Canon 6D - raty 0% ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Canon 6D - raty 0% ?

Zamieszczone przez banan82
    Merde - ceny w UK oscyluja na tym samym poziomie co w Polsce.
    Nie porównam konkretnych cen, bo nie znam odpowiedników renomowanych sklepów foto w UK.
    Kilkukrotnie widziałem jednak przykłady podawania identycznych cen zarówno w USD, EUR (wytłumaczalne - VAT + cło) i GBP (a tego już nie rozumiałem).

Ale nie zawsze tak jest, np. Photoshop + Lr w chmurze w chwili obecnej wychodzi korzystniej w Funtach (około 15% różnicy po przeliczeniu wg kursu kantorowego).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2362

Po co kupować w HK jeżeli w Niemczech jest taniej?

Komentarz

• banan82
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1165

Troche zrobilem offtop

Merde - racja, CC promocja na PS +LR jest tansza w UK. Ale z drugiej strony np. Spotify jest tutaj 2x drozsze jak w Polsce za premium....
        5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
        Crazy Apple Fanboy
        Ex Linux User

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Zamieszczone przez Azenis
          Od dziś do 19 kwietnia Saturn ma raty 0%. Właśnie jadę po 6D
          na stronie nie widze tego, masz potwierdzone informacje? tak czy owak sprawdze

dyskusja faktycznie sie zrobila ;]

nie mam ochoty pakowac sie w zakup sprzetu z hk dla kilkusetzlotowej oszczednosci, sprzet jest do pracy i jak mam brac nowy to z gw tu u nas na miejscu

pozyczka z konta odpada bo sa odestki, majac obecnie taka i zakup uzywki wole nieco doplacic i wziac nowe na raty 0%
          no comment...

Komentarz

• Yaru
            Początki nałogu
            • 2010
            • 256

W stacjonarnym sklepie w Lublinie kupiłem 6D z pakietem LR5 za 5700 ( wyłożyłem kasę, sprzedawca chwilę się zastawiał przeliczył i sprzedał ) nie mógł zejść niżej dołożył jeszcze szybką kartę 16 GB Sandisc'a, LR5 poszedł na allegro za 320 zł, puszka wyszła finalnie 5380 zł z kartą, transakcja była w lutym 2014 roku- na sprzęt jest 2 lata gwarancji. LR5 sprzedałem gdyż instalacja wymagałaby rozbudowy mojego komputera, kiedyś kupiłem LR3.4 i nic więcej nie potrzebuję.
            Na śmiech mnie zbiera jak widzę ludzi którzy kupują używki za większe pieniądze. Wystarczy pójść do sklepu i porozmawiać ze sprzedawcą, po co te kombinacje.

Dodam, że na oficjalnej stronie tego sklepu wisi 6D za 6199 zł.
            Ostatnio edytowany przez Yaru; 37932.
            Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• banan82
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1165

Tak na zkonczenie offtopu dodam jeszcze to.

Dzieki temu ze HK byl kolonia UK to wymiana handlowa miedzy krajami kwitnie i jest to korzystne dla obu stron

Kupujac np. obiektyw Canon 8-15mm fisheye, ktory w normalnych tutejszych sklepach kosztuje 1099 funtow. Cena tego samego szkla w sklepie DigitalRev (slynnego dzieki osobie Kai'a ktory kreci filmy i recenzje sprzetu foto), placimy 879 funtow z przesylka i oplaconym vatem oraz clem. Wychodzi nam 220 funtow roznicy co w przeliczeniu na zlotowki wychodzi lekko ponad 1000zl.

W tym przypadku majac np. kogos z rodziny w UK, mozna poprosic o zakup sprzetu i przywiezienie do Polski.

Gwarancja na szklo obejmuje rok. Mozna dokupic ogolnoswiatowa gwarancje, realizowana w wielu serwisach za dodatkowe 15 funtow na kolejne 3 lata.

Z mojego doswiadczenia, nigdy nie zglaszalem obiektywu do naprawy gwarancyjnej. Wieksza szansa jest ze dane body rozwinie jakis problem podczas okresu uzytkowania. W obiektywach "mniej sie moze zepsuc".

Wychodzi na to ze w UK, nie warto kupowac sprzetu w normalnych sklepach (Jessops, Calumet itp itd.) ale wlasnie z HK.

Minusem takich zakupow jest bardziej skomplikowana gwarancja, natomiast plusem sa spore oszczednosci.
              Crazy Apple Fanboy
              Ex Linux User

Komentarz

• MM-architekci
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2227

Rozumiem ze LR z zestawu mozna spokojnie za 300 zł sprzedac?

Chyba skonczy sie na tym ze wezme go na raty na firme jesli przejscie. Po odliczeniu vatu bedzie 4900 zl. Nawet jak gotowka to chyba ostatnie zaskorniaki wyciagne ;].
                Jesli jeszcze odejdzie 300 zl za lr to malina

Mam juz zaklepana ostatnia sztuke.
                no comment...

Komentarz

• henryk105a
                  Dopiero zaczyna
                  • 2013
                  • 28

Zamieszczone przez Yaru
                  kupiłem 6D z pakietem LR5 za 5700 ( wyłożyłem kasę, sprzedawca chwilę się zastawiał przeliczył i sprzedał ) nie mógł zejść niżej dołożył jeszcze szybką kartę 16 GB Sandisc'a, LR5 poszedł na allegro za 320 zł, puszka wyszła finalnie 5380 zł z kartą, transakcja była w lutym 2014 roku
                  W lutym jeszcze lepsza oferta była w Saturnie 6199 - 600 (10% upustu) = 5599

Komentarz

• dzeej
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 74

Kolega banan82 zapomniał tylko o tym, że kupno z HK wiąże się z utratą gwarancji, a raczej niemożliwością zrealizowania jej w obrębie naszego kraju. Gdyż wszystkie sprzęty w EU posiadają gwarancję europejską. Dla mnie taki zakup się nie opłaca. Puszka około 5tys + dostawa + stres + możliwe "dowalone" cło.

Komentarz

• banan82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1165

Zakupy z HK objete sa swiatowa gwaranacja MACK (Mack Cam Worldwide Warranty | Specializing in Warranty and Repair Services) ktora mozna dodatkowo przedluzyc.

To chyba jedyna roznica.

Kolega zaplacil za 6D + wszystkie oplaty okolo 4600zl na polskie.

Moze w Polsce z wiadomych powodow nie jest to popularne, ale zwlaszcza w UK zdecydowanie warto "nie kupowac" w Uk tylko w HK
                      Crazy Apple Fanboy
                      Ex Linux User

Komentarz

• fomag
                        Właściciel forum
                        • 2011
                        • 1565

@MM-architekci

jak na firmę to lepiej będzie Tobie wziąć leasing.

Masz taniej i do tego masz oszczędności podatkowe o których zazwyczaj się zapomina. Leasing też możesz brać już na 1,5 roku bo dotychczas tylko na 3 lata bo nasz ustawodawca taką durną stawkę amortyzacji ustalił na sprzęt foto.

Biorąc fakturę to nie ma sensu w HK kupować bo wychodzi 4950 zl netto i to jest Twój koszt. Załadam, że jesteś VATowcem, ale jak nie jesteś to totalnie bez sensu, nie zyskujesz na masie rzeczy od których normalnie możesz odliczyć VAT.
                        Na końcu wszystko będzie dobrze... a jak nie jest dobrze, to znaczy, że to nie koniec!

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

Zakup jest na firme kolegi. Jest na zasadach ogolnych i vatowcem. Leasing odpada bo nie chce mieszac w formalnosci. Tak kase wykladam jest i sprawa zalatwiona. Ale dzieki za info
                          no comment...

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Zamieszczone przez banan82
                            Zakupy z HK objete sa swiatowa gwaranacja MACK (Mack Cam Worldwide Warranty | Specializing in Warranty and Repair Services) ktora mozna dodatkowo przedluzyc.

To chyba jedyna roznica.

Powiedz to Panom Serwisantom na Żytniej, to Cię zabiją śmiechem
                            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

O ile sami najpierw od niego nie padna.

Komentarz

• Yaru
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 256

Zamieszczone przez henryk105a
                                W lutym jeszcze lepsza oferta była w Saturnie 6199 - 600 (10% upustu) = 5599
                                Nie rozumiem, lepiej wydać 5599 niż 5380 ?
                                Jednak pozostaję przy swojej opcji.
                                Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

Pracuję...