Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Cóż, wiele firm ma letnie przerwy, a pracownicy na wakacjach w tym księgowi
    C-F-K - forever

Komentarz

• rypson
      Bywalec
      • 2007
      • 225

u mnie czerwiec calkiem niezle.... sprzedaz wzrosla ale moze to tylko zludzenie bo kwiecien i maj mialem fatalny.... zobaczymy co lipiec przyniesie

Komentarz

• Lulu1988
        Uzależniony
        • 2007
        • 522

Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jaki zestaw nadawałby się do zdjęć stockowych? Bo kompletnie się na tym sprzęcie nie znam, nawet najmniejszej lampy błyskowej nie mam
        Tylko, please, nie obrzućcie mnie kamieniami za to pytanie
        Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

Zamieszczone przez Lulu1988
          Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jaki zestaw nadawałby się do zdjęć stockowych? Bo kompletnie się na tym sprzęcie nie znam, nawet najmniejszej lampy błyskowej nie mam
          Tylko, please, nie obrzućcie mnie kamieniami za to pytanie
          ale o co Ci chodzi? Oświetlenie, rodzaje statywów, wyzwalaczy, czy może body/obiektywy, jaką masz wydolność finansową (ile możesz wydać)?

Pozdr.
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Lulu1988
            Uzależniony
            • 2007
            • 522

I znów wyszedłem na żółtodzioba. Oczywiście chodzi o wszystko prócz body i szkieł. Narazie chciałbym bawić się 30tką, ale mam zamiar dokupić do tego 5D (II).
            Nie wiem czy do stocków lepszy by był np stół bezcieniowy czy wystarczy samo białe tło. O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
            p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu
            Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez Lulu1988
              Nie wiem czy do stocków lepszy by był np stół bezcieniowy czy wystarczy samo białe tło.
              Zależy co będziesz chciał fotografować

O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć
              W oświetleniu więcej fizyki/matematyki niż Ci się wydaje

Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
              już jest jakiś punkt odniesienia, ale nadal nie wiemy co będziesz chciał fotografować. Na razie to mogę napisać że przyda Ci się lampa studyjna (a może nawet dwie) z możliwie dokładną regulacją mocy (np aby zmniejszyć moc do 1/128 możliwości itd), parasolka(i) lub/i softbox(y) (zależnie od tego co będziesz fotografować wybierzesz jego rozmiar), blendy, statywy, wyzwalacze radiowe... przydatny może okazać się też światłomierz.

p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu

30m^2 nie zawsze wygląda tak samo. Liczy się jego wysokość, rozkład i kolor ścian/sufitu, 'naturalne' oświetlenie oraz możliwość wykorzystania go w praktyce lub wyeliminowania jego wypływu na zdjęcie...

pozdrawiam,
              Robert
              Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• Lulu1988
                Uzależniony
                • 2007
                • 522

Chciałbym fotografować przedmioty codziennego użytku, jakieś owoce, warzywka, czy inne drobne rzeczy. Tylko mam obawy, że stół szer. 50-60cm byłby po prostu za wąski. Są może szersze (nie znalazłem) lub...jest jakaś alternatywa?

Komentarz

• tomekde
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 159

są, ale niestety drogie
                  np. Fomei ma stół ok. 1x2 m - jego cena to 1500 zł
                  alternatywą może być plexi formatu 1x2 m (cena ok. 150 zł np. w castoramie) ale tu potrzeba trochę zmysłu młodego technika bo trzeba to jakoś trwale wygiąć (w/g mnie najlepiej przy użyciu gorącej wody bo palnik może osmolić plexę) i zbudować do tego jakiś stelaż
                  trzecie wyjście to płyta plexi 1x1 m która w całości służy jako płaszczyzna pozioma (podstawa stołu) a jako tło pionowe (wbrew pozorom nieczęsto wykorzystywane) np. tło polipropylenowe (funsports) cena to jakieś 25-30 zł za rolkę które można powiesić na stelażu ze statywów oświetleniowych ... pierwsze rozwiązanie (stół dedykowany) fajne bo gotowe, ale drogie, w drugim przypadku w grę wchodzi wyobraźnia i kombinacje
                  pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• sergi
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 413

U mnie czerwiec był najlepszym miesiącem jak do tej pory. Ale lipiec to jakaś porażka. Na SX nie sprzedałem ani jednej foty jeszcze, a Fotolia to przechodzi jakiś kryzys wieku średniego. Nie dość, że sprzedaż padła to odrzucają wszystko co im wysyłam (a te same zdjęcia przyjmują bez problemów na IS i Crestock'u).
                    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                    :: Motywy wordpress

Komentarz

• senner
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 328

od marca szczęśliwie zarobiłem 2,15 $.
                      może dlatego że nie lubię photoshopa..

jako stół stosuję biały 'brystol' i zwykłe biurko+podpórki pod spód żeby zrobić perspektywę :]

in film we trust

Komentarz

• Picia
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 337

dzisiaj 1 raz bede wyplacac pieniadze z SS przez paypala. ogolnie jak wyglada ta cala transakcja. musze z mojego konta paypal "zarzadac"zaplaty? opisze mi ktos tak dokladnie jak to przebiego.

Komentarz

• tomekde
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 159

moje konto > Wypłać > Przelew środków na rachunek bankowy
                          może da się inaczej ale ja zawsze robię w ten sposób
                          i około 5 dni roboczych oczekiwania na transfer na konto w Polsce
                          pozdrawiam
                          Tomek

Komentarz

• sergi
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 413

Picia czy Tobie chodzi o wypłate pieniedzy z paypala na rachunek bankowy czy z SS do paypala??

Jeżeli to drugie to z SS pieniądze przelewane są automatycznie na konto PAYPAL. Adres paypal można zmienić w YOUR ACCOUNT. Jeżeli osiągnąłeś limit wypłaty to zapewne otrzymałeś dzisiaj emaila, że kasa zostanie przelana do 15 dnia miesiąca.

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez Picia
                              dzisiaj 1 raz bede wyplacac pieniadze z SS przez paypala. ogolnie jak wyglada ta cala transakcja. musze z mojego konta paypal "zarzadac"zaplaty? opisze mi ktos tak dokladnie jak to przebiego.
                              sprecyzuj czy chodzi o przelew SS - paypal, czy paypal - bank.

Pozdr.

Komentarz

• sergi
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 413

Zamieszczone przez robgr85
                                sprecyzuj czy chodzi o przelew SS - paypal, czy paypal - bank.

Pozdr.
                                Chyba już nie musi precyzować skoro wszystko zostało objaśnione w postach wyzej

Komentarz

Pracuję...