Profesjonalne studio/atelier step by step

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • M_Kuron
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

Jak sądzicie? Alternatywą dla Quantuuma może być polski Sun-Box? Zestawy jakie sobie na szybko poskładałem cenowo wyglądają podobnie. Sun-Box to jednak polski producent, ale niewiele można o nim wyczytać.
    Markoflash jest kolejną opcją. Niewiele droższy od dwóch pozostałych.
    Potrzebuję dwóch lamp o mocy ok. 600ws i dwóch ok. 200/300ws.
    W Sun-Boxie i Quantuum zestaw złoży się za 5000zł, w Markoflash za 6000zł.
    Akcesoria są właściwie identyczne, więc problem stanowią same lampy.
    Dysponuję jeszcze dwiema CY400K z funsportu.
    Co byście polecili?

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• VirusTI
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 32

Witam po dłuższej przerwie, z przyjemnością informuję, że jednak zdecydowałem się na obniżanie pomieszczenia, poprzez wkopanie się do poziomu fundamentów Dzięki temu uzyskałem finalnie ok 45 cm i teraz mam wysokość 2,85 cm. Mam w związku z tym pytanie: jakich firm macie lub możecie polecić systemy sufitowego zawieszania oświetlenia i mocowania teł - chodzi mi o takie automatyczne ze sterownikiem i silnikami a nie łańcuchowe... ja byłem we wspomnianym Ventisie - całkiem porządny sprzęt ale dość drogi, dlatego chciałbym mieć jakąś alternatywę.... czekam na porady i pozdrawiam
      Pkt 8 regulaminu

Komentarz

• VirusTI
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 32

Wciąż czekam na porady z powyższego postu, bo chyba temat zaginął w gąszczu innych...
        Pkt 8 regulaminu

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Kupilismy do siebie mocowanie z Funsportu na 4 tle za 650 zl eketryczne , ciezko ocenic jak dlugo to wytrzyma , dziala generalnie bardzo dobrze i nie zaluje. Wiec na pewno pod wzgledem ekonomicznym dobre rozwiazanie , o ile ktos dzien w dzien nie katuje sprzetu i rozwija tel wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem.
          no comment...

Komentarz

• piotrek72t
            Początki nałogu
            • 2007
            • 380

30 m2 wystarczy pod warunkiem ze w prostokącie, sam mam studyjko o tym wymiarze ale w kwadracie i jest za "krótko",co do lamp to przy tej wielkości studia o ile nie zainstalujesz mocowania sufitowego, to już 4 stworzą tłok ( ze względu na statywy, kable itp ).
            Piotr Talarczyk
            1ds III 1d

Komentarz

• Parteq
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1159

Podepne się tutaj.

Miałem okazję popracować na sprzeciw Elinchroma, dwóch kitach jednocześnie; d-lite 2 i 4. Pozapinane oryginalne kitowe softboxy - mają chyba w okolicach 50x50 czy 60x60.
              Mając takie 4 zawsze można się jakos pobawić w ustawianie.

Ale

No właśnie - jak z waszego doświadczenia wynika?
              Czy taki softbox 40x140 czy 60x120 czy inne podobnie długie/wysokie dają o wiele więcej możliwości? Bo jak wiadomo, lepiej kijaszek pocieniowac niż go później pogrubasic..

Tylko w wyobraźni sobie ustawiam taki soft 90x120 i mysle ze bawiąc się lampa można o wiele fajniej doswietlic modela niż dwoma małymi 50x50. Czy może jednak się mylę? Chętnie poczytam na jakich softboxach pracuje się Wam najwygodniej.
              Ostatnio edytowany przez Parteq; 489.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Parteq
                Chętnie poczytam na jakich softboxach pracuje się Wam najwygodniej.
                Kwadratowy do portretów z dekoltem/nad dekoltem, zależy od wielkości softboxu i dodległości od modela/modelki .
                Prostokątny do sylwetkowych, z odpowiednim ukierunkowaniem zależy czy orientacja pionowa czy pozioma.
                Czyli: najlepiej mieć oba...

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

słusznie, najlepiej oba.
                  Z innej beczki - czy dwie lampy po 200ws wystarcza do domowego zastosowania?
                  Nie studio a raczej domowe portrety - może dodatkowo lampy beda użyte na jakiejś imprezie pod ścianą do jakiegoś portretu. 200ws x2 to nie za mało?
                  I jeszcze jedno - pojęcia nie mam o elektryce, ale tak na logikę - jeśli lampa ma 200ws to mogę tam wsadzić żarówkę modelujaca o mocy 250?
                  Pojęcia nie mam

Komentarz

• piotrek72t
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 380

W przypadku, każdej lampy producent okresla maksymalna moc żarówki modelującej.
                    Co do mocy 200 W , spokojnie wystarczy o ile nie planujesz skarajnego przymykania przesłony ( a i wtedy da radę o ile nie jesteś skrajnie przywiązany do iso 100 ).
                    Piotr Talarczyk
                    1ds III 1d

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

Trza tam wsadzić taką żarówkę jak producent zaleca. Teraz w Elinchrom można kupić zestaw 200/400 za niewiele ponad 2k. Do takich zastosowań starczy w razie by co to masz i jedną 400Ws.
                      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

jak przesadzisz z zarowka modelujaca to bedzie sie wszystko grzac , w ogole lepiej ja na min dac , 250w zarowka to przesada mocna
                        no comment...

Komentarz

• Parteq
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1159

Zamieszczone przez piotrek72t
                          [...]Co do mocy 200 W , spokojnie wystarczy o ile nie planujesz skarajnego przymykania przesłony ( a i wtedy da radę o ile nie jesteś skrajnie przywiązany do iso 100 ).
                          Czyli ok, lubie nawet 1600. Dam rade.

Zamieszczone przez Sergiusz;
                          [...]Teraz w Elinchrom można kupić zestaw 200/400 za niewiele ponad 2k. Do takich zastosowań starczy w razie by co to masz i jedną 400Ws.
                          No wlasnie, Elinchrom kusi, pracowalem na tym i fajnie sie sprawowal, ta 400setka jest chyba w drugiej wersji dodatkowo chlodzona wentylatorkiem. Zastanawiam sie jednak nad tym ze Elinchrom nie ma chyba uchwytu typu S tak? Czyli jakies zamienniki bowensowe odpadaja? Zostanie jakas przejsciowka o ktorej tu chyba gdzies na watku czytalem ze malo stabilna. Lub zostanie kupowanie drozszych akcesoriow.
                          Ale faktycznie 200/400 fajnie miec na poczatek.

Komentarz

• Parteq
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1159

Ok.

200/400 Elinchroma zdecydowane i kupione.
                            Trafilo sie praktycznie nowe na gwarancji w dosc dobrej cenie.
                            Jedyny mankament - z parasolkami.

Jako ze mam doswiadczenie w studio takie sobie - a te ktore mam opiera sie wlasnie o sprzet Elinchroma - to tylko z softboxami.

Pytanie - jaka jest wyzszosc (jezeli jakas jest) parasolek (biala rozpraszajaca/srebrna odbijajaca) nad softboxami? Bo zastanawiam sie czy od razu nie wystawic ich na sprzedaz. Softboxy mam upatrzone. Moze jednak warto parasolki sobie zostawic?

Drugie pytanie - wchodzac w Elinchroma trzeba plakac i placic (akcesoria), albo decydowac sie na zamienniki. Nie ma ich sporo, ale jakies sa.

Czy sa tez przejsciowki/adaptery umozliwiajace zalozenie osprzetu Bowensa lub jemu dedykowanego na lampe Elinchroma?

Czy jest duza roznica w jakosci materialu (glownie chodzi mi o rozproszenie swiatla i jego kolorystyke) zamiennikow od oryginalu? Bo moze nie ma sensu wydawac kasy na zamienniki?
                            Jezeli ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie to bedzie wdzieczny za pomoc.

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Z mojego doświadczenia: widziałem kiedyś jak jeden z fotografów używał do okty Elinchrom lampę Elfo ale odwrotnie aby z lampą Elinchrom to już nie. Wydaje mi się, że skoro wydajemy parę groszy więcej na markowy sprzęt to i warto chyba korzystać z markowych rozwiązań?
                              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• tomekde
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 159

zalety parasolki: mobilność, cena
                                zalety softboxu: lepsza kontrola nad kierunkiem światła

nie wiem co może być złego w sofcie, parasolce (OK, te czasem puszczają na szwach - mam taki przypadek, jednak mowa o parasolce za 20 zł!) czy dishu chińskim, osobiście korzystam zarówno z osprzętu od quantuum jak również funsportowego ... są OK, choć te od quantuum sprawiają wrażenie lepszej jakości
                                Ostatnio edytowany przez tomekde; 4550.
                                pozdrawiam
                                Tomek

Komentarz

Pracuję...