ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mumin
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 32

Wygląda że wszystkie "kupony" mają ten sam numer więc wszyscy mogą skorzystać.

JG
    5D, 400/5.6L ;17-40/4L ;50/1.4 ;70-200/4 L;24-105/4L; M42

Komentarz

• RafalR
      Coś już napisał
      • 2004
      • 85

Zamieszczone przez Mumin
      Wygląda że wszystkie "kupony" mają ten sam numer więc wszyscy mogą skorzystać.
      Tym lepiej. Myślałem, że kupon jest jednorazowy. Ciekawe tylko czy ktoś się skusi. Autorzy i tytuły raczej nieznane.
      Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• doovade
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 38

A moze mi ktoś polecic książke opisująca sposób fotografowania ślubów? Począwszy od kościoła poprzez plener. Zależy mi głównie na plenerze.Myśle o czymś co pokaże jak wykorzytac zastane miejsce, jak współpracować z modelami
        pozdrawiam

Komentarz

• iREM
          Uzależniony
          • 2005
          • 951

Światło i oświetlenie

Właśnie wyjąłem spod choinki. Niezrównany Michael Freeman i pozycja pt. ŚWIATŁO I OŚWIETLENIE w fotografii cyfrowej. Polecam. Wreszcie coś naprawdę interesującego, nie pobieżnego i porządnie wydanego (seria NG). Oddalam się w celu upajania lekturą. Wesołych świąt! :-)
          Wszystko można zrobić lepiej.
          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• adams_bart
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 19

hej!
            a co sądzicie o tej pozycji: "Okiem fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych" Michaela Freemana??
            5D + GRIP + 50/1.8 + 17-40/4

Komentarz

• JackC
              Bywalec
              • 2005
              • 138

Zamieszczone przez mariokenzo
              Czy ktos zapoznal sie juz z tymi pozycjami?

1. Oswietlenie. Warsztaty fotograficzne, Chris Bucher
              http://www.xexe.pl/sklep/218/445696/0
              Z serii Warsztaty fotograficzne mam "Oświetlenie" i "Ekspozycja". Po ich przeczytaniu czuje niedosyt. Tematycznie poszczególne zagadnienia są sensownie rozplanowane, ale ich opis jest zbyt ogólny. O filtrach jest tylko zasygnalizowane, że takie coś istnieje. Fajne za to jest przestawienie jak pora dnia lub roku wpływa na barwę światła i oświetlenie. Brak jest przykładów w stylu co jest źle zrobione na fotce i jak to poprawić. A w sumie to miały być warsztaty. Wydaje mi się, że te książki są kierowane raczej dla początkujących. Przy czym "Ekspozycja" jest ogólnie dużo słabsza od "Oświetlenia".

Co do "Ekspozycji" to o niebo lepszą pozycją jest B. Peterson "Ekspozycja bez tajemnic".

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez JackC
                Z serii Warsztaty fotograficzne mam "Oświetlenie" i "Ekspozycja". Po ich przeczytaniu czuje niedosyt. Tematycznie poszczególne zagadnienia są sensownie rozplanowane, ale ich opis jest zbyt ogólny. O filtrach jest tylko zasygnalizowane, że takie coś istnieje. Fajne za to jest przestawienie jak pora dnia lub roku wpływa na barwę światła i oświetlenie. Brak jest przykładów w stylu co jest źle zrobione na fotce i jak to poprawić. A w sumie to miały być warsztaty. Wydaje mi się, że te książki są kierowane raczej dla początkujących. Przy czym "Ekspozycja" jest ogólnie dużo słabsza od "Oświetlenia".

Co do "Ekspozycji" to o niebo lepszą pozycją jest B. Peterson "Ekspozycja bez tajemnic".
                Dokladnie, przejrzalem cala serie w empiku - wszystkie pozycje - i moje wrazenie jest takie samo - bardzo slaba seria - wszystko sprawia wrazenie pisanego po lebkach dla poczatkujacych - ale zamiast kilku ksiazek starczy jedna - wolalem kupic 3cia czesc pattersona - te 3 ksiazki i kelby o wiele lepsze..
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez adams_bart
                  hej!
                  a co sądzicie o tej pozycji: "Okiem fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych" Michaela Freemana??
                  To moja ulubiona pozycja. Polecam. Inne spojrzenie, często do niej wracam. Jest świetna.
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• adams_bart
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 19

Zamieszczone przez iREM
                    To moja ulubiona pozycja. Polecam. Inne spojrzenie, często do niej wracam. Jest świetna.
                    no to się bardzo cieszę bo zamówiłem ją, a dopiero później zacząłem się zastanawiać czy to dobry pomysł
                    5D + GRIP + 50/1.8 + 17-40/4

Komentarz

• punky
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 483

no to się bardzo cieszę bo zamówiłem ją, a dopiero później zacząłem się zastanawiać czy to dobry pomysł
                      chyba jedna z ciekawszych pozycji
                      wracam do niej czesto
                      to nie jest ksiazka na raz
                      trzeba usiasc zaparzyc litr herbaty i sie skupic na tej ksiazce
                      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• RNz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 708

Gdzie zamówiłeś?

Komentarz

• airhead
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2495

czy wie ktoś może, jak zdobyć "Ludzi i portrety" National Geographica? wykład już się wyczerpał, ale może znacie namiary na jakąś używkę? albo skany chociaż... ;]
                          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• cakper
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 16

Zamieszczone przez airhead
                            czy wie ktoś może, jak zdobyć "Ludzi i portrety" National Geographica? wykład już się wyczerpał, ale może znacie namiary na jakąś używkę? albo skany chociaż... ;]
                            tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=42230

Komentarz

• trzeszcz6
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 188

szkoda, że 10 min po ogłoszeniu była już sprzedana...
                              5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• giltoniel
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 97

A propos Michaela Freemana - godna polecenia pozycja to Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej.

Komentarz

Pracuję...