Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OrzelPiotr
    Początki nałogu
    • 2009
    • 350

Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego. Zawsze warto posiadac takie rzeczy przez wzglad na gwarancje, czy tez ubezpieczenie - osobiscie nie trafiaja do mnie opisy z zapodzianymi dokumentami. Sprawe zalatwia wielkie plastikowe pudlo w ktorym zbieram wszystkie wazniejsze dowody zakupu.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez OrzelPiotr
      Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego.
      Jaki dokument zakupu możesz mieć, jeśli sprzęt kupiłeś używany na Allegro albo na forum? Potwierdzenie przelewu? Paragon/faktura traci na znaczeniu po upływie gwarancji.
      Rozumiem wasze obawy, ale bez przesady - dla mnie podejrzane jest sprzedawanie np. body bez ładowarki, ale pudełka czy nawet instrukcja obsługi to są rzeczy które się wyrzuca (to pierwsze) albo gubi.
      Ja po dwóch przeprowadzkach mam już tylko pudełko z matówki i EF 35/2 (chociaż wszystko kupiłem z pudłami), a płytki i instrukcja są... gdzieś tam na pewno są, pytanie tylko czy bym je znalazł przy sprzedaży? To nie są rzeczy które się używa na co dzień, więc mają prawo się zawieruszyć.
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Em Es
        Zablokowany
        • 2011
        • 394

jak body będzie bez ładowarki i paru innych drobiazgów to kto wie... może i trafi do wątku

Komentarz

• simarik
          Coś już napisał
          • 2008
          • 87

Merde dobrze pisze - pudełka papiery to często rzeczy które właśnie się wyrzuca - przeważnie jak ktoś nie ma miejsca w mieszkaniu. Poza tym są jeszcze inne powody.
          Mnie się kiedyś zdarzyło schować przed żoną paragon za aparat. Wrzuciłem go gdzieś do którejś książki na półce. Przypomniałem sobie o nim jak książki poszły na makulaturę. I tak zostałem bez dowodu zakupu ale za to z pudełkiem i papierami.
          Marcin

Komentarz

• OrzelPiotr
            Początki nałogu
            • 2009
            • 350

Zamieszczone przez Merde
            Jaki dokument zakupu możesz mieć, jeśli sprzęt kupiłeś używany na Allegro albo na forum?
            Swoje twierdznie odnoszę do sprzętu nowego lub prawie nowego - gdyż tego segmentu trzyma się większość oszustów - w mojej opinii zaginięcie dowodu zakupu w pierwszym roku użytkowania jest mało prawdopodobne.

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez OrzelPiotr
              opinii zaginięcie dowodu zakupu w pierwszym roku użytkowania jest mało prawdopodobne.
              A w mojej praktyce zagubienie dowodu zakupu w pierwszym tygodniu użytkowania się zdarzyło
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• OrzelPiotr
                Początki nałogu
                • 2009
                • 350

Zamieszczone przez Merde
                A w mojej praktyce zagubienie dowodu zakupu w pierwszym tygodniu użytkowania się zdarzyło
                Mało prawdopodobne nie znaczy niemożliwe :]

Poza tym podejrzewam, że dałoby się uzyskać jakieś duplikat zakupu.
                Ostatnio edytowany przez OrzelPiotr; 29007.

Komentarz

• kaqkaba
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 115

Dla pudełkowych pasjonatów:
                  http://www.ebay.com/itm/EMPTY-BOX-ON...item2568265b15
                  http://www.ebay.com/itm/Box-Case-Man...item1e673ec99f
                  http://www.ebay.com/itm/Canon-EF-EF-...item3f0eab5d55
                  C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Zamieszczone przez Merde
                    Po prostu nie przywiązujesz wagi do takich rzeczy choć w ten sposób pozbywasz się gwarancji niektórzy tak mają, inni nie i tyle.
                    Ja wychodzę z założenia, że choć mi to w zasadzie niepotrzebne, to jednak bardzo pomocne będzie przy odsprzedaży i ma też wpływ na cenę. Stosunkowo często wymieniam graty i bardzo łatwo pozbywam się ich za rozsądną cenę.
                    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• v.1958
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 234

często sprzęt przywożony zza oceanu nie ma pudełek - sam kupiłem tak swoją drugą "5"
                      cena rekompensowała ew. brak gwarancji (i inny zasilacz do ładowarki)...
                      ale odbiór osobisty i sprawdzenie sprzętu - bez problemu!

Komentarz

• ahaed
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 146

Zamieszczone przez Bolek02
                        Pewnie, że tak nie jest, ale wystaw na sprzedaż body, obiektyw .... bez pudła i papierów, to zaraz Twoja aukcja trafi do tego wątku jako podejrzana

A czy przypadkiem w takiej sytuacji, właściciel aukcji nie ma prawa pozwać tą osobę o pomówienie?
                        Nie chodzi mi oczywiście o samo wklejenie tutaj aukcji, ale o sytuację gdyby ktoś pisał o tym zdecydowanie i wprost, że sprzęt jest kradziony itp.

Ja osobiście nie zbieram pudełek.
                        Koniec gwarancji to lecą do kosza. Nie mam miejsca aby te wszystkie kartony trzymać. Instrukcję mam zazwyczaj w plecaku w razie "W". Ale płyty? No gdzieś chyba są.
                        Acha, dekielka nie mam z aparatu. Gdzieś go "posiałem" i to stosunkowo szybko .
                        Ostatnio edytowany przez ahaed; 12543.
                        fotografia
                        akwarystyka

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Zamieszczone przez ahaed
                          A czy przypadkiem w takiej sytuacji, właściciel aukcji nie ma prawa pozwać tą osobę o pomówienie?
                          Nie chodzi mi oczywiście o samo wklejenie tutaj aukcji, ale o sytuację gdyby ktoś pisał o tym zdecydowanie i wprost, że sprzęt jest kradziony itp.

.
                          Jak pewnie zauważyleś nikt tutaj nikogo nie wyzywa od oszustów dopóki nie ma na to niezbitych dowodów. Jeśli coś jest podejrzane, to piszą o tym że coś jest nie tak i tyle. O pomówieniach tutaj nie ma mowy, raczej o ostrzeżeniach co jest wskazane.
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• ahaed
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 146

Z ciekawości pytałem.
                            Jednak bywały tu wklejone aukcje gdzie niespecjalnie było coś podejrzanego.
                            A wiesz jak jest, raczej sam nie chciałbyś tu trafić z powodu braku pudełka czy instrukcji :grin:
                            fotografia
                            akwarystyka

Komentarz

• Sunders
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2746

Zamieszczone przez ahaed
                              bywały tu wklejone aukcje gdzie niespecjalnie było coś podejrzanego.
                              Wklejenie takiej aukcji mozna traktowac jak zasiegniecie opinii-cos w rodzaju:"czy taka aukcja nie wydaje Wam sie podejrzana?", a niekoniecznie od razu jak pomowienie. :-?
                              http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• ahaed
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 146

Oj czepiasz się teraz.
                                Po prostu się tylko spytałem.
                                Dobra, nieważne.
                                fotografia
                                akwarystyka

Komentarz