Podejrzane aukcje na Allegro II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nowart
    Uzależniony
    • 2007
    • 809

Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

Rozumiem doskonale, wszystkie moje 4 negatywne opinie są od takich właśnie złośliwych partaczy...

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2875

Zamieszczone przez bejzbol
      Tu jest sedno sprawy, allegro ma program ochrony kupujących na zasadzie komentarzy negatywnych i tyle. Przynajmniej jeśli chodzi o zakupy od osoby prywatnej a nie firmy. Dlatego zakupy na allegro czy olx od osoby prywatnej są tak samo bezpieczne, tylko że potentat daje złudną nadzieje, że w razie problemu Ci pomoże. Przy zakupie na olx trzeba pamiętać o wpłacie na konto - dzięki któremu uzyskujemy wszystkie informacje o sprzedającym, a najlepiej mieć też pisemne ustalenia (smsy czy maile) które stanowią dodatkowa ochrone kupującego, bo w razie co, idziesz z tymi informacjami na policję i zdziałasz tyle co przy oszustwie na allegro. Kończąc ten offtop: zakupy w internecie są bezpieczne o ile zna się swoje prawa, czyta dokładnie opisy i regulaminy, a co najważniejsze podchodzi się do nich z głową :-)
      POk chroni cię w przypadku nieotrzymania towaru w 100% włącznie z kosztami przesyłki, przetrenowałem to kilka razy i POK w tym przypadku działa. W przypadku otrzymania towaru niezgodnego z opisem masz możliwośc odzyskania połowy pieniędzy, tego nie przetestowałem osobiście, dodatkowo masz możliwośc założenia dyskusji i możesz liczyć na pomoc allegro. Na OLX nie masz żadnej ochrony. W POK zgłaszasz sprawe na policję i praktycznie nic więcej robić nie musisz, nawet po umorzeniu sprawy dostajesz kasę. Przy zakupach z OLX jeżeli cudem znajdą sprawcę to jeszcze musisz odzyskać kasę a to już nie takie proste a w przypadku umorzenia sprawy zostajesz z niczym

Komentarz

• michalab
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1580

Zamieszczone przez Tom77
        dodatkowo masz możliwośc założenia dyskusji i możesz liczyć na pomoc allegro.
        O ile POK działa - też sam miałem nieprzyjemność sprawdzenia, to te dyskusje to strata czasu.
        Zapraszam

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez fasolkaet
          Fakt eBay bierze 10% ale w zamian daje gwarancję zwrotu pieniędzy gdy coś pójdzie nie tak bez żadnych pytań
          Zastanowiłeś się nad tym co piszesz? Chyba że dla ciebie dwa minusy dają plus ;-)
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zamieszczone przez nowart
            Rozumiem doskonale, wszystkie moje 4 negatywne opinie są od takich właśnie złośliwych partaczy...
            Jest niestety także druga strona medalu. Kto kiedyś sprzedał coś za co kupujący nie zapłacił bo się po prostu rozmyślił to wie o czym piszę. Dostałem też kiedyś negatywa za to, że nie zgodziłem się na odbiór osobisty. Oczywiście o żadnym odbiorze osobistym w aukcji nie było mowy. Jak rozumiem, że klient nasz pan ale bez przesady.
            Najlepsze i tak są sytuacje, gdy wystawiam coś np. za 1000 zł i dostaję maila bez dzień dobry, cześć ani kuku ryku tylko z tekstem "daję 200 zł". Ręce opadają.

Komentarz

• becekpl
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 4318

100% zgoda
              sprzedający na allegro nie ma żadnych praw
              tam opłaca się tylko kupować
              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• michalab
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1580

Zamieszczone przez aptur
                Najlepsze i tak są sytuacje, gdy wystawiam coś np. za 1000 zł i dostaję maila bez dzień dobry, cześć ani kuku ryku tylko z tekstem "daję 200 zł". Ręce opadają.
                Ale to raczej nie jest wina allegro, tylko pochodna dużej popularności serwisu, dla której prawdopodobnie go wybrałeś jako sprzedający. Odpowiadać chyba nie na takie "propozycje" obowiązku.
                Zapraszam

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez michalab
                  Ale to raczej nie jest wina allegro, tylko pochodna dużej popularności serwisu, dla której prawdopodobnie go wybrałeś jako sprzedający. Odpowiadać chyba nie na takie "propozycje" obowiązku.
                  I na takie maile nie odpowiadam.
                  Kiedyś sprzedałem płytę CD. Przynajmniej tak mi się wydawało. Człowiek mi napisał, że on jej jednak nie chce bo się rozmyślił.
                  Ogólnie to ugodowy jestem, więc pomyślałem, że trudno i wystąpiłem o zwrot prowizji. I co się stało? Dostałem negatywa za to, że miałem czelność wystąpić o zwrot prowizji
                  Według mnie w takich przypadkach powinienem mieć możliwość wystawić także negatywa. Inaczej to nie ma sensu. Zresztą sprzedaję tam już sporadycznie odkąd podnieśli prowizje.

Komentarz

• Tringa
                    Coś już napisał
                    • 2016
                    • 81

Mnie dawno na Allegro jako sprzedawcy nie było. Jak bardzo podnieśli prowizję?
                    "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
                    Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

I tak ranking kupujących ma średni sens, bo to kupujący wybiera sprzedawcę, a nie odwrotnie. Do tego więcej zdarza się negatywów odwetowych niż prawdziwych wystawianych przez sprzedawców.
                      Zapraszam

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Tringa
                        Mnie dawno na Allegro jako sprzedawcy nie było. Jak bardzo podnieśli prowizję?
                        Na sprzęt foto dla osób fizycznych jest teraz 6%.
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Tringa
                          Coś już napisał
                          • 2016
                          • 81

Wow... sporo
                          "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
                          Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• fasolkaet
                            • 2017
                            • 6

Zamieszczone przez Merde
                            Zastanowiłeś się nad tym co piszesz? Chyba że dla ciebie dwa minusy dają plus ;-)
                            Tak to działa na zachodzie i znam z własnego doświadczenia.
                            A ty ???

Wysłane za pomocą Tapatalk

Komentarz

• Tom77
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2875

Zamieszczone przez michalab
                              O ile POK działa - też sam miałem nieprzyjemność sprawdzenia, to te dyskusje to strata czasu.
                              Dyskusje dużo dają, poprzednia wersja zgłaszania problemow nic nie dawała

Komentarz

• Zowa
                                Bywalec
                                • 2013
                                • 120

Zamieszczone przez aptur
                                Może opadają, ale są ludzie, którzy się zgadzają, jak nie na 200 to na 400. Znam handlarza, co na tym naprawdę dobrze wychodzi. ?
                                Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                                c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                                mój FB
                                mój Flickr

Komentarz

Pracuję...