Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Em Es
    Zablokowany
    • 2011
    • 394

http://allegro.pl/show_item.php?item=1839747100

hmm prezent - nietypowy ale ok , brak wiedzy nt wartości - dziwne - wystarczy przejrzeć aukcje , zaliczka 50% przed odbiorem osobistym - to już baaardzo dziwne... rozumiem że mogłoby chodzić o kwestie bezpieczeństwa sprzedającego - ale to chyba można się umówić np w poczekalni najbliższej komendy Policji lub jakimkolwiek innym bezpiecznym miejscu bez wcześniejszej zaliczki 50% ...jak dla mnie dziwne

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez Em Es
      hmm prezent - nietypowy ale ok , brak wiedzy nt wartości - dziwne - wystarczy przejrzeć aukcje , zaliczka 50% przed odbiorem osobistym - to już baaardzo dziwne... rozumiem że mogłoby chodzić o kwestie bezpieczeństwa sprzedającego - ale to chyba można się umówić np w poczekalni najbliższej komendy Policji lub jakimkolwiek innym bezpiecznym miejscu bez wcześniejszej zaliczki 50% ...jak dla mnie dziwne
      "Zabraniam rozpowszechniania zdjęć bez mojej osobistej zgody"

Jakich zdjęć? Tych co sam ukradł?:

I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• mar_ko
        Bywalec
        • 2010
        • 144

Czepiacie się a nie znacie człowieka. Dla mnie np. nietrafionym prezentem byłoby czerwone Ferrari (czerwony nie pasuje do koloru szafy z narzędziami w moim garażu). Od razu wystawiłbym na aukcję.

Komentarz

• Em Es
          Zablokowany
          • 2011
          • 394

wiedza nt wartości już się pojawiła - zapytałem ile chce - odpisał że 9kzł
          nie wnikałem dalej w szczegóły typu gwarancja czy np real foto kit z tym - aukcja mi się nie podoba i tyle

Komentarz

• Hubi78
            Bywalec
            • 2009
            • 152

Faktycznie śmierdzi z daleka bo koleś chce połowe kasy na konto przed odbiorem osobistym

Komentarz

• rafalk75
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 46

Co do tej aukcji - to opiszę jej historię, jak tylko się zakończy. Raz kiedyś nie sprawdziłem informacji na forum i niespodzianka gotowa. Napiszę na wstępie - zaczęło się nieźle. Mam nadzieję że albo się to szybko skończy i rozejdzie się po kościach - albo zrobię mały Armagedon. Zachciało się pełnej klatki - to teraz kubeł zimnej wody na głowę. Nigdy więcej allegro. Wolę jechać tak jak zwykle do Poznania niż dać się drugi raz tak przerobić.
              Gdzie ja miałem głowę??
              System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Komentarz

• jacekxyz
                Bywalec
                • 2007
                • 105

rafalk75 - to ty wygrales ta aukcje? zaczyna sie robic ciekawie, czekam na relacje
                60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

• Las3k
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 163

Wygrałeś - jesteś Panem, nic nie wpłacaj, tylko jedź obejrzeć i odebrać.
                  C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

• rafalk75
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 46

Cóż będę dozował informacje tak jak to uczynił sprzedawca.
                    1. Zmiana reguł płatności. Zacytuję tu kolesia: "Jest pan młodym użytkownikiem Allegro, więc zamiast połowy kwoty proszę o wpłacenie całej kwoty, najlepiej przed 18 bo będę wysyłał paczkę".
                    2. Poprosiłem o numer seryjny, oraz dodatkowe zdjęcia, bo określiłem że nie chcę kupować zdjęcia lub przysłowiowej cegły. Na co gość mi napisał że: "boi się rozpakowywać sprzętu".
                    3. Teraz jedno z lepszych. Okazało się że koleś jest tylko podstawioną osobą. Dwa koleś tego sprzętu nie ma, nawet nie widział go na oczy (więc prośba o zdjęcia i numer wiecie czym się zakończyła).

Dalsze ciekawostki dla chętnych małej dawki grozy czyli poradnik "Jak nie kupować sprzętu" już w następnym odcinku. A jest jeszcze o czym pisać. Naprawdę wyleczyli mnie z Allegro raz a dobrze.

Komentarz

• Em Es
                      Zablokowany
                      • 2011
                      • 394

ale kolega rafalk75 czytał na CB o tej aukcji zanim złożył ofertę na ~8kzł ?

bo jeśli tak... wszystko było na tacy - chore warunki , lewe zdjęcia...

aha , zdaje się że mamy tu oszustwo wg KK - a to gorzej dla sprawcy niż kradzież

Komentarz

• rafalk75
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 46

Niestety. Tak jak napisałem wcześniej. Tym razem nie spojrzałem. Wcześniej nawet kontrolnie sprawdzałem jakie "techniki" stosują "sprzedający". Teraz trzeba płacić własnym zdrowiem by to albo załatwić albo się z tego wycofać. Niestety tym razem instynkt zawiódł na pełnej linii. Niestety nieraz za szybko realizowane marzenia trzeba płacić. Zazwyczaj załatwiałem sprawę odbiorem z ręki do ręki ale tym razem skusiła mnie cena i chęć przygarnięcia FF do siebie.

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

No nieźle 8.000zł za 5D MarkII + obiektyw L
                          Takie okazje się nie zdarzają - ten zestaw jest wart tak ok 10.000 - 11.000zl.
                          Czy Twoja wypowiedź znaczy, że wpłaciłeś tą kasę ???
                          Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• rafalk75
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 46

Zamieszczone przez Bolek02
                            No nieźle 8.000zł za 5D MarkII + obiektyw L
                            Takie okazje się nie zdarzają - ten zestaw jest wart tak ok 10.000 - 11.000zl.
                            Czy Twoja wypowiedź znaczy, że wpłaciłeś tą kasę ???
                            Hmmmm. Jak by tu napisać żeby nikt się nie śmiał, bo mnie do śmiechu daleko. Dzisiejsza noc była ciągłym koszmarem. Niestety, przyznaję - popełniłem ten błąd. Zawsze udawało mi się bez konfliktów. Ten zaś przypadek daje obraz tego czego nie robić.

Komentarz

• nowart
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 809

Zamieszczone przez rafalk75
                              Naprawdę wyleczyli mnie z Allegro raz a dobrze.
                              Zupełnie niepotrzebnie. Winne nie jest tu alledrogo tylko wyłącznie Ty i Twój ślepy pęd do trafienia okazji za wszelką cenę. Tylko, że tym razem okazja trafiła Ciebie ale ważne, żebyś wyszedł z tego bez szwanku. Wygrałeś licytację, masz zawsze jakieś wsparcie w allegrowym POK.
                              Trzeba było jednak jechać do tego Poznania
                              A po co to piszę - bo za każdym razem , gdy widzę taką sytuację wyjść z podziwu nie mogę jacy ludzie są naiwni. Powtarzam od dawna, że nawet gdyby złodziej na aukcji wywiesił bijący po oczach afisz, że sprzęt ukradł ubiegłej nocy, to za pół ceny ludzie i tak będą się bić, żeby jak najszybciej go kupić

Komentarz

• rafalk75
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 46

Przyznaję się że sam się podłożyłem ale z allegro wyleczyli mnie "tacy allegrowicze". Fakt cena w tym przypadku mnie skusiła, choć myśląc że to aukcja byłem pewien że cena pójdzie jeszcze wyżej. Niestety to ja byłem tym "szczęśliwcem" który zakończył batalię o jak na razie bezcenną porcję nerwów.

Komentarz

Pracuję...