Fotoksiazka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

Nie wiem jak z jakością ale za 30x30 wołać ponad 550 zł + 30 za każdą rozkładówkę jest MZ bardzo dużo.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• ate
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 36

dla PRO jest inny cennik. "trochę" taniej niż 550+30.
      życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com

Komentarz

• crazy
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1554

doczytałem

Komentarz

• Artubi
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 42

Wszyscy piszą gdzie robić, a gdzie nie robić, a mnie interesuje w czym.
          Czy używacie programów sugerowanych przez firmy robiące książki/albumy, czy używacie własnych rozwiązań?
          Mam zamiar sam drukować fotoalbumy (dla siebie bo uważam, że album ze zdjęciami 10x15 w "dobie fotoalbumów" to nieporozumienie).
          Do tej pory używałem do tego Corela, ale pliki rzędu 700Mb na album i czekanie kilka minut na zapis każdej zmiany w projekcie jest trochę męczące.
          Chciałbym się dowiedzieć jaki macie workflow?
          5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

Korzystam z programów od dostawscy fotoablumów. Może w Photoshopie można zrobię lepiej i ciekawiej ale trwa to zdecydowanie dłużej

Komentarz

• jinks
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2178

Zamieszczone przez crazy
              Nie wiem jak z jakością ale za 30x30 wołać ponad 550 zł + 30 za każdą rozkładówkę jest MZ bardzo dużo.
              foto-albumy, w których rozkładówki są drukowane na ploterze są zawsze droższe niż te w których są "wydruki" z minilabu. W zamian otrzymujesz dużo większy gamut (adobe vs. sRGB). W praktyce przekłada się to na nieobcinanie nasyconych kolorów. Najlepiej sprawdzić to porównując jakieś zdjęcie w soft proofie z podpiętym profilem z labu i z plotera. Jak to zrobiłem za pierwszym razem to trochę się zdziwiłem Tylko te ceny...ech.
              Oczywiście tyczy się to wszystkich firm drukujących na ploterze.
              Miłego dnia
              moja www

Komentarz

• crazy
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1554

no jest to oczywiste jednakże 550 zł za fotoalbum to dużo nadal uważam, w większości drukuje 2+1 więc wycodzi na same albumy 1650 zł a gdzie dalej, musiałbym kasować za fotografowanie 3-4 tysiącie

Komentarz

• ate
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 36

550zł wychodzi za album 30x30 wydrukowany na ploterze w skórze naturalnej. mniejsze albumy dla rodziców też robisz takie duże? ja robię 20x20 i styka.

cena jest wysoka, ale to do klienta należe decyzja czy chce mieć album w ekoskórze, czy dobry ładny i skórze naturalnej. z Twojej strony proces projektowania jest taki sam.

Komentarz

• crazy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1554

do tej pory robiłem zarówno dla rodziców i młodych jednakowe, ale widzę że taki 20x20 będzie dla rodziców dobrym rozwiązaniem

Komentarz

• ate
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 36

i tak jak napisałem - to tylko pytanie do klienta co chce. nadal możesz zamawiać tam gdzie taniej. jednak ręczę, że widać różnicę. nawet moja mama dla której różne kolory na odbitkach to "zabobony" zauwazyła różnicę między polecanymi przeze mnie kilka postów wyżej albumami, a tymi które robiłem w NF

Komentarz

• crazy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1554

powiadasz, że dużo lepiej jakościowo jak NF? czekam na albumy od nich pokazowe

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Niedługo będę mógł zaprezentować pierwsze próbki płóciennych Czekam na ostatnie maszyny
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

Zamieszczone przez ate
                            550zł wychodzi za album 30x30 wydrukowany na ploterze w skórze naturalnej. mniejsze albumy dla rodziców też robisz takie duże? ja robię 20x20 i styka.

cena jest wysoka, ale to do klienta należe decyzja czy chce mieć album w ekoskórze, czy dobry ładny i skórze naturalnej. z Twojej strony proces projektowania jest taki sam.
                            No właśnie dochodzi jeszcze oprawa w skórze. To są fotalbumy ekskluzywne w prawdziwym tego słowa znaczeniu
                            Różnice w cenach miedzy rozkładówkami z labu a z plotera można porównać np. na stronie http://www.labpolska.pl/fotoksiazki/
                            Podejrzewam, że za klika lat będą tylko wydruki z ploterów. Noritsu się wycofało, kodak bankrutuje, agfy dawno nie ma. Na razie zostało Fuji
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• ripek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1486

Zamieszczone przez jinks
                              Na razie zostało Fuji
                              Które podnosi ceny ... ale IMO warto bo jakość jest świetna. Z moimi albumami przeszedłem na Fuji i na prawde jest super

Póki co to zakupiłem ploter i bede testował pod albumy chociaż ze względu na metode nanoszenia na papier (nie tak głęboką jak w procesie chemicznym) niezbędne jest zabezpieczanie wydruków przed zarysowaniami.
                              Ostatnio edytowany przez ripek; 2691.
                              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Kinski
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 273

Zamieszczone przez Artubi
                                Do tej pory używałem do tego Corela, ale pliki rzędu 700Mb na album i czekanie kilka minut na zapis każdej zmiany w projekcie jest trochę męczące.
                                Chciałbym się dowiedzieć jaki macie workflow?
                                W PS kilka razy więcej... W Corelu (i PS też) można podzielić na etapy po kilka rozkładówek (przygotowania, ceremonia, zabawa, plener itd.). Etap wychodzi - w zależności od liczby zdjęć - po 200-300 MB (jak fotografie w BW to i połowę tego). Rozkładówki z wieloma zdjęciami (więcej niż 9 na stronę) najlepiej robić pojedynczo lub dwie. Można też zmniejszyć ich rozmiar, żeby nie przekraczały - powiedzmy 400 dpi. Ewentualnie można coś pokombinować z quasi-prewkami, jak w InDesignie i pokrewnym sofcie.

Zamieszczone przez crazy
                                w dzisiejszych czasach wybór jest przeogromny. Kwestia wybrania produktu dla siebie.
                                Jak to "dla siebie"? Kolekcjonujesz te fotoalbumy... Wybór jest prosty - współpraca z firmą ma być bezproblemowa, jakość na wysokim poziomie, możliwości personalizacji i dobry kontakt też ("łaskawe" nieodpowiadanie na mejla jest bardzo skuteczne w zniechęcaniu w zagłębienie się w ofertę). Cena... nie musi być drastycznie niska (nawet nie powinna). I nagle z tego "przeogromnego wyboru" zostaje kilka firm...
                                Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

Pracuję...