdzieś w publicznym miejscu nie zaszkodzi..
5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Jasne ze ciaza z problemami wyklucza chyba jakiekolwiek hobby.A byłeś kiedyś w ciąży
?? Ja też nie - ale np. moja żona przy obydwu córkach miała duże problemy z nimi - czyli w 6-tym miesiącu w szpitalu, wcześniej wyraźny nakaz leżenia - z powodu na poważne zagrożenie donoszenia ciąży - z pierwszą się udało dotrzymać do termimu porodu, druga córka urodziła się w 7mym miesiącu - na szczęście bez powikłań - ale wracając do tematu - dla mojej żony to czas w którym na 100% nie miałaby jak oddawać się takiemu hobby jak fotografia.. a potam.. są inne wydatki przy małym dziecku.. dla mnie to nie jest jakieś szczególnie podejrzane - oczywiście umówienie się gdzieś w publicznym miejscu nie zaszkodzi..
Piszac iz to dla mnie dziwne - oczywiscie zalozylem ze ciaza byla bez problemow i wowczas to hobby typu foto nie powinno przeszkadzac.
Ale moze masz racje i kobieta nie chciala sie wdawac w szczegoly i swoja prywatnosc.
Po urodzeniu sie dziecka - wszelkie hobby sa niewazne - pojawiaja sie inne priorytety - i tak IMHO powinno byc :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dostalem przed chwila nastepujacego maila z Allegro:
---------------------------------------------------------------------
Wiadomość od: terry_john2008 (0)
--------------------------------------------------------------------------------
Hello,
my name is mr bobby kelly i am interested in buying your item from you since i have seen your detail in allegro auction.
i want you to know that i am buying this item for my son for his birthday coming very soon i will pay you the sum of 500 EURO for this item and i we be paying you through online bank transfer ok.
so i will like you to get back to me and tell me more about this item ok
awaiting for your response soonest
best regards
----------------------------------------------------------------------
Sprzedaje przedmiot na Allegro i dostalem przed chwila powyzszego maila - dodam ze facet ma konto zawieszone na Allegro i zadnego zakupu , zadnej sprzedazy z tego konta.
Co o tym sadzicie - bo dla mnie to oczywista "sciema".
Tylko zastanawiam sie na co facet liczy jak ten przekret mialby wygladac?
A moze sie myle?Komentarz
-
Wyśle ci sfejkowane dowody nadania przelewu i będzie nalegał na 'extremely urgent' wysyłkę bo urodziny synka tuż tuż a przelewy zagraniczne tak długo idą. Tobie zmięknie serce bo to ma być prezent, wyślesz przedmiot zanim pieniądze dojdą na konto "bo przecież udowodnił że przelał" a tu ... nigdy nie dojdą.
Stary numer - kusić większą kwotą niż wartość sprzedawanego przedmiotu a jednocześnie uzasadniając wszystko presją czasu i uczuć (rodzinnych, do narzeczonej itp).Komentarz
-
do mnie kiedys pisal gosc z afryki ktory mieszka w angli i chce mi zaplacic 2000 funtow za laptopa ktory byl kup teraz 700zl :P podobno dla kuzyna w nigerii :P50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX IIKomentarz
-
Dzieki za wyjasnienie tego "mechanizmu".Wyśle ci sfejkowane dowody nadania przelewu i będzie nalegał na 'extremely urgent' wysyłkę bo urodziny synka tuż tuż a przelewy zagraniczne tak długo idą. Tobie zmięknie serce bo to ma być prezent, wyślesz przedmiot zanim pieniądze dojdą na konto "bo przecież udowodnił że przelał" a tu ... nigdy nie dojdą.
Stary numer - kusić większą kwotą niż wartość sprzedawanego przedmiotu a jednocześnie uzasadniając wszystko presją czasu i uczuć (rodzinnych, do narzeczonej itp).
Z jednej strony to dosc naiwne ze ktos wysyla towar przed otrzymaniem kasy, ale z drugiej strony czesto pewnie jest jak Piszesz.Komentarz
-
zgódź się...zobaczymy co napisze w kolejnym mailu
Komentarz
-
Swego rodzaju nauczyciel angielskiego prowadził wymianę maili z ludźmi od "nigerian spam", bardzo zabawną i pouczającą, było to w Internecie zamieszczone, ale już chyba nigdy tego nie znajdę... Wkręcał tych oszustów, oni próbowali wkręcać go...
Też radzę odpisać, będzie się z czego pośmiać.Komentarz
-
OK, napisalem maila ze jestem zainteresowany i aby mi podal swoj adres :-)
Zapytalem tez co sie stalo ze ma zamknieta konto na Allegro?
Zobaczymy co napisze?Komentarz
-
-
-
Ciag dalszy historii:
- facet odezwal sie - pisze ze towar mam wyslac dla jego syna w Nigerii.
- podaje adres syna i prosi o wylicznie kwoty wysylki poprzez ems pocztex
- pyta sie abym moje dane i moje konto i ze sprawa jest bardzo pilna
Wszystko sie chyba uklada w "case" o ktorym pisal Vitez.
Nie wiem czy wyslac swoje dane, gdyz nie jestem zwolennikiem rozpowszechniania swoich danych osobowych na lewo i prawo.
A moze to uczciwy facet :-) nie chcialbym kogos uczciwego wciagac w "intryge". Chociaz wierzyc mi sie nie chce nawet jakbym bardzo chcial.Komentarz
-
Uczciwy... taaaa...
Proponuję nie wysyłać żadnych danych i zapomnieć o wysyłaniu czegokolwiek pilnie do afryki. Gdy mieszkałem w UK oszustwa tego typu zdarzały się tam znacznie częściej. Zawsze ten sam schemat a ludzie dawali się nabijać w butelkę nagminnie. Być może dlatego że brytyjczycy są znacznie ufniejsi od nas.5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpressKomentarz
Komentarz