Podejrzane aukcje na Allegro itp.
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Napisałem to w "O mnie". Jeśli ktoś nie licytuje tylko obserwuje to wtedy trudno, jego problem bo zdarzają się sytuacje kiedy potencjalnemu kupującemu bardzo zależy na czasie i takim potrzebom też trzeba wyjść na przeciw.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Oczywiście, w treści aukcji jest informacja, że gdy cena przekroczy minimum aukcja może zostać zamknięta w każdej chwili.Komentarz
-
do momentu sprzedania przedmiotu, to jedynie "pertraktacje" które bywają zerwane z różnej strony i bez przyczyny, mało mnie interesuje że się ktoś podjarał że kupi za połowę ceny itp ... ja nie zwykłem się podniecać że zgłosiłem się do intrafnej aukcji dopuki jej nie wygram, a i to ostrożnie. polecam innym, naprawdę przywiązywanie takiej wagi do aukcji i wręcz swojego rodzaju przyrównywanie regulaminu do prawa jest co najmiej zabawne.
ps. co do poważnego traktowania to rozumiem że również nie fair jest się wycofywać jako licytujący a w prawie każdym przypadku ktoś prosi o wycofanie oferty ...Komentarz
-
Masz rację, zgodnie z regulaminem zawarcie umowy następuje w momencie zamknięcia aukcji (gdy cena jest powyżej minimum) lub w momencie potwierdzenia "kup teraz".
Pamiętaj jednak o tym, że wystawiając przedmioty na allegro zgadzasz się na ich regulamin, także na punkt 6.9.
Wycofanie oferty na prośbę kupującego to Twoje prawo, a nie obowiązek, i nie musisz się na to zgadzać.Komentarz
-
Widzisz, z niektórych postów wynika że są tacy którzy w swoim mniemaniu złamanie regulaminu allegro traktują jak przestępstwo. Prawdą jest to co piszesz że negocjacje to nie zawarta umowa, kwestią jest tylko to jak chcesz być postrzegany przez innych użytkowników tego portalu aukcyjnego.
Mnie się to nie zdarzyło, ale ja mało sprzedaje na allegrze, sam też się nigdy nie wycofywałem.ps. co do poważnego traktowania to rozumiem że również nie fair jest się wycofywać jako licytujący a w prawie każdym przypadku ktoś prosi o wycofanie oferty ...Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
To zależy od sytuacji i w którym momencie. Poza tym sam piszesz , ktoś prosi o wycofanie , można wycofać lub nie. Czyli jest to w jakimś sensie uzgodnione przez dwie strony. Zamykanie przed czasem kiedy ludzie licytują to jak chamskie zatrzaśnięcie drzwi przed nosem zaproszonego gościa. Nie jest to niezgodne z prawem , ale z dobrym obyczajem jak najbardziej.Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astroKomentarz
-
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Handelek ma tyle wspólnego z dobrym obyczajem co lis z listem, a to o czym piszesz to pewnego rodzaju ryzyko kupieckie, które może się opłacić lub nie. Coś na zasadzie: lepszy wróbel w garści, niż 500 zł. na lokacie.To zależy od sytuacji i w którym momencie. Poza tym sam piszesz , ktoś prosi o wycofanie , można wycofać lub nie. Czyli jest to w jakimś sensie uzgodnione przez dwie strony. Zamykanie przed czasem kiedy ludzie licytują to jak chamskie zatrzaśnięcie drzwi przed nosem zaproszonego gościa. Nie jest to niezgodne z prawem , ale z dobrym obyczajem jak najbardziej.
Pozdrawiam.Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
Być może się nie znam, ale wpojono mi zasadę , że lepiej z honorem stracić niż na chama zyskać. Tym się kieruje i dobrze mi z tym. Nie zawsze to się opłaci , ale cóż, nie zawsze wszystko musi się opłacać.Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astroKomentarz
-
Pewnie jeszcze nie pchasz sie w kolejce na poczcie, przepuszczasz czasem innych kierowcow na drodze, nie gadasz przez telefon w kinie i nie wynosisz z pracy papieru toaletowego.... Straszenie nie w modzie teraz takie zachowanie...
5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700Komentarz
-
Ostatnio, gdy sprzedawałem na allegro dostałem na maila ofertę kupna przedmiotu po naprawdę korzystnej cenie. Podziękowałem, ale odmówiłem, tłumacząc, że nie odwołuję wystawionych aukcji przed czasem. Skończyło się tak, że uczciwie sprzedałem ową rzecz tej samej osobie... za połowę oferowanej wcześniej kwoty. I chyba jednak bardziej jak rycerz poczułem się jak frajer
??:
Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Nie ma róży bez kolców. ;-)Jacek Paduszyński
-
Niesłusznie.Poniosłeś ryzyko handlowe.Przecież mogło się zdarzyć, że wylicytowana w aukcji kwota przewyższyłaby oferowana wcześniej.To wolny rynek :smile:Ostatnio, gdy sprzedawałem na allegro dostałem na maila ofertę kupna przedmiotu po naprawdę korzystnej cenie. Podziękowałem, ale odmówiłem, tłumacząc, że nie odwołuję wystawionych aukcji przed czasem. Skończyło się tak, że uczciwie sprzedałem ową rzecz tej samej osobie... za połowę oferowanej wcześniej kwoty. I chyba jednak bardziej jak rycerz poczułem się jak frajer
??:Komentarz
-
Wy tu gadu gadu a podejrzane aukcje umykaja Wam
http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-...380059069.html
było? czyżby otc_poznan come back albo jakiś jego nasladowca?Komentarz
-
Myślę, że ta aukcja to tzw. przynęta, bo jakim cudem na przedpłatę można za 50% ceny sklepowej kupić i to nowy CANON EOS 5D MARK II + EF 24-105/4 L IS USM.
Pozdrawiam.mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobieKomentarz
Komentarz