Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Właśnie chodzi o to, że ja jednak na tym studiu chce zarabiać pieniążki (inaczej nie inwestowałbym w nie tyle kasy), wiadomo, że nie na początku, ale za rok, może dwa....
@MM-architekci - piszesz, że miałeś Quantuum jakiś czas, czyli zakładam, że już ich nie masz, czyli zmieniłeś na inne-lepsze (wątpie, że na gorsze), jakiś musiał być tego powód. Ja należe do tego typu ludzi, że jak już coś kupuję to staram się kupić coś co będzie na lata, a nie stopniowo kupować gorsze, potem lepsze, ...najlepsze i za każdym razem tracić na odsprzedaży - uważam, że nie tędy droga chyba, skoro chce się związać z tym fachem na dłużej....
Właśnie dlatego, że chcesz zarabiać za rok dwa, to na początek spokojnie wystarczy inwestycja 2500zł w dobrej jakości chińskie lampki (a niektóre są naprawdę solidne). Jak już pouczysz się, ocenisz swoje potrzeby, łatwiej i pewniej wydasz konkretniejszą kasę na lampy, a te co masz odsprzedasz (albo i będą dalej służyły razem z nowymi
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
A co powiecie o ofercie ze strony http://www.milso.a.net.pl/ o treści: Takiej promocji jeszcze nie było!!
W związku z uruchomieniem nowego serwisu internetowego firmy MILSO, pragniemy zaproponować Państwu niepowtarzalną ofertę na zakup rozbudowanego zestawu lamp FX 400Ws w niesamowitej cenie: 3674zł.
Sprzedalem bo nie uzywalem i wolalem kupic szkielko , wiec nie zaluje , a nie ze byly zle , wrecz przeciwnie , i jestem takiego samego zdania jak Przemek.
Na tym sprzecie bedzie mozna pracowac komercyjnie , bardziej ograniczy cie samo pomieszczenie niz te lampy.
Brak info o produkcje , jak dla mnie zestaw w ktorym nie wiadomo co jest , moze i lampa dobra , ale wolal bym sobie calosc samemu kompletowac.
A co powiecie o ofercie ze strony http://www.milso.a.net.pl/ o treści: Takiej promocji jeszcze nie było!!
W związku z uruchomieniem nowego serwisu internetowego firmy MILSO, pragniemy zaproponować Państwu niepowtarzalną ofertę na zakup rozbudowanego zestawu lamp FX 400Ws w niesamowitej cenie: 3674zł.
Liczba zestawów promocyjnych ograniczona!!
??
To jakieś kpiny, ani jednego opisu nie mają do żadnej lampy i zestawu, że o zdjęciach nie wspomnę. Jak dla mnie trochę niepoważna firma.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Panowie stoję przed podobnym dylematem co Virus, lada moment będę budował swoje studio. Mam do dyspozycji pomieszczenie o wymiarach 7,4 metra długości i 3,3 metra szerokości, wysokość ok. 4 metry tak więc tu nieco zyskuje. Co myślicie o tej szerokości? Wiem, że momentami może mi zabraknąć miejsca, ale chyba długością i wysokością mogę nieco nadrobić? Planuje sufitowy system zawieszania lamp firmy Quantuum, w porównaniu do Fomei, czy Manfrotto jest 3 razy tańszy. Do tego 3 lampy Bowens Esprit Digital 500WS + akcesoria firmy Quantuum (dish, softboxy, gridy, boom itd.), które są dużo tańsze. I tu pytanie, czy ktoś współpracował na Bowensach z akcesoriami Quantuum? Do doświetlenia mam swoje wcześniej zakupione 2xCY100MR, czyli razem zestaw składa się z 5 lamp, myślę że mocy na początek wystarczy. Zastanawiam się nad systemem zawieszania teł? Ma ktoś jakieś propozycje, co najlepiej wybrać? Przeglądałem tasiemca na Mirandzie, którego ktoś tu zapodał i byłoby fajnie, gdybyście i w tym wątku zamieszczali zdjęcia swoich pomieszczeń. Ja oczywiście po remoncie i oddaniu na gotowo, zamieszczę również swój backstage.
Wiesz oni są akurat oficjalnym dystrybutorem Elinchroma na Polskę i wielu innych firm, więc raczej poważna firma. Mają, mają wystarczy poszukać: http://www.milso.a.net.pl/inc_milso/...X-BX%20Set.pdf
20649 STYLE FX 400 / FX 400
(2 lampy pilotujące, 2 kable zasilające, 1 kabel synchro 5m)
1 x 26143 Reflektor 16 cm,
2 x 26124 Klosz ochronny,
1 x 26127 Softbox 66x66 cm,
1 x 26305 Deflektor transparentny,
1 x 72403 Płyta DVD Portrait,
1 x 33197 Torba Softbag na 2 lampy
i tutaj nie wiem czy dodają statywy i parasolki tak jak w październikowej promocji...., która wyglądała następująco:
HooMaR - z tą szerokością faktycznie będzie ciężko - wiem bo sam coś podobnego przerabiałem i w końcu znalazłem większy (szerszy bo 5,7m lokal), weź pod uwagę że duże tła mają szerokość w okolicach 3m - do tego trzeba dodać system zawieszania no i lampy - pewnie nie jest niewykonalne ale uciążliwe
z systemu zawieszania najtańszy jest chyba fomei - warto się nim zainteresować - do mnie właśnie jedzie - będę miał go jutro jak chcesz mogę się podzielić opinią - ale do tej pory nie zawiodłem się na tej firmie
(pomijam rozwiązania na jedno tło czyli rozpórka na statywach bo w tym przypadku można kupić tanio np. w funsports)
akcesoria teoretycznie powinny pasować - w końcu są w tym systemie - nie wiem ile kosztują "markowe" softy - ja posiadam trochę modyfikatorów quantuuma i funsport i w tym akurat przypadku zupełnie nie widzę potrzeby dopłacania do marki
Czyli to zestawy i lampy Elinchroma Firma solidna, ale musisz się liczyć ze sporymi wydatkami na modyfikatory światła, niestety jest się skazanym chyba tylko oryginalne Elinchroma, a te kosztują słono... Na dzień dobry ograniczasz w tym momencie swoje możliwości oświetleniowe, albo dokładasz duuużo więcej kasy by zaspokoić potrzeby na sprzęt z górnej półki...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
niektóre firmy w tym np. fomei ma w swojej ofercie adaptery do elinchroma na swoje modyfikatory- co nie zmienia faktu że dostępność w bowensie jest największa i najtańsza - ale to tylko tak gwoli ścisłości
Znalazłem właśnie sklep internetowy z Anglii www.karlu.com, ceny na zestawy Bowensa mają rewelacyjne, szczegolnie przy płatności w funtach
np. zestaw bowens o którym pisałem wcześniej - w Polsce po rabacie 5000 zł, a tam http://www.karlu.com/product_info.ph...oducts_id=8772 738,92 funtów x 5,2911 = 3909 zł + ok 200 zł wysyłka - 9 stów w portfelu
Jeszcze większa oszczędność na godnym uwagi zestawie z Travel Packiem
1047,22 funtów x 5,2911 = 5540 + wysyłka 200 a u Nas po rabacie 7186 - oszczędność 1446!! - chyba się skuszę na jeden taki, będe mógł robić ciekawie oświetlone plenery
Zaczynam się zastanawiać nad taką opcją... Kupował ktoś z Was coś z Anglii?? a może nawet z tego sklepu??
Komentarz