Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brzoza
    Bywalec
    • 2005
    • 127

Zamieszczone przez wizja
    Licencja na kilka lat, nie na wyłączność, będą tylko na www. Teraz znalazłem - firma to palarnie kawy z kapitałem zakł. 50.000zł
    Ja bym nie schodził poniżej 100 zł/zdjęcie (minimum) - choć tu tak naprawdę trzeba trafić w klienta - jeden łyknie i ucieszy się że "cena jest spoko", inny zacznie marudzić, bo "on myślał raczej o 10 zł za sztukę". Dlatego oceń czy siedziba jest reprezentacyjna, czy traktują Cię jako partnera w biznesie, czy raczej na zasadzie "dawaj zdjęcia i spadaj".

Sam ostatnio miałem ciężki orzech do zgryzienia: wycena jednego zdjecia do wykorzystania w reklamie TV (wmontowane w kadr). Miałem z tym nie lada kłopot, ale po wybadaniu sprawy, udało się trafic idealnie :-)

Pozdr.

Komentarz

• kogut
      Bywalec
      • 2007
      • 132

IMHO 200 zl (netto) jest już naprawdę dolną granicą cenową. Lepiej zacząć od wyższej stawki (tak jak mówi Brzoza, wybadać firmę na ile ją stać) i ewentualnie dać im małą zniżkę, niż zgodzić się na jakąś śmieszną stawkę i mieć później opinię "fotografującego za frajer". Oczywiście cena musi być też adekwatna do jakości zdjęć

pozdrawiam,
      Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Komentarz

• kieza
        Bywalec
        • 2008
        • 145

Zamieszczone przez kogut
        W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka ) Robisz zdjęcie, które kosztuje Cię określoną ilość czasu, pieniędzy, umiejętności i sprzętu, więc jedno kliknięcie w szopie nie zmienia jego wartości. Możesz im przesłać w pełnej rozdzielczości i sami sobie je zmniejszą..

pozdrawiam,
        błąd i to duży - rozdzielczość ma bardzo znaczący wpływ na cenę - oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii - także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach

Komentarz

• brzoza
          Bywalec
          • 2005
          • 127

Zamieszczone przez kieza
          oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii
          Ha, a mnie się wydawało, że sprzedając licencję na zdjęcia, określa się również pola eksploatacji, stąd sprzedając na www, licencjobiorca nie ma prawa wykorzystać go np. w druku... :-)
          Oczywiście wszystko zalezy od umowy i sprecyzowania jej warunków.

Zamieszczone przez kieza
          także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
          Ciekawa hipoteza, po pierwsze pierwsze słyszę żeby akurat to pole eksploatacji było najdroższe. Po drugie po co zdjęcie 40mpx to czegoś co idzie do druku przeważnie w 50 do 72 dpi?? Ja np. ostatnio sprzedałem do druku wielkoformatowego (billboard właśnie) zdjęcie z aparatu 6mpix (szło z minimalnym kadrowaniem) i było w sam raz.

Pozdr.

Komentarz

• kogut
            Bywalec
            • 2007
            • 132

Zamieszczone przez kieza
            błąd i to duży - rozdzielczość ma bardzo znaczący wpływ na cenę - oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii - także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
            Nieśmiało proponuję, żebyś przeczytał mój post jeszcze raz, w szczególności:
            W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka )
            Z góry zakładając, że kolega nie robił tych zdjąć komórką..

Ps.
            najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
            na prawdę ciekawa hipoteza.. :-?
            Ostatnio edytowany przez kogut; 12656.
            Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Komentarz

• gonzo44
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1304

Zamieszczone przez brzoza
              Ciekawa hipoteza, po pierwsze pierwsze słyszę żeby akurat to pole eksploatacji było najdroższe. Po drugie po co zdjęcie 40mpx to czegoś co idzie do druku przeważnie w 50 do 72 dpi?? Ja np. ostatnio sprzedałem do druku wielkoformatowego (billboard właśnie) zdjęcie z aparatu 6mpix (szło z minimalnym kadrowaniem) i było w sam raz.
              Pozdr.
              Nie mam w tym temacie wielkiego doświadczenia, ale tan na chłopski rozum, jeżeli drukujesz coś w 50dpi to żeby mieć billboard 2.5m x 2.5m to potrzebujesz plik 5000x5000. Więc chyba wielkość ma znaczenie ;P
              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• brzoza
                Bywalec
                • 2005
                • 127

Zamieszczone przez wizja
                Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynku
                Jeszcze jedna sprawa: chodzi o tematykę zdjęć. Jeśli Twoje zdjęcia są oryginalne (lokalizacja, obiekty, wykonanie), na pewno można startować od wyższej stawki. Jeśli natomiast podobne można na stocku kupić za dolara (i licencjobiorca na Twoje nieszczęście o tym wie), będzie Ci trudno wynegocjować większą stawkę.

Zamieszczone przez gonzo44
                Więc chyba wielkość ma znaczenie ;P
                Owszem ma, ale bez przesady. Te "40 mpix" na billboard to absurd, podobnież jak to, że "za billboardy" są największe stawki. Po pierwsze dlatego, że jak pisałem wyżej, drukuje się je zwykle w ~50 dpi, po drugie nie ogląda się ich z 20 centymetrów, tylko z kilku -kilkunastu -kilkudziesięciu metrów. I mówię to zarówno jako osoba, która kiedyś co nieco sprzedała na wielki format, jak i jako (dawniejszymi czasy) DTP-owiec, które podobne rzeczy wielkoformatowe czasem puszczał do druku.

Pozdr.

Komentarz

• wizja
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 116

Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi w mojej sprawie - jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o stawce
                  konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
                  "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Komentarz

• canonfun
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 66

wycena usługi-proszę o pomoc

Witam serdecznie - otrzymałem zapytanie odnośnie zlecenia i tak ono wygląda:
                    wykonanie niestepujących sesji zdjęciowych (proszę o podanie ceny jednostkowej):
                    - zdjęcia z modelem na neutralnym tle
                    - zdjęcia aranżowanego akcesoriów meblowych
                    - zdjęcia technicznego typu packshot

Czy moglibyście mniej więcej oszacować kwotę danego zlecenia?
                    Pozdrawiam
                    Facebook

Fotograf

Komentarz

• Adam Kasprzak
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 278

ja bym wziął minimum 1500zł :-P ale to ja
                      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

Jak zwykle temat filozoficzny - twoja cena niech bedzie proporcjonalna do Twojego doswiadczenia i portfolio. Jeden wezmie 20k, drugi 500zl i jeszcze po raczkach bedzie calowac.

Wiec sam sie chyba musisz wycenic
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• gonzo44
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1304

Przypomnij sobie jaki sprzęt chciałeś dokupić przed pojawieniem się tej oferty i powiedz cenę która pozwoli Ci iść prosto do sklepu ;P
                          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Mutt
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 252

Witam.

Otoz mam podobny problem jak przedpiscy (? ). Mianowicie, od jakiegos czasu realizuje takie male zleconko. Zdjecia wykorzystane beda w sklepie internetowym ( rozmiar 650px po dluzszym boku) pewnej firmy mojego znajomego. W sumie jest ich ok 900 sztuk. Tu zaczyna sie problem gdyz wogole nie mam pojecia jaka stawke ustalic. Liczyc od zdjecia czy ogolnie?
                            Z jednej strony chce zarobic jak najwiecej z drugiej zas nie chce wycenic mojej "tworczosci" zbyt wysoko, gdyz jak mowilem jest to firma mojego znajomego.
                            Kiedys czytalem na forum temat, gdzie ktos mial podobny dylemat tylko on bodajze robil zdjecia dla jakiejs firmy produkujacej nakretki. Niestety teraz nie moge odnalezc

ps. przepraszam za brak polskich znakow.
                            Instagram

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez Mutt
                              Witam.

Otoz mam podobny problem jak przedpiscy (? ). Mianowicie, od jakiegos czasu realizuje takie male zleconko. Zdjecia wykorzystane beda w sklepie internetowym ( rozmiar 650px po dluzszym boku) pewnej firmy mojego znajomego. W sumie jest ich ok 900 sztuk. Tu zaczyna sie problem gdyz wogole nie mam pojecia jaka stawke ustalic. Liczyc od zdjecia czy ogolnie?
                              Z jednej strony chce zarobic jak najwiecej z drugiej zas nie chce wycenic mojej "tworczosci" zbyt wysoko, gdyz jak mowilem jest to firma mojego znajomego.
                              Kiedys czytalem na forum temat, gdzie ktos mial podobny dylemat tylko on bodajze robil zdjecia dla jakiejs firmy produkujacej nakretki. Niestety teraz nie moge odnalezc

ps. przepraszam za brak polskich znakow.
                              no to co że firma znajomego? (moja żona robi czasem paznokcie koleżankom - a że jest po paru kursach, materiały kosztują itp. to kasę bierze normalną - lekka zniżka tylu 10%)
                              jakie to zdjęcia (czego?), czego używałeś (namiot bezcieniowy, lampy dodatkowe itp? ), ile Ci to zajęło - napisz parę szczegółów więcej - poza tym to trochę dziwne że po wykonaniu zlecenia zastanawiasz się nad ceną..
                              Ja bym albo liczył tak że około 10 zł za zdjęcie (jak to jakieś packshoty w namiocie) albo od godziny - jakieś 120-150zł za godzinę.. i na koniec 10% zniżki dla znajomego..

Pozdrawiam
                              Artur
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Mutt
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 252

Robilem zdjecia dart'som. W sumie realizowalem to przez 3 tyg, ale codziennie do ok 16 mam szkole wiec tak ok 5-6 h dziennie. Jako oswietlenie uzywalem jeden octabox, parasolka i lampa przeswietlajaca tlo.

W sumie myslalem nad czyms w okolicach 4-5 zl/szt
                                Instagram

Komentarz

Pracuję...