ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bandit
    Bywalec
    • 2009
    • 231

Zamieszczone przez arturs
    zapytaj w wątku który podałem - tam fachowcy się wypowiadają, ten wątek służy do wymiany opinii o książkach a nie o kalibracji

Tak, ale już o to czy inni widzą to samo w książce i na płycie dołączonej do niej wolałem zapytac tutaj, bo w sumie nadal nie wiem

nic najwyżej zapytam w temacie monitorów, pozdrawiam

Komentarz

• yakuza144
      Bywalec
      • 2010
      • 163

Ja szukam dwóch ksążek.

1. coś o aspektach ogólnych fotografii.
      2. techniki OBRÓBKI ZDJĘĆ w Photoshopie - pisze dużymi literami gdyż na rynku jest dużo książek ogólnie o ps-ie, a mi np projektowanie 3D nie potrzebne - tylko obróbka

Pozdrawiam

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Zamieszczone przez yakuza144
        Ja szukam dwóch ksążek.

2. techniki OBRÓBKI ZDJĘĆ w Photoshopie - pisze dużymi literami gdyż na rynku jest dużo książek ogólnie o ps-ie, a mi np projektowanie 3D nie potrzebne - tylko obróbka

Pozdrawiam
        Polecam Photoshop CS5 PL Szkoła efektu - pozycja dla fotografów
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• kunapwd
          • 2011
          • 11

ja przeczytałem na początek Fotografia cyfrowa według Davida Pogue'a - David Pogue dla typowego ciemniaka idealne

Komentarz

• MaRyBu
            Coś już napisał
            • 2010
            • 73

Do obróbki zdjęć polecam
            1. fotografia cyfrowa edycja zdjęć Scott Kelby
            2. Camera Raw i Photoshop CS2 Bruce Fraser
            Obie książki wydane nakładem wydawnictwa Helion

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Zamieszczone przez MaRyBu
              Do obróbki zdjęć polecam
              1. fotografia cyfrowa edycja zdjęć Scott Kelby
              2. Camera Raw i Photoshop CS2 Bruce Fraser
              Obie książki wydane nakładem wydawnictwa Helion
              Dobre książki, tylko już raczej nie na czasie - aktualnie mamy CS5, który ewoluował i to sporo w stosunku do CS2 :0
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• YouCan92
                Coś już napisał
                • 2011
                • 67

Witam. Od ponad pół roku zagłębiam się w tajniki fotografii powiem szczerze że nic mnie jeszcze tak nigdy nie wciągnęło... zamierzam poszerzac swoją wiedzę najbardziej w kierunku portretów ( że najbardziej to nie znaczy że inne tematy mnie nie interesują) jestem po lekturze takich książek jak B. Peterson (czas naświetlania, ekspozycja i portret - bez tajemnic) S. Kolby System 7 punktów, 195 ujęć, Światło w fotografi.. nie wspominam o lekturach internetowych, chciałbym iśc w tym kierunku dalej zastanawiam się nad kupnem książki ,, Ciało - Lee Varis + Photoshop CS4 PL. Anny Owczarz " bądź 2 innych częsci S. Kelbyego tzn "W dążeniu do perfekcji" i "Nowe ujęcia Scotta Kelbyego" . Jak myślicie który zestaw będzie lepszy? Jeśli macie jakieś propozycje to chętnie skorzystam może ktoś przeczytał coś wartościowego.
                5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Komentarz

• basala
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 615

Zamieszczone przez YouCan92
                  Witam. Od ponad pół roku zagłębiam się w tajniki fotografii powiem szczerze że nic mnie jeszcze tak nigdy nie wciągnęło... zamierzam poszerzac swoją wiedzę najbardziej w kierunku portretów(...)
                  1. Michael Freeman "Portrety".
                  2. Peter Travers, James Cheadle "Nowoczesna fotografia portretowa. Stylizacja. Techniki. Oświetlenie.
                  3. Rod Edwards "Fotografuj ludzi jak profesjonalista".
                  4. Mark Cleghorn, Matt Hoyle, Eamonn McCabe, Steve Shipman, Bjorn Thomassen "Lustrzanka cyfrowa bez tajemnic. Portrety. Bezcenne rady najlepszych fachowców".
                  5. Daniel Lezano, Bjorn Thomassen "Fotografia portretowa. 100 rad i pomysłów".

Komentarz

• YouCan92
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 67

ooo.. duży wybór skuszę się jednak na pozycję 1) M. Freemana. Dzięki bardzo

Blog osobisty

Komentarz

• basala
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 615

Jest to pozycja z serii minimum słów, maksimum treści. Miłej lektury.

Komentarz

• pawciolbn
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 653

Serie NG stanowią na prawdę ciekawe źródło wiedzy. Ja na przykład studiuję obecnie "Czarno-biała fotografia cyfrowa" M. Freeman'a. Z portretu polecam jeszcze "Fotografia portretowa- 100 rad i pomysłów", chociaż tu więcej gadania niż konkretów.

Czy ktoś miał styczność i może powiedzieć co jest najbardziej do "wyssania" z "Fotografia od ADo Z" Michaela L.?
                        5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• basala
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 615

Zamieszczone przez yakuza144
                          Ja szukam dwóch ksążek.

Pozdrawiam
                          ad 1.
                          Andrzej A. Mroczek "Książka o fotografowaniu",
                          a poza tym pozycje wydawnictwa Taschen, m.in. dot. takich majstrów, jak np.:
                          Henri Cartier-Bresson,
                          Edward Weston,
                          Brassaï,
                          Jeanloup Sieff,
                          Robert Doisneau.
                          Dorzuć do tego też jakieś knigi z malarstwa (np., jak już wcześniej zauważyli niektórzy forumowicze, coś z impresjonizmu).

ad 2.
                          Scott Kelby "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć" (odpowiednie wydanie).
                          Scott Kelby "System 7 punktów Scotta Kelbyego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii".
                          Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 ".

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Zamieszczone przez basala
                            ad 2.
                            Scott Kelby "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć" (odpowiednie wydanie).
                            Scott Kelby "System 7 punktów Scotta Kelbyego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii".
                            Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 ".
                            Mała korekta Martin Evening "Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS5 dla fotografów" - już dostępna.

Komentarz

• YouCan92
                              Coś już napisał
                              • 2011
                              • 67

Zamieszczone przez pawciolbn
                              Serie NG stanowią na prawdę ciekawe źródło wiedzy.
                              To prawda, swoja przygodę zacząłem od przestudiowania Multimedialnej Szkoły Fotografowania National Geographic cd1,2,3,4

Blog osobisty

Komentarz

• Bruinen
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 77

Ze swojej strony mogę polecić:
                                Okiem fotografa (Freeman) - naprawdę ciekawa lektura ;-)
                                Światło w fotografii Magia i nauka - obowiązkowo dla każdego kto chce zacząć robić zdjęcia w studio

Dla początkujących książki Kelbiego są OK, bardzo dobra była też ta o Lightroomie 2 (pewnie o 3 jest równie dobra ;-)) - dużo przydatnych sztuczek i metod organizacji pracy można w niej znaleźć.

Nie polecam natomiast Fotografia ślubna - emocje uchwycone światłem - trochę nietrafiona jak na polskie warunki pozycja ;-)

Komentarz

Pracuję...