Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Licencja na kilka lat, nie na wyłączność, będą tylko na www. Teraz znalazłem - firma to palarnie kawy z kapitałem zakł. 50.000zł
Ja bym nie schodził poniżej 100 zł/zdjęcie (minimum) - choć tu tak naprawdę trzeba trafić w klienta - jeden łyknie i ucieszy się że "cena jest spoko", inny zacznie marudzić, bo "on myślał raczej o 10 zł za sztukę". Dlatego oceń czy siedziba jest reprezentacyjna, czy traktują Cię jako partnera w biznesie, czy raczej na zasadzie "dawaj zdjęcia i spadaj".
Sam ostatnio miałem ciężki orzech do zgryzienia: wycena jednego zdjecia do wykorzystania w reklamie TV (wmontowane w kadr). Miałem z tym nie lada kłopot, ale po wybadaniu sprawy, udało się trafic idealnie :-)
IMHO 200 zl (netto) jest już naprawdę dolną granicą cenową. Lepiej zacząć od wyższej stawki (tak jak mówi Brzoza, wybadać firmę na ile ją stać) i ewentualnie dać im małą zniżkę, niż zgodzić się na jakąś śmieszną stawkę i mieć później opinię "fotografującego za frajer". Oczywiście cena musi być też adekwatna do jakości zdjęć
W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka ) Robisz zdjęcie, które kosztuje Cię określoną ilość czasu, pieniędzy, umiejętności i sprzętu, więc jedno kliknięcie w szopie nie zmienia jego wartości. Możesz im przesłać w pełnej rozdzielczości i sami sobie je zmniejszą..
pozdrawiam,
błąd i to duży - rozdzielczość ma bardzo znaczący wpływ na cenę - oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii - także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii
Ha, a mnie się wydawało, że sprzedając licencję na zdjęcia, określa się również pola eksploatacji, stąd sprzedając na www, licencjobiorca nie ma prawa wykorzystać go np. w druku... :-)
Oczywiście wszystko zalezy od umowy i sprecyzowania jej warunków.
Zamieszczone przez kieza
także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
Ciekawa hipoteza, po pierwsze pierwsze słyszę żeby akurat to pole eksploatacji było najdroższe. Po drugie po co zdjęcie 40mpx to czegoś co idzie do druku przeważnie w 50 do 72 dpi?? Ja np. ostatnio sprzedałem do druku wielkoformatowego (billboard właśnie) zdjęcie z aparatu 6mpix (szło z minimalnym kadrowaniem) i było w sam raz.
błąd i to duży - rozdzielczość ma bardzo znaczący wpływ na cenę - oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii - także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
Nieśmiało proponuję, żebyś przeczytał mój post jeszcze raz, w szczególności:
W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka )
Z góry zakładając, że kolega nie robił tych zdjąć komórką..
Ps.
najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
Ciekawa hipoteza, po pierwsze pierwsze słyszę żeby akurat to pole eksploatacji było najdroższe. Po drugie po co zdjęcie 40mpx to czegoś co idzie do druku przeważnie w 50 do 72 dpi?? Ja np. ostatnio sprzedałem do druku wielkoformatowego (billboard właśnie) zdjęcie z aparatu 6mpix (szło z minimalnym kadrowaniem) i było w sam raz.
Pozdr.
Nie mam w tym temacie wielkiego doświadczenia, ale tan na chłopski rozum, jeżeli drukujesz coś w 50dpi to żeby mieć billboard 2.5m x 2.5m to potrzebujesz plik 5000x5000. Więc chyba wielkość ma znaczenie ;P
Jeszcze jedna sprawa: chodzi o tematykę zdjęć. Jeśli Twoje zdjęcia są oryginalne (lokalizacja, obiekty, wykonanie), na pewno można startować od wyższej stawki. Jeśli natomiast podobne można na stocku kupić za dolara (i licencjobiorca na Twoje nieszczęście o tym wie), będzie Ci trudno wynegocjować większą stawkę.
Zamieszczone przez gonzo44
Więc chyba wielkość ma znaczenie ;P
Owszem ma, ale bez przesady. Te "40 mpix" na billboard to absurd, podobnież jak to, że "za billboardy" są największe stawki. Po pierwsze dlatego, że jak pisałem wyżej, drukuje się je zwykle w ~50 dpi, po drugie nie ogląda się ich z 20 centymetrów, tylko z kilku -kilkunastu -kilkudziesięciu metrów. I mówię to zarówno jako osoba, która kiedyś co nieco sprzedała na wielki format, jak i jako (dawniejszymi czasy) DTP-owiec, które podobne rzeczy wielkoformatowe czasem puszczał do druku.
Witam serdecznie - otrzymałem zapytanie odnośnie zlecenia i tak ono wygląda:
wykonanie niestepujących sesji zdjęciowych (proszę o podanie ceny jednostkowej):
- zdjęcia z modelem na neutralnym tle
- zdjęcia aranżowanego akcesoriów meblowych
- zdjęcia technicznego typu packshot
Czy moglibyście mniej więcej oszacować kwotę danego zlecenia?
Pozdrawiam
Jak zwykle temat filozoficzny - twoja cena niech bedzie proporcjonalna do Twojego doswiadczenia i portfolio. Jeden wezmie 20k, drugi 500zl i jeszcze po raczkach bedzie calowac.
Otoz mam podobny problem jak przedpiscy (? ). Mianowicie, od jakiegos czasu realizuje takie male zleconko. Zdjecia wykorzystane beda w sklepie internetowym ( rozmiar 650px po dluzszym boku) pewnej firmy mojego znajomego. W sumie jest ich ok 900 sztuk. Tu zaczyna sie problem gdyz wogole nie mam pojecia jaka stawke ustalic. Liczyc od zdjecia czy ogolnie?
Z jednej strony chce zarobic jak najwiecej z drugiej zas nie chce wycenic mojej "tworczosci" zbyt wysoko, gdyz jak mowilem jest to firma mojego znajomego.
Kiedys czytalem na forum temat, gdzie ktos mial podobny dylemat tylko on bodajze robil zdjecia dla jakiejs firmy produkujacej nakretki. Niestety teraz nie moge odnalezc
Otoz mam podobny problem jak przedpiscy (? ). Mianowicie, od jakiegos czasu realizuje takie male zleconko. Zdjecia wykorzystane beda w sklepie internetowym ( rozmiar 650px po dluzszym boku) pewnej firmy mojego znajomego. W sumie jest ich ok 900 sztuk. Tu zaczyna sie problem gdyz wogole nie mam pojecia jaka stawke ustalic. Liczyc od zdjecia czy ogolnie?
Z jednej strony chce zarobic jak najwiecej z drugiej zas nie chce wycenic mojej "tworczosci" zbyt wysoko, gdyz jak mowilem jest to firma mojego znajomego.
Kiedys czytalem na forum temat, gdzie ktos mial podobny dylemat tylko on bodajze robil zdjecia dla jakiejs firmy produkujacej nakretki. Niestety teraz nie moge odnalezc
ps. przepraszam za brak polskich znakow.
no to co że firma znajomego? (moja żona robi czasem paznokcie koleżankom - a że jest po paru kursach, materiały kosztują itp. to kasę bierze normalną - lekka zniżka tylu 10%)
jakie to zdjęcia (czego?), czego używałeś (namiot bezcieniowy, lampy dodatkowe itp? ), ile Ci to zajęło - napisz parę szczegółów więcej - poza tym to trochę dziwne że po wykonaniu zlecenia zastanawiasz się nad ceną..
Ja bym albo liczył tak że około 10 zł za zdjęcie (jak to jakieś packshoty w namiocie) albo od godziny - jakieś 120-150zł za godzinę.. i na koniec 10% zniżki dla znajomego..
Robilem zdjecia dart'som. W sumie realizowalem to przez 3 tyg, ale codziennie do ok 16 mam szkole wiec tak ok 5-6 h dziennie. Jako oswietlenie uzywalem jeden octabox, parasolka i lampa przeswietlajaca tlo.
Komentarz