Canon 400d... czy ciągle warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • C80
    Uzależniony
    • 2007
    • 855

Zamieszczone przez SylwiaSz
    Jestem szczęśliwą posiadaczką 400D, i uważam ten aparat za świetny start w świat lustrzanek :-)

450D nie ma aż tylu więcej przydatnych funkcji, więc wydaje mi się że 400D jest lepszym rozwiązaniem...
    Pierwsza różnica, 450D korzysta z kart SD (także SDHC). 400D z CF.
    Druga, wielkość matrycy 450D 12 Mpx, 400D 10 Mpix.
    Trzecia to szybkość zdjęć seryjnych 400D 3kl/s, 450D 3,5 kl/s (czyli bez wielkiej różnicy).
    Czwarta, 450D jest droższy o 600 zł.
    Piąta, 450 ma wększy ekran LCD.
    Szósta, IMHO gorszy układ klawiszy.

Siódma różnica, chyba najważniejsza bardzo przydatna w pewnych warunkach, 450D ma tryb Liveview, czyli na ekranie widzi się to co w wizjerze. Dla jednych zaleta, dla innych wada.

Dla mnie to po prostu nowsza generacja tego samego, z dodatkowymi "pierdołami".
    [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

siódma różnica - 14bitowy przetwornik (ważne)
      ósma różnica - większy, jaśniejszy wizjer
      dziewiąta - poprawiony AF (BARDZO ważne, 9 punktowy z centralnym krzyżowym)
      dziesiąta - punktowy pomiar światła
      jedenasta - mocniejsza bateria
      dwunasta - zmieniony (poprawiony i uproszczony) układ menu

dopisek do LiveView - możliwość dwóch trybów łapania AF (kontrastowy - z matrycy lub lustrzankowy - z opuszczeniem lustra, jak w 40D)

Tak... zdecydowanie "pierdoły" ... i tak mało ich .

400D nie zostaje wycofany z rynku, cena obniżana, cashback itp - klasyfikowany jako 'entry level' . 450D klasyfikowany oczko wyżej - 'amateur level' .

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3609

Zamieszczone przez Vitez
        dziewiąta - poprawiony AF (BARDZO ważne, 9 punktowy z centralnym krzyżowym)
        Tu trochę przesadziłeś, bo na ten temat mało wiadomo. Canon ma raczej tradycję kosmetycznych zmian AF, zwłaszcza, że układ czujników się nie zmienił. Skoro należy się spodziewać, że nowy AF będzie gdzieś pomiędzy 400d i 40d, to moim skromnym zdaniem nie należy oczekiwać od 450d super-istotnej poprawy.

Komentarz

• ToSemJa
          Bywalec
          • 2007
          • 138

Druga, wielkość matrycy 450D 12 Mpx, 400D 10 Mpix.
          ...
          Piąta, 450 ma wększy ekran LCD.
          nie myl ilsci pixeli z wielkoscia matrycy bo matryca jest dokladnie ta sama tylko zmienila sie elektronika nia sterujaca ... tak samo jak bylo w 350D po pojawieniu sie 400D LCD to bajer i trend w ktorym ida producenci ... czego nie zobaczysz na o polowe mniejszym tego tez nie zobaczysz na takim, bledy beda dopiero zauwazalne na monitorze komputera...

jedenasta - mocniejsza bateria
          dwunasta - zmieniony (poprawiony i uproszczony) układ menu
          mocnejsza bateria + duzy LCD i inne bajery = taka sama zywotnosc ...
          ciezko widze to menu ale kazdy krok do uproszczenia w tym co bylo w 400D bedzie dobry :P
          50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• C80
            Uzależniony
            • 2007
            • 855

Zamieszczone przez Vitez
            Tak... zdecydowanie "pierdoły" ... i tak mało ich
            Mówiąc o "pierdołach" mam na myśli brak rewolucji czy na prawdę istotnych dla amatora zmian. Z dwunastu rzeczy jakie wymieniliśmy istotną różnicą dla amatora jest jedynie obecność Liveview. Oba aparaty oczywiście różnią się szczegółami, ale zmiany nie są na tyle istotne aby płacić 600 zł więcej za 450D niż za 400D.

Komentarz

• kater_tm
              • 2007
              • 2

Ktoś już pisał. Lekko używane 30D - chcesz to pisz mi pm, za 1800 - 1900zł.

Komentarz

• remol71
                Zablokowany
                • 2006
                • 371

Zamieszczone przez popmart
                za te pieniadze bez wachania wybralbym uzywane (lekko) 30D
                STOP BYKOM

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez C80
                  Mówiąc o "pierdołach" mam na myśli brak rewolucji czy na prawdę istotnych dla amatora zmian. Z dwunastu rzeczy jakie wymieniliśmy istotną różnicą dla amatora jest jedynie obecność Liveview. Oba aparaty oczywiście różnią się szczegółami, ale zmiany nie są na tyle istotne aby płacić 600 zł więcej za 450D niż za 400D.
                  Co do "pierdół" to jeszcze iso w wizjerze na stałe + dedykowany przycisk, poprawiony grip, "My menu". Co do Af-a to wygląda na to, że w środku jest podwójny krzyżowy, a całość została przeprojektowana.
                  Tutaj jest szczegółowy opis zmian .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• marekk_ok
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 821

Zamieszczone przez C80
                    Z dwunastu rzeczy jakie wymieniliśmy istotną różnicą dla amatora jest jedynie obecność Liveview.
                    Ale chyba punktowy pomiar swiatla tez warto wymienic jako istotna roznice.

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Amator może nie zauważyć różnicy. Przecież 400D też dobrze robi zdjęcia.

Cały czas odnosze się do amatorów, nie pół- lub pełnych profesionalistów.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez jotes25
                        Tu trochę przesadziłeś, bo na ten temat mało wiadomo. Canon ma raczej tradycję kosmetycznych zmian AF, zwłaszcza, że układ czujników się nie zmienił. Skoro należy się spodziewać, że nowy AF będzie gdzieś pomiędzy 400d i 40d, to moim skromnym zdaniem nie należy oczekiwać od 450d super-istotnej poprawy.
                        Nie przesadziłem. Krzyżowy centralny punkt działający ze szkłami o jasnośći 2.8 to poważna zmiana. No ale docenią ją tylko ci, co mieli okazję do porównania jak działa AF na zwykłych punktach a jak na krzyżowych , no i jeszcze trzeba mieć takie szkło 2.8 (Tamron 17-50 2.8 da zauważalnie lepszy, precyzyjniejszy AF na 450D i centralnym punkcie niż na 400D i centralnym punkcie).

Aha i pojawia się standardowy problem - najwięcej krzyczeć będą w tym wątku takie osoby:
                        - ci co niedawno kupili 400D nie będąc świadomymi 3450D
                        - fanatyczni posiadacze 400D
                        - ci co chcieli by mieć 450D ale ich nie stać i kupią 400D (ci najbardziej będą przekonywać że warto te kilkaset zł dołożyć do szkła, a ja będę uparcie twierdził że warto wziąć większy kredyt po prostu 8) ).

Standardowy bo tego typu wątków pamiętam juz mnóstwo od czasów 10D vs 300D lub 10D vs 20D 8) .

Komentarz

• dzik
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 884

historia zawsze sie powtarza, jak byly pytania o 400D to wielu posiadaczy 300 lub 350 przekonywalo do swojego i krytykowali 400D. Sam mam 400D i musze przyznac ze 450D wnosi duzo dobrego i jest warta tych 500PLN wiecej.
                          Poczekajmy na testy zaszumienia. Jesli nic strasznego nie wyjdzie to 400D wg mnie nie bedzie miala zadnych zalet w stosunku do 450.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez dzik
                            Jesli nic strasznego nie wyjdzie to 400D wg mnie nie bedzie miala zadnych zalet w stosunku do 450.
                            Cena...

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Vitez to z tym kredytem to trafne spostrzeżenie. W ogóle to ja osobiście bym nie kupił 40D gdyby nie pewien fakt nagłego - sporego przypływu gotówki :-P Ale w sumie taka prawda, że jak bym miał 30D to i tak bym nie narzekał ;-) Co do 400D a 450D to jednak już jest większa różnica sprzętowo porównując 30D a 40D. A i cenowa mniejsza także wg. mnie warto jednak dołożyc do 450D
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• jotes25
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3609

Zamieszczone przez Vitez
                                Nie przesadziłem. Krzyżowy centralny punkt działający ze szkłami o jasnośći 2.8 to poważna zmiana.
                                Tenże jest już w AF w 400d (30d)...

Komentarz

Pracuję...