ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Aleksandra de Soleil
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 16

książki o fotografii

zdecydowanie polecam literaturę angielską, na amazonie za grosze
    PROFESJONALNA FOTOGRAFIA DZIECIĘCA Aleksandra de Soleil
    www.fotograf-dzieciecy.pl
    www.akademia-fotografii-dzieciecej.pl

Komentarz

• Aloes
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 43

Przy obecnym kursie dolara ciężko powiedzieć, że na Amazonie książki są za grosze, a do tego jeszcze wysyłka... Latem owszem, kto miał szczęście, nosa i pieniądze, mógł się obkupić.

Zamiast Amazona polecam zresztą Abebooks.com, taką wyszukiwarkę książek z antykwariatów w Stanach, Kanadzie i UK. Trzeba mieć szczęście, żeby trafić dwie poszukiwane książki od jednego sprzedawcy, ale jak ktoś szuka jednej, nie wydanej w Polsce pozycji znacznie taniej, niż na Amazonie, powinien popatrzeć właśnie tam.

Komentarz

• mariokenzo
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 33

Zamieszczone przez albercikk
        greg7878 dzięki za kuponik

Pzdr
        Szkoda, ze juz kuponik uciekl...a pochwali sie ktos nastepnym? Z gory dzieki.
        40D + 17-55 mm f/2.8 IS USM + 75-300 mm f/4-5.6 II + 85 mm f/1.8 USM + 430EX II

Komentarz

• basala
          Uzależniony
          • 2008
          • 615

Zamieszczone przez mariokenzo
          Spróbuj szczęścia w innych księgarniach internetowych, np. w:

http://www.xexe.pl/

Znajdziesz tam książki wydawnictwa Helion w cenach niższych niż tu:

http://helion.pl/

I to bez żadnych promocji. :-D

Komentarz

• wojkij
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1915

W helionie jest wysyłka gratis - przy małych zamówieniach wychodzi na to samo.
            www.kwapisz.org

Komentarz

• albercikk
              Początki nałogu
              • 2006
              • 258

Zamieszczone przez mariokenzo
              Chyba nic na razie nie ma, a może jednak ktoś cośik na meila dostał ?

Pozdrawiam
              - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• mariokenzo
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 33

Zamieszczone przez albercikk
                Chyba nic na razie nie ma, a może jednak ktoś cośik na meila dostał ?

Pozdrawiam
                Dzisiaj Mroczek 30% taniej. Wreszcie zamowilem. Jesli dostane jakis kupon, to wrzuce wieczorem.

Komentarz

• Aloes
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 43

Tak mówicie, że Kelby i Kelby, a jestem strasznie słaba w Photoshopie... A który Kelby?
                  Na Allegro są:
                  1. Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć - około 70 zł
                  2. Sekrety mistrza fotografii cyfrowej - około 25 zł
                  3. System 7 punktów Scotta Kelby'ego - około 50 zł
                  4. Sekrety cyfrowej ciemni - około 65 zł

Którą z nich wybrać? Czy one się uzupełniają czy też może jedna jest powtórzeniem drugiej? Kocham książki i chętnie kupiłabym wszystkie cztery, ale jednak.

PS. Mariokenzo - dzięki za wiadomość o przecenia Mroczka!
                  Ostatnio edytowany przez Aloes; 16159.

Komentarz

• mariokenzo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 33

Zamieszczone przez Aloes
                    Tak mówicie, że Kelby i Kelby, a jestem strasznie słaba w Photoshopie... A który Kelby?
                    Na Allegro są:

Którą z nich wybrać? Czy one się uzupełniają czy też może jedna jest powtórzeniem drugiej? Kocham książki i chętnie kupiłabym wszystkie cztery, ale jednak.

PS. Mariokenzo - dzięki za wiadomość o przecenia Mroczka!
                    Mam "Edycje zdjec" i "7 Punktow". Sa to niezle ksiazki i obawiam sie, ze trudno o lepsze, nie mniej jednak z wlasnego doswiadczenia musze powiedziec, ze lekcje Photoshopa z ksiazka w reku, to zmudne zajecie, zdecydowanie polecam to: http://www.tutoria.pl/sklep/kursy-wi...i-pracy-cz-1-4 W tym przypadku widzisz jak nauczyciel klika mysza na odpowiednie zakladki, jakich narzedzi uzywa i obserwujesz natychmiastowy efekt. Powodzenia.

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez Aloes
                      Na Allegro są:

Którą z nich wybrać?
                      Jeżeli chodzi o pomoc w nauce posługiwania się Photoshop'em w wydaniu Kelby'ego, to podstawą będzie pozycja pierwsza czyli "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć". Dobrym uzupełnieniem jest "System 7 punktów Scotta Kelby'ego" przy czym, w odróżnieniu od pierwszej pozycji, znakomita większość książki poświęcona jest wyłącznie modułowi Camera RAW. Jeżeli chodzi natomiast o pozycję drugą czyli serię "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" to pozycje które się w niej zawierają nie prezentują praktycznie żadnych zagadnień związanych z edycją zdjęć w Photoshop'ie i w związku z tym jako pomoc, w nauce posługiwania się ww. programem, nie nadają się kompletnie.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• Aloes
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 43

Dzięki za odpowiedzi - Fotografia cyfrowa dołożona do koszyka z Mroczkiem.

Komentarz

• jejkus

a ja mam pytanie co polecicie jakiemuś niekumaczowi (czy. ja) na początek zabawy z lustrzanką, szukam książki z której wyciągnę kilka informacji także o aspektach technicznych typu co to jest ISO i jak się go używa, co to jest czas otwarcia migawki i jak się go używa, dodam że chciałbym się zając fotografią sportu i przyrody.

Komentarz

• Slider
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1052

Zamieszczone przez jejkus
                            szukam książki z której wyciągnę kilka informacji także o aspektach technicznych typu co to jest ISO i jak się go używa, co to jest czas otwarcia migawki i jak się go używa
                            Chyba znowu padnie na Petersona.. "Czas naświetlania" i "Ekspozycja" (oba "bez tajemnic":grin. Tzn W zasadzie w wielu książkach o tym piszą, bo podstawami zaczyna się w zasadzie każdą książkę, ale Peterson potrafi to ładnie zobrazować. IMHO można tez poszukać coś z serii NG (cała świetna) Jest np taka ksiązka, chyba "Lustrzanki cyfrowe" Freemana; cała niebieska z wielkim aparatem na środku..:grin: O Kelby'ego mozna się pokusić.. Generalnie, cokolwiek nie wybierzesz, słusznie uczynisz..:-)

Pozdrawiam

PS: Ma ktoś tą książkę "Mistrzowska edycja zdjęć PS CS3" Eveninga? Ja kupiłem, ale jak narazie nie ogarniam..:rolleyes: po części może zrobiłem tak dlatego, że w przeliczeniu ilość stron/wydane fundusze okazały się to stosunkowo niewielkie pieniądze..:-)

Komentarz

• basala
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 615

a ja mam pytanie co polecicie jakiemuś niekumaczowi (czy. ja) na początek zabawy z lustrzanką[...]
                              1. Ben Long Fotografia cyfrowa. Pozycja dobra jeśli uczysz się fotografii i szukasz znaczenia konkretnych haseł. Coś jakby encyklopedia dla początkującego fotografa.

2. Scott Kelby Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego. Nauka fotografii bez przeładowania wiedzą. Tak po amerykańsku.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez Slider
                              PS: Ma ktoś tą książkę "Mistrzowska edycja zdjęć PS CS3" Eveninga? Ja kupiłem, ale jak narazie nie ogarniam..:rolleyes: po części może zrobiłem tak dlatego, że w przeliczeniu ilość stron/wydane fundusze okazały się to stosunkowo niewielkie pieniądze..:-)
                              Nie zapominaj o załączonym DVD. :-D

Ja ostatnio jestem pod ogromnym wrażeniem tego wydawnictwa:

Blue Fier Kompozycja. Warsztaty fotograficzne.
                              Polecam tę książkę nawet osobom, które nie zajmują się fotografią (czynnie i biernie :-D) Dlaczego? Bo poza tym, że zawarta w niej wiedza jest łatwo przyswajalna, to po porostu dobrze się to czyta. :-D
                              Ostatnio edytowany przez basala; 17401. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Aloes
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 43

a ja mam pytanie co polecicie jakiemuś niekumaczowi (czy. ja) na początek zabawy z lustrzanką, szukam książki z której wyciągnę kilka informacji także o aspektach technicznych typu co to jest ISO i jak się go używa, co to jest czas otwarcia migawki i jak się go używa, dodam że chciałbym się zając fotografią sportu i przyrody.
                                Peterson "Ekspozycja bez tajemnic", potem "Czas naświetlania bez tajemnic" i na końcu "Kreatywna fotografia". Przed lekturą "Ekspozycji" moja wiedza o fotografii była taka, że nie mogłam zapamiętać, że przysłona 5,6 wpuszcza więcej światła niż 11. Dzisiaj połowę zdjęć robię na pełnym manualu.

Komentarz

Pracuję...