Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak sądzicie? Alternatywą dla Quantuuma może być polski Sun-Box? Zestawy jakie sobie na szybko poskładałem cenowo wyglądają podobnie. Sun-Box to jednak polski producent, ale niewiele można o nim wyczytać.
Markoflash jest kolejną opcją. Niewiele droższy od dwóch pozostałych.
Potrzebuję dwóch lamp o mocy ok. 600ws i dwóch ok. 200/300ws.
W Sun-Boxie i Quantuum zestaw złoży się za 5000zł, w Markoflash za 6000zł.
Akcesoria są właściwie identyczne, więc problem stanowią same lampy.
Dysponuję jeszcze dwiema CY400K z funsportu.
Co byście polecili?
Witam po dłuższej przerwie, z przyjemnością informuję, że jednak zdecydowałem się na obniżanie pomieszczenia, poprzez wkopanie się do poziomu fundamentów Dzięki temu uzyskałem finalnie ok 45 cm i teraz mam wysokość 2,85 cm. Mam w związku z tym pytanie: jakich firm macie lub możecie polecić systemy sufitowego zawieszania oświetlenia i mocowania teł - chodzi mi o takie automatyczne ze sterownikiem i silnikami a nie łańcuchowe... ja byłem we wspomnianym Ventisie - całkiem porządny sprzęt ale dość drogi, dlatego chciałbym mieć jakąś alternatywę.... czekam na porady i pozdrawiam
Kupilismy do siebie mocowanie z Funsportu na 4 tle za 650 zl eketryczne , ciezko ocenic jak dlugo to wytrzyma , dziala generalnie bardzo dobrze i nie zaluje. Wiec na pewno pod wzgledem ekonomicznym dobre rozwiazanie , o ile ktos dzien w dzien nie katuje sprzetu i rozwija tel wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem.
30 m2 wystarczy pod warunkiem ze w prostokącie, sam mam studyjko o tym wymiarze ale w kwadracie i jest za "krótko",co do lamp to przy tej wielkości studia o ile nie zainstalujesz mocowania sufitowego, to już 4 stworzą tłok ( ze względu na statywy, kable itp ).
Miałem okazję popracować na sprzeciw Elinchroma, dwóch kitach jednocześnie; d-lite 2 i 4. Pozapinane oryginalne kitowe softboxy - mają chyba w okolicach 50x50 czy 60x60.
Mając takie 4 zawsze można się jakos pobawić w ustawianie.
Ale
No właśnie - jak z waszego doświadczenia wynika?
Czy taki softbox 40x140 czy 60x120 czy inne podobnie długie/wysokie dają o wiele więcej możliwości? Bo jak wiadomo, lepiej kijaszek pocieniowac niż go później pogrubasic..
Tylko w wyobraźni sobie ustawiam taki soft 90x120 i mysle ze bawiąc się lampa można o wiele fajniej doswietlic modela niż dwoma małymi 50x50. Czy może jednak się mylę? Chętnie poczytam na jakich softboxach pracuje się Wam najwygodniej.
Chętnie poczytam na jakich softboxach pracuje się Wam najwygodniej.
Kwadratowy do portretów z dekoltem/nad dekoltem, zależy od wielkości softboxu i dodległości od modela/modelki .
Prostokątny do sylwetkowych, z odpowiednim ukierunkowaniem zależy czy orientacja pionowa czy pozioma.
Czyli: najlepiej mieć oba...
słusznie, najlepiej oba.
Z innej beczki - czy dwie lampy po 200ws wystarcza do domowego zastosowania?
Nie studio a raczej domowe portrety - może dodatkowo lampy beda użyte na jakiejś imprezie pod ścianą do jakiegoś portretu. 200ws x2 to nie za mało?
I jeszcze jedno - pojęcia nie mam o elektryce, ale tak na logikę - jeśli lampa ma 200ws to mogę tam wsadzić żarówkę modelujaca o mocy 250?
Pojęcia nie mam
W przypadku, każdej lampy producent okresla maksymalna moc żarówki modelującej.
Co do mocy 200 W , spokojnie wystarczy o ile nie planujesz skarajnego przymykania przesłony ( a i wtedy da radę o ile nie jesteś skrajnie przywiązany do iso 100 ).
Trza tam wsadzić taką żarówkę jak producent zaleca. Teraz w Elinchrom można kupić zestaw 200/400 za niewiele ponad 2k. Do takich zastosowań starczy w razie by co to masz i jedną 400Ws.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
[...]Co do mocy 200 W , spokojnie wystarczy o ile nie planujesz skarajnego przymykania przesłony ( a i wtedy da radę o ile nie jesteś skrajnie przywiązany do iso 100 ).
Czyli ok, lubie nawet 1600. Dam rade.
Zamieszczone przez Sergiusz;
[...]Teraz w Elinchrom można kupić zestaw 200/400 za niewiele ponad 2k. Do takich zastosowań starczy w razie by co to masz i jedną 400Ws.
No wlasnie, Elinchrom kusi, pracowalem na tym i fajnie sie sprawowal, ta 400setka jest chyba w drugiej wersji dodatkowo chlodzona wentylatorkiem. Zastanawiam sie jednak nad tym ze Elinchrom nie ma chyba uchwytu typu S tak? Czyli jakies zamienniki bowensowe odpadaja? Zostanie jakas przejsciowka o ktorej tu chyba gdzies na watku czytalem ze malo stabilna. Lub zostanie kupowanie drozszych akcesoriow.
Ale faktycznie 200/400 fajnie miec na poczatek.
200/400 Elinchroma zdecydowane i kupione.
Trafilo sie praktycznie nowe na gwarancji w dosc dobrej cenie.
Jedyny mankament - z parasolkami.
Jako ze mam doswiadczenie w studio takie sobie - a te ktore mam opiera sie wlasnie o sprzet Elinchroma - to tylko z softboxami.
Pytanie - jaka jest wyzszosc (jezeli jakas jest) parasolek (biala rozpraszajaca/srebrna odbijajaca) nad softboxami? Bo zastanawiam sie czy od razu nie wystawic ich na sprzedaz. Softboxy mam upatrzone. Moze jednak warto parasolki sobie zostawic?
Drugie pytanie - wchodzac w Elinchroma trzeba plakac i placic (akcesoria), albo decydowac sie na zamienniki. Nie ma ich sporo, ale jakies sa.
Czy sa tez przejsciowki/adaptery umozliwiajace zalozenie osprzetu Bowensa lub jemu dedykowanego na lampe Elinchroma?
Czy jest duza roznica w jakosci materialu (glownie chodzi mi o rozproszenie swiatla i jego kolorystyke) zamiennikow od oryginalu? Bo moze nie ma sensu wydawac kasy na zamienniki?
Jezeli ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie to bedzie wdzieczny za pomoc.
Z mojego doświadczenia: widziałem kiedyś jak jeden z fotografów używał do okty Elinchrom lampę Elfo ale odwrotnie aby z lampą Elinchrom to już nie. Wydaje mi się, że skoro wydajemy parę groszy więcej na markowy sprzęt to i warto chyba korzystać z markowych rozwiązań?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
zalety parasolki: mobilność, cena
zalety softboxu: lepsza kontrola nad kierunkiem światła
nie wiem co może być złego w sofcie, parasolce (OK, te czasem puszczają na szwach - mam taki przypadek, jednak mowa o parasolce za 20 zł!) czy dishu chińskim, osobiście korzystam zarówno z osprzętu od quantuum jak również funsportowego ... są OK, choć te od quantuum sprawiają wrażenie lepszej jakości
Komentarz