Podejrzane aukcje na Allegro II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II

Zamieszczone przez tombas
    no prosze Was, czy tylko ja widze jak wyglądaja gumy? bielutkie jak by sporo potu i łez fotogarafa wciągneły, a że opis dla mnie jest "sprytny" to inna sprawa
    Zdjęcia robione z lampą, które bardziej akcentują stan zużycia. Nie chcę bronić sprzedającego bo ewidentnie przesadził z brakiem śladów użytkowania jednak aukcja według mnie podejrzana nie jest. Kupujesz to co widzisz. Masz wątpliwości to pisz do sprzedającego.

Komentarz

• kulek855
      Początki nałogu
      • 2009
      • 327

Zamieszczone przez aptur
      Zdjęcia robione z lampą, które bardziej akcentują stan zużycia. Nie chcę bronić sprzedającego bo ewidentnie przesadził z brakiem śladów użytkowania jednak aukcja według mnie podejrzana nie jest. Kupujesz to co widzisz. Masz wątpliwości to pisz do sprzedającego.
      Nawet jeśli dla kogoś aukcja podejrzana nie jest to warto przestrzec kupującego przed zakupem starego "szrota" w cenie obiektywu z 2014r.
      Nie każdy wie, że można sprawdzić datę obiektywu po numerze seryjnym.

Warto przed zakupem sprawdzić:
      Rok produkcji
      Stan bagnetu (czy nie jest powycierany)
      Czy obudowa się błyszczy (od wytarcia faktury)
      Czy guma ma biały nalot lub się zaczyna błyszczeć od stwardnienia (starości) i wytarcia
      Ocenić stan śrubek - jeżeli obiektyw był wielokrotnie rozkręcany nieprawidłowymi narzędziami będzie to widoczne.

Jak czas znajdę (i chęci) podzielę się szerzej swoimi doświadczeniami w poradniku.
      Ostatnio edytowany przez kulek855; 25912.
      ARTLIMITED

Komentarz

• atze
        Bywalec
        • 2014
        • 157

Poszukiwań nowego body ciąg dalszy. Trafiłem na dwie perełki:

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
        Ostatnio edytowany przez Merde; 14420. Powód: niepoprawne linki

Komentarz

• Tom77
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2875

Zamieszczone przez aptur
          Ja nie widzę większych śladów użytkowania. Gumy pokryte białym nalotem/solą można wyczyścić w 10 minut chusteczką nawilżoną, gumy z aukcji nie są zużyte.
          Białym nalotem pokryta jest guma której w sumie rzadko się używa, guma na pierścieniu ogniskowej wygląda dobrze
          Sprzedający pokazał bagnet a tym samym nie ma do ukrycia daty produkcji obiektywu
          Tak jak już napisano wcześniej zdjęcia z lampą nie poprawiają estetyki zdjęć
          Zdjęcie 4 pokazuje na niskie zużycie obiektywu, bardzo często w tym miejscu widać zarysowania i ubytki farby
          Osłona przeciwsłoneczna jest w bardzo dobrym stanie jak na ten wiek obiektywu, kto ma 17-40 ten wie jakie to ustrojstwo duże, moja zadbana 17-40 ma na osłonie więcej zarysowań
          Szkła wyglądają na czyste.
          Bagnet i plastikowy pierścień są w bardzo dobrym stanie

Komentarz

• Sunders
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2746

Canon 60D (5983643042) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Aparat z paskiem, bateria i ładowarka. Czy ten zestaw nie wydaje się podejrzanie ubogi?
            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Tom77
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2875

Zamieszczone przez Sunders
              Canon 60D (5983643042) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Aparat z paskiem, bateria i ładowarka. Czy ten zestaw nie wydaje się podejrzanie ubogi?
              A co jeszcze byś chciał ?

Komentarz

• Sunders
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2746

Zamieszczone przez Tom77
                co jeszcze byś chciał ?
                To co zwykle dostaje się w sprzedawanym zestawie: kabel USB IFC-130U, kabel Stereo AV AVC-DC400ST i oprogramowanie, + ew.paragon lub fakturę, + ew. pudełko.
                Chętnie też na którymś zdjęciu zobaczyłbym nr seryjny tego egzemplarza.
                Czy jestem za bardzo wymagający

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

To co zwykle dostaje się w sprzedawanym zestawie: kabel USB IFC-130U, kabel Stereo AV AVC-DC400ST i oprogramowanie, + ew.paragon lub fakturę, + ew. pudełko.
                  Takie pierdoły jak kabel USB czy kabel stereo (ktoś to w ogóle używa?) można zakupić osobno.
                  Co do numeru seryjnego to napisz do sprzedającego. Nic podejrzanego w tej aukcji nie widzę. Co do ceny to się nie odnoszę bo nie wiem po ile chodzą te modele.

Komentarz

• Tom77
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2875

Takie komplety na pewno dostaniesz w sklepie, każdy ma prawo sprzedać co tylko chce, nie widzę w aukcji nic podejrzanego

Komentarz

• Sunders
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2746

Zamieszczone przez aptur
                      Takie pierdoły jak kabel USB czy kabel stereo (ktoś to w ogóle używa?) można zakupić osobno.
                      aptur czy jak kabelków nie używasz, to wyrzucasz je po zakupie?
                      W zasadzie to wszystko można zakupić osobno.

Zamieszczone przez Tom77
                      Takie komplety na pewno dostaniesz w sklepie, każdy ma prawo sprzedać co tylko chce,
                      Dzięki za info

Zamieszczone przez Tom77
                      nie widzę w aukcji nic podejrzanego
                      O.K., może jestem po prostu za bardzo podejrzliwy

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

aptur czy jak kabelków nie używasz, to wyrzucasz je po zakupie?
                        Nie wyrzucam, ale zauważ, że mógł już kupić bez kabelków. To, że ja nie wyrzucam nie znaczy że inni także.

--- Kolejny post ---

O.K., może jestem po prostu za bardzo podejrzliwy
                        Niestety to przydatna cecha w obecnych czasach...

Komentarz

• Sunders
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2746

Zamieszczone przez aptur
                          Nie wyrzucam
                          Ja też nie.

Zamieszczone przez aptur
                          To, że ja nie wyrzucam nie znaczy że inni także.
                          Jednak ja nie znam nikogo, kto by wyrzucał

Komentarz

• adam1004a
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 270

to też ciekawe - http://olx.pl/oferta/nowy-obiektyw-t...tml#cbc71dfbd1
                            delikwent telefonuje przez telefon internetowy, potwierdza fakt posiadania paragaonu, jednak nie może przesłać fotek soczewek lub testowych. ciekawe
                            tamron 70-200 vc
                            5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• dexter77
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 69

Uwaga na tych 2 użytkowników podczas sprzedaży:
                              URSZULA_RS
                              Informacje o Użytkowniku URSZULA_RS - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

m_a_r_c_e_l78
                              Informacje o Użytkowniku m_a_r_c_e_l78 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Przesyłają maila, po ile ostateczna cena, po czym w drugim mailu łamanym językiem proszą o numer konta i wysyłkę za granicę. Oczywiście pieniądze nigdy nie dotrą. Coś w stylu "nigeryjskiego" przekrętu.

Komentarz

• boniek82
                                Dopiero zaczyna
                                • 2012
                                • 47

Pewnie ofiary phishingu, tak jest jak się nie czyta maili i loguje gdzie popadnie...
                                Boniek

Komentarz

Pracuję...