Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No właśnie ja nie lubię pionowych (pewnie dlatego, że nie mam gripa :P ) a z LV korzystam stosunkowo rzadko. Z lampy prawie wcale, więc potrzeb gripowych nie mam. Aczkolwiek nie mówię, że to się nie może zmienić.
Nie pisałem o wygodzie trzymania bo dla mnie to oczywiste, waga niestety jest minusem takiego rozwiązania. Mój zestaw mkiii z gripem i tokina 16-28 waży 2.5 kg
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem gripa Newell do Canona 6D. Martwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie noszę aparat na pasku mocowanym do gwintu statywowego.
Czy będzie można bezpiecznie nosić na gwincie tego gripa puszkę z podpiętym 24-105 4L lub 70-200 2.8L? Nie urwie się? Używa ktoś w ten sposób?
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
70-200 podpinasz do mocowania statywowego na obiektywie. Sam grip powinien byc ok, ale jak to bywa z zamiennikami moze byc dobrze lub nie (w koncu to nie orginal).
70-200 podpinasz do mocowania statywowego na obiektywie. Sam grip powinien byc ok, ale jak to bywa z zamiennikami moze byc dobrze lub nie (w koncu to nie orginal).
Używam różnych obiektywów naprzemiennie (mam pas i sakwy), tak że przekręcanie uchwytu raz do body, a raz do mocowania statywowego nie wchodzi w grę.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
...
Sruba na body (mniejsze szkla), 70-200 dostaje mocowanie statywowe i ogien.
Ja używam mocowania Promax + OT , zastanawiałem się właśnie nad zakupem samej taśmy ze śrubą, wtedy tylko bym przepinał. Tylko czy przy używaniu 70-200 taśma wkręcona w body nie będzie mi przeszkadzać No i czy przy szybkiej zmianie nie pomylę zapięcia i puszka lub obiektyw wyląduje na ziemi Muszę to przemyśleć.
Grip dotarł, jednak nie wiem czy to felerna sztuka, czy ten typ tak ma. Mianowicie po założeniu i mocnym dokręceniu, gdy chwycę za uchwyt i poruszam nawet niezbyt mocno na boki, to część która wchodzi do body porusza się (da się ją odciągnąć tak o 0,5mm). Obawiam się, że może to z czasem spowodować wytarcie styków. Wewnątrz gripu jest blacha, ale jest ona prosta więc mimo mocnego przykręcenia na środku bok trochę da się odciągnąć. Pomaga podłożenie z boku (między grip a body)kawałka papierka, jednak wtedy powstaje 0,5mm szpara między gripem a body i wszelki kurz nie mówiąc o wodzie będzie się bez żadnych problemów dostawał do komory baterii.
Czy to normalne w tym typie? Mam grip Meike do 500D i tam nie mam takich problemów.
Oddać/wymienić? (nie piszcie proszę: kup oryginał - bo nie mam tyle kasy, mogę mieć podróbkę lub żaden )
Dorobić gumową/silikonową uszczelkę, a może rozkręcić górę i starać się "zmodyfikować" w środku - jednak stracę gwarancje i możliwość oddania w przypadku, gdyby to nie pomogło.
Ja mam oryginalny grip. Kupiłem używany, prawie jak nowy. Jak go dostałem to też byłem zaskoczony niewielkim luzem wkładu z akumulatorami. Bardziej się obawiałem, że mi wkład wyleci niż coś tam się naleje czy wytrze. Stwierdziłem, że tak musi być, w końcu to oryginał Wrażenie jednak słabe, powinno to pasować idealnie - wchodzić z oporem, bez żadnego luzu. Może przy zamiennikach ten luz jest nieco większy. Nie ma co wymieniać czy kombinować. Jak zacząłem robić zdjęcia z gripem to mi to przestało przeszkadzać.
Ja mam oryginalny grip. Kupiłem używany, prawie jak nowy. Jak go dostałem to też byłem zaskoczony niewielkim luzem wkładu z akumulatorami...
U mnie nie jest problemem ruszający się wkład z akumulatorami, tylko ruszający się grip. Mimo, że jest dokręcony, to część tą gdzie jest spust można bez problemu odciągnąć od puszki tak, że powstaje około 0,5mm szparka miedzy gripem a body.
Jak widać zamienniki nie są idealne, ale mimo wszystko moim zdaniem warto.
W moim przypadku przy zamienniku firmy N. nie ma żadnych luzów, wszystko jest mega sztywne, nieznacznie odbiega kolorek względem body, ale jest to prawie nie zauważalne i po naładowaniu baterii tej samej firmy co grip, muszę je pozamieniać miedzy sobą(może jak je oznaczę która w gdzie była pomoże, tego nie sprawdziłem)zanim oprogramowanie zauważy dwie sztuki. W każdym razie wszystko działa i się nie czepiam, kasa została w kieszeni. Jak słychać oryginał też nie jest super.
Pozostaje Ci oddać jak możesz, kupić inny, lub wymienić jak bardzo to przeszkadza, ale trzeba się liczyć z innymi problemami.
6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L
Pytanie do użytkowników gripa MEIKE - czy u Was też w pozycji On na gripie główny Joystick aparatu (nie gripu) jest taki bardzo czuły i reaguje poruszając się po menu na każde niemal dotknięcie ?
Cichy, tak samo jest u mnie w gripie marki Newell BG-E11 przeznaczonym dla modeli 5D Mark III, 5DS i 5DS R.
---
Dzisiaj przyjechał do mnie grip marki Newell BG-E11. Ponieważ wiem iż będę go bardzo rzadko używał (ale lepiej go mieć niż nie mieć, nigdy nie wiadomo kiedy przyda) zdecydowałem się na zakup zamiennika a nie jak w przypadku wcześniej posiadanych modeli aparatów (500D, 6D) oryginałów. Grip został podpięty pod mojego 5DS.
Wrażenia?
Dokręciłem mocno (a przynajmniej tak mi się wydawało) grip do body samym pokrętłem, w koszyk wsadziłem dwa oryginalne akumulatory LP-E6N (jedne naładowany na 99% a drugi na jakieś 70%), wsunąłem koszyk do gripa, zamknąłem blokadę, przesunąłem przełącznik na gripie na ON i odpaliłem aparat.
No i niespodzianka, aparat nie widzi poprawnie akumulatorów. Ikonka od akumulatora na górnym wyświetlaczu miga sobie na pusto plus jeszcze jakiś komunikat na LCD wyskoczył. Co jest ****a grane? Wyłączyłem całość, odkręciłem grip, dokręciłem jeszcze raz pokrętłem ale przy tym dokręcaniu jednocześnie dociskałem drugą ręką (oczywiście z wyczuciem) grip do body. Zostawiłem w koszyku tylko jeden z akumulatorów i odpaliłem aparat.
Szok! Działa! Przypomniało mi się iż w aparacie miałem zarejestrowane dane o akumulatorach więc je pousuwałem i zacząłem przekładankę z tym jednym akumulatorem w koszyku - jeden slot, drugi slot, wszystko działa. Zrobiłem poprawkę dla drugiego akumulatora - to samo. No to zaryzykowałem i spróbowałem z obydwoma jednocześnie. Cud! Obydwa akumulatory zostały prawidłowo wykryte przez aparat.
Coś jeszcze?
Przyciski, małe pokrętło i joystick działają sztywniej/z większym oporem niż w body.
Po podpięciu gripa i przesunięciu przełącznika na gripie na ON wariuje system wyboru punktu AF za pomocą joysticka w body. Spowalnia się, daje opór a jak się dojedzie np. do jakiegoś krańcowego punktu AF to sam z siebie wraca do tyłu na najbliższy mu pozycją punkt AF. W menu aparatu zachowuje się tak jak to opisał Cichy. Problem nie występuje podczas używania joysticka w gripie.
Gniazdo w gripie na klapkę zamykania komory akumulatora jest minimalnie za wąskie (chodzi o odległość pomiędzy tymi elementami w które wchodzą zawiasy klapki). Klapkę wkłada się w to gniazdo ze sporym oporem, jak ktoś będzie robił to bardzo często to bankowo ułamie sobie jeden z zawiasów klapki. Pewno po jakimś czasie gniazdo się samo wyrobi a jak nie to będzie je trzeba potraktować jakimś drobniutkim pilniczkiem.
Koszyk na akumulatory po zamknięciu blokady nie dociąga idealnie do krawędzi gripa, najgorzej jest na spodzie gdzie zostaje tam... no na pewno poniżej 1mm przerwy ale ile dokładnie tego nie jestem w stanie zmierzyć.
Kolor gripa nie odbiega od koloru body więc tu nie ma wiochy. Okleina na gripie jest chyba lepsza niż ta oryginalnie użyta przez Canona w body a na 100% jest antypoślizgowa - grip postawiony na biurku nie daje się łatwo przesuwać.
Komentarz