Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sunders
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2746

Zamieszczone przez MacGyver
    Złamanie regulaminu Allegro w tym zakresie to nie przestępstwo. Ja przyjąłem zasadę że nie odwołuje aukcji, w których ktoś już licytował. Nie lubię jak ktoś wycofuje moje oferty i sam chcę być fair wobec ludzi, którzy licytują u mnie.
    Dobra zasada.Ja też tego nie lubię.IMO żeby być w porządku należy uprzedzić o istnieniu takiej możliwości.Wtedy ci, którzy tego nie lubią mogą nie brać udziału w takiej aukcji.
    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez Sunders
      Dobra zasada.Ja też tego nie lubię.IMO żeby być w porządku należy uprzedzić o istnieniu takiej możliwości.
      Napisałem to w "O mnie". Jeśli ktoś nie licytuje tylko obserwuje to wtedy trudno, jego problem bo zdarzają się sytuacje kiedy potencjalnemu kupującemu bardzo zależy na czasie i takim potrzebom też trzeba wyjść na przeciw.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• r_m
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2418

Oczywiście, w treści aukcji jest informacja, że gdy cena przekroczy minimum aukcja może zostać zamknięta w każdej chwili.

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

do momentu sprzedania przedmiotu, to jedynie "pertraktacje" które bywają zerwane z różnej strony i bez przyczyny, mało mnie interesuje że się ktoś podjarał że kupi za połowę ceny itp ... ja nie zwykłem się podniecać że zgłosiłem się do intrafnej aukcji dopuki jej nie wygram, a i to ostrożnie. polecam innym, naprawdę przywiązywanie takiej wagi do aukcji i wręcz swojego rodzaju przyrównywanie regulaminu do prawa jest co najmiej zabawne.

ps. co do poważnego traktowania to rozumiem że również nie fair jest się wycofywać jako licytujący a w prawie każdym przypadku ktoś prosi o wycofanie oferty ...

Komentarz

• r_m
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2418

Masz rację, zgodnie z regulaminem zawarcie umowy następuje w momencie zamknięcia aukcji (gdy cena jest powyżej minimum) lub w momencie potwierdzenia "kup teraz".
            Pamiętaj jednak o tym, że wystawiając przedmioty na allegro zgadzasz się na ich regulamin, także na punkt 6.9.
            Wycofanie oferty na prośbę kupującego to Twoje prawo, a nie obowiązek, i nie musisz się na to zgadzać.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez popmart
              ...naprawdę przywiązywanie takiej wagi do aukcji i wręcz swojego rodzaju przyrównywanie regulaminu do prawa jest co najmiej zabawne.
              Widzisz, z niektórych postów wynika że są tacy którzy w swoim mniemaniu złamanie regulaminu allegro traktują jak przestępstwo. Prawdą jest to co piszesz że negocjacje to nie zawarta umowa, kwestią jest tylko to jak chcesz być postrzegany przez innych użytkowników tego portalu aukcyjnego.
              ps. co do poważnego traktowania to rozumiem że również nie fair jest się wycofywać jako licytujący a w prawie każdym przypadku ktoś prosi o wycofanie oferty ...
              Mnie się to nie zdarzyło, ale ja mało sprzedaje na allegrze, sam też się nigdy nie wycofywałem.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• jacapa
                Początki nałogu
                • 2007
                • 453

Zamieszczone przez popmart
                To zależy od sytuacji i w którym momencie. Poza tym sam piszesz , ktoś prosi o wycofanie , można wycofać lub nie. Czyli jest to w jakimś sensie uzgodnione przez dwie strony. Zamykanie przed czasem kiedy ludzie licytują to jak chamskie zatrzaśnięcie drzwi przed nosem zaproszonego gościa. Nie jest to niezgodne z prawem , ale z dobrym obyczajem jak najbardziej.
                Jacek Paduszyński
                40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• jacek_73
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2587

Zamieszczone przez jacapa
                  To zależy od sytuacji i w którym momencie. Poza tym sam piszesz , ktoś prosi o wycofanie , można wycofać lub nie. Czyli jest to w jakimś sensie uzgodnione przez dwie strony. Zamykanie przed czasem kiedy ludzie licytują to jak chamskie zatrzaśnięcie drzwi przed nosem zaproszonego gościa. Nie jest to niezgodne z prawem , ale z dobrym obyczajem jak najbardziej.
                  Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Handelek ma tyle wspólnego z dobrym obyczajem co lis z listem, a to o czym piszesz to pewnego rodzaju ryzyko kupieckie, które może się opłacić lub nie. Coś na zasadzie: lepszy wróbel w garści, niż 500 zł. na lokacie.

Pozdrawiam.
                  Jestę fotografę
                  miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• jacapa
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 453

Zamieszczone przez jacek_73
                    Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Handelek ma tyle wspólnego z dobrym obyczajem co lis z listem, a to o czym piszesz to pewnego rodzaju ryzyko kupieckie, które może się opłacić lub nie. Coś na zasadzie: lepszy wróbel w garści, niż 500 zł. na lokacie.
                    Pozdrawiam.
                    Być może się nie znam, ale wpojono mi zasadę , że lepiej z honorem stracić niż na chama zyskać. Tym się kieruje i dobrze mi z tym. Nie zawsze to się opłaci , ale cóż, nie zawsze wszystko musi się opłacać.
                    Jacek Paduszyński
                    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• SirDuncan
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 122

Zamieszczone przez jacapa
                      Być może się nie znam, ale wpojono mi zasadę , że lepiej z honorem stracić niż na chama zyskać.
                      Pewnie jeszcze nie pchasz sie w kolejce na poczcie, przepuszczasz czasem innych kierowcow na drodze, nie gadasz przez telefon w kinie i nie wynosisz z pracy papieru toaletowego.... Straszenie nie w modzie teraz takie zachowanie...
                      5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• tomdz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 637

Ostatnio, gdy sprzedawałem na allegro dostałem na maila ofertę kupna przedmiotu po naprawdę korzystnej cenie. Podziękowałem, ale odmówiłem, tłumacząc, że nie odwołuję wystawionych aukcji przed czasem. Skończyło się tak, że uczciwie sprzedałem ową rzecz tej samej osobie... za połowę oferowanej wcześniej kwoty. I chyba jednak bardziej jak rycerz poczułem się jak frajer??:
                        Body, stałki, zoomik

Komentarz

• jacapa
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 453

Nie ma róży bez kolców. ;-)
                          Jacek Paduszyński

Komentarz

• Sunders
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2746

Zamieszczone przez tomdz
                            Ostatnio, gdy sprzedawałem na allegro dostałem na maila ofertę kupna przedmiotu po naprawdę korzystnej cenie. Podziękowałem, ale odmówiłem, tłumacząc, że nie odwołuję wystawionych aukcji przed czasem. Skończyło się tak, że uczciwie sprzedałem ową rzecz tej samej osobie... za połowę oferowanej wcześniej kwoty. I chyba jednak bardziej jak rycerz poczułem się jak frajer??:
                            Niesłusznie.Poniosłeś ryzyko handlowe.Przecież mogło się zdarzyć, że wylicytowana w aukcji kwota przewyższyłaby oferowana wcześniej.To wolny rynek :smile:
                            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• myu.fokeshi
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 62

Wy tu gadu gadu a podejrzane aukcje umykaja Wam
                              http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-...380059069.html

było? czyżby otc_poznan come back albo jakiś jego nasladowca?

Komentarz

• szunaj
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 57

Myślę, że ta aukcja to tzw. przynęta, bo jakim cudem na przedpłatę można za 50% ceny sklepowej kupić i to nowy CANON EOS 5D MARK II + EF 24-105/4 L IS USM.

Pozdrawiam.
                                mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Komentarz

Pracuję...