50d czy 5d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek s
    Bywalec
    • 2007
    • 180

Witam wszystkich,
    podobne dylematy zakupowe zaświtały i w mojej głowie, ale sytuacja trochę inna bo mam trochę sprzętu z żółtego obozu jednak coś mi strzeliło do głowy że chciałbym canona spróbować :-) Głównym powodem jest ciągłe utrapienie, ślęczenie przy obróbce nikonowych rawów i próby "zrobienia" kolorów które mi się podobają. Poza rawami fajnie byłoby mieć ładne jpegi prosto z puszki, a te ze starej piątki bardzo mi się podobają.
    Obecnie mam D200 Nikkora 16-85Vr/3,5-5,6; Nikkora 70-210/4; Nikkora 35/1,8; Nikkora 85/1.8; i sabine SB-600. Niestety D700 jest na razie poza zasięgiem, a i sam nie wiem, czy che
    Pod rozwagę brałem takie dwa uniwersalne zestawy:
    5D mk1 + 24-105/4,
    50D + 17-55/2,8 + 70-200/4

Pstrykam różności, krajobrazy przyroda, jakiś portret, coś w rodzinie (za kilka miesięcy pojawi się nowy model/ka :grin przykładowo jak na stronie w podpisie (choć dawno nieaktualizowana ).
    Może ktoś wybije mi to z głowy, albo coś mądrego podpowie
    pzdr

Komentarz

• gavin
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1339

a może d7000 :P

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Zamieszczone przez tomek s
        Witam wszystkich,
        podobne dylematy zakupowe zaświtały i w mojej głowie, ale sytuacja trochę inna bo mam trochę sprzętu z żółtego obozu jednak coś mi strzeliło do głowy że chciałbym canona spróbować :-) Głównym powodem jest ciągłe utrapienie, ślęczenie przy obróbce nikonowych rawów i próby "zrobienia" kolorów które mi się podobają. Poza rawami fajnie byłoby mieć ładne jpegi prosto z puszki, a te ze starej piątki bardzo mi się podobają.
        Obecnie mam D200 Nikkora 16-85Vr/3,5-5,6; Nikkora 70-210/4; Nikkora 35/1,8; Nikkora 85/1.8; i sabine SB-600. Niestety D700 jest na razie poza zasięgiem, a i sam nie wiem, czy che
        Pod rozwagę brałem takie dwa uniwersalne zestawy:
        5D mk1 + 24-105/4,
        50D + 17-55/2,8 + 70-200/4

Pstrykam różności, krajobrazy przyroda, jakiś portret, coś w rodzinie (za kilka miesięcy pojawi się nowy model/ka :grin przykładowo jak na stronie w podpisie (choć dawno nieaktualizowana ).
        Może ktoś wybije mi to z głowy, albo coś mądrego podpowie
        pzdr
        Ciężko Ci coś doradzić - masz kompletny zestaw z subiektywnie tą jedną wadą - kolorami Może jednak popracuj bardziej nad domyślnymi presetami przy wołaniu?

Pewnie że po przejściu na FF czy tu, czy tam rezultat będzie podobny (wow-effect ). Zamiana na 50d z 17-55? Może lepiej zamień na swojego 17-55 bądź nawet Tamrona swojego 16-85?
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Zywczok6
          Coś już napisał
          • 2010
          • 57

To właściwie i ja sie przyłącze... mam podobne dylematy z tym że ja już siedze w systemie podpięty od 3 lat. W tym momencie 450D... czuje ze nie ten obrazek... juz mi sie tak zdjęcia z niego nie podobają... AF sobie często nie radzi i brak użytecznego ISO 1600...
          Szkła właściwie 2...
          17-40 L
          50 1.4
          (+samyang 8mm do zabawy)
          Zdjęcia... fotografia ślubna i portret.
          W tym momencie ISO800 i F4 to max w kościele... no i bywa że to za ciemno :/

Zastanawiam sie nad
          50D (dostałem propozycje 2500 z orginalnym gripem i bateriami) i sprzedać 450d-kupić 85 1.8 albo coś 28/30mm
          5d - i zostawic w zapasie 450d jako że 5d juz w tak świetnym stanie nie będzie... zrezygnować z kupna szkieł i zapomnieć też o odłożeniu paru groszy do autka...

pozdrawiam wszystkich
          5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Komentarz

• svideo
            • 2010
            • 3

Zamieszczone przez Zywczok6
            To właściwie i ja sie przyłącze... mam podobne dylematy z tym że ja już siedze w systemie podpięty od 3 lat. W tym momencie 450D... czuje ze nie ten obrazek... juz mi sie tak zdjęcia z niego nie podobają... AF sobie często nie radzi i brak użytecznego ISO 1600...
            Szkła właściwie 2...
            17-40 L
            50 1.4
            (+samyang 8mm do zabawy)
            Zdjęcia... fotografia ślubna i portret.
            W tym momencie ISO800 i F4 to max w kościele... no i bywa że to za ciemno :/

Zastanawiam sie nad
            50D (dostałem propozycje 2500 z orginalnym gripem i bateriami) i sprzedać 450d-kupić 85 1.8 albo coś 28/30mm
            5d - i zostawic w zapasie 450d jako że 5d juz w tak świetnym stanie nie będzie... zrezygnować z kupna szkieł i zapomnieć też o odłożeniu paru groszy do autka...

pozdrawiam wszystkich
            Podziwiam cię za deperację, zdjęcia ślubne na 450 w ciemnym kościele i podczas tortu ????????????????????????

Komentarz

• Zywczok6
              Coś już napisał
              • 2010
              • 57

no a myślisz że lampy nie mam ?... tylko staram sie jej używać możliwie najmniej...
              5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Komentarz

• darecky
                Początki nałogu
                • 2008
                • 256

Zwyczok6, 50d to niezły aparat pod względem AF, mikroregulacji itp. Na sali w tańcach daje radę bez pudeł. Z doświetlaniem lampą również współpracuje bez problemów (jak się umie zestaw zestroić). Obrazek jaki produkuje bez lampy w tzw. trudniejszych warunkach też daje radę. ISO 1600 użyteczne, lecz ze szkłami 2,8 w średnio jasnych kościołach trochę brakuje czasów. Obrazek 3200 też idzie znieść. Jest OK.Szumy są widoczne, lecz na niedużych odbitkach pomijalne.
                5d powolniejszy sprzęt. Na sali w tańcu nigdy nie próbowałem, nie miałem okazji.
                Obrazek z serii ślubnych pooglądaj u ślubniaków. Pank w galeriach w początkach używał tego body i patrząc po efektach dawał radę.
                Podsumowanie myślę, że będzie takie
                50d super fajny wygląd i wszystko poza mega obrazkiem (choć ten jest ok) aparat w łapkach.
                5d super fajny obrazek, a body to takie jakieś z zeszłego wieku czy coś.
                Zrobiłbym tak kupiłbym 5d oraz 28/1,8usm (jako zestaw) i sprzedał 17-40. 450d będzie jako zapas lub jako drugie body z 50/1,4. Będzie super jasno i super ładnie. Oby fotograf tylko dawał radę z takim sprzętem ) .
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                sorki miało być zywczok6, przepraszam
                Ostatnio edytowany przez darecky; 19724. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Zywczok6
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 57

spoko nic sie nie stało sami swoi
                  głupi nick wybrałem i tyle Rysiek jestem
                  Troche eLki mi szkoda sie pozbywać ze względu że zoom zawsze sie przydaje i przyzwyczajony do niej, a na 28 1.8 kaski raczej brak... troche szkieł mam za mało :/
                  135 2.8 Tair - będzie zabójczy na 5d... ale doostrzyć to już nie tak łatwo, a szkło posiadam i od czasu do czasu zakładam
                  no i strach przed tą starą epokowością 5d...

a z tym strojeniem lampy... jakoś ostatnio nie ufam elektronice i stroje nawet lampe manualnie byle sie synchro zgadzało a moc już manual
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  z tym Tairem to anpisalem odnośnie brkau typowej portretówki...
                  Ostatnio edytowany przez Zywczok6; 31580. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tomek s
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 180

Ja myślałem, że będziecie mnie panowie na Canona namawiać, a tu nic
                    MariuszJ Tampona miałem i nie chce, Nikkor fajne ciężkie i drogie szkło, gavin ale to też żółtaczka pewnie będzie i nie wiadomo kiedy u nas bedzie Plan mam taki, że poszukam niezajechanego 5d do tego 50/f1.4 i 17-40/f4L a później się zobaczy.
                    pzdr

Komentarz

• qbanek
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 50

zamiana 50D na 5D

Odświeżam

Mam okazje kupic 5d od znajomego u którego leży od dłuższego czasu w studio, kupił 5d mark II. Dodam, że teraz mam 50D i idzie do mnie 24-70 2.8 , obiektyw na cropie testowałem i tak średnio, duża będzie różnica z 5d? Trochę się obawiam, bo jednak bym zamienił coś nowszego na coś starszego. Aparat miałem w ręku i wygląda jak nówka, żadnej ryski nawet. Umówiłem się że jak dostanę 24-70 fizycznie to od niego pożyczę i zadecyduję czy zmieniam. Zaoferował cenę 3500 zł. Dobra cena? Na co mam zwrócić szczególnie uwagę
                      jak go będę testował? Pozdrawiam

Komentarz

• qbanek
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 50

Zamieszczone przez slavko6
                        jaki przebieg ma ta 5 ??
                        Nie wiem, czytałęm ze nie ma domowego sposobu sprawdzenia 5d, to pozycze go i dam do sprawdzenia na zytnia, ale wyglada na pierwszy rzut oka rewelacyjnie, jak nowka!!!

Komentarz

• qbanek
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 50

Mam go i testuje, rzeczywiście jest jak nówka Dzisiaj pojade na żytnią i sprawdzę przebieg. Mam tylko jeszcze pytanie jakie ISO najwyższe użyteczne
                          jest w miarę bez szumów? I mam problem ze ściągnięciem fotek z aparatu przez kabel, trzeba oprogramowanie?

Pozdrawiam,

Komentarz

• Bachman
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 147

Musisz TO zainstalować. Życzę przyjemnego używania

Komentarz

• vinietu
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 116

Zamieszczone przez qbanek
                              Mam tylko jeszcze pytanie jakie ISO najwyższe użyteczne
                              jest w miarę bez szumów? I mam problem ze ściągnięciem fotek z aparatu przez kabel, trzeba oprogramowanie?
                              Ściąganie przez kabelek odpuścił bym sobie, wystarczy prosty czytnik kart, będzie sprawniej.
                              Co do Iso to juz musisz sobie sam na to odpowiedzieć porównując materiał z tym co aktualnie oferują nowe matryce.
                              Imho każde jest uzyteczne w tym korpusie, ale to tylko moje zdanie.
                              5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Komentarz

• qbanek
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 50

Wróciłem z żytniej aparat ma 26 tysiecy fotek, cena za jaką mogę kupić 5d to 3,5k a znajać zycie wyrwę go za 3k Patrząc na ceny 50d na allegro moze uda mi sie zrobić taką podmiankę bezgotówkowa Ciesze się niezmiernie i dzieki za rady.
                                PS. Zaraz jade do sklepu odebrac juz c24-70 i mnie [cenzura] na dluzszy czas
                                Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.

Komentarz

Pracuję...