Brak pudelka to jedna sprawa, natomiast brak dokumentow zakupu to juz zupelnie cos innego. Zawsze warto posiadac takie rzeczy przez wzglad na gwarancje, czy tez ubezpieczenie - osobiscie nie trafiaja do mnie opisy z zapodzianymi dokumentami. Sprawe zalatwia wielkie plastikowe pudlo w ktorym zbieram wszystkie wazniejsze dowody zakupu.
Podejrzane aukcje na Allegro itp.
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Jaki dokument zakupu możesz mieć, jeśli sprzęt kupiłeś używany na Allegro albo na forum? Potwierdzenie przelewu? Paragon/faktura traci na znaczeniu po upływie gwarancji.
Rozumiem wasze obawy, ale bez przesady - dla mnie podejrzane jest sprzedawanie np. body bez ładowarki, ale pudełka czy nawet instrukcja obsługi to są rzeczy które się wyrzuca (to pierwsze) albo gubi.
Ja po dwóch przeprowadzkach mam już tylko pudełko z matówki i EF 35/2 (chociaż wszystko kupiłem z pudłami), a płytki i instrukcja są... gdzieś tam na pewno są, pytanie tylko czy bym je znalazł przy sprzedaży? To nie są rzeczy które się używa na co dzień, więc mają prawo się zawieruszyć.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Komentarz
-
Merde dobrze pisze - pudełka papiery to często rzeczy które właśnie się wyrzuca - przeważnie jak ktoś nie ma miejsca w mieszkaniu. Poza tym są jeszcze inne powody.
Mnie się kiedyś zdarzyło schować przed żoną paragon za aparat. Wrzuciłem go gdzieś do którejś książki na półce. Przypomniałem sobie o nim jak książki poszły na makulaturę. I tak zostałem bez dowodu zakupu ale za to z pudełkiem i papierami.MarcinKomentarz
-
Swoje twierdznie odnoszę do sprzętu nowego lub prawie nowego - gdyż tego segmentu trzyma się większość oszustów - w mojej opinii zaginięcie dowodu zakupu w pierwszym roku użytkowania jest mało prawdopodobne.7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.Komentarz
-
Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez OrzelPiotr; 29007.7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.Komentarz
-
C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)Komentarz
-
Po prostu nie przywiązujesz wagi do takich rzeczy choć w ten sposób pozbywasz się gwarancji
niektórzy tak mają, inni nie i tyle.
Ja wychodzę z założenia, że choć mi to w zasadzie niepotrzebne, to jednak bardzo pomocne będzie przy odsprzedaży i ma też wpływ na cenę. Stosunkowo często wymieniam graty i bardzo łatwo pozbywam się ich za rozsądną cenę.Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
często sprzęt przywożony zza oceanu nie ma pudełek - sam kupiłem tak swoją drugą "5"
cena rekompensowała ew. brak gwarancji (i inny zasilacz do ładowarki)...
ale odbiór osobisty i sprawdzenie sprzętu - bez problemu!Komentarz
-
A czy przypadkiem w takiej sytuacji, właściciel aukcji nie ma prawa pozwać tą osobę o pomówienie?
Nie chodzi mi oczywiście o samo wklejenie tutaj aukcji, ale o sytuację gdyby ktoś pisał o tym zdecydowanie i wprost, że sprzęt jest kradziony itp.
Ja osobiście nie zbieram pudełek.
Koniec gwarancji to lecą do kosza. Nie mam miejsca aby te wszystkie kartony trzymać. Instrukcję mam zazwyczaj w plecaku w razie "W". Ale płyty? No gdzieś chyba są.
Acha, dekielka nie mam z aparatu. Gdzieś go "posiałem" i to stosunkowo szybko
.
Ostatnio edytowany przez ahaed; 12543.fotografia
akwarystykaKomentarz
-
Jak pewnie zauważyleś nikt tutaj nikogo nie wyzywa od oszustów dopóki nie ma na to niezbitych dowodów. Jeśli coś jest podejrzane, to piszą o tym że coś jest nie tak i tyle. O pomówieniach tutaj nie ma mowy, raczej o ostrzeżeniach co jest wskazane.Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Z ciekawości pytałem.
Jednak bywały tu wklejone aukcje gdzie niespecjalnie było coś podejrzanego.
A wiesz jak jest, raczej sam nie chciałbyś tu trafić z powodu braku pudełka czy instrukcji :grin:fotografia
akwarystykaKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
Komentarz