Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez sergi
    Co o tym myśleć? Zapomnieć
    To jest popularny system nakłaniania nowych fotografów do wysyłania zdjęć do nowych (najczęściej badziewnych) stocków.
    100% racji. Spróbować można, ale taki stock nigdy nie dogoni już istniejacych gigantów. Rynek jest juz nasycony. Jeśli ktoś chce kupowac dla swojej firmy/wydawnictwa etc to nie kupi pakietu kredytow w serwisie z 500tys zdjec, podczas gdy moze kupic w takim z 2.5mln (np istock, fotolia, dreamstime, etc).

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• sniper88
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1156

Dzieki za odpowiedz Jeszcze ciekawe jest to, ze nie bylem w stanie znalezc zdjecia, ktore by bylo chociaz raz kupione Odpisze im ze jeszcze zobacze, ciekaw jestem co oni na to
      WWW | 500px | IG
      Semper in altum

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez sniper88
        Dzieki za odpowiedz Jeszcze ciekawe jest to, ze nie bylem w stanie znalezc zdjecia, ktore by bylo chociaz raz kupione Odpisze im ze jeszcze zobacze, ciekaw jestem co oni na to

a ile mają fotek w bazie?

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Szczerze mowiac nie wiem Ale po wpisaniu w searchu studio pojawilo sie 2123 wynikow, a landscape 934, wiec chyba wszystkich zdjec za duzo nie ma....

EDIT:// po kliknieciu na 'recent' pojawia sie ok 1300stron zdjec, co mi w sumie daje 26580 fotek (najstarsza sprzed poltora roku)
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

• rypson
            Bywalec
            • 2007
            • 225

hmmm a ja chyba wrzuce tam zdjecia nigdy nie wiadomo gdzie ktos zajrzy zeby cos kupic :P oczywiscie nie rezygnuje z gigantow... niestety dwa najlepsze stoc expert i shutter stock mnie nie chca od 3 miesiecy (

Tak wlasnie sobie przegladam ten stock.. cena najmniejszego zdjecia to $79... ladna cena... zarabiasz na tym %20 po 300 zjdeciach zaakceptowanych masz %30... nie za tego..... ale faktycznie nie moge znalezc zadnego zdjecia ktore bylo chocby raz sciagniete....

Small: 717px x 478px 0.1MB $79
            Medium: 2303px x 1535px 0.5MB $230
            Large: 3839px x 2559px 1.0MB $300
            XLarge: 5142px x 3428px 1.7MB $340

Ladne ceny co ?? sie cenia :P no wiec wczesniej pisalem ze chyba sprobuje tak teraz juz sam nie wiem :P
            Ostatnio edytowany przez rypson; 12185.

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez rypson
              Tak wlasnie sobie przegladam ten stock.. cena najmniejszego zdjecia to $79... ladna cena... zarabiasz na tym %20 po 300 zjdeciach zaakceptowanych masz %30... nie za tego..... ale faktycznie nie moge znalezc zadnego zdjecia ktore bylo chocby raz sciagniete....

Small: 717px x 478px 0.1MB $79
              Medium: 2303px x 1535px 0.5MB $230
              Large: 3839px x 2559px 1.0MB $300
              XLarge: 5142px x 3428px 1.7MB $340

Ladne ceny co ?? sie cenia :P no wiec wczesniej pisalem ze chyba sprobuje tak teraz juz sam nie wiem :P

bo to jest stock, a nie microstock :P z tego co się orientuję na rynku stocków (nie micro-stockow) liczą się głównie gettymiages i alamy. Niestety zeby się do nich dostać trzeba prezentować ultra wysoki poziom.

Nie wiem czy stock który podałeś ma realne szanse konkurować z którymś z powyższych. Jak dla mnie, na razie zostaje kategoria microstock :P i szczerze mówiąc nie jest mi z tego powodu jakoś szczególnie przykro :P

Pozdrawiam,
              Robert
              Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• JanJar
                • 2007
                • 12

Wreszcie przebrnąłem przez wątek. To chyba najdłuższy forumowy wątek XXIw.! Niestety to jak na razie mój największy sukces w stockowej działalności. Pomimo przepchnięcia przez sito selekcji już kilkudziesięciu fotek nie zarobiłem jak dotąd ani cencika.

Komentarz

• rachwal
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 125

Zamieszczone przez JanJar
                  Wreszcie przebrnąłem przez wątek. To chyba najdłuższy forumowy wątek XXIw.! Niestety to jak na razie mój największy sukces w stockowej działalności. Pomimo przepchnięcia przez sito selekcji już kilkudziesięciu fotek nie zarobiłem jak dotąd ani cencika.
                  ooo ... pesymista :P rozkrecisz sie to i bedziesz zarabial na tym, wszyscy chca od razu nie wiadomo jakie pieniadze wyciagac z tego biznesu, a to wymaga jednak trache cierpliwosci

powodzenia!
                  obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• gonzo44
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1304

Do tego trzeba iść za klientem. Teraz jest sezon na "christmas"; u mnie głupi kawałek wstążki sprzedaje się najlepiej od dwóch tygodni.
                    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez JanJar
                      przebij się przez selekcję ShutterStock. Cenciki popłyną (po ostatnich kilku dniach jestem pod wrażeniem :P)

Pozdr

Komentarz

• JanJar
                        • 2007
                        • 12

Od pesymizmu jestem na razie daleki. To dopiero początek mojej stockowej przygody. Jak na razie większość moich tamtejszych dokonań do zdjęcia zrobione już dawniej i wcale nie z myślą o zarobku. Tak, że specjalnie się nie załamuję brakiem przypływu $$$$.

Zamieszczone przez gonzo44
                        Do tego trzeba iść za klientem. Teraz jest sezon na "christmas"; u mnie głupi kawałek wstążki sprzedaje się najlepiej od dwóch tygodni.
                        Na "christmas" i ja wpadłem, kilka fotek już wrzuconych, kilka czeka na aprobatę. Moja wstążka czeka na kompie na edycję (exify do wglądu - pomysł był wcześniejszy niż post ;-) ), tylko ten cholerny brak czasu jak zawsze nie pozwala rozwinąć skrzydeł.

Komentarz

• Eryk
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 151

Świątecznie zdjęcia polecam robić już w październiku
                          Zawsze lepiej dodać wcześniej, niż np. teraz - graficy robią zlecenia dużo wcześniej.
                          40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                          Fototapety

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez Eryk
                            Świątecznie zdjęcia polecam robić już w październiku
                            Zawsze lepiej dodać wcześniej, niż np. teraz - graficy robią zlecenia dużo wcześniej.
                            święte słowa... niestety miałem zaćmienie i jakoś strasznie puźno się zabrałem do roboty. Cóż... będzie owocować za rok :P

Pozdr.
                            Robert

Komentarz

• Eryk
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 151

Ja myślę również za rok robić porządną sesje - w tym roku kupie wszystkie ozdóbki, banieczki - przecież w październiku nigdzie ich nie dostane
                              40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                              Fototapety

Komentarz

• gonzo44
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1304

przy kupowaniu baniek/ozdóbek polecam unikać odbijających wszystko jak lustro. Mi mimo namiotu bezcieniowego nie udało się uzyskać zadowalających efektów. Dużo łatwiej oświetlić bańki matowe.
                                Jeżeli ktoś ma patent jak sfotografować bańkę aby nie wyszło odbicie aparatu i źródeł światła i chciałby się nim tu podzielić byłoby super.
                                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...