ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Zamieszczone przez @rturo
    Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że pojawiła się druga część książki "SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ" Scotta Kelby'ego pt: " Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego". Polecam, tak samo interesująca jak poprzednia.
    Przeczytalem sobie ta ksiazke w empiku(godzina czytania) i powiem tylko tyle ze nic odkrywczego w tym tytule nie ma - jesli ktos dopiero zaczyna to mozna kupic - w innym przypadku szkoda kasy. No i jest w niej kilka tak oczywistych bledow rzeczowych ze momentami szczeka mi opadala - nie wiem czy to wina tlumacza czy Kelby przesadzil z uproszczeniami.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• hyzop
      Początki nałogu
      • 2006
      • 413

Zrobiłem, to samo, co prawda trochę po łebkach ale nie ma zbyt dużo do czytania, raczej dla zaczynających chwytać bakcyla.

Komentarz

• _Doman_
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 20

Mam takie pytanie co do drugiej czesci "Sekretow mistrza fotografii cyfrowej" pana Kelbiego. Czy czytanie warto/nalezaloby zaczynac od czesci pierwszej, czy te pozycje nie sa ze soba w zaden sposob powiazane?
        Canon 40D / Tamron 17-50mm / Canon 55-250mm IS / Canon 50mm f1.8

Komentarz

• Gregolius
          Początki nałogu
          • 2008
          • 271

Zamieszczone przez _Doman_
          Mam takie pytanie co do drugiej czesci "Sekretow mistrza fotografii cyfrowej" pana Kelbiego. Czy czytanie warto/nalezaloby zaczynac od czesci pierwszej, czy te pozycje nie sa ze soba w zaden sposob powiazane?
          Sam posiadam te dwie książki i mogę stwierdzić że warto posiadać zarówna pierwsza jak i druga . W drugiej cześć i często mistrz Kelby odwołuje się do tego co było w pierwszym tomie można rzec.Część druga nie co rożni się od pierwsze a także zawiera nowe elementy.Warto mieć obydwie
          CANON aik

Komentarz

• wojkij
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1915

I byc przygotowanym na kwiatki typu "Zamiast uzywac wyzszego ISO zdjecie mozna niedoswietlic o 2ev i ustawic prawidlowa ekspozycje przy wywolywaniu rawa bez straty jakosci."(luzny cytat z pamieci)

Zdebialem podczas lektury - wprawdzie to pewnie tlumacz rozwinal skrzydla ale tego typu teksty pojawialy sie w tej ksiazce ksiazce parokrotnie - poczatkujacy moze sobie krzywde zrobic
            www.kwapisz.org

Komentarz

• lukaszczecin
              Coś już napisał
              • 2007
              • 99

moim zdaniem to akurat nie są wiadomości z kosmosu w pierwszej mojej książce o foto - NG też była mowa o takich rzeczach i trzeba było ruszyć wyobraźnią, a wszystko stawało się zrozumiałe
              puszki + szkła + inne graty

Komentarz

• Slider
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1052

Zamieszczone przez lukaszczecin
                moim zdaniem to akurat nie są wiadomości z kosmosu w pierwszej mojej książce o foto - NG też była mowa o takich rzeczach i trzeba było ruszyć wyobraźnią, a wszystko stawało się zrozumiałe
                I ja sie dopisuje do tych, co się z tym spotkali.. to chyba już trzeci raz czytam o tym, żeby robić zdjęcia niedoświetlone, a potem ustawić dobrą ekspozycje w programach graficznych:wink: ja przyznam, że jestem po pełnej lekturze (i nie czytalem tego w godzinę:-)) i... mi praktycznie przydały się jedynie rozdziały w których głównym bohaterem była lampa błyskowa i robienie zdjęć w warunkach studyjnych (czyli pół książki). Co by nie mówic o poświeconym czasie, to nie uważam go za stracony:wink:

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Witam..
                  Mam pytanie odniśnie książki "Światła i cienie w fotografii" Autor: Karpiłowski Leonard (nie Dederko) http://www.wnt.pl/product.php?action...d_id=959&hot=1
                  To nowa pozycja, z tego co widzę po opisach (np. http://www.sredniformat.pl/index.php?id=50,403,0,0,1,0) może być całkiem ciekawa - czy może ktoś zetknął się już z tą książką na żywo i coś może napisać?
                  Pozdrawiam
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• RafalR
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 85

Zamieszczone przez arturs
                    Witam..
                    Mam pytanie odniśnie książki "Światła i cienie w fotografii" Autor: Karpiłowski Leonard (nie Dederko) http://www.wnt.pl/product.php?action...d_id=959&hot=1
                    To nowa pozycja, z tego co widzę po opisach (np. http://www.sredniformat.pl/index.php?id=50,403,0,0,1,0) może być całkiem ciekawa - czy może ktoś zetknął się już z tą książką na żywo i coś może napisać?
                    Pozdrawiam
                    Pisał: hyzop w poście #350 oraz iREM w postach #352, 354.
                    Tutaj jest też komentarz bodajże iREMa (pierwszy od góry, z trzema gwiazdkami).

Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez RafalR
                      Pisał: hyzop w poście #350 oraz iREM w postach #352, 354.
                      Tutaj jest też komentarz bodajże iREMa (pierwszy od góry, z trzema gwiazdkami).

dzięki.. może ktoś jeszcze widział to coś napisze..
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Portal
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 145

Witam
                        Jaka ksiazke byscie polecili dla poczatkujacego posiadacza lustrzanki ? Do tej pory mialem malpke (kompatka) i cykalem na automacie bez ustawiania czegos i patrzenia w parametry. Teraz lustrzanka chcem sie zcegos nauczyc ale nie wiem jaka ksiazke na sam poczatek wybrac
                        Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Komentarz

• Slider
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1052

Zamieszczone przez Portal
                          Witam
                          Jaka ksiazke byscie polecili dla poczatkujacego posiadacza lustrzanki ?
                          Myślę, że dobrą propozycją byłby "praktyczny kurs fotografii" autorstwa Łukasza Gawła. ewentualnie jesli chcesz się pobawić z parametrami ekspozycji (przysłona, czas naświetlania, ISO) to polecam "Ekspozycję bez tajemnic" lub "czas naswietlania bez tajemnic" Briana Petersona:wink:
                          Ostatnio edytowany przez Slider; 19413.

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Zamieszczone przez Slider
                            Myślę, że dobrą propozycją były "praktyczny kurs fotografiii" autorstwa Łukasza Gawła.
                            Zdecydowanie polecam. IMO jedna z lepszych książek dla początkujących (choć nie tylko) na rynku.

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

Zamieszczone przez aptur
                              Zdecydowanie polecam. IMO jedna z lepszych książek dla początkujących (choć nie tylko) na rynku.
                              Za każdym razem pisze tą polecankę:wink: troche to już nudne, ale.. jakie pytanie, taka odpowiedź:grin:

Komentarz

• orrro
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 40

książka o fotografowaniu

Zamieszczone przez Zielony
                                Poczekaj do jesieni - będzie nowe wydanie. I zapewne w cenie 'dla ludzi'.
                                Wiesz moze kiedy dokladnie ma się ukazać ta książka? Jakiś link do strony z info albo coś?

Komentarz

Pracuję...