Profesjonalne studio/atelier step by step

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez VirusTI
    tylko ten wątek czyta niewiele osób dlatego pomyślałem
    Jesteś jasnowidzem czy masz tak szczegółowy dostęp do bazy danych i statystyk forum?
    Bez przesady.
    To że sobie ubzdurałeś że ten wątek mało osób czyta nie jest dobrą wymówką na duplikowanie i zakładanie nowego.

Komentarz

• VirusTI
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 32

Spokojnie, nie musi być tak ostro. To że słyniesz z ostrych wypowiedzi, wcale nie znaczy, że zawsze musisz je uskuteczniac. Przeprosiłem, wytłumaczyłem i to chyba powinno wystaczyć...
      Pkt 8 regulaminu

Komentarz

• Przemek Lipski
        Bywalec
        • 2006
        • 212

Tak na marginesie wątek odwiedziło 4870 osób (do teraz), tak więc nie jest to niewiele osób A nawet sporo...
        "Wszyscyśmy z płócien
        Rembrandta:
        To tylko kwestia
        Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

• VirusTI
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 32

Przemek, ja się podpiąłem pod ten temat pare dni temu, a wątek jako wątek ma już ponad pół roku i od sierpnia nic się w nim nie działo... zresztą... czy to ważne??
          Ostatnio edytowany przez VirusTI; 19506.
          Pkt 8 regulaminu

Komentarz

• fotocoto
            Coś już napisał
            • 2008
            • 91

Moje zdanie jest takie, jeśli chcesz kupić sprzet na lata, do pracy i decydujesz sie na studio systemowe, nie kupuj chńszczyzny. Jeżeli potrzebujesz dobrej rady:

zadzwoń do Piotrka, doradzi kompleksowo. Najpoważniejsza wadą chińszczyzny jest to, że nie można z tym wyjść poza studio, nawet fomei ma do d... "generatory". Jeżeli ktoś pracował na sprzęcie profi to wie, że nawet bowens i hanshel nie jest supermarką ale ma oczywiste zalety, które wskazują to a nie inne rozwiązanie. Naprawdę szczerze polecam Ci rozmowę z Piotrem dokładnie wytłumaczy co zyskasz kupując droższego producenta i wtedy zdecydujesz. Możesz zaoszczędzić na statywach moim zdaniem czy parasolce ale lampy powinieneś kupić w dobrym systemie.
            -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
            5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• VirusTI
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 32

@Fotocoto - dokładnie z takiego samego założenia wychodzę co Ty <piwo> zorientuję się w ofercie Hensela, na dzień dzisiejszy moim faworytem jest Bowens ze względu na duży wybór akcesoriów w zamiennikach, ale nie wykluczam też Hensela czy Elinchroma, ewentualnie Elfo, cóż dużo do myślenia jest Pozdrawiam
              Pkt 8 regulaminu

Komentarz

• piotrek72t
                Początki nałogu
                • 2007
                • 380

Stawiam pierwsze kroki w tym temacie, ale skoro napisaleś o zamiennikach do Bowensa, pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze, a mianowicie inwestująć w Bowensa inwestuj w orginalne akcesoria, mialem ostatnio okazję porównać zamienniki i orginały i powiem tyle , że chińszczyzna ( chodzi mi o softboxy, tuby, itp ) potrafi nieco namieszać, oczywiście wszystko można skorygować w PS, ale po co.. Podbnie jak z "błyskami" decydując się nie na chińszczyznę, warto iść za ciosem i postawić na jakość.
                Przed dokonaniem zakupu, w trakcie analiz jakościowo/kosztowych Bowens wygrywał , ze wszystkimi, ale po podsumowaniu osprzętu, zdecydowałem sie na inna firmę.
                Piotr Talarczyk
                1ds III 1d

Komentarz

• Przemek Lipski
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 212

Panowie, ale kolega VirusTI ma na to przeznaczone tylko 10 000 zł. A w przypadku Hensela, to sam grid do małego softboxa kosztuje jakieś 1000 zł, a strip 30x150 też prawie 1500 zł... Jeżeli nie można zwiększyć budżetu, to trzeba iść na kompromisy.
                  "Wszyscyśmy z płócien
                  Rembrandta:
                  To tylko kwestia

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

A ja cały czas zastanawiam się, czemu tak łatwo skreśliliście chińszczyznę. Za nazwę? Mam kilka takich lamp, służą mi w zasadzie tylko na wyjazdach, więc pewnie w stabilnych warunkach studyjnych sprawdzają się jeszcze lepiej. Najstarsze mają po 6 lat i nigdy nie miały najmniejszej awarii, nawet żarników jeszcze nie wymieniałem.
                    Czemu o tym piszę? Bo te zabawki są sporo tańsze, wszystkie modyfikatory dostępne za małe pieniądze a w praktyce używa ich się tak samo, jak tych drogich. Szczególnie początkujący nie zauważy różnicy.
                    Jedyną wadą takiego rozwiązania jest fakt, że jak będzie kiedyś chciał wymieniać lampy na inne, to niestety razem z całym osprzętem.
                    Jeśli ktoś widzi inne problemy z tym związane, piszcie proszę.
                    Jarek

Komentarz

• piotrek72t
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 380

No ja mam zgoła inne doświadczenie ( ale jestem kompletnym pechowcem, w sprawach zakupowych ). Na dwie kupione lampy , jedna od początku nie działała na kablu synchro , druga przestała po 3 miesiącach ( obie naprawione przez znajomego "kabelka" bez udziału gwarancji ) , na tych samych nastawieniach,o tej samej porze potrafily miec różną temperaturę światła itp.
                      Generalnie sie z tobą zgadzam, całkowicie da się na nich robić zdjecia,ale przynajmniej w moim przypadku trzeba potem trochę pogrzebać w PS. W przypadku firmówek tego grzebania jest zdecydowanie mniej
                      Piotr Talarczyk
                      1ds III 1d

Komentarz

• VirusTI
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 32

@Piotrek72t - i co w końcu wybrałeś?? co do kasy to mam przeznaczone 25000 na wszystko czyli remont pomieszczenia i wyposażenie studia i na początek tego bym nie chciał przekraczać...
                        @oskarkowy - prześledziłem wiele wątków o chińskim sprzęcie i naprawdę należysz do nielicznych, ktorym nic się nie zepsuło Azjaci Cie lubią - pewnie widzieli Twoje portfolio:P Pozdrawiam
                        Ostatnio edytowany przez VirusTI; 19506.
                        Pkt 8 regulaminu

Komentarz

• piotrek72t
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 380

Miałem ochotę na Hensla -odpadł z powodu ceny, potem przerabiałem Bowensa + osprzęt nieoryginalny , przedwczoraj pod wpływem impulsu ( miałem już dość gdybania ) złożyłem zamówienie w elfo na swiatła i osprzęt , dzis dostałem paczkę, przetestować jej zawartości nie mogę w domu ( pod groźbą eksmisji ), a "studyjko" jeszcze nie gotowe.. pozostało czekać...

P.S.
                          Chińczyków się nie pozbywam ,raz z sentymentu, dwa , że pewnie się je jakoś wykorzysta.
                          Piotr Talarczyk
                          1ds III 1d

Komentarz

• Przemek Lipski
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 212

Ja używam chińskich lamp i też na razie nic sie nie zepsuło, a najstarszy Boling 400SM jest eksploatowany już prawie 3 lata.
                            "Wszyscyśmy z płócien
                            Rembrandta:
                            To tylko kwestia

Komentarz

• Przemek Lipski
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 212

Tak przy okazji, to ostatnio oglądałem lampy i zestaw Elinchroma D-lite 4 (można zobaczyć na http://www.elinchrom.com ). Może i technicznie parametry ma OK, ale pod względem wykonania to wyjątkowa tandeta :/ Mocowanie na dwa przeciwlegle umieszczone wycięcia w modyfikatorach światła jest jakieś takie liche i chybotliwe, trzeba się upewniać, czy się dobrze wszystko trzyma i nie odpadnie. Niby to markowy sprzęt, ale ja zdecydowanie wolę jednak Chińszczyznę z allegro...
                              "Wszyscyśmy z płócien
                              Rembrandta:
                              To tylko kwestia

Komentarz

• Bartek DJC
                                • 2008
                                • 4

ja w moim mini studio (6x4x3,5 m dł/szer/wys) pracuje na całym osprzęcie Quantuuma - mam lampy 2x750W i 1x400W + modulatory (soft boxy, okta, parasole, garnki, snooty, wrota, plastry, itp.) - wszystko Quantuuma. Statywów nie mam całość na suficie wisi. Jestem zadowolony i uczciwie moge polecić - za te pieniądze nie mam sie do czego przyczepić. Wcześniej miałem lampy CY (Funsport'owe) - wkońcu od czegoś trza było zacząć . Jedno i drugie to chińszczyzna ale CY do Quantuuma to nie ma porównania.

Komentarz

Pracuję...