50d czy 5d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

A amator ma zanik ? Czy inna przypadłość sprawi, że w odróżnieniu od zawodowca nie zauważy lepszej, dużo lepszej plastyki FF? Jaka ergonomia? Czym się różni 40d w ergonomii od 5d? Niczym. Kita do FF nie zapniesz. Więc nie wiem skąd ten argument. Każde inne FF z EF z pewnością wypluje lepszego jpg-a od każdego cropa ( z 1dIII włącznie) - o rawach nie wspomnę.

W redakcji miałem jakiś czas temu problem. Pozbawiony na krótko swoich puszek byłem zmuszony do pracy na xxxd firmowym. Na moich szkła, które uważane są za dobre. I co? I dramat.

Komentarz

• iDD
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 42

Zamieszczone przez himi
      Czym się różni 40d w ergonomii od 5d? Niczym.
      Moze cie to zdziwi, ale sie rozni klawiszologia. Szczegolnie odczuwa sie to przy zmianie ISO i trybow.

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

To są twoim zdaniem drastyczne różnice? To weź do ręki 1d, najlepiej mark 1
        W pierwszej piątce, którą miałem różnic z 40d nie ma chyba żadnych. Dwójki jeszcze nie mam.
        Ostatnio edytowany przez himi; 5321.

Komentarz

• iDD
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 42

Jakie drastyczne? Po prostu są i to właśnie między starą 5, a 40D. Pisałeś, że nie ma, a ja tylko dodałem, że są. Bez obrazy

Komentarz

• airborne

Sprawdzilem kolejne 50D (kupione) i ta sama sytuacja co poprzednio jakoscia zdjec ustepuje znacznie. Potwierdzam wyrazne szumy (dodatkowe czulosci sa nic nie warte), widoczniejsze aberacje i dla mnie szczegolnie dotkliwy brak ostrosci (ogromna roznica z 5D).
            Plusy 50D: prawie wszystko oprocz jakosci wypluwanego obrazu i mniejszych gabarytow.

Komentarz

• himi
              Zablokowany
              • 2006
              • 2638

Się nie obrażam.

Komentarz

• Merauder
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1092

Zamieszczone przez himi
                A amator ma zanik ? Czy inna przypadłość sprawi, że w odróżnieniu od zawodowca nie zauważy lepszej, dużo lepszej plastyki FF? Jaka ergonomia? Czym się różni 40d w ergonomii od 5d? Niczym. Kita do FF nie zapniesz. Więc nie wiem skąd ten argument. Każde inne FF z EF z pewnością wypluje lepszego jpg-a od każdego cropa ( z 1dIII włącznie) - o rawach nie wspomnę.

W redakcji miałem jakiś czas temu problem. Pozbawiony na krótko swoich puszek byłem zmuszony do pracy na xxxd firmowym. Na moich szkła, które uważane są za dobre. I co? I dramat.
                Czytales chociaz to co napisalem cale czy po jednym zdaniu pisales tego posta?
                Pisalem, ze nie tyczy sie to stosunku crop do FF. W obrebie jednej klasy puszki wypluwaja cholernie zblizonej jakosci obrazy. Zeby nie bylo nie scislosci dla mnie jedna klasa to np. crop.
                7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

A ty czytałeś tytuł wątku? Ja tu nie dywaguję o bliżej nieokreślonych puszkach, ale zestawieniu 5d versus 50d - to crop 1,6 przeciwko pełnej klacie. Trzymajmy się więc tematu.

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

himi: A co dałaby Ci lepszego pierwsza piątka w stusunku do deesa? Chyba, że o wagę się rozchodzi, ewentualnie backup...

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

Jasne, że potrzebny mi backup. Dokładnie to drugie body, do równoległej pracy, ale właśnie mniejsze i lżejsze. Albo 5d, a jak nie to jeszcze latem 5d mark2.

Komentarz

• Merauder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1092

Zamieszczone przez himi
                        A ty czytałeś tytuł wątku? Ja tu nie dywaguję o bliżej nieokreślonych puszkach, ale zestawieniu 5d versus 50d - to crop 1,6 przeciwko pełnej klacie. Trzymajmy się więc tematu.
                        Czytalem, tyle tylko, ze ty odniosles sie do mojej wypowiedzi jak bym zupelnie co innego napisal to raz,a dwa jak bys nie zauwazyl ludzie rowniez pytali tutaj o 5D kontra 40D/50D. W zwiazku z czym staralem sie rozwiac watpliwosci 40D/50D.
                        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Nie chcę w to brnąć, uparcie stawiasz na swoim. OT.

Komentarz

• Merauder
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1092

Zamieszczone przez himi
                            Nie chcę w to brnąć, uparcie stawiasz na swoim. OT.
                            Ale co tu do rzeczy ma stawianie na swoim? Czy moj poprzedni post nie tlumaczy wszystkiego doglebnie?

Piszesz, ze ja nie widze roznicy w jakosci obrazu pomiedzy FF, a cropem, gdzie ja pisalem o rznicach w obrebie cropa lub FF i jeszcze twierdzisz, ze uparcie stawiam na swoim. Gratuluje !!!
                            Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.

Komentarz

• Zawrat

Zamieszczone przez blum
                              no i wrocilem dopiero teraz. Dzisiaj slub, jutro plener... moze przed koncem weekendu cos mi sie uda zrobic... cierpliwosci ;-)
                              blum... trzymam Cię za słowo ... nie ociągaj się zbytnio :wink:

Komentarz

• blum
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 509

staram sie jak moge ;-) jutro?

Komentarz

Pracuję...