Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez lengel
    Tak jeszcze w temacie Alamy. Zaladowalem fotki i ... nie wiem czy dobrze to rozumiem, musze poczekac na akceptacje fotek jesli chodzi o sprawy techniczne, a dopiero pozniej moge opisac zdjecia ??
    Pozdrawiam
    Lukasz
    tak.

odnośnie cre/featurepics na cre i fp miałem kilka sprzedarzy, potem zrezygnowałem z micro i zaczelem wysylac do PSC. Nie wiem jak tam jest teraz.

Dzisiaj wiadomość że PSC umarło, serce ściska... brzmi jak głupi żart. Mieli ShootTheBlog, SchoolOfStock... wszystko fajnie się rozwijało a teraz wiadomość że nie dają rady? Mogliby już zmniejszyć procent jaki dają sprzedającym...

Cóż teraz zacznę wysyłać więcej i więcej do Alamy.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• :macius:

Wcześniej nie zauważyłem tego wątku i wklejam tu treśc posta jakiego napisałem w nowo utworzonym temacie w dziale HYDE PARK...myślę, że tu troche więcej osób ma do czynienia z packshotami.....
      -----------

Jako, że na tym forum znajduje się wielu doświadczonych fotografów chciałbym się poradzić.
      Otóż od kilku miesięcy pracuję dla sklepu interentowego. Zajmuję się wykonywaniem zdjęć produktów, mierzeniem asortymentu np ciuchów, oraz opisywanie ich w sensie materiał, itp....
      Na początku polegało to na wykonywaniu zdjęć kompaktem na tle ściany i obróbce w ps (białe tło), jednak teraz używam już swojego sprzętu ...od aparatu i szkieł, poprzez oświetlenie i kończąc na moim komputerze i oprogramowaniu....
      Praca wygląda tak, że gdy przychodzi dostawa..ja sie zjawiam..otwieram...segreguję, mierzę, opisuję, fotografuję, ps i wysyłam komuś kto wrzuca to na neta...Z reguły są to bluzy, tshirty, spodnie..czyli odzież...ale także plecaki, czapki i inne akcesoria...
      Średnio jest to około 70 zdjęć dziennie...gdyż czasami w ciągu dnia nic nie ma do zrobienia...ale sa np zaległe zdjęcia do obróbki.....gdyż czasami w ciagu dnia może to byc 300 zdjęć...tak więc zostawiam zaniżoną średnią 70 zdjęć dziennie 435x448px...

Do tego dochodzą jakieś dodatkowe prace jak np banner flash, gif....około 4...na miesiąc....i czasami jakiś projekt plakatu....czy coś podobengo...

Pytanie do was....ilę mogę odważnie "wołać" za taka pracę....wiadomo, ze jest do stałe zatrudnienie także nie można liczyć jako pojedyńcze zlecenie....

Może mieliście doświadczenia albo znacie kogoś kto pracuje w podobnych warunkach.....choć ciężko to nazwać warunkami gdy nie mam nawet 5m2 na wykonywanei zdjęć.....

Zdjęcia tego typu (plus jakieś zbliżenia produktu) : http://img74.imageshack.us/img74/9374/packshotyo9.jpg

Jeśli wybrałem zły dział to proszę o przeniesienie......ale naprawdę zależy mi na sensownych wypowiedziach....

Pozdrawiam...

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

w sumie temat wybrałeś dobry, czy jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie? Według mnie wszystko zależy od wielkości i możliwości firmy... no i... no i już dla nich pracujesz więc chyba jakiegoś ogromnego skoku w stawkach nie możesz żądać.

Ile bym wziął za zdjęcia? Na pewno przejrzałbym cennik zpaf'u i starał się nie odbiegać więcej jak 20-30% od stawek 'średnich' (pamiętaj że jeśli płacą Ci w tym momencie x zł, a powiesz od jutra chce 4razy tyle to mogą trochę zrzędzić i zrezygnować z Twoich usług).

Pozdrawiam,
        Robert

Komentarz

• :macius:

Rozumiem......jednak myślę, że 1,5k miesięcznie....to mało...tymbardziej, że nie chcą podpisać żadnej umowy....dotychczas była to dla mnie ciekawa nauka...i dorobek....(wcześniej zarabiałem jeszcze mniej).....ale teraz chyba już osiągnałem jakiś w miarę sensowny poziom..., który mógłbym wykorzystać może w innym miejscu...a nawet jesli nie to chyba wolałbym pracować w innym fachu ...bo za 1,5k to ciężko dzisiaj.....

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez :macius:
            Rozumiem......jednak myślę, że 1,5k miesięcznie....to mało...tymbardziej, że nie chcą podpisać żadnej umowy....dotychczas była to dla mnie ciekawa nauka...i dorobek....(wcześniej zarabiałem jeszcze mniej).....ale teraz chyba już osiągnałem jakiś w miarę sensowny poziom..., który mógłbym wykorzystać może w innym miejscu...a nawet jesli nie to chyba wolałbym pracować w innym fachu ...bo za 1,5k to ciężko dzisiaj.....
            faktycznie to dość mało, a w dodatku na czarno.

Komentarz

• Malin
              Początki nałogu
              • 2007
              • 276

Od paru dni wszedłem do Shutterstocka i po wgraniu na początku 30 zdjęć zaciekawił mnie jeden fakt. Otóż od pierwszych dni, stale mam 2 DL na dzień przy subskrycji i nie mnie, ni wiecej. Ciekawi mnie to, bo na pewno nie jest to przypadek...
              Regulamin pkt 8

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez Malin
                Od paru dni wszedłem do Shutterstocka i po wgraniu na początku 30 zdjęć zaciekawił mnie jeden fakt. Otóż od pierwszych dni, stale mam 2 DL na dzień przy subskrycji i nie mnie, ni wiecej. Ciekawi mnie to, bo na pewno nie jest to przypadek...
                na pewno przypadek.

Komentarz

• yakuza
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 73

ostatnio co chwile ktoś pyta mnie czy bym wybrał się z nim na sesje i mam problem, nie wiem co mówić lub pisać na pytanie "za ile ? ". Nigdy zdjęć za pieniądze nie robiłem, kilka takich propozycji już odrzuciłem, ale coraz częściej dostaję oferty robienia zdjęć za kasę, więc chyba można skorzystać i dorobić kilka groszy i odkładać na nowe szkiełko. Macie jakieś propozycje ile można za taką sesje zażyczyć kasy ? Fotki zawsze będę robił w plenerze - brak sprzętu by próbować robić fotki w domu.

Komentarz

• wizja
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 116

Sprzedaż zdjęć na WWW - po ile?

Witam po dłuugiej nieobecności

Interesuje mnie wasze zdanie. Powiedzmy, że podróżujecie, robicie zdjęcia... jakaś średnio-duża firma chce od Was kupić 20 zdjęć (72dpi), żeby zmodyfikować swoją stronę WWW. Czy 20zł/szt jest w porządku?

Pozdrawiam!
                    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
                    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Komentarz

• brzoza
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 127

Przede wszystkim zależy od tego na jak długo licencja, czy na wyłączność i czy będą wykorzystywane także na innych polach eksploatacji... ponadto jeśli agencja "średnio-duża" to ja bym jednak wyceniał deczko więcej...

Pozdr.

Komentarz

• kogut
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 132

Zapomniałeś chyba o jednym "0" 200 zł za takie zdjęcie to naprawdę nie jest wygórowana cena, zwłaszcza, jeżeli jest to większa firma (niektórzy stwierdzili by nawet, że jest to śmiesznie niska suma i psucie rynku )
                        Szanujmy naszą pracę

Pozdrawiam,
                        Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Komentarz

• wizja
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 116

Zamieszczone przez brzoza
                          Przede wszystkim zależy od tego na jak długo licencja, czy na wyłączność i czy będą wykorzystywane także na innych polach eksploatacji... ponadto jeśli agencja "średnio-duża" to ja bym jednak wyceniał deczko więcej...
                          Licencja na kilka lat, nie na wyłączność, będą tylko na www. Teraz znalazłem - firma to palarnie kawy z kapitałem zakł. 50.000zł

Zamieszczone przez kogut
                          Zapomniałeś chyba o jednym "0" 200 zł za takie zdjęcie to naprawdę nie jest wygórowana cena, zwłaszcza, jeżeli jest to większa firma (niektórzy stwierdzili by nawet, że jest to śmiesznie niska suma i psucie rynku )
                          Szanujmy naszą pracę
                          Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynku W zasadzie wydawało mi się, że jeśli bym im sprzedał w 300dpi i to na wielu polach eksploatacji to mógłbym wołać te 150-200zł/szt, ale 72dpi tylko na www to nie wiem czy nie dużo.

Dzięki za sugestie, podpowiedzcie coś jeszcze
                          "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Komentarz

• gonzo44
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1304

Zamieszczone przez wizja
                            Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynku W zasadzie wydawało mi się, że jeśli bym im sprzedał w 300dpi i to na wielu polach eksploatacji to mógłbym wołać te 150-200zł/szt, ale 72dpi tylko na www to nie wiem czy nie dużo.
                            Dzięki za sugestie, podpowiedzcie coś jeszcze
                            Operowanie dpi (dots per int) nie specjalnie ma sens jeżeli zdjęcia przekazujesz w formie cyfrowej. Liczy się jedynie rozdzielczość w pikselach.
                            A w odpowiedzi na pytanie zasadnicze, polecam zacząć od sugerowanej taryfy przez ZPAF. Zawsze jest to jakaś "podkładka" gdy nabywca zacznie marudzić, że drogo.
                            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• wizja
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 116

Zamieszczone przez gonzo44
                              Operowanie dpi (dots per int) nie specjalnie ma sens jeżeli zdjęcia przekazujesz w formie cyfrowej. Liczy się jedynie rozdzielczość w pikselach.
                              oryginalnie z puszki dostaję 300ppi, 3872x2592 - jak zrobię z tego 72ppi to mam 929x622 (i mam nadzieję, że o to chodziło nabywcy,a nie o dpi, co tak prosto przejąłem w pytaniu ) Jakby nie było, to z rozmowy wynika, że nabywcy chodzi o mniejszą rozdzielczość.

Zamieszczone przez gonzo44
                              A w odpowiedzi na pytanie zasadnicze, polecam zacząć od sugerowanej taryfy przez ZPAF. Zawsze jest to jakaś "podkładka" gdy nabywca zacznie marudzić, że drogo.
                              no i właśnie jakoś nie znalazłem kategorii, która pasowałaby mi pod "zdjęcia dla www" w mniejszej rozdzielczości
                              Ostatnio edytowany przez wizja; 412.

Komentarz

• kogut
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 132

W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka ) Robisz zdjęcie, które kosztuje Cię określoną ilość czasu, pieniędzy, umiejętności i sprzętu, więc jedno kliknięcie w szopie nie zmienia jego wartości. Możesz im przesłać w pełnej rozdzielczości i sami sobie je zmniejszą..

pozdrawiam,
                                Ostatnio edytowany przez kogut; 12656.
                                Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Komentarz

Pracuję...