Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Moze cie to zdziwi, ale sie rozni klawiszologia. Szczegolnie odczuwa sie to przy zmianie ISO i trybow.
Mi osobiście przestawienie sie na nowy układ zajęło pół dnia, więc chyba wielkiego problemu nie ma . Nowa klawiszologia także bardziej mi odpowiada i widzę sens w zmianie.
Odnośnie dyskusji czy lepsza puszka czy lepsze szkła, to popieram tu himiego. Od czasu jak mam nową piatkę moje szkłą przeżywają druga młodość.
Spróbujcie zrobić takie same ujęcia 500D, 50D i 5DmkII tym samym szkłem i porównajcie. I niech ktoś potem powie, że lepiej mieć xxD i eLki. Zarówno aparat jak i obiektyw daje bardzo dużo.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Odnośnie dyskusji czy lepsza puszka czy lepsze szkła, to popieram tu himiego. Od czasu jak mam nową piatkę moje szkłą przeżywają druga młodość.
Spróbujcie zrobić takie same ujęcia 500D, 50D i 5DmkII tym samym szkłem i porównajcie. I niech ktoś potem powie, że lepiej mieć xxD i eLki. Zarówno aparat jak i obiektyw daje bardzo dużo.
W tym wątku chodzi o 5d mkI a nie II.Myślę że porównanie 50d vs 5dmkII na ewentualną korzyść tego pierwszego wypadłoby blado.
Mi osobiście przestawienie sie na nowy układ zajęło pół dnia, więc chyba wielkiego problemu nie ma. Nowa klawiszologia także bardziej mi odpowiada i widzę sens w zmianie.
Ależ zgadzam się z tobą w całej rozciągłości i na marginesie także popieram zdanie himiego.
W redakcji miałem jakiś czas temu problem. Pozbawiony na krótko swoich puszek byłem zmuszony do pracy na xxxd firmowym. Na moich szkła, które uważane są za dobre. I co? I dramat.
No ale może była zepsuta .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
dzięki tak tez raczej zrobię. Mam tylko nadzieję, że ta dotacja jakoś wpadnie, no i że w przeciągu 2 m-cy trafię sztukę 5D z fakturką i oświadczeniem że nie była z dotacji, za 4500zł, z jakimś rozsądnym przebiegiem.
Od kilku dni mam 5d.. Piękna sprawa. Fotki jak za dobrych analogowych czasów. To fakt, stałki odżywają. Niemniej, konstrukcja ma już swoje lata...40d, którego się nie pozbędę, ostrzy błyskawicznie w sytuacjach, gdy 5d jest bezradny. Nie to że się nie da, po prostu w niektórych zastosowaniach to ma znaczenie. A i czyszczenie matrycy to dobry wynalazek. W 50d z kolei jest mikroregulacja, ułatwiajęca życie z niektórymi szkłami.... Najlepiej by mieć 50d z matrycą FF
Dokładnie - 50D z matrycą FF (może być z 5D MKI) byłby świetnym aparatem . Oczywiście AF, mikroregulacja, odkurzacz, shutter lag, wyświetlacz itp. z 50D. Może kosztować tyle co 7D. Tyle, że takiego aparatu nie będzie...
Zamieniłem 40d na 5d i uważam że bardzo duzo zyskałem. Obrazek, lepszy wizjer ( ten w 40d może i duży ale tragiczny ) i lepsze samopoczucie Co do AF to do moich zastosowań 5 idealnie sie nadaje i nie widzę tutaj dużej straty. Możę jest wolniejszy, ale celność ma podobną. Dodam że pracuje na środkowym punkcie
Wszystko zależy od tego kto co potrzebuje bądź nie potrzebuje.
Ja dokonałem świadomego wyboru (może będę żałować). Nie zmieniam swojej 50-tki. Dlaczego? Doszedłem do wniosku, że samo posiadanie 5D to nie wszystko. Trzeba mieć szkła, dobre (drogie) szkła. Takowych z literką L raczej nie będę miał, bynajmniej nie od razu, więc po co taki korpus jak nie wykorzystam mocy w nim drzemiącej?! Nawiasem mówiąc nie miałem konkretnego porównania, więc trudno mi się wypowiadać na temat magii 5D. Samo posiadanie sprzętu to nie wszystko. Nie wykonuje zarobkowej fotografii, więc nawet nie wiem czy bym wykorzystał ten format matrycy z 5D i jej (opisywane przez wszystkich) zalety. Racjonalnie oceniłem, że potrzebuję korpusu uniwersalnego. Lubiąc Portrety, Krajobrazy i trochę Przyrodę świadomie zostaję z Cropem.
P.S. Ciekawe czy będę żałował tej decyzji ;-)
Komentarz